BSE je napisao:
Ovo sto se ovdje moze procitati se moze jednom rijecju opisati kao generalizacija.
Evo ja sam postao student privatnog fakulteta silom prilika.
Zasto? Zato sto je neka pametnica davno jos donijela zakon u kojem stoji da se ne moze studirati tehnicki fakultet vanredno. Posto se porodica prehraniti mora, pozdravio sam se sa masinstvom i upisao priv. fax. (i po stoti put - ne, nije menadzment).
Ustanovio sam da nema neke vece razlike medju studentima drzavnih i privatnih fakulteta. Istina je da postoje oni koji su digli nos jer imaju para za studije na priv. faxu (od kojih su najgori oni koji otplacuju kredit). Isto tako ima onih koji su polupismeni i slabi sa matematikom, ali ima ih i na drz. fakultetima. Ima i onih koji studiraju drz. fakultet (neki od drustvenih smijerova) i upisali uporedno priv. fax. I, naravno, ima onih koji, kao i moja malenkost, studiraju uz posao.
Jedna od prednosti je sto u ovom slucaju profesor zaista bude dostupan u terminu zakazanom za konsultacije. Takodje, ne moram da izmisljam toplu vodu i ganjam ljude po Srbiji i Hrvatskoj ne bih li nasao neku literaturu - sve mi je dostupno.
Sto se tice prolaznosti na ispitima....to jos nisam iskusio na sopstvenoj kozi da bih mogao komentarisati. Cinjenica je da se tokom vremena usadilo u glave ljudi da je normalno da prolaznost mora biti sto manja. Pogledajte malo prolaznost na ispitima na fakultetima u Zapadnoj Europi i Americi/Kanadi. Tamo kad prolaznost padne na 50% odmah komisija vrsi provjeru. Kod nas je cesto bilo 0% nekoliko rokova za redom i nikom nista. Mada, koliko cujem od kolege, jesu ispiti laksi. Ali to ne znaci da ne treba da se uci. Sa tom pretpostavkom je kolega otisao na ispit, koji je prethodno spremao samo 2 dana - izasao, jedini pao. Od tad se druzi sa knjigom daleko vise

Zato, sjasite malo.
Ma, mozes ti njima pisati svaki minut ovakve postove, ali ovdje vecina ljudi nece na privatne gledati drugacije...Ja sam vec digla ruke od toga! Meni je bitno da ja znam koliko ja ucim, i koliko vrijedim...tako da... sta ce tamo reci neki, za mene, ne bitni ljudi, mnogo me nesto i ne zanima...Vidjela sam da je neko napisao da su van RS privatni daleko ozbiljniji! Slazem se, apsolutno. Ali i od njihovog osnivanja je moralo proci dugo vremena da steknu postovanje i ugled studenata! Tako da, i u RS ce to za par godina jasno da se iskristalise koji privatni vrijedi, a koji ne...Pa oni koji ne vrijede ce katanac na ulaz, i to je to...A da! I mnogi drzavni ce to uraditi, nemojte sumnjati.
Btw... Ne znam kakva je situcija u RS, ali u Srbiji je pocela akreditacija, tako da ce mnogi drzavni, ali naravno i privatni izgubiti status visoko obrazovne institucije! U prvom krugu akreditacije su zatvoreni mnogi, tako da ni ovaj put nece biti nista drugacije! PozzzzzzZZZZ!