banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 10:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...a jesi lik...pozovi curu lepo da izadje i potrosi koju kintu...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta: istina ili samo patka
PostPoslato: 09 Nov 2007, 21:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Nov 2007, 21:03
da vama mare kaze
meni ovdje nesto smrdi. ja uposte nisam mogla da nadjem takozvanu olimpijadu na internetu, ali znam sigurno da se olimpijada odrzava tokom ljeta a ne u oktobru. cudo!!! onda drugo cudo jeste da se ugao pomocu origamija davnih dana podijelio pa sta je sad ovo? origami nije matematika. i taj 12.oktobar je prosao pa gdje su ti rezultati
pogledaj te http://www.math.lsu.edu/~verrill/origami/trisect/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 21:19 
Početnik
Početnik

ja bih voljela odgovore na ova pitanja prije nego sto nekog prozovem genijem. nadam se da jelena cita i da ce biti ljubazna da odgovori

Vrh

Tema posta: i jos nesto
PostPoslato: 09 Nov 2007, 21:57 
Početnik
Početnik

da vam mare kaze
origami nije matematika. to je igrarija. vjeruj te mi. ljubi vas mare

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 00:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2002, 22:53
da ti buki nešto kaže...
...ne se*i...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 07:56 
Početnik
Početnik

da ti mare nesto kaze
sere mare ali mare i mozga ima za razliku od tebe. daj da vidim da to nije sve laz i da nisu novinari napuhali stvar ko sto znaju pa cu priznati da sam pogrijesila. i za tvoju informaciju to nikako se ne bi moglo staviti u udbenike jer nema tu tezinu "extra" za matematiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...zivo me zanima...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 08:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nije u pitanju teorema o rješenju opšteg slučaja jednačine petog stepena, već nešto drugo.

Citiraj:
Ministar Kasipović sa predstavnicom BiH na Matematičkoj olimpijadi

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović primio je danas učenicu 4. razreda Medicinske škole u Banjoj Luci Jelenu Maleš koja će u petak, 12. oktobra 2007. godine učestvovati u Matematičkoj olimpijadi koja se održava u španskoj prestonici Madridu.

Jelena Maleš jedini je predstavnik Bosne i Hercegovine i u Madridu će pred vrhunskim matematičarima iz 169 zemalja svijeta dokazivati teoremu o trisekciji ugla pomoću origami konstrukcija. Ona je ovu teoremu već dokazala na takmičenju u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva gdje je ponudila dokaz kroz jednačinu petog stepena.

Ministar Kasipović je nakon prijema novinarima rekao da mu je privilegija podržati Jelenin odlazak u Španiji, ali da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pružiti nesebičnu podršku i njenom daljem radu.

''Angažovaćemo se da Jeleni obezbjedimo programe koji su joj neophodni u njenom budućem radu, kao i kontinuiranu saradnju sa akademskim osobljem sa odsjeka matematike Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci. Sa nestrpljenjem očekujemo njen povratak iz Španije i bićemo uz nju šta god da joj bude potrebno'', naglasio je Kasipović.

''Prilikom takmičenja u Petnici odlučila sam se da pokušam odbraniti teoremu o trisekciji ugla pomoću origamija, jer je riječ o kompleksnom problemu. Provela sam 20 dana i noći neprestano radeći na tome i na kraju uspjela da dobijem tačne rezultate kroz jednačine petog, trećeg i šestog stepena. Sada je potrebno da taj dokaz odbranim pred svjetskim naučnicima'', objasnila je Jelena Maleš.

Ukoliko uspije da dokaže svoju teoremu i uđe među prvih deset takmičara, teorema će postati dio udžbenika matematike i zvaće se po mladoj matematičarki iz Banje Luke Jeleni Maleš.

Jelena poslije završetka srednje medicinske škole namjerava da upiše dva fakulteta, odsjek matematike i informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu i odsjek farmacije na Medicinskom fakultetu.

Evo ga i link za citat, da ne bude plagijat :P
http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=3593

Još nešto da dodam, na internetu zaista nema pomena o tome, sem na stranici vlade. Mislim da je u pitanju štamparska greška na njihovoj stranici. Internacionalna matematička olimpijada ove godine je održana od 19. do 31. jula, u Hanoju (Vijetnam).
Matematička olimpijada u Madridu se održava tek sledeće godine.

Još linkova:
http://platea.pntic.mec.es/~csanchez/olimmain.htm
http://www.imo2007.edu.vn/index.php?mod ... o&NewId=59

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 02 Dec 2007, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Mamice mila, osjećam se kao da sam upao u zonu sumraka! Eto dakle, neka curica srednjoškolka sirotica se patila čak DVADESET (!!!) dana, ali uspjela je da riješi problem TRISEKCIJE UGLA. Vrlo interesantno, imajući u vidu da svako ko je u životu pročitao bar jednu knjigu iz algebre zna da je problem trisekcije ugla NERJEŠIV. Odnosno, bar smo tako mislili učeći od nekih tamo Galoa, Abela, Ajzenštajna, Gausa i ostalih, ali eto ta Jelena je očigledno mnogo pametnija od njih. Klasičan srpski problem - previše smo pametni za ostatak svijeta, pa nas niko ne razumije.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2007, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I onda kad ona upiše matematiku i kad okine iz algebre, onda će biti "ljubomorni matori profesori sputavaju genijalne i perspektivne studente".

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 02 Dec 2007, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
I onda kad ona upiše matematiku i kad okine iz algebre, onda će biti "ljubomorni matori profesori sputavaju genijalne i perspektivne studente".

Citiraj:
akademskim osobljem sa odsjeka matematike Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci

Naime, upravo to će da se desi kad je to isto osoblje ismije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
pa, zvuci logicno...naime, rijesila je nerjesiv problem problem trisekcije ugla (za koji je vec odavno dokazano da je nemoguc, tj. da je nemoguce podijeliti ugao na tri dijela) pomocu drugog nerjesivog problema (takodje je odavno dokazano da se ne moze naci rjesenje jednacine 5 stepena). to mu ga dodje nesto kao netacno ekvivalentno netacno, sto je tacno :) :) :)
vec drugi slucaj da srbin rijesi nerjesiv problem. sjetimo se nedavno izvjesnog penzionera, koji je rijesio problem kvadrature kruga (koji se takodje ne moze rijesiti)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 21:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
Citiraj:
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović primio je danas učenicu 4. razreda Medicinske škole u Banjoj Luci Jelenu Maleš koja će u petak, 12. oktobra 2007. godine učestvovati u Matematičkoj olimpijadi koja se održava u španskoj prestonici Madridu.

i kako je proslo ovo ili je jos jedna podvala bila ???

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2007, 00:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ko će znat, nešto se o tome ne govori. Mada, izgleda da je ona "dokazala" nešto što je već dokazano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Milanko Djeric je napisao:
(takodje je odavno dokazano da se ne moze naci rjesenje jednacine 5 stepena)

de molim te nemoj da se provaljujes! Molim te...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 15:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:

ne provaljujem se ja. ako je to provala, onda je provala od strane jednog od najvecih matematicara svih vremena, evarista galoa :) sad, da pricam i teoriji galoa ovde, to nema smisla...u svakom slucaju, ne moze se naci rjesenje jednacine petog stepena preko koeficijenata (kao sto se moze uraditi za jednacine drugog i treceg stepena)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
vidim da ni vi ne znate kako je prosla ova cica... jebiga nema logike nikakve trazim sve vijesti na taj datum ali niti se spominje barselona niti matematika ... znaci jos jedna podvala od strane drzave svaka im cast... :lol: :lol: :lol:
ovdje ima nesto malo vise o samoj olimpijadi ali datumi su ...

http://platea.pntic.mec.es/csanchez/olimconv.htm

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2007, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma možda je tu cicu neko izmislio? No, to može lako da se provjeri - mogu da potegnem svoje veze i da vidimo da li se neko pod tim imenom upisao na Prirodno-matematički fakultet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 09:38 
Početnik
Početnik

Ajd potegni veze zivota ti, tako sto ces otici na njihovu internet stranicu i provjeriti ima li je na spisku. :) hihi
ja mislim da je ona sad cetvrti razred srednje skole, prema onom sto pise u novinama. nisam sigurna. Sve u svemu, meni se cini da je opet neko pozelio da je njegovo djete genije,ali........ nigdje dokaza nigdje price o toj famoznoj olimpijadi, a njoj pare i kompjuter :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:

ne provaljujem se ja. ako je to provala, onda je provala od strane jednog od najvecih matematicara svih vremena, evarista galoa :) sad, da pricam i teoriji galoa ovde, to nema smisla...u svakom slucaju, ne moze se naci rjesenje jednacine petog stepena preko koeficijenata (kao sto se moze uraditi za jednacine drugog i treceg stepena)

mozes li taj tvoj matematicar da mi onda objasni zasto ja imam na ispitu jedan zadatak iz jednacine 5-tog stepena (tj vise od 4-tog).
To si ti malo pobrkao, ali probacu da ti objasnim. Pazi, nikada uglavnom neces moci da nadjes tacno rijesenje neke jednacine 5-tog ili veceg stepena. ALi u zavisnosti kolika ti se preciznost trazi moci ces EVENTUALNO da mu se priblizis. To ti je slicno kao i sa brojem pi i e, ti znas da je on 3.14159.... (tj 2.71828... ) ali ni to nije 100% tacno. :)
Ali sto se tice tih koeficijenata, tu si u pravu. Tako se mogu rijesiti samo do 4 tog stepena. Sve preko toga se izucava u oblasti Numerika.
Metodama tangente, sjecice, ili Njutonovom metodom (kombinacije prethodne dvije).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]