sinip je napisao:
Panzer je napisao:
@sinip:Shvatam šta hoćeš da kažeš, ni ja ne kažem da treba da budeš potpuna tuta kad dođeš da radiš i mislim da se nismo razumjeli. Meni se ne sviđa što se fakultet i teorija banalizuje pa se nekome pokušava ubaciti lemilica, brusilica, aparat za zavarivanje u ruke.
Да мало мање банализујем...

Нисам ишао на ЕТФ (ако некоме није јасно) из тада јединог разлога што сматрам да неБиХ изашао на крај са математиком. Елем, то је било тад, а сад ме интересује сљедеће.
Вјерујем да добар студент ЕТФ-а зна да прича маркове конаке око функционисања полупроводника, операционих појачала, модулација, простирања радио таласа, френелових зона, диверзитија и све што уз то иде, рецимо, али ме интересује колико њих зна да користи
Mathlab, Eznec, Micro Cap или било коју варијацију SPICE софтвера, Protel, PCAD или шта је већ актуелно за симулације и израду прототипа и тај рад.
НАКОН завршеног факултета? Јер ако данас не знаш да се служиш тим алатима, рецимо, који qрац ће ти теорија.
Radim ja svaki dan u Matlabu. Do sad sam koristio i SolidWorks, LabView, C/C++ i malo mikrokontrolore i AVR ali ne smatram da sam mnogo potpuno stručan u tim programima, ne dok ne počnem da radim ili ne dobijem ozbiljne zadatke. Da bih bio stručan u nečemu moram da se koncentrišem na nešto i da se većinu vremena bavim time, a to tako ne ide na fakultetu...
sinip je napisao:
Forty Two je napisao:
Pa onda ćeš tražiti čovjeka sa određenim brojem godina radnog iskustva. Ako pristajem da primim nekog bez radnog iskustva, onda valjda i očekujem da će toj osobi trebati neko vrijeme da dostigne punu produktivnost.
Ако си бистрио огласе за посао у посљедњих непар година, могао си да примјетиш да углавном сви траже радника са искуством.

Добродошли у капитализам...
Pa ništa, onda ćemo doći u situaciju da će svi iskusni inženjeri da pomru, a mladi i oni koji treba da uče sjede na svojoj diplomi jer nemaju radnog iskustva jer su studirali. Nije sve ni u zapošljavanju već stručne osobe, treba znati prepoznati i potencijal u nekome, nešto kao kad kupuješ mladog igrača za svoj klub.