E ko oce da uci taj ce uciti bilo da studira na drzavnom ili na privatnom fakultetu. Poenta je u ovome, ko ne voli da uci taj ce za godinu na drzavnom dati nijedan, jedan ili dva ispita, na privatnom ce postici bolji rezultat. Zasto? Pa zato sto je kriterijum drugaciji, zbog velike najezde fakulteta, da bi imali dobru reputaciju (u smislu, e tamo te niko ne handri) = vise studenata = vise novaca...uglavnom se smatra da ako znate osnovu imate uslove da idete dalje.
Onaj ko hoce da uci i zaista uci radi sebe a ne radi polaganja ispita i ocjene, taj moze da sazna nove stvari i na drzavnom i na privatnom. Neki klikeras ce se uvijek interesovati da sazna nesto vise sto nije predvidjeno programom za odredjeni kurs...zbog toga je glupavo raspravljati uopste o tome. Klikerasa ima i na privatnim i na drzavnim fakultetima, isto tako ima veliki broj onih koji zapravo uce da bi polozili ispite...zbog toga BSE i pominje one sluzbe gdje ima zaposlenih koji ne znaju svoj posao. Diploma, ova ili ona zapravo nije mjerilo znanja...
Istina je da se generalizuje, pa se kaze da ovi sa privatnih ne uce nista...i ja znam primjere, gdje djevojka na jednom privatnom fakultetu priprema puskice da bi polozila racunare, tipa da nabroji PC komponente, sta spada u periferije i slicno. Gledajuci ovaj primjer sigurno se moze zakljuciti nesto o njenom (ne)znanju. Isto tako, znam lika koji radi godinama pa je upisao privatni fakultet da dobije papiric, i on je napredovao ali u nekom drugom smislu, prosirio se tamo gdje mu je bilo potrebno. Naravno da on i ova djevojka ne mogu da se porede, a oboje su polagali iste predmete. I znam more ljudi koji su izasli zbunjeni sa drzavnih fakulteta, nesvjesni zapravo, sta oni znaju.
Ali to nije tema

Na drzavnim fakultetima je ostao stari, uhodani nacin rada i teziste je na obimu, tacnije sirini. I dalje se pokusava da student izadje sa sto je moguce sirim znanjem i meni je to ok. Sto covjek ima sire znanje, lakse i vezuje. Izlaz bi mogao biti da se uvede prijemni ispit, pa ko voli nek izvoli, te da privatni fakulteti organizuju sami svoje postdiplomske studije. Na kraju krajeva, i upis na fakultete se obavlja tako sto kandidati polazu prijemni ispit i pri tome je jedini uslov da je skola cetvorogodisnja (neka paralela sa fakultetom je onih 240 ECTS), te odgovarajuci prosjek, pa nisam primjetila da se neki gimnazijalac buni sto kraj njega sjedi neki elektrotehnicar npr.