banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Mozda se niko ne bi zalio na placanje, da zna sta placa. Kad kupujes robu, gledas da je kvalitetna i da imas koristi od nje (u vecini slucajeva). Tako je i sa fakultetom. Mozda i ne bi bio problem platiti, gladovati da se odskolujes itd, ali isto tako za te pare zauzvrat treba da dobijes kvalitetna predavanja, vjezbe, konsultacije. Platis fakultet 400 - 500 KM i onda moras da platis prijavu jednu, drugu, trecu....Mislim gdje to ima?

Nije fakultet socijalna ustanova, ali nisu ni studenti rokfeleri da placaju nekvalitetne studije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Helena je napisao:
Mozda se niko ne bi zalio na placanje, da zna sta placa. Kad kupujes robu, gledas da je kvalitetna i da imas koristi od nje (u vecini slucajeva). Tako je i sa fakultetom. Mozda i ne bi bio problem platiti, gladovati da se odskolujes itd, ali isto tako za te pare zauzvrat treba da dobijes kvalitetna predavanja, vjezbe, konsultacije. Platis fakultet 400 - 500 KM i onda moras da platis prijavu jednu, drugu, trecu....Mislim gdje to ima?

Nije fakultet socijalna ustanova, ali nisu ni studenti rokfeleri da placaju nekvalitetne studije.

Kod nas je prijava ispita 30 feninga - tesko da se to moze nazvati nekim troskom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 18:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
No potrudis se ocistis prvu godinu u roku, ili recimo vec u julu :wink: i zakonski, se u drugoj godini prebacujes na budzet! I tu si sve do kraja skolovanja.

Nesto slicno sam predlagao ovima koji se zale, kad je bila jedna druga tema... Sasvim legalno i validno - svako moze iskopati negdje 700ak maraka za prvu godinu, a da kasnije predje na budzet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Draco - trosak ili ne, pored skolarine placas prijave koje i da kostaju 1 fening za neke je trosak. Sta imas u toj skolarini - nista. Gostujuce profesore koji ima i nema, domace profesore koji su zauzeti svim samo ne onim cime treba da se bave (cast izuzcima). Dakle, govorim o kvalitetu i predavanja i skolstva. Mozda su bez veze privatni fakulteti, izvikani, preskupi i mozda ta njihova privatna diploma ne znaci mnogo kod nas (govorim mozda jer ne znam), ali ljudi imaju kvalitetnije studiranje (bar po njihovoh prici). Ne svodi se samo na predavanje - ispit.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 19:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Draco - trosak ili ne, pored skolarine placas prijave koje i da kostaju 1 fening za neke je trosak. Sta imas u toj skolarini - nista. Gostujuce profesore koji ima i nema, domace profesore koji su zauzeti svim samo ne onim cime treba da se bave (cast izuzcima). Dakle, govorim o kvalitetu i predavanja i skolstva. Mozda su bez veze privatni fakulteti, izvikani, preskupi i mozda ta njihova privatna diploma ne znaci mnogo kod nas (govorim mozda jer ne znam), ali ljudi imaju kvalitetnije studiranje (bar po njihovoh prici). Ne svodi se samo na predavanje - ispit.

Pa, s obzirom u kakvom nam je stanju drzava, fakulteti su u super stanju. Kad sam bio na ekonomiji sve je bilo redovno, a koliko sad cujem ekonomija prednjaci u implementaciji Bolonje - imaju sve apsolutno redovno i prilagodjeno.
Na mom odsjeku na filozofiji zaista ima dosta gostujucih, ali jos ni jednom se nije desilo da neko ne odradi fond casova koji je zacrtan za tekucu godinu. Bolji i iskusniji asistenti se trude da, pogotovo u najstrucnijim predmetima, nadopune ono sto se radilo na predavanjima.
Sreca nisam toliko star :) pa da sam mogao da probam 10ak fakulteta u BL, al' sam u potpunosti zadovoljan onim sto vidim da se desava na dva u koja sam upucen...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-04.php

izvolite o povecanju skolarine....
Citiraj:
Kako saznajemo, banjolučki Medicinski fakultet zatražio je da godišnja školarina bude oko tri hiljade, umjesto dosadašnjih 600 KM. Između tri i četiri hiljade KM školarine zatražili su i Stomatološki i Medicinski fakultet u Istočnom Sarajevu.

Citiraj:
Dekani fakulteta kažu da je osnovni razlog za poskupljenje malo izdvajanje novca iz budžeta RS. Medicinski fakulteti zahtjeve za povećanje školarine pravdaju skupim vježbama u laboratorijama i nabavkom potrebnog materijala.

Dobro, ko na kraju nabavlja taj materijal za medicinare? Studenti ili fakultet? Cinimi se da simplicity reche - studenti. ili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Helena je napisao:

Citiraj:
Dekani fakulteta kažu da je osnovni razlog za poskupljenje malo izdvajanje novca iz budžeta RS. Medicinski fakulteti zahtjeve za povećanje školarine pravdaju skupim vježbama u laboratorijama i nabavkom potrebnog materijala.

Dobro, ko na kraju nabavlja taj materijal za medicinare? Studenti ili fakultet? Cinimi se da simplicity reche - studenti. ili?

jedno radno mjesto stomatolosko, dakle stolica sa svim masinama kosta minimalno 15 000 KM-30 000 KM- znaci neki prosjek.
Pojedinacan uredjaj, dakle nasadnik , kolenjak za tu masinu kosta 1000 KM, a s ozbirom da su nase masine konstantno u "pogonu" rade sa minimalnim pauzama, desavaju se kvarovi, pa onda slijede popravke istih.
Fakultet ima sav materijal, koji mi koristimo u toku ispita, ali za svakodnevan rad sa pacijentima, sav potrosni materijal, zatim materijal tipa: za plombe, mase za otiske itd. itd. nabavljamo mi. Skupimo pare, podijelimo i kupujemo isti. S toga mozemo da radimo i sirok dijapazon usluga jer nismo vezani onim "nema tog materijala na fakultetu", vec mi sami kupimo sta nam treba.
U Beogradu je skolarina mislim oko 3000 KM, ali imaju obezbijedjen kompletan materijal.

Sto se tice opste medicine, materijal koji treba za laboratorije su uglavnom oprema, reagensi, eksperimentalne zivotinje, a sve to je predklinika, a svi predmeti tj. vjezbe vec nakon 3. godine se ne odvijaju u prostorijama fakultet vec po klinikama i u bolnicama.

Ja smatram da je 3000 KM, ipak mnogo veliko povecanje sa 700 KM, bez obzira na sve, treba biti realan.
Sto se mene tice, mogu povecavati koliko zele,skoro pa da me to i ne dotice :) , ali zbog mladih, stavrno je previse 5x povecanje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Draco_Malfoy je napisao:
Kod nas je prijava ispita 30 feninga - tesko da se to moze nazvati nekim troskom...

bogami, neko vas guli za 10 pfeninga :D , ja placam 0,20, a imas i varijantu da iskopiras prijavu ili vise njih pa ih imas priruci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 00:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:

bogami, neko vas guli za 10 pfeninga :D , ja placam 0,20, a imas i varijantu da iskopiras prijavu ili vise njih pa ih imas priruci.

Pravo da ti kazem, lupno sam 30 feninga, ko zna mozda je i 20. U glavnom nebitno, s obzirom da je negdje to mnogo vise...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 10:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Pa nije problem u povecanju skolarine, vec kao sto Helena rece u onome sto dobijas za te novce...Ovi na privatnim fakultetima placaju skolarinu, ali imaju neke uslove, da daju i nama na drzavnim fakultetima takve uslove ona bi to imalo smisla.

Sto da ja placam toliku svotu novca, kad se meni profa pojavio 10 dana prije ispita i drzao predavanje 8 sati a onda poslije 5 dana poslao knjigu od 700 strana po kojoj se sprema ispit da se okaci na interent da studenti mogu skinuti. Ni knjigu ne bi poslao da nismo nacepili asistenta.... :-?
Sad bi zlobnici mogli reci, pa eto sta 'oces, dao vam je i literaturu...pa ono, jest' al' kad!!! :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 12:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

veca_vestica je napisao:
Pa nije problem u povecanju skolarine, vec kao sto Helena rece u onome sto dobijas za te novce...Ovi na privatnim fakultetima placaju skolarinu, ali imaju neke uslove, da daju i nama na drzavnim fakultetima takve uslove ona bi to imalo smisla.

Sto da ja placam toliku svotu novca, kad se meni profa pojavio 10 dana prije ispita i drzao predavanje 8 sati a onda poslije 5 dana poslao knjigu od 700 strana po kojoj se sprema ispit da se okaci na interent da studenti mogu skinuti. Ni knjigu ne bi poslao da nismo nacepili asistenta.... :-?
Sad bi zlobnici mogli reci, pa eto sta 'oces, dao vam je i literaturu...pa ono, jest' al' kad!!! :x

Eh sad - i ti bi sve da polozis u junskom roku... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 09:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Draco_Malfoy je napisao:
Eh sad - i ti bi sve da polozis u junskom roku... ;)

Pa kontam da bi to bilo normalno kada vec zele da im se placaju hiljadarke na fakultetima. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 13:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
kako su objasnili ovi na tv-u kontaju podici skolarine na negdje oko 50% skolarine privatnih fakulteta, sto je, budimo realni, smijurija
privatni fakulteti su gori od predskolske ustanove a i vecina pitanja je takva da najveci idiot moze dobiti minimalno osmicu

s druge strane moj fax si ne moze priustiti takvo sto jer je i ovako deficitaran broj studenata, kad bi se povecale skolarine mogli bi jednostavno da ga stave na led

simplicity sto ne dolaze mehanicari (ili kako god se zove struka zaduzena za odrzavanje tih uredjaja) na praksu, tako ne mora fax placati opravku a djeca dobijaju praksu - dvije muve jednim udarcem :))))

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 23 Jun 2006, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Ovi na privatnim fakultetima placaju skolarinu, ali imaju neke uslove, da daju i nama na drzavnim fakultetima takve uslove ona bi to imalo smisla.

Sticajem okolnosti, to baš nije tako, ali ne smijem da ulazim u detalje jer bi mogli da me ubiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2006, 00:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa moliću lijepo , kako u USA svaki ušljo koga pitan na chatu kaže da ima neki koledži da je to kod njih jednostavno završtit! A i ja kad sam vidio podatak koliko imaju univerziteta , zavrtilo mi se u glavi!
Samo kod nas Srba, neka komšiji crkne krava! Doklećete biti ljubomorni i zavisni jedni na druge, pustite ljude da studiraju i uče šta hoće i kako hoće! To je njihov život! I bolje je više ljudi u školama nego na ulici što vodi kriminalu i bolje da više ljudi maše indexima nego kao na zapadu pištoljima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2006, 01:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Da poskupi? Haha... Pa, da vrijedi neshto, ja bih rekla, poskupite, obrazovanje vrijedi svaku paru... A ovako se natezemo hoce li biti posla ili nece itd. Meni je svejedno, i onako kontam ubrzo da gonim.... Al realno gledajuci, shkolstvo nam ne vrijedi nishta. Ja sam se vratila direktno iz Bologne, vidjela shta je Bolonjska deklaracija, vidjela kako ljudi uche i studiraju... Ne moze se mjeriti. Kod nas muche studente na faxu ili im sve pushtaju. Nema sredine, a nema nichega shto bi dalo studentima povod da uche. Josh ako poskupe, niko nece ni ici na fax... Da ima neke motivacije, da ima stipendija, da ima jeftinih shkolskih exkurzija.... Ma, shta ja nabrajam, kad tog i onako nece biti josh 10 godina..... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2006, 22:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo svaki dan slušaš lažna obećanja profa, svima njim bi preporučio da umijesto knjiga za faks pišu bajke, jer imaju veoma plodnu maštu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 20:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
hazoous je napisao:
Ja ne znam šta bi rekao...pa ne mogu ni svi studirati...

ne mogu svi, ali sta ako je neko slabijeg materijalnog stausa? nek crkne, a?
e, ljudi moji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2006, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E kad sve sabereš i oduzmeš , svi moramo izaći na proteste i reći jedno veliko glasno NJET TO! :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2006, 20:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
ali pricali mi ili cutali... bice onako kako drugi odluce.... malo ce tu uticaja imati nase misljenje

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]