banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2013, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Da nisi polup'o lončiće?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 20:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Nisam. Znam veoma dobro o čemu pričam, jer sam ja taj koji je pričao sa tom pravnicom. Očigledno je djevojka nalupala napamet i diplomirala, a to što ništa ne konta ili neće da sluša, to nije problem?! Vidim ja da se ti nekako pronalaziš u svoj ovoj priči, stoga bih te molio da se isključiš iz iste, pošto ima jedna stara izreka: "Bolje ćutati, neka misle da si glup, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Čovjek piše kako je pravnik došao na šalter da se buni za račun, a ne obratno.
Ja iz linearne dobio devetku i to iz prve, pa ti vidi ko je glup.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa da, vidim ja da ti spadaš u onu grupu od 90% studenata koju sam prethodno pomenuo. Jer tjeraš svoje i ne želiš da saslušaš pametnijeg. Ja sam lično vodio taj dijalog sa tom pravnicom, i mogu reći da sam ostao zaprepašćen količinom nerazumijevanja i arogancije, a šlag na tortu je bilo pominjanje diplome. E takvi mi posebno idu na qrac. I ja sam položio sve stručne predmete, sem OET1, iz prve, pa šta? Ali sam takođe vidio djevojku koja je dobila 9 iz Algebre, a ne zna da se program u C++ ne može kompajlirati bez main funkcije, negdje. Stoga, uskačeš sam sebi u stomak ponovo, zato ti još jednom kažem da napustiš ovu temu, jer nisi u stanju da je pratiš, a kamo li kvalitetno učestvuješ u istoj.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Nema potrebe za vrijedjanjem, bolje da se vratimo na temu, previse smo odlutali.
Vec smo zakljucili da je opste mentalno stanje nacije a samim tim i svih univerziteta ocajno.

Ipak, trebali bi ovu diskusiju da zadrzimo u okvirima onoga sto se zbivalo na ETFu i eventualno kasnijih iskustava studenata koji su svoju srecu potrazili negdje drugo - bilo na drugim, kako privatnim tako i drzavnim univerzitetima, bilo u inostranstvu, a takodje i ljudi koji su stekli jako iskustvo u praksi.
Treba nam vise svjedocenja da bi ljudi koji traze informacije mogli da dodju do nekih korisnih informacija, bilo da su one negativne ili pozitivne, ipak se trudimo da budu objektivne i bez pretjerivanja.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Zbivanja su minorna u odnosu na stanje svijesti. Nekome ko imalo koristi mozak nije normalno onoliko ugnjetavanje studenata. Jer ako već ne učimo da budemo stručnjaci, barem nas pusti da imamo slobodnog vremena da sami to postanemo, a ne da na kraju budemo invalidi i da se sramotimo na svim poljima. To što se poneko odlično pokaže na ETF-u i kasnije, to nije nikakva zasluga fakulteta, čovjek je genije i uspio bi bilo gdje da je otišao.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
sinip je napisao:
Panzer je napisao:
De ti da se prvo 5 godina fakulteta završi i svi predmeti polože i sva teorija nauči, to je pravi izazov, lako ćemo mi naučiti lemiti, bušiti, brusiti, variti. Nemojte od fakulteta praviti stručnu srednju školu...

И заклопишмо пуни круг поново. :) Неће синко тебе нико држати у фирми ако знаш теорију а пракса ти нула, наравно говорим о нормалној фирми која адекватно плаћа за оно што треба да се уради. Него ће да ти покажу врата и кажу да се вратиш кад будеш знао нешто конкретно да радиш. Ако то мјесто буде и даље упражњено, наравно.

I dalje vi svoje, a ja svoje, vi očekujete da ljudi s faksa izlaze 100% stručni. Pa zašto onda postoji praksa?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
icobh je napisao:
Ali sam takođe vidio djevojku koja je dobila 9 iz Algebre, a ne zna da se program u C++ ne može kompajlirati bez main funkcije, negdje.

Meni je oduvijek bilo fascinantan obim teorijske matematike na ETFu, sva ta izvodjenja teorema i dokazivanja i sta sve ne. Sad ne znam da li je mit ili istina da su studenti PMF redovno uzimali instrukcije od ETFovaca iz algebre. Ne bih se cudio s obzirom na moja vlastita iskustva iz tog predmeta.

Algebra je posluzila ko jedan filter (poprilicno neuspjesan) na prvoj godini, a realno jako je malo upotrebne vrijednosti dala za nekog prosjecnog inzenjera, s obzirom na obim ucenja koje je zahtjevala (za jednu skromnu sesticu u indeksu). Opet, to je moj dojam, ja sam jedan od tih prosjecnih korisnika matematike.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
I dalje vi svoje, a ja svoje, vi očekujete da ljudi s faksa izlaze 100% stručni. Pa zašto onda postoji praksa?

Jedina razlika u tome je što je mangia pravi inženjer, sa velikim iskustvom, preduzetnik, a najviše veliki stručnjak, a ti si? Ali ti i dalje tjeraš po svom, nećeš da saslušaš i prihvatiš dobronamjernu kritiku. Ali mutno je to tebi.

Još ću jednu staru napisati: "Bolje biti svjestan svoje nesvijesti, nego biti ne svjestan svoje svijesti"

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
@icobh
Nevjerovatno je kolika količina frustracije kipi iz svakog tvog posta. Čemu takvo odgovaranje na samoj granici vrijeđanja sagovornika?

Uvijek mi je bilo zanimljiva ta činjenica da se neko kao student osjeća dovoljno stručnim da ocjenjuje šta on to treba učiti na fakultetu. I uglavnom ne prihvata ni postojanje mogućnosti da bi neki dio teorije koji on smatra potpuno nepotrebnim, možda mogao biti nekom od studenata koristan u njegovoj karijeri. Kao da će svi koji završe određeni fakultet raditi isti posao u istim firmama, pa im neće možda nikad biti potrebno bar promil nekog opšteg znanja.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Panzer je napisao:
sinip je napisao:
Panzer je napisao:
De ti da se prvo 5 godina fakulteta završi i svi predmeti polože i sva teorija nauči, to je pravi izazov, lako ćemo mi naučiti lemiti, bušiti, brusiti, variti. Nemojte od fakulteta praviti stručnu srednju školu...

И заклопишмо пуни круг поново. :) Неће синко тебе нико држати у фирми ако знаш теорију а пракса ти нула, наравно говорим о нормалној фирми која адекватно плаћа за оно што треба да се уради. Него ће да ти покажу врата и кажу да се вратиш кад будеш знао нешто конкретно да радиш. Ако то мјесто буде и даље упражњено, наравно.

Нигдје ја нисам рекао да треба да буду 100% стручни, проблем је, по мени, да они код нас углавном буду врло близу 100% нестручни. Тј. знају теорију (ако знају) али не знају никакву примјену исте. То је у принципу супер ако ћеш да се бавиш неким научноистраживачким радом на неком институту. Али ако ћеш да дођеш у фирму, опет кажем у профитабилно постављену фирму која плаћа адекватно за рад, е ту газда нема ни најмању намјеру да те додатно едукује (праксу су требао да стекнеш на факсу) него од тебе очекује да - радуш. Радикално зар не? Е то онда настаје проблем.

То што код нас дипломе факултета углавном служе да се увалиш негдје на буџет и онда машеш папиром а немаш појма, то је проблем друштва, и зато нам и јесте тако како нам је. Или, лик ме пита (завршава факултет, приватни истина, нешто ИТ qрци-палци, како да са једног банера узме један дио и стави на други банер. Реко' то може из Фотошопа али не знам како. Онда на ПРВОМ часу предмета "Пословне, графичке и мултимедијалне апликације са веб дизајном", пар седмица касније, научим управо то.

И он кад изађе са факса као неки ИТ инжињер, шта ће да ради? Гдје ће да ради? Ићи ће на курс?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

icobh je napisao:
Panzer je napisao:

Jedina razlika u tome je što je mangia pravi inženjer, sa velikim iskustvom, preduzetnik, a najviše veliki stručnjak, a ti si? Ali ti i dalje tjeraš po svom, nećeš da saslušaš i prihvatiš dobronamjernu kritiku. Ali mutno je to tebi.

Još ću jednu staru napisati: "Bolje biti svjestan svoje nesvijesti, nego biti ne svjestan svoje svijesti"

Ja sam student treće godine koji iza sebe ima 32 položena ispita, 4 projekta, za 15 dana me čeka još jedan, a sljedeći semestar Bachelor projekat, bezbroj sati praktičnog rada i ne znam držati lemilicu, vidio sam je dva puta u životu i sasvim mi je to super, a šta si ti? Propali student koji je 19 puta polagao LA pa onda išao piti u Campari i meni nešto pričaš? I kad si tako pametan, osmisli ti plan i program u koji ćeš ubaciti to svoje lemljenje i gluposti ili je bitnije sjediti u Campariju i cugati? Koliko se sjećam semestar nosi 30 ECTS bodova, 30 sati rada na faksu, 30 kod kuće pa još malo kad kreneš spremati ispit. Gdje bi ti stavio te svoje lemilice? Na 2 sata predavanje mora ići najmanje sat vremena vježbi. Šta bi ti, da izbaciš vježbe iz elektronike i samo im pokažeš ploču operacionog pojačavača i kažeš "Nema veze što nemate pojma kako da izračunate šta ćete dobiti na izlazu operacionog pojačavača, sad ćemo malo da se igramo i ubacujemo nešto na ulaz pa ćemo da pogađamo šta će da nam izađe?" A kad očekujete da studenti budu toliko stručni kad izađu s faksa, je l' to znači da kad ja stručan dođem u firmu da treba gazda da šutne mangiu jer je star, a ja sam mlad i isplativiji, pošto obojica znamo isto, a može da me plati manje jer sam novi? E pa ne znamo niti ćemo ikada znati! Ja sam svoje znanje stekao na teoriji i određenoj količini prakse na fakultetu i ne mogu znati sve dok ne počnem da radim! Koliko sam prakse uradio, toliko je, ne može više, da sam radio više prakse onda bih znao manje teorije, jednostavno "trade-off" koji mora da se napravi.

@sinip:Shvatam šta hoćeš da kažeš, ni ja ne kažem da treba da budeš potpuna tuta kad dođeš da radiš i mislim da se nismo razumjeli. Meni se ne sviđa što se fakultet i teorija banalizuje pa se nekome pokušava ubaciti lemilica, brusilica, aparat za zavarivanje u ruke.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Forty Two je napisao:
@icobh
Nevjerovatno je kolika količina frustracije kipi iz svakog tvog posta. Čemu takvo odgovaranje na samoj granici vrijeđanja sagovornika?

Uvijek mi je bilo zanimljiva ta činjenica da se neko kao student osjeća dovoljno stručnim da ocjenjuje šta on to treba učiti na fakultetu. I uglavnom ne prihvata ni postojanje mogućnosti da bi neki dio teorije koji on smatra potpuno nepotrebnim, možda mogao biti nekom od studenata koristan u njegovoj karijeri. Kao da će svi koji završe određeni fakultet raditi isti posao u istim firmama, pa im neće možda nikad biti potrebno bar promil nekog opšteg znanja.

Ja sam često znao pitati za neke stvari koji će mi to ku*ac ali do sad nisam naišao na nešto što u jednom momentu nisam iskoristio. Osim glupe topologije iz LA al' kontam da bi i to moglo doći na red. Imao sam recimo predmet koji je sličan mašinskim elementima, a nikad nisam pomislio da mi ne treba to jer sam ja budući elektroinženjer, bilo mi je drago što sam to imao, nisam imao ispit iz toga ali je kasnije to primjenjeno na jedan projekat...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Cekaj, kao elektroinzinjer mislis pobjeci masinstvu?
Brate slatki...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, ne, ni slučajno, ionako ću da se bavim time ali eto, već na prvoj godini sam imao takav predmet...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aha, ok. Mladost, ludost ;-)

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 21:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nisam 19 puta izlazio LA, već preko 50. Imam sve LPI, kao i CCNA sertifikat. Imam privatni posao, te radim u jednom ISP-u. Da sam propao kao student, jesam, ali da sam iznad 90% studenata, jesam. Ja sam u svoj život uspio ukomponovati i porodicu i privatni posao i posao i alkohol i kurvanje i sve. Toliko.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Evo mala kalkulacija o mjesečnoj plati radnika:

radnih dana: 22 (mjesečno prosjek bez radnih sub. i ned.)
Neto plata: 1000 KM (bruto 1630KM)
1630KM / 22 radna dana = 75KM

75 KM firma danas mora da zaradi čiste love da bi bila na NULI sa radnikom na kraju mjeseca (ako je neto plata radnika 1000KM).

U principu čak nije ni 75KM nego 87,75KM jer mora da naplati PDV

A i tih cca 88KM je pod uslovom da radnik ne pusti vodokotlić, ne troši struju, nema potrebu za službenim autom, da ne treba računar, monitor, radni sto... Topli obrok, prevoz....

I onda neko pita što se teško zaposliti bez znanja... Pa ko bi normalan primio radnika koji ništa ne zna, da mu daje platu i još da troši svoje vrijeme da njega nauči.

Nije lud Ninić iz Lanaka koji za svaki plaćeni kurs radnika traži ugovor na 5 godina...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zaboravio si uracunati godisnji i bolovanja.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2013, 22:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Panzer je napisao:
@sinip:Shvatam šta hoćeš da kažeš, ni ja ne kažem da treba da budeš potpuna tuta kad dođeš da radiš i mislim da se nismo razumjeli. Meni se ne sviđa što se fakultet i teorija banalizuje pa se nekome pokušava ubaciti lemilica, brusilica, aparat za zavarivanje u ruke.

Да мало мање банализујем... :)
Нисам ишао на ЕТФ (ако некоме није јасно) из тада јединог разлога што сматрам да неБиХ изашао на крај са математиком. Елем, то је било тад, а сад ме интересује сљедеће.
Вјерујем да добар студент ЕТФ-а зна да прича маркове конаке око функционисања полупроводника, операционих појачала, модулација, простирања радио таласа, френелових зона, диверзитија и све што уз то иде, рецимо, али ме интересује колико њих зна да користи

Mathlab, Eznec, Micro Cap или било коју варијацију SPICE софтвера, Protel, PCAD или шта је већ актуелно за симулације и израду прототипа и тај рад.

НАКОН завршеног факултета? Јер ако данас не знаш да се служиш тим алатима, рецимо, који qрац ће ти теорија.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]