Uvek sam govorio i uvek ću govoriti ne treba tu nešto da pametujemo i izmišljamo toplu vodu,već treba videti kako to rade napredne (čitaj zapadne zemlje) i primeniti njihove već isprobane metode.U Belgiji npr. malo kome od studenata ce pasti na pamet da prepisuje ,jer su ulozi veliki- mozes dobiti do dve godine zabranu izlaženja na ispite,pa ti izvoli i rizikuj gubljenje toliko godina zbog jednog ispita.Samo malo bolji nadzor ,manje grupe i prepisivanje ce otici u proslost,tako da se tu stvari mogu lako rešiti ako je onome ko treba doneti/sprovesti takve odluke do rešenja.Kod nas je nazalost uvek lakse bilo naci izgovor umesto resenja.
blaf77 je napisao:
Najbolje je kad imas iz jednog te istog predmeta pismeni, pa blic pitanja kod asistenta, pa usmeni kod asistenta, pa tek onda usmeni kod profesora. Dok das takvih 5 ispita zgadi ti se studiraje, i onda ne gledas vise sta je postenije nego kako da se lakse rijesis ispita.
Ne znam kod vas ali kod prizvodnjaka jedino je D.Blagojevic imao ovakav metod.
U principu ja sam za usmeni iz svih predmeta, mislim da je malo takvih gde to nije primenjivo.Tu se najbolje vidi da li ti treba 5,10 minuta da smislis odgovor ili odmah ga ispucas ko iz "rukava" jer si siguran u svoje znanje.
Nacrtna,TC zasto da ne i tu ima sta da se pita npr. kako dobiti projekciju prodora dva tela,objasniti tolerancije(dimenzija,oblika,polozaja),pravila kotiranja,označavanja,hrapavost itd.,čisto prof. da vidi način razmisljanja/shvatanja studenta nečega što predstavlja tako reći osnovnu tehničku pismenost.
Ono sta je mene znalo nerviriati je da odgovaram a on me prekida/dopunjava odgovor i prica ono sto sam imao nameru reci ali nisam stigao od njega tako da moj odgovor izgubi na tezini grrrr...
Mozda sam stekao pogresan utisak ali vidim da često se spominju pitanja za spremanja usmenoga.Da li iz svih predmeta gde polazete usmeni znate pitanja i po njima spremate ili je to od slučaja do slučaja.Pitam ovo jer na masincu vrlo retko smo imali pitanja ,uglavno se svodilo na to da dodjes na usmeni i on te pita sta mu padne na pamet i postavi pitanja koliko on hoce.Bilo je i slucajeva da dobijes pitanja,a on te pita neka druga pitanja van spiska,čovek se na kraju pita pa čemu onda spisak.Mada nije ni to najgore , bilo je ekstremista da pita te neke stvari sto nema ni u literaturi preporucenoj (od strane istoga),ili pita te nesto unapred.Dolazim na usmeni iz matematike 2 ,a on postavlja da resim zadatak na tabli iz matematike 3,na usmenom iz mehanike 2 postavi pitanje iz mehanike 3...