Valtazar je napisao:
Pa naucis ga kao pripravnik, svake godine se zaposljava odredjen broj pripravnika, drugo, ako radis kod advokata, njemu je bitno da znas da radis odnosno da hoces da naucis, a ako neces pa da si mu rod rodjeni ne bi te zadrzao, jer njemu trebaju pare, a sa nekim ko nece da radi to ne moze da dobije. Vec na samom fakultetu imas mogućnost da se ogrezneš u praksi, posebno kroz Kliniku za Gradjansko procesno pravo, tu te šalju kod advokata, zatim na sud itd. Mada je uslov za ulazak na kliniku dobar prosjek, jer ih ne prima puno, tako da se ipak svodi na rad, rad i samo rad. Kasnije kad naucis da radis, ima posla, sto kompanije, sudovi, tuzilastva, pravobranilastva, javna uprava, međ.organizacije, nev.organizacije, banke, razna preduzeća itd itd.... Neka mi neko samo kaze ima li i jedna struka koja ima tolike mogućnosti za zapošljavanje ??? Tak da prestanete kukati.... Ja sam se na Pravnom faxu nagledao svakakvih zalopjki kako ne moze ovo ono, ali ljudima je to izgleda najlakse....
Niko ne kuka, ja ti kazem svoje gledanje na to i naravno imam svoje razloge zasto tako govorim.
E sad imam nekoliko pitanja, pa cijenio bi dobar savjet. Ja sam trenutno na Pravu, redovno cistim godine, sad trebam 4. upisati, znaci u svakom slucaju ne spadam u ovu drugu "grupu". Za sada za praksu cuo nisam, a ne vidio. Reci mi ima li jos koji kriteriji osim prosjeka da se upadne na Kliniku za Građansko procesno pravo?I koliki tačno prosjek treba biti i koliko studenata primaju? Ako jeste, zašto je prosjek jedini uslov, da li je to jedino kazalo znanja?
Ti si vidim zavrsio...daj reci mi, jeli kod tebe sve tako islo. Ucio si punom parom, zavrsio u roku, imao prosjek....(prevashodno zbog ocjena i tvog zalaganja na fakultetu) na prvu te primio advokat ili si postao pripravnik (pod uslovom da ta mjesta cekaju sam vredne i one koji su se pokazali na faxu) gdje si stekao u kratkom vremenu "zavidno znanje". Nakon toga si polagao pravosudni (ili nisi?), te se zaposlio u sudu,tuzilastvu, pravobranilastvu ili si pak dobio fino mjesto u privatnom preduzecu ? Volio bi da znam jeli kod tebe tako islo? Da li su se svi koji su zavrsili u roku i sa zavidnim prosjekom, tako probili i zaposlili? Ako nije tajna, naravno. Poznajem mnogo ljudi na "finim" funkcijama, ali rijetkost je da je iko od njih fax zavrsio redovno i sa visokim prosjekom, sta ti to govori? Reci mi zasto je toliko pravnika na birou a tolike radne kapacitete i mogucnosti imamo, jer su radno sposobni a nece da rade? Da li je rad GARANCIJA uspjeha?
Hvala.