banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 22:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 559 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Late je napisao:
Što se tiče zaposlenja poslije faksa, nebitno je da li si završio privatni ili državni, jer se zna kako se kod nas ljudi zapošljavaju (čast izuzecima).

Da, to je istina ali kada se radi o onima kao sto si rekao, koji se zaposaljvaju preko roditelja, veza ,para itd... To je istina. Ali sta je sa tim izuzecima koji idu na privatni ,tesko da ce na neki adekvatan nacin postici nesto i biti ravnopravni sa drzavnim. Mozda jos ~2god to bude i moguce, odnosi se na jednakost prilikom zaposlenja, ali kada za 2god trziste bude praplavljeno menadzerima koji su zavrsili privatne fakulteta, cast izuzecima(odredjenim privatnim) videcemo kako ce se gledati na te studente kada pokazu odredjeni dio znanja. Istina je da je praksa jedna stvar ,teorija druga. Ali kako god bilo praksa ne moze funkcionisati bez teorije ,a to je jedan od problema na privatnim fakultetima, primjer 2-3 prijatelja iz srednje koji studiraju na privatnom i koji su ocistili prosli semestar a hvale se da knjigu nisu otvorili ukupno sat vremena pred svaki ispit/kolokvij.Zaboravi njih, recimo prijatelj iz osnovne koji je jedva 3 prolazio a sada reda 8-9 i cisti semestre. Eh sad da si ti gazda, da imas firmu, bi li zaposlio nekog koji ne zna sta je amortizacija,dividenda,emitent.... Da rezimiram, nemam nista protiv privatnih fakulteta, ali samo sam skeptican i mislim da ce za par godina pokazati svoje lice. A do tada... pa haj vidicemo. Najveci nedostatak nasih drzavnih fakulteta jeste upravo praksa, ali valjda ce se i to promjeniti, ne ostaje nista drugo nego kada dodjes na 3.god. da vec pocnes ganjati posao/zalagati se/stazirati ....

I jos nesto, cast izuzecima koji studiraju na privatnim i stvarno se trude da uce, od njih ce nesto i biti ali opet....slika se stvara od vecine a ne manjine...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 23:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2006, 01:29
Citiraj:
Ali sta je sa tim izuzecima koji idu na privatni ,tesko da ce na neki adekvatan nacin postici nesto i biti ravnopravni sa drzavnim. Mozda jos ~2god to bude i moguce, odnosi se na jednakost prilikom zaposlenja, ali kada za 2god trziste bude praplavljeno menadzerima koji su zavrsili privatne fakulteta, cast izuzecima(odredjenim privatnim) videcemo kako ce se gledati na te studente kada pokazu odredjeni dio znanja.

Ako već govorimo o privatnim fakultetima na kojima postoji određeni standard, ne vidim po čemu bi studenti istih bili u podređenom položaju u odnosu na studente državnih fakulteta.

Citiraj:
Istina je da je praksa jedna stvar ,teorija druga. Ali kako god bilo praksa ne moze funkcionisati bez teorije ,a to je jedan od problema na privatnim fakultetima

U pravu si da praksa ne može funkcionisati bez teorije, ali isto tako teorija bez prakse nema nikakvog efekta. To je posebno izraženo u zadnje vrijeme prilikom zapošljavanja.
Na privatnim fakultetima nastoje izbalansirati te dvije stvari, pa je u nekim slučajevima neophodno suziti obim teorije koja je uglavnom beskorisna (npr. životi brojnih teoretičara koji se jedino spominju u kvizovima), kako bi se i praktični dio nastave uspješno obavio. Zato to smatram velikim plusom privatnih fakulteta.

Citiraj:
Eh sad da si ti gazda, da imas firmu, bi li zaposlio nekog koji ne zna sta je amortizacija,dividenda,emitent....

Da imam firmu i želim nekog da zaposlim ne bih mogao znati na osnovu njegove diplome da li zna ono što je potrebno za posao za koji se kandiduje, već se to obavlja kroz razgovor i testiranje.
Varaš se ako misliš da se to ne uči i na privatnim fakultetima (ne tvrdim za sve, ali ipak...).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 08:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
ADJazzBV.Aco je napisao:
fakultet Za poslovni menadžment i inžinjering!

Jesi li siguran imas li dokaze? \ili ti je neko rekao ko veze nema sa zivotom ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Late je napisao:
Da imam firmu i želim nekog da zaposlim ne bih mogao znati na osnovu njegove diplome da li zna ono što je potrebno za posao za koji se kandiduje, već se to obavlja kroz razgovor i testiranje.
Varaš se ako misliš da se to ne uči i na privatnim fakultetima (ne tvrdim za sve, ali ipak...).

Ne, pogresno si me shvatio. Ne kazem ja da se to ne uci na privatnim fakultetima, samo kazem koliko se studenti (pojedinci-vecina) trude da to nauce, pa je poznato da proleaze i bez tog "osnovnog" znanja.

chova iz kingstona je napisao:
ADJazzBV.Aco je napisao:

Upravu si. Ekonomija je nauka, a menadzment je vjestina. Kao sto je i racunovodstvo etc... Cuo sam da na odredjenim privatnim fakultetima moze na diplomi da pise dipl. menadzer, ali to onda nije diploma ,to je nesto kao sertifikat, koji dobijas naravno na akademiji... A mozda i gresim..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 10:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
Frenki je napisao:
Late je napisao:

Ne, pogresno si me shvatio. Ne kazem ja da se to ne uci na privatnim fakultetima, samo kazem koliko se studenti (pojedinci-vecina) trude da to nauce, pa je poznato da proleaze i bez tog "osnovnog" znanja.

chova iz kingstona je napisao:
ADJazzBV.Aco je napisao:

Upravu si. Ekonomija je nauka, a menadzment je vjestina. Kao sto je i racunovodstvo etc... Cuo sam da na odredjenim privatnim fakultetima moze na diplomi da pise dipl. menadzer, ali to onda nije diploma ,to je nesto kao sertifikat, koji dobijas naravno na akademiji... A mozda i gresim..

vec sam jednom objasnjavao kakvu diplomu FPIM izdaje na kraju skolovanja...ali ponovicu jos jednom. Na diplomi ne pise da si dipl. menadzer nego pise ovako: DIPLOMIRANI EKONOMISTA - menadzer (finansijski, marketing)...zavisno od smjera koji se upisuje...Ovo menadzer je samo podkategorija, tek toliko da se razlikuje od ekonomskog fakulteta, ali prava titula svrsenog studenta je ovo sto sam gore napisao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 14:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
drzavni fakulteti su proslost - bar u ovom obliku u kojem sada postoje. sve dok se ne privatizuju svi fakulteti, dosta ljudi ce studirati u austriji, ili cak engleskoj i americi ko ima za to priliku.

to vam jasno govori o kvalitetu drzavnih fakulteta - studenti radije uce na stranom jeziku i u stranoj drzavi nego da im znanje prenose nasi 'vrhunski strucnjaci'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 10:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
naime, juce je potpisan sporazum o saradnji izmedju FPIM-a, Ministarstva i Univerziteta...tako da, dragi moji, ovo je jos jedan dokaz da sva prica koju pricam nije "pisanje uz vjetar" i da se na ovom fakultetu stvarno ozbiljno radi...a evo i dokaza:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ovo za Bolognu mi je najbolje... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
A svi se uhvatili te Bologne kao zlatnog slova :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta će.. Igraju se.. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Frenki je napisao:
utvrdjeno je da je Bakic za vreme predavanja bio i student ,a diplomu dobio nakon 3 mjeseca.

ako je ovo istina, evo upravo se krstim i rukama, a pocecu i nogama...
a ti lera, budi mudonja pa upisi neki drzavni fakultet da te onda vidim (kad vec znas da "lajes")...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
lera je napisao:
drzavni fakulteti su proslost

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kakva izjava lud'lo :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
kad ce neko recimo da napishe.. "loshi fakulteti su proshlost" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lera je napisao:
drzavni fakulteti su proslost - bar u ovom obliku u kojem sada postoje. sve dok se ne privatizuju svi fakulteti, dosta ljudi ce studirati u austriji, ili cak engleskoj i americi ko ima za to priliku.

to vam jasno govori o kvalitetu drzavnih fakulteta - studenti radije uce na stranom jeziku i u stranoj drzavi nego da im znanje prenose nasi 'vrhunski strucnjaci'.

Prvo: državni fakulteti NISU prošlost. Misliš da ljudi u At studiraju na privatnim fakultetima?! Kod njih se, vidiš, nisu privatizovali... Zašto bi morali kod nas? Dovoljne su neke izmjene iako ih čekamo već godinama. Da nisi slučajno izvukao nešto iz konteksta! :evil:
Studenti koji idu da studiraju na stranom jeziku imaju još jednu prednost - znaju i strani jezik, a imaće i fakultetsku diplomu.
Puno ljudi ide u Austriju jer nisu informisani šta sve treba da bi se otišlo u neku drugu zemlju. A i blizu nam je. Ja u At ne bih otišla jer ne volim njemački. Ali ko voli i da mu se učiti - šta fali? Znaće još jedan strani jezik... A ima šansu i da ostane u At.
Naši profesori jesu stručnjaci i ne stavljaj to pod navodnike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
E sad...ne stoji ovo "ko voli njemacki"...ja ga, sestro, nisam nikad mogla smisliti...al' smisliti :D No dobro...

Dakle ovo prolupavanje oko privatizovanja fakulteta...ma ajte molim vas...nebuloza do yaya...Pa onda bi jos veca pijaca bila sa ispitima i popratnim sadrzajima. Ma idi...Gdje su fakulteti privatizovani??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 16:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mozda neki profesori jesu strucnjaci, ali vecina ih nije
glavni problem je sto ili ne znaju ili ne znaju objasniti ono sto znaju, samim tim od njih nikakve koristi
sto se tice lika koji tvrdi da su drzavni fakulteti proslost...jadnik se sve nada da ce dobiti nekakvo priznanje sto je bacio tolike pare na privatni fax.

@ipanema : ne znam da li cemo dozivjeti takvu reformu, da mozemo reci da su loshi fakulteti proslost

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 12:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
ne kazem da je pogrijesio onaj koji studira na drzavnom fakultetu kod nas, jer i nema nekog izbora...privatni fakulteti se tek otvaraju, oblast je neregulisana pa ih dosta lovi u mutnom.

Ali dvije stvari sigurno stoje...nasi profesori nisu priznati kao strucnjaci bilo gdje van nasih granica, dosta ih je doktoriralo u ratu pod sumnjivim okolnostima a sto je najvaznije i ako su teoretski potkovani - potpuno su nesposobni da to znanje prenesu studentima, a to je sustina obrazovanja.

Da ne govorim da su nasi fakulteti neprilagidjeni trzistu i prakticnom radu, to je mislim svima jasno.

Pa vidio sam u tom smislu i izvjestaj UNDP, koji je rangirao BiH Univerzitete kao predzadnje u Evropi, a u istrazivanje su bile ukljucene Albanija, Moldavija i Bjelorusija. (imate to u prekjucerasnjem online izdanju Politike)

Ovo sve govorim iz najbolje namjere, sam sam zavrsio nas drzavni fakultet ali sam proveo i neko vrijeme u inostranstvu...

A to molim te da 'ide vani onaj ko zna jezike' - otkud sad to - pa nije valjda da se radjamo sa naucenim jezicima, valjda je sve stvar ulozenog truda i individualnog izbora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam rekla da znaju, već da se vrate s diplomom i znanjem stranog jezika.
A evo linka...
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=28593
Bože sačuvaj, jedva čekam da odem..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 14:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Maj 2007, 14:52
Flashman je napisao:
naime, juce je potpisan sporazum o saradnji izmedju FPIM-a, Ministarstva i Univerziteta...tako da, dragi moji, ovo je jos jedan dokaz da sva prica koju pricam nije "pisanje uz vjetar" i da se na ovom fakultetu stvarno ozbiljno radi...a evo i dokaza:

Slika

Ne mogu da vjerujem da je naš rektor potpisao ovaj nepismeni memorandum! Pa i naš ministar prosvjete i kulture! Nisam student srpskog jezika, ali greške su toliko očigledne...

Neka me ispravi neko ako griješim u nabrajanju (izabranih) grešaka:

1. Nepravilan naziv Univerziteta u prvoj rečenici (Univerzitet u BANJALUCI);

2. Malo ekavice (slEdeće), pa malo ijekavice (primJEni i razmJEna);

3. Pogrešni padeži: u prvom, trećem i petom stavu prva imenica je – ispravno – u akuzativu (očuvanje, saradnju, realizaciju), ali u drugom i četvrtom je – neispravno – u nominativu (razmjena);

4. Nepravilni znakovi interpunkcije u nabrajanju u rečenici: na kraju stavova su stavljene tačke, umjesto zareza ili tačke-zareza.

Shvatam da je ovo možda napisao daktilograf kome je to neko izdiktirao, ali ne shvatam da ni u jednoj od ove tri ustanove nema pismene osobe da pregleda (barem važne i javne) dokumente prije potpisivanja da se ne bi desili ovakvi propusti.

Pa zašto nas i u osnovnoj školi i u sredjoj školi uče kako da pravilno pišemo i izražavamo se, ako tako važne ustanove «njeguju» nepismenost, a njihovi rukovodioci (doktori nauka!) potpisuju nepismene dokumente?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
mirella je napisao:

Ne mogu da vjerujem da je naš rektor potpisao ovaj nepismeni memorandum! Pa i naš ministar prosvjete i kulture! Nisam student srpskog jezika, ali greške su toliko očigledne...

Neka me ispravi neko ako griješim u nabrajanju (izabranih) grešaka:

1. Nepravilan naziv Univerziteta u prvoj rečenici (Univerzitet u BANJALUCI);

2. Malo ekavice (slEdeće), pa malo ijekavice (primJEni i razmJEna);

3. Pogrešni padeži: u prvom, trećem i petom stavu prva imenica je – ispravno – u akuzativu (očuvanje, saradnju, realizaciju), ali u drugom i četvrtom je – neispravno – u nominativu (razmjena);

4. Nepravilni znakovi interpunkcije u nabrajanju u rečenici: na kraju stavova su stavljene tačke, umjesto zareza ili tačke-zareza.

Shvatam da je ovo možda napisao daktilograf kome je to neko izdiktirao, ali ne shvatam da ni u jednoj od ove tri ustanove nema pismene osobe da pregleda (barem važne i javne) dokumente prije potpisivanja da se ne bi desili ovakvi propusti.

Pa zašto nas i u osnovnoj školi i u sredjoj školi uče kako da pravilno pišemo i izražavamo se, ako tako važne ustanove «njeguju» nepismenost, a njihovi rukovodioci (doktori nauka!) potpisuju nepismene dokumente?!

ti si neka moja drugarica :D :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 559 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]