banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Avg 2012, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
To isto možeš uraditi i na državnom Filozofskom/Filološkom fakultetu, na bilo kom odsjeku.
A šokirala sam se kad sam čula da su kod njih školarine za vanredne studente 1500 KM, što mi je za državni fakultet previše, vrlo mala razlika u odnosu na cijene na privatnim fakultetima.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 13:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2012, 17:12
seven je napisao:
To isto možeš uraditi i na državnom Filozofskom/Filološkom fakultetu, na bilo kom odsjeku.
A šokirala sam se kad sam čula da su kod njih školarine za vanredne studente 1500 KM, što mi je za državni fakultet previše, vrlo mala razlika u odnosu na cijene na privatnim fakultetima.

Ja se držim sopstvenih primjera, a ti mi navedi kada je neko kupio ispit na fil. fakultetu!? Zaista, proveo sam tamo 5 godina i nikada, apsolutno nikada, nisam čuo da je neko kupio ispit. Prosto, predavači, makar moji (neću nikoga u nebesa) su nepotkupljivi. Da se nekome progleda kroz prste, da mladi ass popusti lijepoj djevojci, da, bilo je, ali kupiti ispit ili izaći umjesto nekoga - nikako!

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa, ja znam za par slučajeva polaganja preko štele na FF, jer sam im skoro pa prisustvovao. Mada, razlog što se ispiti manje kupuju na FF je zato što za tim nema neke naročite potrebe, nije to posebno mučan fakultet.

Što se polaganja engleskog za nekog drugog tiče, to je jedno vrijeme bila ustaljena praksa na FF, lično sam nekoliko puta "činio usluge". Čak su me uhvatili prvi put, drugar za kojeg sam izlazio i ja smo bili toliko nonšalantni, da smo nakon dvije-tri čašice otišli pred učionicu sa uvjerenjem "da nas neće skontati jer ličimo". Iako sam ja crni okruglofacasti bosforski tip, a on svijetlosmeđi "poor man's Vinsent Kasel" :D Srećom, prošao sam samo sa usmenom opomenom. Kasnije su se koristile sofisticirane tehnike lijepljenja slike preko slike, i prolazilo je. Pouzdano znam da su se iste stvari radile, i još rade i na drugim fakultetima, i to najviše na raznim matematikama. Jedan drugar je lijepe parice zaradio na svom "sindromu višestrukih ličnosti" :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
A kad bih ti ja rekao da na elektrotehnickom fakultetu mozes slobodno uci u prostoriju i raditi ispit (makar one sa prve godine, pa cak i linearnu algebru) bez da te iko ista pita, ti mi ne bi vjerovao.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:01
Trebao si dodati da je neko sa privatnog "fakulteta" dosao na ETF da polaze umjesto druga/drugarice pa bih ti mozda i povjerovao. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:26 
Početnik
Početnik

Popokatepetl je napisao:
Pa, ja znam za par slučajeva polaganja preko štele na FF, jer sam im skoro pa prisustvovao. Mada, razlog što se ispiti manje kupuju na FF je zato što za tim nema neke naročite potrebe, nije to posebno mučan fakultet.

Kod kog profesora? Kako to "skoro pa prisustvovao"? To je isto kao kad bi rekao da si skoro pa guzio neku djevojku jer se ona par metara od tebe guzila! Otkuda ti znaš da FF nije mučan fakultet? Jesi li ga završio? Ako cjelodnevno sjedenju u čitaonici (i učenje, moram biti oprezan sa tobom) i cijeli raspusti za knjigom nisu ništa naročito onda si u pravu... Uvijek ima onih koji se provlače sa šesticama i sedmicama, ne spadam u tu grupu...

Koji si ti fax završio?

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:27 
Početnik
Početnik

Simpatizer je napisao:
Trebao si dodati da je neko sa privatnog "fakulteta" dosao na ETF da polaze umjesto druga/drugarice pa bih ti mozda i povjerovao. :D

Hehe, ovo je bilo u sridu! :D

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Starcevica-X je napisao:
Ja se držim sopstvenih primjera, a ti mi navedi kada je neko kupio ispit na fil. fakultetu!? Zaista, proveo sam tamo 5 godina i nikada, apsolutno nikada, nisam čuo da je neko kupio ispit. Prosto, predavači, makar moji (neću nikoga u nebesa) su nepotkupljivi. Da se nekome progleda kroz prste, da mladi ass popusti lijepoj djevojci, da, bilo je, ali kupiti ispit ili izaći umjesto nekoga - nikako!

Pa nismo ni pričali o kupovini ispita, nego o tome da se može izaći na ispit umjesto nekog drugog.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Starcevica-X je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Kod kog profesora? Kako to "skoro pa prisustvovao"? To je isto kao kad bi rekao da si skoro pa guzio neku djevojku jer se ona par metara od tebe guzila! Otkuda ti znaš da FF nije mučan fakultet? Jesi li ga završio? Ako cjelodnevno sjedenju u čitaonici (i učenje, moram biti oprezan sa tobom) i cijeli raspusti za knjigom nisu ništa naročito onda si u pravu... Uvijek ima onih koji se provlače sa šesticama i sedmicama, ne spadam u tu grupu...

Koji si ti fax završio?

Ti si siguran da nema kupovine ispita na FF jer ti to kažeš, i to treba da bude mjerilo za sve. Ti si po cijeli dan sjedio u čitaonici, i to treba da bude kriterijum težine fakulteta? Ne ide to baš tako. Nisam rekao da se ispiti polažu sami od sebe, niti da ne treba učiti. Ne smatram ni da su humanističke nauke manje vrijedne od tehničkih, ali su fakulteti na kojima se one proučavaju, uvijek bili lakši od tehničkih, zbog mnogih stvari, a danas pogotovo. Tako da, ako ćemo pričati o istinskoj težini studiranja, treba pitati eteefovce, mašince, medicinare i sl.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:37 
Početnik
Početnik

Jezici su na svim fakultetima BU sprdnja od polaganja, osim na filološkom. Ja sam dobio 10 iz italijanskog kao i svi ostali iako sam ga učio godinama i dobro mi ide. I da ništa nisam znao dobio bih 10. Nego, nisamni za jezike niti bilo šta drugo čuo na FF da neko drugi izlazi, a ponajmanje neko sa privatnog :)

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:40 
Početnik
Početnik

Bojim se da nisi u pravu jer da bi se razvio u kvalitetnog naučnog radnika na bilo kom fakultetu terba dobro potegnuti. Jedan loš student na ETF-u ne može se porediti sa nekim izuzetno uspješnim na npr. istoriji ili filozfiji. Bilo koji medicinar, inženjer, biolog ne može se u društvu jednog (evo opet) filozofa, istoričara, pravnika... nazvati akademskim građaninom u pravom smislu riječi. Kod nas se ustalio stereotip da su akademski građani svi sa završenim faxom. Mislim, jedna učiteljica da bude akademski građanin je suludo!

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Starcevica-X je napisao:
Bojim se da nisi u pravu jer da bi se razvio u kvalitetnog naučnog radnika na bilo kom fakultetu terba dobro potegnuti. Jedan loš student na ETF-u ne može se porediti sa nekim izuzetno uspješnim na npr. istoriji ili filozfiji. Bilo koji medicinar, inženjer, biolog ne može se u društvu jednog (evo opet) filozofa, istoričara, pravnika... nazvati akademskim građaninom u pravom smislu riječi. Kod nas se ustalio stereotip da su akademski građani svi sa završenim faxom. Mislim, jedna učiteljica da bude akademski građanin je suludo!

Oce nas koji si na nebesima...

Djecko, sta radis ti kad ne pucas?

P.S. Covjek ti je fino napisao da je prisustvovao kod par puta kod placanja ispita. Sta je nejasno?
Ti i dalje tvrdis da toga nema.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:55 
Početnik
Početnik

Ташко je napisao:
Starcevica-X je napisao:

P.S. Covjek ti je fino napisao da je prisustvovao kod par puta kod placanja ispita. Sta je nejasno?
Ti i dalje tvrdis da toga nema.

Gdje je to napisao? Ti si slijep kraj očiju! Jel imaš ti kakv fax ili si student max druge godine?

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Starčevice-X (files?), Pričamo o različitim stvarima. Da bi postao dobar u bilo čemu, moraš zapeti, i učiti i interesovati se više od onog što profesori nude (to na FF i nije bog zna šta). No, kad pričamo o realnoj težini studiranja, u obzir uzimamo prosjek, a on, uz iskustvo mnogih generacija govori da su humanistički fakulteti znatno lakši od tehničkih. To nije samo stvar kriterijuma, već same prirode stvari i oblasti izučavanja.

Što se akademskog građanina tiče, nije tu riječ o ustaljenom stereotipu, već o definiciji pojma - akademski građanin je đak univerziteta, ni više, ni manje. Nije to neka silno pohvalna titula, da bi bilo sramota da je neko nosi ili ne.

I opet, to što ti nisi čuo da je izlaženje na ispite umjesto drugih ljudi stvar koja se dešava na mnogim našim fakultetima, ne znači da se to ne dešava. A dešava se, neki ljudi su od toga fin biznis napravili.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:58 
Početnik
Početnik

@Popokatepetl
Ok, slažemo se da se ne slažemo.

Mene zanima otkuda ti to da na FF, kako ti reče, to nije bog zna šta? Koji odsjek ti je posebno poznat pa si siguran?

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Starcevica-X je napisao:
Jedan loš student na ETF-u ne može se porediti sa nekim izuzetno uspješnim na npr. istoriji ili filozfiji.

Kakvo ti je ovo smiješno poredjenje? Loš student sa kog bilo faxa nije za usporedbu ni sa čim.

Starcevica-X je napisao:
Bilo koji medicinar, inženjer, biolog ne može se u društvu jednog (evo opet) filozofa, istoričara, pravnika... nazvati akademskim građaninom u pravom smislu riječi.

Ma naravno, samo filozofi, istoričati i pravnici griju stolice u ANU(R)SU i to su akademski gradjani. Gdje si bio kad sam fax upisivala da me spasiš životne greške :(.

Kod nas je obrazovanje generalno srozano dibidus. Znajući stanje na državnim fakultetima postaje mi sve teže da pljujem po privatnim.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Poslednji put menjao A.J.V.A.R. dana 23 Avg 2012, 20:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Starcevica-X je napisao:
@Popokatepetl
Ok, slažemo se da se ne slažemo.

Mene zanima otkuda ti to da na FF, kako ti reče, to nije bog zna šta? Koji odsjek ti je posebno poznat pa si siguran?

Otuda mi, da FF u zadnjih dvadesetak godina nije izrodio neko značajno naučno ime, niti djelo vrijedno pažnje. Koji god odsjek da uzmeš u obzir.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 20:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Starcevica-X, никако се не слажем са тобом. што се тиче куповине и сређивања испита тога има на свим факултетима. Такође уз дужно поштовање према свима који иду на филозофски факултет и још неке друге, то се не може поредити са електро, медицином или нпр. машинским факултетом. количина ствари које је потребно научити и вријеме које је потребно издвојити се једноставно не може поредити код ова три факса у односу на неке друге.
и ово што си написао да неко ко је имао 6 на тешком факултету нема ни приближно знање као неко ко је имао 10 на неком другом факсу, ни са тим се не могу сложити. понекад је то тачно, али понекад и није. ето на медицини разлика између 6 и 10 је минимална!!! али буквално минимална. нпр. научиш сву анатомију и професор те пита 15-20 питања ти све знаш, и на крају нпр. не знаш како се зове неки мали огранак одређене артерије, и онда ти је све срећа. професор може да ти не замјери пуно и упише 9, може да каже да се та мала артерија мора знати и упише ти 6, или ако је нервозан може да те и обори. све због неке мале артерије о којој требаш рећи само како се зове и гдје се налази. а доста студен ата узму и мању оцјену неће да се зајебавају више са предметима од хиљаду+ страна, јер им наредни пут може наћи нешто друго и слично. а увијек има и још других испита.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 20:35 
Početnik
Početnik

@ AJVAR Pa to što si nazvao lošim poređenjem (iliti neuporedivim) je ponavljanje mojih riječi a tako sročeno jer je neko nahvalio tehničke, a napljuvao društvene faxove... Jednu od najvećih funkcija obavlja Dragoljub Mirjanić u ANURS :)

@POPOKAT. To što nisi čuo za npr. Željka Vujadinovića ili za Enciklopediju srpske istoriografije kojoj je jedan od dva priređivača iz BL nije krivica FF-a

Zanima me koje je ime BL dala sa tehničkih fakulteta u razmjerama koje ti tražiš? Ovo nije posprdno pitanje, ne poznajem te naučne oblasti pa ne smijem sebi uzeti za pravo da slobodno kritikujem.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 20:41 
Početnik
Početnik

@ Шајин

Hm, oko broja stranica... Najveći ispit koji sam spremao je imao za prvu polovinu oko 6 ooo stranica iz ukupno 23 naslova. Najmanji, kao i svaki uvodni predmet u nauku na svakom faxu oko 200, koje doduše treba nablebati napamet za 10ku. Prosjek svakog ispita obavezna + dodatna literatura nije ispod 1 000 stranica.

To oko preskočenih ili zaboravljenih sitnica koji srozaju ocjenu je opšte mjesto na svim faxovima. Sam sam poništavao jedan ispit tri puta i svaki put dobio 7, a osnovnu knjigu od oko 600 stranica gotovo napamet naučio, al' eto, uvijek uhvati neki detalj...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]