icobh je napisao:
E vidiš, ja sam bez dlake na jeziku i u facu ću reći bilo kome šta mislim. Isto tako sam napisao da sam oduvijek bio loš đak i student, ali nisam glup i uvijek znam za prolaz, ono da težim ka toj nekoj diplomi. Ali kako si i sam primjetio, to nije dovoljno, a mojim poslodavcima je sasvim ok da sa srednjom školom radim inženjerski posao. Čak šta više, imam platu kao 80% inženjera. Ali ne, ja sam glup, ja ništa ne znam, ja ništa ne radim i ostalo. Ma daj zajebi. A ovo za lemilicu je tako dobra stvar, da ti pojma nemaš. Sramota je da jedan RTV mehaničar zna više od jednog inženjera. Zato sam se ja borio, da tom sekcijom pokušamo nešto napraviti. Valjda su ljudi inženjeri oni koji nešto izmišljaju, prave, stvaraju. Ili samo mašu diplomom?! Zbunjen sam, prosvijetlite me...
Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk
Ovdje sam podijeljenog mišljenja. Mislim da jedan inženjer ne mora da zna kako se radi lemilicom, nije tehničar, šta će mu lemilica. Ja u životu nisam uzeo lemilicu u ruke, nije moj posao da ja lemim kola, moj posao je da ih osmislim. S druge strane bitno je da inženjer ima praktičnog iskustva i da vidi na konkretnom primjeru kako izgleda osmišljavanje i realizacija jednog električnog kola. Možda nikad neću znati sastaviti pojačalo tako da držim komponente u rukama i nabacujem ih na ploču ali na papiru znam kako osmisliti jedno i to mi je dovoljno. Mislim da mora da bude mnogo više prakse na ETF-u, ne studiram tamo pa ne znam koliko je ima ali mi se čini da je previše teorije koja se ne primjenjuje. Nevjerovatno je koliko praktičan rad i primjer može da poboljša nivo znanja koje posjeduješ. Sve je to fino kad ti znaš riješiti zadatak ali mnogo je bolje kad treba taj zadatak da primjeniš na nešto praktično, mnogo više razmišljaš i razumiješ kako stvari funkcionišu. Znam da je kod nas teško postići takvo nešto jer su sredstva ograničena, a i kad ih ima onda neko zavrne i stavi sebi u džep...

P.S. Ovdje sam dao primjer za elektroniku iako mi ista užasno ide na ku*ac jer se ne planiram baviti time već energetikom, gnjave me već drugu godinu sa analognom elektronikom, imam profesora koji je loš i samo forsira analognu i bipolarne tranzistore jer ih je on provalio kad je bio student i postao ćaća iste... -_-