Tema je interesantna i moglo bi se o njoj pricati danima.
Istina je da i jedni i drugi (i pobornici privatnih i drzavnih) imaju argumente. Vecina ce priznati da na drzavnim jos uvijek smaraju sa pitanjima tipa: koliko je ulovljeno ribe u Sjevernom moru 1965 godine i to u komad? A studiras npr. medicinu... i padnes ispit zbog tih i slicnih gluposti, a onda se prica kako se trazi znanje...
S druge strane vecina ce reci da privatni moze zavrsiti svako, samo treba platiti. Zbog ratnih desavanja sam zavrsio samo visu skolu, i sad sam na PIM-u (samo zato jer sam prije upisa spoznao da je medju svim privatnim fakultetima kriterij najstrozi, a na drzavnom bih imao gomilu diferencijalnih). Ono sto me prijatno iznenadilo kad sam prvi put izasao da polazem diferencijalni sa druge godine, da sam zatekao mnogo kolega kojima broj indexa ima .../04 ili .../03. Upisali su se 2003, a u skolskoj 2007/2008 polazu ispit sa druge godine...
S druge znam neke koji su za vrijeme rata zavrsili drzavnu ekonomiju, sad kazu da ce zbog privatnih fakulteta pocijepati diplomu, a profesori mu dolazili u Čelinac u kafanu kod oca da polaze ispite...
Cinjenica je da je lakse zavrsiti privatni nego drzavni, sto zbog programa skolovanja, sto zbog recimo slabijeg kriterija... Na drzavnom cesto strog kriterij podrazumijeva strebanje stvari koje ti ama bas nikad u zivotu nece trebati, a posebno ne u poslu za koji se skolujes.
Mislim da je stvar vise indivudualna. Ima sjajnih studenata na privatnim fakultetima, dok na drzavnim ima gomila onih koji su tu da bi se smjestili u dom, razvlacili pitu dok ne nadju nekog i udaju se u BL...
Ali nikog ne osudjujem, svi rade onako kako misle da je najbolje. Kao sto rece lilyx, ima ljudi koji su uspjesni i bez fakulteta, kao i onih koji ni sa 6 drzavnih fakulteta nisu uspjesni. Zavrsen fakultet je tek pocetak, ulaznica, a nikako kraj price.
Samo se stavite u poziciju privatnika. Hocete li ikad zaposliti nekoga samo zato sto je zavrsio npr. drzavni fakultet, ili cete traziti i druge osobine: znanje, zalaganje itd?
Dosta za prvi put

Poz