banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2013, 16:03
Većina nauči da koristi matlab i orcad jer su obavezni već na drugoj godini. Eagle ili nešto drugo oni koji se interesuju za to (obično učenici etš koji su to svakako koristili i u srednjoj).

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
A može obrnuto pitanje: Šta imaš od savršenog poznavanja rada u tim programima (koji su sami po sebi komercijalni proizvodi koji se znaju značajno izmijeniti) ako ne znaš teoriju koja stoji iza njih?
To po principu ne trebam znati tablicu množenja kad već imam kalkulator?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2013, 16:03
Upravo to, i jedni i drugi uprli ko june da su u pravu a istina je negdje između.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Forty Two je napisao:
A može obrnuto pitanje: Šta imaš od savršenog poznavanja rada u tim programima (koji su sami po sebi komercijalni proizvodi koji se znaju značajno izmijeniti) ako ne znaš teoriju koja stoji iza njih?

Немаш ништа наравно. Али ако не знаш да се користиш АЛАТОМ, а данас је алат софтвер, онда ти џаба сва теорија, власник фирме која се бави развојем претварача великих снага за беспрекидна напајања, рецимо, ће да се одушеви твојом теоријом. И да ти повишицу.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Ok, šta sam ja onda pogriješio što sam iznijeo par svojih zamjerki na rad fakulteta. Šta je bilo loše u tome da smo sredstvima koja smo dobili od ministarstva uspjeli napraviti neku malu laboratoriju, od čega bi svi studenti imali koristi, jer nigdje nije pisalo da sam ja vlasnik te inovatorske sekcije i svako je mogao učestvovati. Ali ne, lakše je progutati ponos i uklopiti se u šablon. Samo to je nekima ovdje mutno skroz. Jer sve dok je onakvog načina rada, ja sam bolji sa srednjom školom od ogromne većine studenata, a to je sramota. Barem bi mene bila sramota.

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:31 
Veteran
Veteran

@sinip
Upravo to, softver je alat, pomoćno sredstvo. Nisam iz predmetne struke, ali čini mi se da malo pretjerujete sa potrebnim vremenom da se nauči rad u nekom softveru.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Фазон је што ја као хипотетички власник фирме уопште немам намјеру да те чекам да научиш... Мени требаш научен.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:34 
Veteran
Veteran

Pa onda ćeš tražiti čovjeka sa određenim brojem godina radnog iskustva. Ako pristajem da primim nekog bez radnog iskustva, onda valjda i očekujem da će toj osobi trebati neko vrijeme da dostigne punu produktivnost.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne mora biti naučen 100%, ali mora se veoma brzo uklopiti, a to mu ne dozvoljava ponos i diploma, da on sluša predavanja tamo nekog ko ima manje škole od njega.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Forty Two je napisao:
Pa onda ćeš tražiti čovjeka sa određenim brojem godina radnog iskustva. Ako pristajem da primim nekog bez radnog iskustva, onda valjda i očekujem da će toj osobi trebati neko vrijeme da dostigne punu produktivnost.

Ако си бистрио огласе за посао у посљедњих непар година, могао си да примјетиш да углавном сви траже радника са искуством. :) Добродошли у капитализам...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:41 
Veteran
Veteran

@icobh
Ne razumijem zašto tako generalizuješ i projektuješ svoja loša iskustva na sve ljude sa diplomom?
Vjerovao ili ne nismo svi koji smo diplomirali na nekom fakultetu sa tim komadom papira stekli i osjećaj da smo bogomdani i sveznajući.

@sinip
Svjestan sam ja toga. Ali šta će ti tu onda pomoći i ako imaš 100% znanja po završetku fakulteta, kad zbog nepostojanja radnog iskustva nećeš proći ni prvi krug tog oglasa?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nisam generalizovao, ostavio sam prostora i tim ljudima skidam kapu. Ne pratiš na času.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
sinip je napisao:
Panzer je napisao:
@sinip:Shvatam šta hoćeš da kažeš, ni ja ne kažem da treba da budeš potpuna tuta kad dođeš da radiš i mislim da se nismo razumjeli. Meni se ne sviđa što se fakultet i teorija banalizuje pa se nekome pokušava ubaciti lemilica, brusilica, aparat za zavarivanje u ruke.

Да мало мање банализујем... :)
Нисам ишао на ЕТФ (ако некоме није јасно) из тада јединог разлога што сматрам да неБиХ изашао на крај са математиком. Елем, то је било тад, а сад ме интересује сљедеће.
Вјерујем да добар студент ЕТФ-а зна да прича маркове конаке око функционисања полупроводника, операционих појачала, модулација, простирања радио таласа, френелових зона, диверзитија и све што уз то иде, рецимо, али ме интересује колико њих зна да користи

Mathlab, Eznec, Micro Cap или било коју варијацију SPICE софтвера, Protel, PCAD или шта је већ актуелно за симулације и израду прототипа и тај рад.

НАКОН завршеног факултета? Јер ако данас не знаш да се служиш тим алатима, рецимо, који qрац ће ти теорија.

Radim ja svaki dan u Matlabu. Do sad sam koristio i SolidWorks, LabView, C/C++ i malo mikrokontrolore i AVR ali ne smatram da sam mnogo potpuno stručan u tim programima, ne dok ne počnem da radim ili ne dobijem ozbiljne zadatke. Da bih bio stručan u nečemu moram da se koncentrišem na nešto i da se većinu vremena bavim time, a to tako ne ide na fakultetu...

sinip je napisao:
Forty Two je napisao:

Ако си бистрио огласе за посао у посљедњих непар година, могао си да примјетиш да углавном сви траже радника са искуством. :) Добродошли у капитализам...

Pa ništa, onda ćemo doći u situaciju da će svi iskusni inženjeri da pomru, a mladi i oni koji treba da uče sjede na svojoj diplomi jer nemaju radnog iskustva jer su studirali. Nije sve ni u zapošljavanju već stručne osobe, treba znati prepoznati i potencijal u nekome, nešto kao kad kupuješ mladog igrača za svoj klub.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Forty Two je napisao:
@sinip
Svjestan sam ja toga. Ali šta će ti tu onda pomoći i ako imaš 100% znanja po završetku fakulteta, kad zbog nepostojanja radnog iskustva nećeš proći ni prvi krug tog oglasa?

Уђеш у програм Владе о запошљавању приправника. :) Покренеш свој бизнис, одеш у иностранство ђе траже младе стручњаке. Нешто, шта год. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@Panzer
Evo recimo da sam ja pogriješio u vezi tebe i ja se izvinjavam. Ali koliko ti kolega svojih znaš da svaki dan koriste matlab i na svoju ruku kod kuće rade nešto, makar bilo sitno skroz. I kako bi ti okarakterisao ono što sam nekad napisao, da je jedna kolegica dobila 9 iz LA, a ne zna da se ne može bez nekakve main funkcije u C++? A to joj struka i to je nešto sasvim na početnom nivou?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Rekao bih da je levat i da je glupa ali da joj ne ide programiranje. Dobro, ne znati da bez maina ne može C++ da radi je malo žešća glupost ali opet, ako je mogla da položi LA sa 9 naučiće i kako radi C++, a možda se i neće baviti programiranjem, nije ETF samo to... :D

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 23:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

E vidiš, ali ona dobije 9 iz LA i postavi visoku granicu, onda ja ispaštam, jer ja znam LA za neku šesticu, ali zato nemam problema sa strukom i učenju iste, istraživanju, radu i svemu ostalom, što smatram da je jedini način da postanem inženjer ove struke. Ako ja griješim, onda sam ja definitivno zalutao i potpuno imam pogrešno mišljenje u vezi inženjeringa.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
The_new_Statesman je napisao:
Zaboravio si uracunati godisnji i bolovanja.

Nisam zaboravio nego mi je pozilo prilikom računa pa sam morao otići na balkon radi hlađenja glave...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 23:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ja se obicno igram pecatom jer je na balkonu hladno :-)

Ali ok, drugo sam ja. Meni je kudikamo lakse.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 12:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Jun 2013, 12:36
Da li bi mi neko rekao nesto vise o ETF-u u Beogradu? Da li je bolji nego u Banja Luci, i ako jeste, zbog cega?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]