samo da se vratim na ovo
Not now, John! je napisao:
boris_wz je napisao:
da, ono znaci jedan glas, ali je sastavljeno od dva slova, sto je kao neka improvizacija.kod cirilice to ne postoji...
Nije sastavljeno od dva slova, nego je jedno slovo, iako izgleda kao da je sastavljeno od dva - to pokušavam da objasnim. To što je na našim tastaturama jedini način da se slovo "lj" napiše kao "l"+"j", to nema veze sa pismom. Noviji, Unicode standard definiše posebne kodove za "lj", "Lj" i "LJ". Ne možeš crticom razvojiti riječ između "l" i "j", npr.
poljul-
janoiako se po novinama može i to vidjeti, jer se razdvajanje riječi radi pomoću računara, a oni su glupi.
da, to je jedno slovo, ali nastalo od dva znaka, naravno da se ne moze prenjet u sl red samo dio slova, kao ni samo dio sloga, ali ajd uporedimo љ i lj, prvo je potpuno cjelovito, a ovo je kombinacija dva znaka...latinica je 'hrvatsko' pismo ili cije vec, ali nastalo, tj doslo sa zapada. razvilo se iz alfabeta il iz kog vec...pa i njemci i englezi imaju razlicit alfabet, tako isto je i latinica spada u istu grupu pisama...
isto tako mi i rusi imamo slicno a ne isto pismo...ali nasa cirilica nema tu komb znakova za jedno slovo...ako me razumijete...
Citiraj:
Meni profesor srpskog kaze da kod njega na casu moram da pisem ћирилицом,a kod drugih kako god ocu!
pa mislim da je to u redu.to je srpski jezik, a srpsko pismo je cirilica.