Panzer je napisao:
... Mislim da jedan inženjer ne mora da zna kako se radi lemilicom, nije tehničar, šta će mu lemilica. Ja u životu nisam uzeo lemilicu u ruke, nije moj posao da ja lemim kola, moj posao je da ih osmislim. S druge strane bitno je da inženjer ima praktičnog iskustva i da vidi na konkretnom primjeru kako izgleda osmišljavanje i realizacija jednog električnog kola. ...
Vidiš prijatelju baš zato i jesmo u k*** i bićemo dokle god je takvih razmišljanja...
Kako da projektuješ ploču i kolo ako ne znaš:
- koja je temp. potrebna da se to zalemi a de se to tvoje kolo ne ošteti,
- koliko vremena kolo smije biti izloženo toj temperaturi,
- koliko prostora da ostaviš okolo a da se zalemi kvalitetno, da bude "servisabilno" itd itd,,,
- kako da se odredi cijena gotovog proizvoda ako ne znaš koliko je vremena potrebno za njegovu izradu?
- kakve su mogućnosti mašine za lemljenje i da li ona može da zalemi to što si ti projektovao... Ili ćemo morati uzeti 4 mil KM kredita za novu mašinu ?
U svim normalnim fabrikama inžinjer prolazi proizvodni proces od dna pa sve do vrha. Tehničar ostaje samo u svom poslu ali inžinjer MORA da prođe sve jer samo tako ima ulazne podatke koje mu trebaju da nešto projektuje
Primjer1:
Neko odzgo naredni monterima da imaju 15 minuta da završe montažu Internet priključka. Naravno da nemaju predstavu da se nekim klijentima računar pali 25 minuta a gdje je još štimanje...
Primjer2:
Modem za kablovski internet
Debil koji je radio projekat je smjestio tel1 priključak na 3 mm od džeka za najapanje.

20% ljudi koji žele tel. priključak pita kako da spoji 2 telefona na jednu liniju jer nigdje ne mogu kupiti spliter koji se može staviti u port1 a da ne poklapa priključak za napajanje...

A da je "Gojko svemoćni inžinjer" sišao malo sa nebesa među obični narod, i da je ikada u životu spajao ovako nešto, ne bi "usadio" raspored portova na gore prikazani način...
To nije greška tehničara nego idiota koji je to projektovao...