Napricaste vi tu svega, i dosta je i jednih i drugih u pravu.
Ja sam recimo nakon srednje skole uletio u "ratna zbivanja" i nisam poceo da studiram. Objektivno ili subjektivno, vise je nebitno. Nakon rata, jedini cilje je bio zaposlenje da ima od cega da se zivi.
U medjuvremenu, radio sam za jednu drzavnu firmu , pa za dvije privatne (inostrane) sa modernom organizacijom rada, redovnim seminarima, edukacijama....
Danas smo vodeca firma u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji u oblasti koju pokrivamo a veoma je specificna, tice se direktno proizvodnje.
Znanje koje sam stekao radeci za ovako moderno organizovanu firmu ne bih stekao ni na jednom fakultetu ukljucujuci i onaj iz "lucana" kako rece kolega.
Ono sto je nedostajalo u svemu tome (vise meni licno, nego sto je smetalo u poslu) je bila diploma visokoskolske ustanove.
Pa kako navalise fakulteti upisah ga i ja, gledajuci naravno da nadjem nacin da uklopim obaveze na poslu jer mnogo vremena provodim na terenu i da nadjem nacina da ucim.
Prvo sto sam naucio na privatnom fakultetu koji pohadjam je to da stvarno moram da naucim.
Neki dan je recimo bio ispit iz osnova prava, pismeni. Profesorica sa osmjehom na usnama oborila 50 ljudi na pismenom i jos 30 na usmenom. Tek oko toga koliko se pusta.
Ako je kriterijum nesto nizi, onda je nizi na prvoj godini, jer kako svi koji se marketingom bavimo znamo, valja izreklamirati svoj proizvod. Do kraja studija se to prosije kao i brasno.
Ono sto smatram da je prednost je to da imam mogucnost da dio predmeta biram sam.
Nakon ovoliko godina radnog staza, a vjerujem da sam od vecine koji pisu na ovu temu stariji, naucicete da vam se sva mudrost oko uspjeha svodi na to koliko ste novaca u stanju zaraditi radeci ono sto znate. Ako uspijete da se docepate dobre firme, bolje vam je da imate srednju skolu nego fakultet u losoj firmi. Sto se komercijalne banke i slicnih tice, nemojte se zanostiti tu nema konkursa, to je formalnost zna se vec ko ce da dobije posao.
Ono sto ce sigurno doci je to da ce se lagano vrijednost diploma jednih i drugih izjednacavati kako vrijeme bude prolazilo. Sad je to nesto novo i kao takvo mora da se desi da se jos par fakulteta zatvori i da ostanu oni koji rade kako treba.
Neznam zasto se neko sa ekonomije buni sto uci vise, pa zna se za koje zvanje uci a zna se kakvo zvanje dobija onaj ko zavrsi recimo trogodisnji fakultet.
Fakulteta kao sto su nasi drzavni nema nigdje u svijetu, a ja stvarno ne zelim da ucim ono sto mi ne treba u poslu. Bas me interesuje koliko kosta kubik javorovog drveta u kanadi a ja radim sa industrijskom procesnom opremom u BiH.
Sve se svodi na to da...svako ima pravo da izabere, kao i kad se zeni. Hoce li se zaJeeBati ili nece...pokazace vrijeme.
Samo niti jedni, niti drugi nemaju pravo da kritikuju jer sutra ne postoji pravilo ko ce biti bolji kadar, onaj sa privatnog ili onaj sa drzavnog.
Neko moze zavrsiti 2 fakulteta ali da se u poslu nikad ne snadje kao neko sa srednjom skolom.
Ono sto vas treba veseliti je to da vam znanje niko ne moze uzeti koliko god da mislite da ste vremena 'potrosili" sa knjigom.
Pored fakulteta i jednim i drugima je najteza prva prepreka, a to je pocetno radno iskustvo, jer i sami znate da pocetnike rijetko ko zaposljava.
Sami sebi pozelite puno srece i na jednom i na drugom fakultetu, jer tek kad ga zavrsite, trebace vam