DODJOS je napisao:
zagovornici teze da je formalno obrazovanje stvar proslosti i da nikom ne treba uglavnom su oni koji nisu dogurali dalje od 4 razreda srednje.
Сјајан закључак?!
DODJOS je napisao:
Tako valjda traze opravdanje za sebe i pokusavaju svijetu reci kako oni vise vrijede od onih koji su zavrsili fakultete jer su to streberi i sjecaju ih se iz srednje skole kako su bili disciplinovani.
И ја сам дошао овдје да тражим оправдање, зато што сам у средњој био врло добар а на факултету изванредан?!
DODJOS je napisao:
Potpuno sam suprotnog msljenja. Ne moraju svi znacajni i uspjesni ljudi biti fakultetski obrazovani ali znanje i iskustvo koje se stekne tokom tog skolovanja ne moze se nadoknaditi nikakvom praksom.
Знање које просјечан студент стекне на овдашњим факултетима је толико значајно да своју диплому може комотно да искористи умјесто тоалетног папира. Само пола године рада у струци доноси више искуства, знања, и нових можданих вијуга него 4 године на овдашњим факултетима. Тих пола године човјеку је довољно да потврди оно што је стално из прикрајка могао да чује, али није хтио да прихвати док је студирао, а то је чињеница да му 90% ствари које се обрађују на факултету у животу никада неће требати, ни директно ни индиректно.
DODJOS je napisao:
Iz ove zablude proizilaze ,,intelektualci", uspjesni ljudi i uzori nasoj djeci koji su bukvalno NEPSMENI. A da nije tako valjda bi nam sve bilo bolje. Za sve one koji razmisljaju da nastave skolovanje (bez obzira na godine jer za znanje nije nikad kasno) velika PODRSKA. Naravno od ovih sto zagovaraju neobrazovanje jos su gori oni sto upisu ili zavrse neki kobajagi fax samo da bi imali Vss
Успјешни људи произилазе сами од себе, без обзира на образовање. Интелектуалци, такође, били самоуки или академски образовани. Прошло је (социјалистичко) вријеме када се сваки дипломац, постдипломац или доктор наука сматрао интелектуалцем и "академским грађанином". И јако је добро што је такво схватање формалног образовања замрло, јер улога факултета није да производи интелектуалце, описмењава људе, ствара средњу класу итд, већ да производи људе који су кадрови да се носе са стручним пословима који су актуелни на тржишту.
И сАм сам био противник приватних факултета, док нисам почео да радим, када су се ствари драстично промијениле. Тада сам видио да је сасвим небитно са којег факултета људи долазе, јер подједнако има и добрих и лоших, и са једних и са других факултета. У том контексту, чињеница са којег факултета неко долази, је сасвим небитна. Оно што постаје кључно за провјеру квалитета кадра од стране послодавца јесу интервју, пробни рад, дотадашња напредна практична знања, референце и неформалне могућности (комуникативност, мотивисаност, заинтересованост,...). У таквим околностима, улога факултетске дипломе, постаје све мања ...