IZ NEZAVISNIH
Djecu ministara skinuti sa liste
Goran Maunaga
12.10.2007 19:29
BANJALUKA - Upravni odbor (UO) Fondacije "Dr Milan Jelić" donio je odluku o smanjenju mjesečnog iznosa stipendija da bi povećao ukupan broj korisnika stipendija, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Kabineta predsjednika RS.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče da svi ministri, pomoćnici ministara, rektori, dekani i drugi državni službenici, čija su djeca dobila stipendiju iz Fondacije "Dr Milan Jelić", povuku njihova imena sa liste.
Dodik je zatražio od UO Fondacije da ponovo izvrši bodovanje studenata koji su konkurisali za stipendije na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma, te da se iznos stipendija sa 800 KM spusti na 400 kako bi što veći broj onih koji su svojim rezultatima i talentom zaslužili dobilo pomoć u obrazovanju.
Sjednica UO Fondacije održana je odmah juče nakon tog Dodikovog zahtjeva.
"Broj stipendista povećan je sa 82 na
130 stipendista, od čega će njih 94 biti studenti koji studiraju na univerzitetima u Republici Srpskoj, a 36 studenti na univerzitetima u inostranstvu", navedeno je u saopštenju koje je izdato nakon sjednice UO.
Istaknuto je da će imena korisnika stipendija biti objavljena danas na internet stranici predsjednika RS
http://www.predsjednikrs.net, a u dnevnim listovima "Glas Srpske", "Nezavisne novine" i "Fokus" u ponedjeljak.
UO Fondacije predsjednika RS, koja je preimenovana u Fondaciju "Dr Milan Jelić", 28. maja raspisao je konkurs za izbor stipendista te fondacije za studente na univerzitetima u RS i na univerzitetima u inostranstvu koji su ostvarili natprosječan uspjeh.
Navedeno je da će se za studente viših godina studija i one koji su prvi put apsolventi uzimati u obzir prosjek ocjena 9,0 i više, broj položenih ispita i nagrade i priznanja.
Za studij na univerzitetima u inostranstvu tražilo se da se student obrazuje za jedno od kadrovski deficitarnih zvanja u RS, a imalo se u vidu prosjek ocjena na godini studija, znanje stranih jezika, informatičko obrazovanje, pohađanje seminara, preporuke, učešće na takmičenjima, društvene aktivnosti, nagrade i priznanja.
Na taj konkurs za školsku 2007/2008. godinu prijavilo se 628 studenata, 410 sa fakulteta u RS i 218 studenata sa fakulteta u inostranstvu. Stipendije su dobila njih 82.
Direktor Fondacije je Nino Jauz, a u Komisiji za izbor stipendista, pored njega, bili su i predstavnici studenata univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu. Komisija je listu studenata-stipendista predložila UO Fondacije, na čijem je čelu šef Kabineta predsjednika RS Mirko Stojić. Članovi UO su ministri prosvjete, nauke i tehnologije, finansija, porodice, omladine i sporta. UO je donio konačnu odluku o studentima koji će dobiti stipendiju.
Mjesečna visina stipendije za brucoše iznosila je 500 KM, za studente starijih godina 800 KM, a za studente u inostranstvu 1.000 KM.
Stipediju u visini od 1.000 KM dobila je kćerka ministra lokalne uprave RS Zorana Lipovca Ana Lipovac, koja studira na Pravnom fakultetu u Beču.
Iako je navedeno da stipendije u inostranstvu mogu da dobiju oni koji se obrazuju za kadrovski deficitarna zvanja u RS, stipendiju je dobio i sin dekana Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Novaka Kondića Milan Kondić, koji studira takođe ekonomiju, ali u Los Anđelesu u SAD.
Kćerka novinara Radija RS Zorana Pejičića Anja, koja studira medicinu u Beču, takodje je dobila stipendiju, kao i sin novinarke RT RS Nade Arlov Goran Arlov, koji studira medicinu u Banjaluci.
Stipendiju je dobila i kćerka nedavno smijenjenog urednika zabavnog programa RT RS Dragoljuba Sladojevića Nela Sladojević, koja studira Akademiju umjetnosti u Banjaluci. Stipendiju je na istoj akademiji dobila i kćerka predsjednika UO BH RT Nikole Deretića Nina Deretić. Sladojević i Deretić rade na zajedničkom projektu - festivalu "Prvi aplauz". Deretić je direktor, a Sladojević tehnički direktor tog festivala. Studenti na Akademiji umjetnosti navode da su njih dvije dobile stipendije iako su konkurisali studenti sa višim prosjekom, koji nisu prošli.
Stipendiju je dobio i Alen Ajanović, koji studira na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a koji je sin ministra nauke i tehnologije RS Bakira Ajanovića. Osim toga, Bakir Ajanović je i član Upravnog odbora Fondacije "Dr Milan Jelić".
Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS i član UO Fondacije, kaže da nikako ne bi trebalo da se na listi nađe neko samo zato što mu je otac uticajna osoba, ali i da ne bi trebalo biti stavljano u negativan kontekst to što je roditelj nekog stipendiste recimo ministar, ako njegove ocjene i trud zaslužuju stipendiju.
"Ja sam član UO Fondacije i u svoje ime mogu potvrditi da me niko nije kontaktirao za bilo kakvu intervenciju", kaže Kasipović.
Nada Ćurković, student Fakulteta za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci, kaže da je bila ubijeđena da će dobiti stipendiju, ali nije.
"Prosjek ocjena mi je 9,55, a potpuno zadovoljavam i sve ostale kriterijume. Ubijeđena sam da je umjesto mene prošao neko sa slabijim rezultatima. Nisam dobila nikakvo obavještenje zašto sam odbijena. Zato sam planirala da u ponedjeljak odem po tu informaciju u Fondaciju", kaže Ćurkovićeva, ističući da vjeruje da će se njeno ime naći na novoj, proširenoj listi.
Studenti pozdravili Dodikov zahtjev
Dejan Kragulj, predsjednik Studentske organizacije Banjaluka (SOBL), pozdravio je zahtjev premijera RS Milorada Dodika i odluku UO Fondacije.
"Ispravno je da se lista stipendista, umjesto djece moćnih ljudi, proširi takođe odličnim studentima, ali koji su slabijeg imovnog stanja. To je dobro i s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi visoko obrazovanje u RS", rekao je Kragulj, dodajući da podržava rad Fondacije koja će nagrađivati najuspješnij, ali i voditi računa o njihovoj socijalnoj dimenziji.
Jelena Jugović, predsjednik Studentske organizacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da se potpuno slaže s odlukom da više studenata bude stipendirano sa manjim iznosom visine stipendija.
"Nakon izlaska liste bilo je dosta komentara da se na njoj našlo dosta stipendista čiji su roditelji na visokim funkcijama. Uvidjeli smo i da su dodijeljene stipendije previsoke, jer je bolje da ta jedna visoka stipendija bude podijeljena na tri studenta", kaže Jugovićeva, dodajući da je apsurdno da stipendije budu veće od plata u RS.