Helena je napisao:
Citiraj:
Dekani fakulteta kažu da je osnovni razlog za poskupljenje malo izdvajanje novca iz budžeta RS. Medicinski fakulteti zahtjeve za povećanje školarine pravdaju skupim vježbama u laboratorijama i nabavkom potrebnog materijala.
Dobro, ko na kraju nabavlja taj materijal za medicinare? Studenti ili fakultet? Cinimi se da simplicity reche - studenti. ili?
jedno radno mjesto stomatolosko, dakle stolica sa svim masinama kosta minimalno 15 000 KM-30 000 KM- znaci neki prosjek.
Pojedinacan uredjaj, dakle nasadnik , kolenjak za tu masinu kosta 1000 KM, a s ozbirom da su nase masine konstantno u "pogonu" rade sa minimalnim pauzama, desavaju se kvarovi, pa onda slijede popravke istih.
Fakultet ima sav materijal, koji mi koristimo u toku ispita, ali za svakodnevan rad sa pacijentima, sav potrosni materijal, zatim materijal tipa: za plombe, mase za otiske itd. itd. nabavljamo mi. Skupimo pare, podijelimo i kupujemo isti. S toga mozemo da radimo i sirok dijapazon usluga jer nismo vezani onim "nema tog materijala na fakultetu", vec mi sami kupimo sta nam treba.
U Beogradu je skolarina mislim oko 3000 KM, ali imaju obezbijedjen kompletan materijal.
Sto se tice opste medicine, materijal koji treba za laboratorije su uglavnom oprema, reagensi, eksperimentalne zivotinje, a sve to je predklinika, a svi predmeti tj. vjezbe vec nakon 3. godine se ne odvijaju u prostorijama fakultet vec po klinikama i u bolnicama.
Ja smatram da je 3000 KM, ipak mnogo veliko povecanje sa 700 KM, bez obzira na sve, treba biti realan.
Sto se mene tice, mogu povecavati koliko zele,skoro pa da me to i ne dotice

, ali zbog mladih, stavrno je previse 5x povecanje...