Zlikovac je napisao:
blago meni...sve zavisi sta podrazumijevas pod 'programiranjem', a pogotovo pod 'kvalitetnim programiranjem'...ako je to pravljenje programa koji ispisuje 'Hello World!' na ekran ili pravi katalog mp3 muzike, onda stvarno covjek ne treba da zavrsi fakuletet da bi programirao. ustvari, covjek uopste ne treba da zavrsi ni srednju skolu za to...
Не, мислим на озбиљан web и software development. Као што већ рекох, познајем доста људи који немају високу стручну спрему, који су озбиљни програмери и зарађују 2-3 пута више него што је просјечна плата у РС. Најинтересантније је то, што су клијенти углавном из иностранства.
Zlikovac je napisao:
a ako pod programiranjem podrazumijevamo pisanje programa za vjestacku inteligenciju, razne optimizacije, onda vec ne moze svako da bude dobar programer. za takve stvari je potrebno znanje matematike, zato i u inostranstvu kad traze programere, prvo traze one koji su zavrsili neki smjer koji ima veze sa matematikom...jer znaju da to sto studenti tamo "teoretski" pristupaju tome omogucava nekome ko to zavrsi da moze ne samo da rijesi neki problem, nego da i analizira to rjesenje i vidi da li je moguce naci bolje...dakle, nije bitno samo napraviti program koji radi bilo kako ono sto se trazi, nego i napraviti program koji to radi efikasno...a to je ono sto se uci na pmf-u, a na etf-u ne moze, pod uslovom da to ne predaju ljudi koji su zavrsili pmf.
Уопште се не слажем. Као прво, на страним математичким факултетима информатички кадрови се школују да би проблеме формално анализирали и изучавали, а на техничким да би их практично ријешили базирајући се на оно што су одрадили ови први ... и то је природна, уходана спрега која већ дуго функционише у програмерском свијету. Проблем је у томе што су сви једноставни информатичко-математички проблеми већ ријешени, до крајњих граница изанализирани, и чија рјешења су доступна свима. И нико није луд да рјешава већ ријешен проблем чије рјешење је лако доступно и једноставно се може искористити. Јер, то је губитак основног ресурса: времена. А сумњам да ће оне преостале, тешке проблеме, рјешавати кадрови из забити као што је БЛ. Друго, одакле ти то да се ефикасност (сложеност) не изучава на ЕТФ-у?!
Zlikovac je napisao:
malo bolje gledanje plana i programa za obrazovni profil dipl. matematicar i informaticar otkriva da se strukture podataka i algoritmi rade na prvoj godini studija, iz predmeta 'osnove programiranja'...izborna teorija algoritama je nesto drugo, o cemu se ne moze diskutovati sa nekim ko ne zna matematiku...
Мало је чудно ставити структуре података и алгоритме под основе програмирања јер се ипак ради о опширним стварима које захтијевају засебан курс. Говориш ми о озбиљном изучавању ефикасности, како је могуће да тако озбиљна ствар као што су структуре података и алгоритми којих се ефикасност највише тиче буду стављени под основе програмирања?!
Zlikovac je napisao:
mi samo ne trosimo vrijeme uceci ljude kako da naprave program 'Hello World' u javi, makar ne na smijeru za matematiku i informatiku...sa smijerom za informatiku je vec druga prica...
Слажем се да не треба трошити вријеме на то, јер мора постојати неки степен предзнања и заинтересованости код онога ко жели да постане информатичар. А ко то троши вријеме на то?!
Zlikovac je napisao:
opet zavisi sta smatras pod 'gnjavljenjem formalnim stvarima'...cisto da ti napomenem da strukture podataka i algoritme na etf-u drzi asistent koji je zavrsio pmf u beogradu, a ne elektrotehnicki fakultet...ipak znaju koga treba zaposliti

Једна ствар, асистент о коме говориш је нула од предавача. Да ли је нормално да на првом часу аудиторних вјежби из предмета Дискретна математика тај исти асистент дословно каже: "Људи ја ово не знам, мени су ово увалили!" Интересантније је то што се ради о Дискретној математици. Дакле, о математици која je позната као математика за рачунарске науке. Друга ствар, кадра (заинтересованог) нема, па се запошљава свако. Дотични асистент је асистент на 4 предмета! И што је најгоре ниједан не предаје добро, чак катастрофално!
Кад сам рекао "гњаве" нисам мислио дословно, већ више као "инсистирају".
Zlikovac je napisao:
dakle, ako je gnjavljenje formalnim stvarima dokazivanje da neki algoritam stvarno radi ono sto treba, procjena koliko brzo on to radi i da li moze brze, onda stvarno mi gnjavimo studente formalnim stvarima...bolje da ih pustimo da programe koje napisu testiraju sa po 1000 ulaza i tako vide da li radi ili ne...pa ako se nekad ispostavi da ne radi, boze moj, to je samo "formalnost"...smijesno
Наравно, нико не спори да су то битне ствари. Чак, то су елементарне ствари, које се (као што већ рекох) изучавају и на једном и на другом факултету. Када сам говорио о формалностима, мислио сам на много "дубље" ствари које се тичу математике а које су далеко од праксе.