banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2009, 09:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mozda nema posla u struci :)
a mozda je zbog magistarske titule trazio platu kao da je doktor nauka, te ga je to sje****

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 16:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Mar 2009, 16:12
BLAF77 je napisao:
A ima i betera koji se busaju diplomom magistra i ocekuju da im sve dodje na tanjiru jer su magistrirali neku glupost (znam jednog sa odsjeka geografija-istorija). Ne mislim sad da mikrobiologija spada u gluposti. Znam i jednog dipl. ing. masinstva od nekih 40 god. koji nikad u zivotu nije radio. Ne moze mi reci da za masinca nema posla, ali eto, beter, a moze mu se. A uvijek moze reci ja tolike godine na birou i nista.

ako zaista mislite da je lako magistrirati bilo sta (ne znam kako neko moze smatrati istoriju i geografiju glupim i jednostavnim naucnim oblastima) pokusajte

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 16:43 
Voajer
Voajer

zagovornici teze da je formalno obrazovanje stvar proslosti i da nikom ne treba uglavnom su oni koji nisu dogurali dalje od 4 razreda srednje. Tako valjda traze opravdanje za sebe i pokusavaju svijetu reci kako oni vise vrijede od onih koji su zavrsili fakultete jer su to streberi i sjecaju ih se iz srednje skole kako su bili disciplinovani. Potpuno sam suprotnog msljenja. Ne moraju svi znacajni i uspjesni ljudi biti fakultetski obrazovani ali znanje i iskustvo koje se stekne tokom tog skolovanja ne moze se nadoknaditi nikakvom praksom. Iz ove zablude proizilaze ,,intelektualci", uspjesni ljudi i uzori nasoj djeci koji su bukvalno NEPSMENI. A da nije tako valjda bi nam sve bilo bolje. Za sve one koji razmisljaju da nastave skolovanje (bez obzira na godine jer za znanje nije nikad kasno) velika PODRSKA. Naravno od ovih sto zagovaraju neobrazovanje jos su gori oni sto upisu ili zavrse neki kobajagi fax samo da bi imali Vss

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
DODJOS je napisao:
ako zaista mislite da je lako magistrirati bilo sta (ne znam kako neko moze smatrati istoriju i geografiju glupim i jednostavnim naucnim oblastima) pokusajte

Ok, malo sam se glupo izrazio, ali moras priznati da je neuporedivo lakse magistrirati geografiju ili DIF nego masinstvo recimo.
Zalosno je kad skontas da vecina upisuje uciteljski fakultet jer je lagan za zavrsiti i ne preostane im nista drugo na kraju, a ne zato sto vole taj poziv. Kad cujem kakve gluposti lupaju kad dodju odrzati cas i kako nepismeni izadju sa diplomom cisto se zabrinem za to ko ce mi uciti dijete jednog dana.
Ja jos nisam upoznao covjeka koji je zavrsio stvarno tezak fakultet a da se kurci svojom diplomom, obicno su to neki magistri geografije, turizmologije, ili ljudi sa nekih laksih smjerova poput MPD ili zastita na radu na masinstvu... Neces cuti nekog ko je nesto stvarno tesko zavrsio da pocne sam pricati o svojoj diplomi dok ga ne pitas.

Poslednji put menjao blaf77 dana 21 Mar 2009, 22:20, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
DODJOS je napisao:
zagovornici teze da je formalno obrazovanje stvar proslosti i da nikom ne treba uglavnom su oni koji nisu dogurali dalje od 4 razreda srednje.

Сјајан закључак?! :-?

DODJOS je napisao:
Tako valjda traze opravdanje za sebe i pokusavaju svijetu reci kako oni vise vrijede od onih koji su zavrsili fakultete jer su to streberi i sjecaju ih se iz srednje skole kako su bili disciplinovani.

И ја сам дошао овдје да тражим оправдање, зато што сам у средњој био врло добар а на факултету изванредан?! :-?

DODJOS je napisao:
Potpuno sam suprotnog msljenja. Ne moraju svi znacajni i uspjesni ljudi biti fakultetski obrazovani ali znanje i iskustvo koje se stekne tokom tog skolovanja ne moze se nadoknaditi nikakvom praksom.

Знање које просјечан студент стекне на овдашњим факултетима је толико значајно да своју диплому може комотно да искористи умјесто тоалетног папира. Само пола године рада у струци доноси више искуства, знања, и нових можданих вијуга него 4 године на овдашњим факултетима. Тих пола године човјеку је довољно да потврди оно што је стално из прикрајка могао да чује, али није хтио да прихвати док је студирао, а то је чињеница да му 90% ствари које се обрађују на факултету у животу никада неће требати, ни директно ни индиректно.

DODJOS je napisao:
Iz ove zablude proizilaze ,,intelektualci", uspjesni ljudi i uzori nasoj djeci koji su bukvalno NEPSMENI. A da nije tako valjda bi nam sve bilo bolje. Za sve one koji razmisljaju da nastave skolovanje (bez obzira na godine jer za znanje nije nikad kasno) velika PODRSKA. Naravno od ovih sto zagovaraju neobrazovanje jos su gori oni sto upisu ili zavrse neki kobajagi fax samo da bi imali Vss

Успјешни људи произилазе сами од себе, без обзира на образовање. Интелектуалци, такође, били самоуки или академски образовани. Прошло је (социјалистичко) вријеме када се сваки дипломац, постдипломац или доктор наука сматрао интелектуалцем и "академским грађанином". И јако је добро што је такво схватање формалног образовања замрло, јер улога факултета није да производи интелектуалце, описмењава људе, ствара средњу класу итд, већ да производи људе који су кадрови да се носе са стручним пословима који су актуелни на тржишту.

И сАм сам био противник приватних факултета, док нисам почео да радим, када су се ствари драстично промијениле. Тада сам видио да је сасвим небитно са којег факултета људи долазе, јер подједнако има и добрих и лоших, и са једних и са других факултета. У том контексту, чињеница са којег факултета неко долази, је сасвим небитна. Оно што постаје кључно за провјеру квалитета кадра од стране послодавца јесу интервју, пробни рад, дотадашња напредна практична знања, референце и неформалне могућности (комуникативност, мотивисаност, заинтересованост,...). У таквим околностима, улога факултетске дипломе, постаје све мања ...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 07:57 
Voajer
Voajer

Ima istine u svemu sto je Medi napisao/la ali ipak ne mogu se osporiti pojedine stvari mada u njima ima izuzetaka:
1. vazno je formalno obrazovanje jer lakse je nako njega usvjiti neke stvari iz prakse koje se temelje na naucenoj teoriji
2. morala bi se napavti selekcija ljudi koji studiraju, magistriraju itd ali NE na osnovu imovinskog stanja (ne studiraju samo oni koji nemaju novca za to) vec bi KRITERIJUMI za upis morali biti stroziji. Ovakvo je stanje kupovanje socijalnog mira i to nikako ne vodi ka dobrom jer prije svega dobijamo nekvalitetan kadar a zato se ovakve teme i pisu na forumima
3.vazno je gdje se studiralo jer velika je razlika nesumljivo medju znanjem stecenim na odredjenim fakultetima bez obzira da li su privatni ili drzavni (nije isto zavrsiti ekonomiju u Beogradu i u Banja Luci)
4. apsolutno vise niko ne pita za ocijene sa fakulteta-prosjek kao nikom nije vazan, ali upravo on je pokazatelj vrijednosti stecenog znanja. Bez obzira da li je neko studirao ucteljski ili masinstvo ako je prosjek ocjena 10,00 znaci da se potrudio, da je ucio, da ipak nesto zna. Sesticu svako moze dobiti ali 10 ipak moras zaraditi. Inace i masinstvo i matematika i elektrotehnika i svi ti fakulteti zasnovani na matematici, fizici, hemiji i sl. matematickim naukama koje su vecini prosjecnih ljudi ,,bauk" nekom leze i ne treba mu puno za 6. A zamislite a jednog ,,masinca" zamolite da polozi ,,rusku klasicnu knjizevnost" ili ,,rimsko pravo" ili nesto slicno sto se zasniva na citanji, citanu i citanju... mislim da bi mu bio problem
5.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 16:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2010, 15:14
blaf77 je napisao:
DODJOS je napisao:

Ok, malo sam se glupo izrazio, ali moras priznati da je neuporedivo lakse magistrirati geografiju ili DIF nego masinstvo recimo.
Zalosno je kad skontas da vecina upisuje uciteljski fakultet jer je lagan za zavrsiti i ne preostane im nista drugo na kraju, a ne zato sto vole taj poziv. Kad cujem kakve gluposti lupaju kad dodju odrzati cas i kako nepismeni izadju sa diplomom cisto se zabrinem za to ko ce mi uciti dijete jednog dana.
Ja jos nisam upoznao covjeka koji je zavrsio stvarno tezak fakultet a da se kurci svojom diplomom, obicno su to neki magistri geografije, turizmologije, ili ljudi sa nekih laksih smjerova poput MPD ili zastita na radu na masinstvu... Neces cuti nekog ko je nesto stvarno tesko zavrsio da pocne sam pricati o svojoj diplomi dok ga ne pitas.

Da ti si upravu....Ali recimo evo moj slucaj....Ja recimo hocu da upisem ove godinefakultet..tacnije Istoriju-(a trenutno idem za masinskog tehnicara).
Ali je ne upisujem istoriju..recimo zato sto nemam izbora ili zato sto hocu da zavrsim bilo sta. Nego zato sto stvarno volim to!!!
Ali kako sam cuo veoma se tesko zaposliti ili su to samo glasine....ali ja mislim da cu to ipak na kraju upisati...jer bih u buducnosti volio raditi posao koji volim. A u masinstvu se uopste nevidim cak sam i srednju masinsku upisao..tako reci slucajno...
PozzzZ svima. Ucenicima,studentima,radnicima...i ako ima i penzionera na ovom forumu :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 20:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Eto, naravno da je to najbitnije, da covjek voli to sto radi i nikad mu nece biti tesko raditi to sto je zavrsio. U potpunosti podrzavam tvoj stav i smatram da je to jedini pravi pokazatelj u strucnom usmjeravanju.
Vidis kako razlicitim ljudima treba manje ili vise vremena da sazriju i otkriju svoje istinske teznje. Ja nazalost ni sa 25 jos se nisam pronasao u necemu konkretno, ali eto moram raditi ono za sta se skolujem, pa koliko izdrzim :) A kad puknem odoh u metafizicare i mistike :)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
blaf77 je napisao:
A ima i betera koji se busaju diplomom magistra i ocekuju da im sve dodje na tanjiru jer su magistrirali neku glupost (znam jednog sa odsjeka geografija-istorija). Ne mislim sad da mikrobiologija spada u gluposti. Znam i jednog dipl. ing. masinstva od nekih 40 god. koji nikad u zivotu nije radio. Ne moze mi reci da za masinca nema posla, ali eto, beter, a moze mu se. A uvijek moze reci ja tolike godine na birou i nista.

Dobro je sto ne mislis tako jer vjeruj mi to je najtezi predmet na medicinskom fakultetu kod nas... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Last December je napisao:
Eto, naravno da je to najbitnije, da covjek voli to sto radi i nikad mu nece biti tesko raditi to sto je zavrsio. U potpunosti podrzavam tvoj stav i smatram da je to jedini pravi pokazatelj u strucnom usmjeravanju.
Vidis kako razlicitim ljudima treba manje ili vise vremena da sazriju i otkriju svoje istinske teznje. Ja nazalost ni sa 25 jos se nisam pronasao u necemu konkretno, ali eto moram raditi ono za sta se skolujem, pa koliko izdrzim :) A kad puknem odoh u metafizicare i mistike :)

Hahahah
I ja se slažem da treba izabrat ono što voliš... Ja obožavam ovo što studiram i ne bih mijenjala ni za šta... Pa uspješniji si u poslu ako radiš ono što voliš - isto važi i za faks...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 22:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

zLo_krme je napisao:

Hahahah
I ja se slažem da treba izabrat ono što voliš... Ja obožavam ovo što studiram i ne bih mijenjala ni za šta... Pa uspješniji si u poslu ako radiš ono što voliš - isto važi i za faks...

I ti si mjenjala faks ako se ne varam?
Bar si se nasla iz drugog pokusaja, ja nisam :)
To mnogo znaci, sva ta zrtva, kad znas zbog cega je i i kad imas jasnu viziju. Ali, kad je sve mutno, mlad covjek se lako izgubi u kalkulacijama lokalnih vizionara, koji nam sugerisu cime bi se trebali baviti, jer je to deficitarno i to ce se traziti. Ali, bez ljubavi prema poslu nema buducnosti, nema satisfakcije i nema slobode, to je istinsko robovanje kapitalizmu, a moderni kapitalizam je konacno otudjenje covjeka od istinskog jastva i brzo pretvara ljude u prazne ljusture.

Edit: jos da dodam da se prosjecan i obican moze biti u svakoj profesiji, ali istinski virtuoz moze biti samo covjek koji je u svojoj profesiji nasao balans i prihvatio je kao dio svog bica. Taj element koji ne narusava ravnotezu zivota, nego ispunjava cijelo bice i obogacuje ga, a ne sputava svojom jednoobraznoscu, nego se podjednako distribuira i u emotivni i intelektualni dio ljudskog bica i jednako tako ispoljava kroz intuiciju i logiku i na taj nacin obogacuje duh i uzdize ga na sljedeci evolutivni nivo.
- ko skont'o - skont'o :)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Jesam mijenjala. I nisam se pokajala.. A govorili su mi da ostanem u Bl i završim započeto, pa da onda idem... Koliko bih se pokajala, tj. vjerovatno ne bih ni bila svjesna šta propuštam... Ne bih vjerovatno otišla da sam diplomirala prošle god npr. Našla bih neki posao i radila to što mi se ne sviđa. Ovako ću tražiti isključivo šta mi se sviđa..

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 15:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hvala na podrsci. :lol:
Pa da sve je to ljepo.....samo me jedna strar odbija od tog fakulteta (Istorije),
Kazu da je tu tesko naci posao !!!!!!
Pa jos nisam siguran da li da upisem to....a to stvarno volim :confused2:
PS: Ako je neko upoznat s tim neka mi nesto vise kaze....POzzzz

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 17:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Cpt_Mile_lemi je napisao:

Pa da sve je to ljepo.....samo me jedna strar odbija od tog fakulteta (Istorije),

Pa, realno, moguce je da ces u pocetku raditi kao nastavnik razredne nastave, kao jedan moj drugar, ili kao nastavnik istorije, a kasnije mozes naci posao i u nekoj srednjoj skoli. S druge strane, ako te zanima istrazivacki rad, potrudi se da imas sto bolje ocjene, pa ganjaj neku medjunarodnu stipendiju i idi na postdiplomske, pa ako te krene, i ako ti bude islo pisanje i istrazivanje, mozes raditi kao nekakav nezavisni konsultant, politicko-istorijski analiticar i slicno.
Kao sto rekoh, ako si nadprosjecan, nema granica i nema krize, ali treba upasti u tu elitu.
Sve najbolje zelim ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 15:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Cpt_Mile_lemi je napisao:

Pa, realno, moguce je da ces u pocetku raditi kao nastavnik razredne nastave, kao jedan moj drugar, ili kao nastavnik istorije, a kasnije mozes naci posao i u nekoj srednjoj skoli. S druge strane, ako te zanima istrazivacki rad, potrudi se da imas sto bolje ocjene, pa ganjaj neku medjunarodnu stipendiju i idi na postdiplomske, pa ako te krene, i ako ti bude islo pisanje i istrazivanje, mozes raditi kao nekakav nezavisni konsultant, politicko-istorijski analiticar i slicno.
Kao sto rekoh, ako si nadprosjecan, nema granica i nema krize, ali treba upasti u tu elitu.
Sve najbolje zelim ;)

Znaci nije sve tako crno pa hvala ohrabri ti mene dobro....a jos je 2-3 mj. do upisa :D
Hvala Pozzz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]