E sada malo o hororu na pravnom fakultetu!!!
Citiraj:
Pravni fakultet samovoljno povećao školarinu
PETAK, 21 OKTOBAR 2011 09:22
Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji drugi put obnavljaju istu godinu ili apsolventski staž, ogorčeni su jer je fakultet donio odluku da školarina za njih iznosi 1.500 maraka, zbog čega, kako ističu, mnogi neće moći da nastave dalje školovanje.
Odluka o povećanju školarina, prema riječima studenata banjalučkog Pravnog fakulteta, donesena je samo nekoliko dana prije krajnjeg roka za upis, koji ističe 28. oktobra, i to jedino od strane Pravnog fakulteta, nezavisno od odluke Univerziteta, jer je na ostalim fakultetima cijena ostala ista kao i prethodnih godina
- Neprihvatljivo je da sada plaćamo 1.500 maraka. Ima mnogo porodica koje nisu u mogućnosti da priušte svom djetetu da plaćaju tako visoku upisninu, i nije u redu da mladi ljudi odustaju od školovanja zbog odluke koja nikome ne ide u korist, osim budžetu fakulteta - naglašavaju studenti prava.
Jedan od studenata Pravnog fakulteta u Banjaluci, koji je želio da ostane anoniman, kaže da već drugi put obnavlja drugu godinu, ali da ne zna kako će da nastavi da studira.
- Ranije je obnova koštala 240 maraka, plus 19 maraka po ispitu. Nisam lijen i učim, ali, eto, desilo se da sam morao drugi put da upišem obnovu. Ovo je preskupo, tako da ne znam šta da radim - kazao je on.
Predsjednik Unije studenata RS Gordan Balaban rekao je da je Unija studenata upoznata sa problemom, pred kojim su se našli studenti prava u Banjaluci, te da će ovo pitanje dalje rješavati student ombudsman.
- Ovo je svakako kršenje studentskih prava - kazao je Balaban.
Predsjednik Studentskog parlamenta Danica Kojić rekla je da su Studentski parlament i ostale studentske organizacije hitno uputile dopis Rektoratu i Ministarstvu prosvjete i kulture RS za rješavanje ovog pitanja.
- Već danas razgovaraćemo sa prorektorom za nastavu kako bi nam obrazložili po kojem je to osnovu povećana ova školarina - kazala je Kojićeva.
Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović nije želio da komentariše odluku o visini upisnine.
- Nisam na fakultetu i nemam vremena da o tome sada razgovaram - kratko je odgovorio Popović.
Ni u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kao ni na Univerzitetu u Banjaluci, juče nismo uspjeli da dobijemo informaciju da li su upoznati sa ovom odlukom Pravnog fakulteta.
Student ombudsman u RS Marko Močević rekao je da odluka dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci nije u skladu sa zakonom.
- To kako je profesor Popović odlučio da odredi ove školarine nema nikakvog zakonskog obrazloženja ni utemeljenja, zbog čega se nadamo da ćemo već danas sa nadležnim institucijama pronaći rješenje ovog problema - kazao je Močević.
(Glas Srpske)
E sada razumijem ja studentski bunt, ali mislim da fakultet nije pogrješio, jer sam čuo da prije rata, dok je bilo vanredno studiranje, student koji obnovi par puta jednu godinu dobija status vanrednog i kao takav završava studije, pa pošto na pravu sada postoji mogućnost vanrednog studiranja, fakultet je odlučio da vrati to pravilo. Možda nisam u pravu.