banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 03:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 23:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
samo da se vratim na ovo
Not now, John! je napisao:
boris_wz je napisao:
da, ono znaci jedan glas, ali je sastavljeno od dva slova, sto je kao neka improvizacija.kod cirilice to ne postoji...

Nije sastavljeno od dva slova, nego je jedno slovo, iako izgleda kao da je sastavljeno od dva - to pokušavam da objasnim. To što je na našim tastaturama jedini način da se slovo "lj" napiše kao "l"+"j", to nema veze sa pismom. Noviji, Unicode standard definiše posebne kodove za "lj", "Lj" i "LJ". Ne možeš crticom razvojiti riječ između "l" i "j", npr.
poljul-
jano

iako se po novinama može i to vidjeti, jer se razdvajanje riječi radi pomoću računara, a oni su glupi.

da, to je jedno slovo, ali nastalo od dva znaka, naravno da se ne moze prenjet u sl red samo dio slova, kao ni samo dio sloga, ali ajd uporedimo љ i lj, prvo je potpuno cjelovito, a ovo je kombinacija dva znaka...latinica je 'hrvatsko' pismo ili cije vec, ali nastalo, tj doslo sa zapada. razvilo se iz alfabeta il iz kog vec...pa i njemci i englezi imaju razlicit alfabet, tako isto je i latinica spada u istu grupu pisama...

isto tako mi i rusi imamo slicno a ne isto pismo...ali nasa cirilica nema tu komb znakova za jedno slovo...ako me razumijete...

Citiraj:
Meni profesor srpskog kaze da kod njega na casu moram da pisem ћирилицом,a kod drugih kako god ocu!

pa mislim da je to u redu.to je srpski jezik, a srpsko pismo je cirilica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 00:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Da li su u školama u BiH ravnomjerno u upotrebi oba pisma (7 dana jedno, 7 dana drugo)?

Nisu. Na casovima maternjeg jezika (srpskog/bosnjackog) je obavezno koristenje cirilice odnosno latinice.

Sto se tice BL skola (konkretno govorim kako je meni bilo u gimn), svi kontrolni (pismeni) radovi su se pisali cirilicom, osim stranih jezika naravno. Ko ce koristiti koje pismo u svesci je sasvim svejedno.

Koristim oba pisma podjednako, ali latinicu ipak malo cesce. To je cisto iz prakticnih razloga buduci da vecina tekstova koje danas citam i pisem imaju u sebi veliku kolicinu latinskih naziva. Pogotovo ako je u pitanju neko brze pisanje (hvatanje biljeski na predavanju isl). Potesko bi mi bilo 'prebacivati' se sa jednog pisma na drugo (pokusao - nije islo :).

Po meni, stvar je opste kulture poznavanje oba pisma.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 00:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
V@nja je napisao:
Nisu. Na casovima maternjeg jezika (srpskog/bosnjackog) je obavezno koristenje cirilice odnosno latinice.

Sto se tice BL skola (konkretno govorim kako je meni bilo u gimn), svi kontrolni (pismeni) radovi su se pisali cirilicom, osim stranih jezika naravno. Ko ce koristiti koje pismo u svesci je sasvim svejedno.

Mislim(nisam probavao:D) da ti nistas ne smiju ako napises latinicom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 07:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 11:47
Mene profe srpskog smori kad zaboravim da stavim tacku na j pocne da vice ''Nemenjaj mi slova'' :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 09:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne vjerujem da ce ti ijedan profesor dozvoliti da pises latinicom, pogotovo ne profesor srpskog jezika (mislim na pismene radove).

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 09:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Ne vjerujem da ce ti ijedan profesor dozvoliti da pises latinicom, pogotovo ne profesor srpskog jezika (mislim na pismene radove).

Iz srpskog normalno da nece a drugi dozvoljavaju ali da mi komentarise iderese zato sto nestavim tacku na j preterano

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2006, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Mrs Lola je napisao:
Mene profe srpskog smori kad zaboravim da stavim tacku na j pocne da vice ''Nemenjaj mi slova'' :x

hehe
odma' se sjetim robin huda.:)
on je bas bio lik
bio jedno vrijeme zamjena za asku

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 12:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

setis se robin huda :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 13:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne Robin Huda kao Robin Huda nego jedog naseg profesora srpskog jezika .. Lik je bio isti kao Robin Hud iz one miniserije sto je isla na HRTu, a furao se na "Drustvo mrtvih pjesnika" i taj nacin predavanja. U svakom slucaju je bio interesantan prof iako nam je kratko predavao :)

Za one kojima je predavao:

Robin Hud : Furlan, ustani odgovaraj
Surlan: Nisam ja Furlan, nemojte me tako zvati
Robin Hud: A sto?
Surlan: Ne volim to ..

:)

NNJ / Smiley .. sorry na OT :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Time trek je napisao:
Ne moze svako pisati kako mu se svidi, ako pises tako onda si nepismen.

Nije istina da se radi o nepismenosti, vec o neinformisanosti o pravilima vlastitog jezika. Mislim da je vec neko ovdje pomenuo da postoji gramaticko pravilo o pisanju stranih rijeci cirilicom. Radi se upravo o tome da se doticne rijeci pisu onako kako se izgovaraju, a da pored njih u zagradi moze (a ne mora) stajati i izvorni oblik ispisan latinicom. Nema dalje filozofije.

Mrs Lola je napisao:
Mene profe srpskog smori kad zaboravim da stavim tacku na j pocne da vice ''Nemenjaj mi slova''

Lolo, oprosti ako ce zvucati uvrjedljivo (a nije mi to namjera), ali iz tvog pisanja se vidi samo da ne znas ni neka osnovna pravila pisanja, tako da ne znam sto te smara profesor zbog slova J. Mozda nije do njega...

Inace, u FBiH ne uce cirilicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nezvuci uvredljivo ali je profe po meni dosadan dobro tebi je to tako ali provedi sa njim svaki dan po 1 sat svatilabi o cemu pricam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 19:39 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 21:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
*Sisiban* je napisao:
Mrs Lola je napisao:
nezvuci uvredljivo ali je profe po meni dosadan dobro tebi je to tako ali provedi sa njim svaki dan po 1 sat svatilabi o cemu pricam

Trebala si ti, sestro, malo više vremena provesti s njim...

A i odgovor nije tacan, ne mzoes reci trebala, to je nepravilno jer je glagol trebati bezlicni pa onda smijes samo reci trebalo je da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 22:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
Meni su OK oba pisma i i cirilica i latinica!!!

A meni je tvoj Avatar OK:D

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 07:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2006, 11:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DusanSilni je napisao:
Citiraj:
Meni su OK oba pisma i i cirilica i latinica!!!

A meni je tvoj Avatar OK:D

Hvala

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]