banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 03:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 225 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2009, 22:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
_zoka je napisao:
I sad ti meni reci da ako imaš dovoljno para ne možeš završiti državni faks bez učenja.Sve je na prodaju. :(

Odakle ti taj zakljucak?
Uglavnom, privatni fakulteti su najvece zlo koje se desilo nakon rata, i to je totalna degradacija skolstva... Lakse je zavrsiti privatni fakultet nego osnovnu skolu.

Otvaranje privatnih fakulteta je postalo najbolji biznis jer ne postoji legalni nacin da se brze i lakse zarade pare.
U Prijedoru imaju...meni se cini, tri privatna fakulteta i upravo se pravi zgrada za cetvrti fakultet. Jedan je od Janjos, drugi je Kondicev, treci je neki Svetosavski neko istureno odjeljenje iz Vojvodine ako sam dobro shvatio..a za cetvrti se pravi nova zgrada na Pecanima (dio Prijedora). A cuo sam da ce se otvoriti jos privatnih fakulteta, tako, da ako se ovako nastavi, Prijedor ce imati fakulteta kao London.

Sto je nekad bilo otvaranje benzinskih pumpi, sad je otvaranje privatnih fakulteta. Mala ulaganja a astronomska zarada, i to legalno.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 22:37 
Veteran
Veteran

Npr. Slobomir ima preko 1000 studenata a godisnja skolarina je 4000 km, sto znaci samo da je zarada na skolarini 4 miliona maraka. Ne postoji legalna djelatnost koja donosi veci profit.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 22:44 
korisnik je napisao:

Uglavnom, privatni fakulteti su najvece zlo koje se desilo nakon rata, i to je totalna degradacija skolstva... Lakse je zavrsiti privatni fakultet nego osnovnu skolu.

Otvaranje privatnih fakulteta je postalo najbolji biznis jer ne postoji legalni nacin da se brze i lakse zarade pare.
U Prijedoru imaju...meni se cini, tri privatna fakulteta i upravo se pravi zgrada za cetvrti fakultet. Jedan je od Janjos, drugi je Kondicev, treci je neki Svetosavski neko istureno odjeljenje iz Vojvodine ako sam dobro shvatio..a za cetvrti se pravi nova zgrada na Pecanima (dio Prijedora). A cuo sam da ce se otvoriti jos privatnih fakulteta, tako, da ako se ovako nastavi, Prijedor ce imati fakulteta kao London.

Sto je nekad bilo otvaranje benzinskih pumpi, sad je otvaranje privatnih fakulteta. Mala ulaganja a astronomska zarada, i to legalno.

al slazem se u potpunosti... tacno tako.... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
korisnik je napisao:
Timotic je napisao:
Rakun_Slavko je napisao:
Khm, IQ 60 tesko da moze sam da se snalazi u prostoru. Od 90 su normalne osobe.

Tesko se snalaze u prostoru, ali zavrsavaju privatne fakultete, pisu po forumima...

Nema potrebe za snalazenjem u prostoru jer npr. Apeiron mozes pohadjati od kuce, iz kafica, sa posla...svugdje gdje postoji internet, samo ako uplatis 2500 skolarine za godinu dana, a ako uplatis skolarinu za sve tri godine imas popust od 20%.

Lijepo je to... Nekad su roditelji bili srecni ako takva djeca, uz mnogo rada i truda, zavrse osnovnu skolu, pa eventualno neki zanat.

Danas, modem i 7500 KM i eto ga, dipl.ecc.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 09:04 
Veteran
Veteran

Timotic je napisao:
Lijepo je to... Nekad su roditelji bili srecni ako takva djeca, uz mnogo rada i truda, zavrse osnovnu skolu, pa eventualno neki zanat.

Danas, modem i 7500 KM i eto ga, dipl.ecc.

Da, bas je to fino. Nadam se da ce Apeiron jos vise prosiriti trziste na nacin da korisnici Apeirona (studenti) sami sebe ispituju i sami upisuju ocjene u indeks. Btw. ne mora biti 7500 km skolarina, jer ako se uplati odjednom u cjelosti, skolarina je za 20% manja tj. onda iznosi 6000 km.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 09:30 
Veteran
Veteran

Evo malo obavjesti od Apeirona i par pitanja studenata.

----------------------------------
PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON BANJALUKA NA NOVOJ LOKACIJI

Svakako jedan od najozbiljnijih privatnih univerziteta u BiH, univezitet Apeiron Banjaluka počeo je sa radom u novim, sopstvenim prostorijama u okviru studentskog kampusa na adresi Pere Krece 13 Banjaluka.

Univerzitet je priključkom na novu telefonsku centralu zbog potreba učenja na daljinu obezbjedio širokopojasnu Internet vezu do 27 mbps.

--------------------------

Name: zdravo narode molim vas pomagaj te sta je bilo na krivično procesnom pravu koja su pitanja plizzz ako ko zna neka pise
micko: i ja se pridruzujem pozivu na forum, super stvar nema sta adresa je [link]
forum: Ljudi postoji i forum studenata na adresi [link] odlican nacin za komunikaciju i razmjenu iskustava
III godina pravo: Narode dragi ima li ko kakav test iz Njemačkog neka proslijedi ....
Name: predavanja kod pantića su 5,6.7. februara
Name: Messagezna li neko mejl profesora informatike zmog slanja seminarskog rada?
Name: moze li mi neko odgovoriti da li su pocela predavanja kod prof.Pantica?
Name: JEl ovaj rok iz prodicnog prava za redovne ili vanredne studente? nije ok sto ne napisu da se zna
Name: zna li neko moral se izaći sad 24 na odbranu seminarskog iz biofizike ili se može i na ispitu 31 ponijeti seminarski
maja: DALI NEKO IMA SKRIPTE IZ MATEMATIKE?
Name: znam da treba seminarski iz matematike,a za ostalo nemam pojma i mene interesuje šta se dešava odakle se treba učit imaju li neka pitanj...ko zna nek nešto javi
Name: Zdnali neko nešto za matematiku,šta se dešava.Jel ima seminarski ili bilo šta,ja nisam bila ni na jednom predavanju,ne znam šsta se dešava
Name: zna li neko šta je najvažnije iz biofizike tj pitanja za ispit nisam bila na predavanju iz bijeljine sam
Name: zdravo da li je iko imao građansko procesno pravo ?? kako je bilo na ispitu ??
Name: Dali neko nešto ima iz matematike,neke skripte,ili bilo šta

Name: iz cega treba ucuti porodicno pravo?ima li naka skripta?
Name: Messageiz čega se sprema međunarodno privatno pravo?
Name: cao zna li neko šta se dešava iz matematike?
Name: AL PREŠLI SU SVAKU MJERU SASTAVIĆE SE ZAJEDNO I STATISTIKA I BIOFIZIKA NEMA SMISLA
Name: NEZNA SE JOŠ NIŠTA ZA STATISTIKU
: dali neko zna kada je ispit za vanredne iz statistike?
Name: KAŽU OVI ŠTO SU PRIJE IZLAZILI NA FIZIKU DA NEMA ZADATAKA SAMO TEORIJA
Name: KADA CE ISPIT IZ STATISTIKE ZA VANREDNE?
maja: DALI NEKO IMA KAKVE ZADATKE IZ FIZIKE TKO JE IZLAZIO NA ISPIT?
Name: kakvo je porodicno, jel puno tesko?
Name: e cao, jel ko izlazio na gradjansko pravo i kakav je ispit, jel tezak
Name: KAKAV JE PROF. MATIJEVIĆ NA ISPITU, VIKTIMOLOGIJA KONKRETNO?
Name: kada je ispit iz politickog menadzmenta
Name: stvarno ljudi šta se dešava na ovom faksu,zna li neko hoće li izlazit ti rezultati iz statistike na internetu,šta DA R4ADIMO MI KOJI NISMO IZ B.LUKE I NEMOZEMO BIT SVAKI DAN NA FAKSU?
Name: MISLIM NA INTERNETU KAD ĆE STAVITI JER JA NISAM MOGLA 31 DOĆI U B.LUKU DA VIDIM JESAM LI PROŠLA
Name: ZNA LI NEKO KADA ĆE IZAĆI REZULTATI IZ STATISTIKE OD 29 DECEMBRA PISMENI
Name: Messagezna li neko kada ce biti rezultati iz mikroekononmije
lance amstrong: taj se ispit uci iz racunske sveske
Name: kakav je ispit porodicno pravo i iz cega se uci?
Name: sta je to sa biofizikom,koji je princip,meni se to cini prekomplicirano
Name: ĆAO ZNA LI NEKO VEZANO ZA SEMINARSKI IZ BIOFIZIKE DALI SE RADI SAMO PO NJEGOVOJ KNJIZI IMA 14 POGLAVLJA VANREDNI ŠTA JE REKAO NA PREDAVANJU AKO JE NEKO BIO MOLIM VAS DA KAŽETE
Name: Message dali neko ima zadatke iz statistike od prosle god s ispita?
Name: ISPIT JE 29 DECEMBRA TJ SUTRA
Name maja : DALI ZNA NEKO KADA JE ISPIT ZA VANREDNE IZ STATISTIKE I DALI SE MOZE PREPISATI????'''
Anja: Može li mi neko reći šta im znači ova obavijest da će se predavanja iz mikroekonomije za studente na daljinu održati 16. i 17. 1., zar predavanja nisu završena
Name: ima li iko bilo sta od zadataka iz statistike
Name: Message zna li se bilo što za ispit iz statistike za studente iz bijeljine
Name: zna li neko da li ovaj rok iz mikroekonomije 25.vazi i za ucenje na daljinu???????
Name: profesori i studentska služba izgleda nekomuniciraju a sve po našim leđima stvarno nema smisla
Name: šta je ovo ljudi sa statistikom prvo nas obavjestili da neće sad bit rok za nas vanredne a vidi sad ovo bio 22 i 24 to stvarno nema smisla prešli su svaku mjeru eto sad mi je propao rok a nisam ni znala ja koliko vidim ovaj fakultet nefunkcioniše prof
Name: helloooo
Name: kakva je profesorica iz mikroekonomije,moze li se sta prepisati?
Name: zna li neko kakav je ispit mikroekonimija i da li je ovaj rok 25. samo za redovne ili mogu i vanredni izaci tada...ako zna neko molim vas napisite koju rijec o tom ispitu i prof
radda: narode ovo mi se nikako nesvidja jeli ko imao engleski jezik i kako to ide ...ovde u Travniku kazu predaje neka porfesorica ali ne ona iz B.Luke nego neka druga....pa šta raditi kako i na koji način pomagaj te hvala
Name: ĆAO ZNA LI NEKO JEL I OVO ZAJEDNO ISPIT IZ STATISTIKE I VANREDNIM I REDOVNIM 22
Dad0: Zna li iko moze li se dobiti posao sa ovim Pravnim Fakultetom jeli bar malo priznat?
stefan: rezultate iz engleskog trebam zna li iko kako je marko mazalica uradio test i sta je dobio njegov buraz
umor: ljudi zna li iko šta fax radi po presudi,kažu da će donijeti neki stav do nove godine..rade li išta
kiki: bernardu odgovor ne nisam uvređena šta više a redovni bi mogli da odgovore da se moglo kako hoces prepisati iskreno ja nisam prepisivala nego sam drugima pomagala i ponosom se sto sam bilo kom pomogla
Name: tema iz filozofije moze biti bilo sta,bar tako pricaju,bilo sta sto je zivotno,npr.pisi o muzici,ili religiji,ili to ekologija zasto da ne
zoro: da li neko zna kolika je prolaznost fakulteta jer se prica da je oko 90 posto sto je meni neshvatljivo jer ipak treba imati znanje
Name: MENI JE DJEVOJKA IZ STUDENTSKE REKLA DA SEMINARSKI NIJE USLOV DA SE IZAĐE NA ISPIT KAO MOŽE I BEZ SEMINARSKOG E SAD NEZNAM DAL ĆE UTICAT NA OCJENU
Peti Svetar: ooo jes ti neka dobro informisana dija nema sta .A posto je tako moram postaviti jos jedno pitanje ima li na Apeironu mladje raje (od nekih 20-tak godina) jer sve sto sam ja dosad vidio su neke starije osobe (ono 40 godina)???
oda mej: ja sam cuo da je ovde lako zavrsiti samo poneses pare uplatis i zavrsis

Poslednji put menjao korisnik dana 08 Feb 2009, 09:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 09:35 
Veteran
Veteran

Nekad ti profesor dozvoli da otvoris knjigu i da se podsjetis sta u njoj pise. Ali imas samo tri minuta da prepisujes.

Administrator
Post subject: Re: Статистичке методе у менаџменту (I)

PostPosted: Tue Dec 02, 2008 10:21 pm

Прошле године је дозвољавао да се на 3 мин. узме књига, чисто као да се мало подсјетиш, али само на роковима чини ми се 3, 4 ... итд.
На прва два није дао.

Избацивао је доста људи због окретања и преписивања.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 09:48 
Veteran
Veteran

Studentica 2 god.: studentskoj službi završavaju ispite na ručkovima na ispitu ih nikad ne vidimo
Studentica 2 god.: da bi neka imena dobio na ceduljici i puštao samo te a baš one koji su naučili obarao, il baš ako ne zna ništa ni onaj što mu je štelano, pa nismo platili toliko školarinu da bi morali tražiti i plaćati oet profesore mimo toga, a ovi što rade u
Studentica 2 god.: Drage kolege, juče sam bila na ispitu Upravno pravo, po drugi put, i opet nas je maltretirao pismeno pa usmeno cijeli dan trajalo, a najgore od svega što sam stvarno naučila i jedna greška i vidimo se u septembru kao i većinu ostalih studenata, da bi

Name: Na financijskom je bilo iznenađujuće dobro, svi oni koji nisu došli mislim da su se pokajali profa je bio genijalan. Ispit je bio pismeno po grupi postavi 4 pitanja i od tih četiri birate koje izbaciti koje najmanje znate i tako da ostanu 3 pitanja i
Name: zdravo svima kako bi na finansijksom niko nista nejavlja ...dali je iko ima odnosno isao na obligacije kakav je profa ...
Name: usmeno
Snele: jel ispit iz Finansija usmeno il pismeno
Name: što se tiče upravnog nije bilo lose ko je imalo čitao maogao je proci 30 pitanja odgovor za zaokruživanje trebas imati 13 poenan ako si ekonomista a prvnik 15 poena a ostalo zavisi koliko znas na usmenom puno srece svima ....

miro: nije normalan uzeo rad momku zbog nekog papirica a momak sve iz glave pisao nije htio da pogleda u papiric vec mu uzeo rad a momak i nama pomagao svaka mu cast i zelim mu sve najbolje jer ako ja polozim to je zahvaljujuci njegovom znanju

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 10:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
miro: nije normalan uzeo rad momku zbog nekog papirica a momak sve iz glave pisao nije htio da pogleda u papiric vec mu uzeo rad a momak i nama pomagao svaka mu cast i zelim mu sve najbolje jer ako ja polozim to je zahvaljujuci njegovom znanju

:lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 12:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@korisnik
Nisu krivi ni studenti koji pohađaju te fakultete,ni ljudi koji ih otvaraju.Pa ko bi se odrekao lakih para.Kriva je država ali..............ma odustajem................sa tobom se ne vrijedi raspravljati,tup si..................

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Block out je napisao:

:lol:

pokusavam da pronadjem smile koji se krsti. Nema ga. A mislim da bi on najbolje opisao ovaj komentar :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 12:17 
Veteran
Veteran

Dosje Dana: Prosvjetna mafija - Ko je sve i na koje načine prodavao fakultetske diplome u BiH za nekoliko hiljada maraka
Noćna predavanja, vikend-ispiti i jednokratne diplome

Noćna predavanja, vikend-ispiti i jednokratne diplome

Osim što BiH ima ravno 12 zakona o visokom obrazovanju, domaći javni fakulteti često su primjer zastarjelih udžbenika, letargičnosti profesora, nedostatka naučnoistraživačkog rada, metoda rada pa i manipulacija pri podjelama fotelja i dodjelama zvanja. U haotičnom stanju visokog obrazovanja privatni fakulteti su vidjeli svoju šansu: neki kvalitetom, neki opet manipulacijom i prodajom diploma. I dok se već godinama vodi politička i parlamentarna bitka, zakon o visokom obrazovanju BiH - koji jedini i može riješiti sve pobrojane probleme - i dalje je na čekanju. Kao i formiranje Agencije za akreditaciju, koja bi verificirala kvalitet svih univerziteta i fakulteta u BiH i sačuvala samo one koji ispunjavaju standarde Bolonjskog procesa

Generalnom inspektoru Ministarstva odbrane BiH krajem prošle godine obratilo se nekoliko pripadnika Oružanih snaga BiH koji su sumnjali da je dio diploma o VII stepenu stručne spreme njihovih kolega falsificiran. Vrlo brzo, pod oznakom hitno, načelnik Zajedničkog štaba OS-a BiH Sifet Podžić dostavio je Komisiji za produženje ugovora, koja je i primala ove diplome, kopije do kojih je došao generalni inspektor "jedne nepopunjene, a ovjerene i potpisane potvrde o završenoj školi i druge, koja je već bila popunjena, osim imena i prezimena lica na koje glasi"?! U svom dopisu Podžić je naveo: "S obzirom da generalni inspektor sumnja da se radi o izvršenom krivičnom djelu falsifikovanja isprava od strane pripadnika OS-a BiH, upozoravamo vas da ukoliko u svom radu dođete u posjed ovakvih potvrda, iste evidentirate, kao i lica na koje se potvrde odnose, te o tome izvijestite Zajednički štab OS-a BiH, Uprava za personal." Radilo se o diplomama Više sportsko-trenerske škole iz Zagreba.

Afera oko falsifikovanih diploma počela je nekoliko mjeseci kasnije kada se ispostavilo da je više privatnih fakulteta registriranih u BiH, ali i onih koji nisu imali nikakvo odobrenje za rad, upisivalo studente i uz određene naknade im dijelilo diplome o završenim fakultetima. Istragama koje su pokrenute ispostavilo se da se radi o odjeljenjima fakulteta iz RS-a koja su radila na prostoru cijele BiH, te o fakultetima iz Srbije i Hrvatske.

Fakulteti na crno Sredinom februara od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo zatražilo je da provjeri poslovanje Panevropskog univerziteta Apeiron u Sarajevu. Povod za ovaj zahtjev bila su pisma studenata koji su od Ministarstva tražili odgovore na sljedeća pitanja: Da li su njihove diplome legalne? Je li procedura registracije ovog fakulteta legalna i da li je info-desk Panevropskog univerziteta Apeiron u Sarajevu legalan?

Utvrđeno je da je ovaj fakultet za "multidisciplinarne i virtualne studije" registriran u Banjoj Luci, da mu je tamo sjedište kao i sva odgovorna lica. Studentska služba koja je radila u Sarajevu nije imala potrebnu registraciju niti mišljenje nadležnog ministra da li ispunjava potrebne uvjete. Prema tome - studentska služba nije mogla vršiti upis studenata, a tzv. info-desk nije imao registraciju za samostalnu djelatnost već je radio u okviru univerziteta Apeiron: u Sarajevu je, dakle, radio nelegalno.

"S obzirom da je Apeiron registriran u Banjoj Luci, mi smo cijeli predmet na dalji postupak poslali Okružnom tužilaštvu u Banju Luku koje je o tome nastavilo istragu. Ministarstvo obrazovanja KS-a je zabranilo rad info-desku Univerziteta Apeiron u Sarajevu", izjavio je za Dane Sead Kreštalica, tužilac koji je radio na ovom slučaju. Saznali smo i da je Panevropski univerzitet Apeiron od nadležnog ministarstva u Sarajevu zatražio samo odobrenje za rad info-deska.

No, ne čekajući bilo kakvu suglasnost, predstavnici ovog univerziteta su u prostorijama Energoinvesta unajmili kancelarije, uspostavili studentsku službu i počeli upisivati studente. Treba naglasiti da nije postojao nikakav upisni rok već su studente primali kad god bi im se obratili?! Cijena jedne školske godine je bila 2.500 KM. S obzirom da u tim kancelarijama nema nikoga, nismo uspjeli provjeriti, ali studenti sa kojima smo razgovarali tvrde da ih je bilo oko 300 upisanih?! Predavanja su imali petkom, subotom i nedjeljom, a ispiti su također zakazivani vikendom. Kad je u februaru krenula afera privatnih fakulteta, a pitanja studenata oko regularnosti Univerziteta Apeiron u Sarajevu učestala, uposlenici studentske službe sazvali su sastanak i uz objašnjenje da niko iz Banje Luke nije došao jer nema potrebe za tim, okupljenima rekli da više ne mogu polagati ispite u Sarajevu, već će studij morati nastaviti rad u Travniku ili u Banjoj Luci. U međuvremenu je Apeiron i u Travniku dobio zabranu rada.

Reklama Kako su u Republici Srpskoj počeli poništavati diplome ovog univerziteta, mnogi studenti su se odlučili da prekinu školovanje. Međutim, kad su se obratili studentskoj službi tražeći svoje dokumente odgovorili su im da ih ne mogu dobiti dok ne uplate još 300 KM?! Oni koji su zatražili povrat novca koji su uplatili za školovanje, objašnjavajući da im se ispiti nigdje ne priznaju, bili su upućeni na kancelariju u Banjoj Luci. Jedan od studenata koji se pismenim putem obratio fakultetu tražeći povrat 2.500 KM rekao nam je da nikad nije dobio odgovor, kao ni ostali koji su to učinili. Zbog svega, nekolicina studenata najavljuje da će tužiti Panevropski univerzitet Apeiron, ali problem im je, priznaju, što to mogu uraditi samo u RS-u.

"Reklama" Univerziteta Apeiron u Sarajevo je stigla puno prije njega samog. Naime, već dugo se govori o diplomama ovog, ali i drugih privatnih fakulteta do kojih se dolazi na lak način: studenti su za vikend išli iz Federacije u RS i upisivali (polagali) po nekoliko ispita bez ikakve provjere znanja. S druge strane, pričalo se i da su ove diplome na prodaju. Diplomci ovih fakulteta često su bili pripadnici vojske, a brza diploma im je trebala za čin i radno mjesto na kojem su već bili. Zato i ne čudi veliki broj zainteresiranih i spremnih da za nekoliko hiljada maraka postanu "visokoobrazovani".

Međutim, odmah po izbijanju afere privatnih fakulteta Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a počelo je sa provjerama i masovnim poništavanjem diploma. Tako su se na udaru među prvima našli Fakultet za poslovnu ekonomiju Banja Luka (poništeno 169 diploma) i Fakultet za poslovni inžinjering Gradiška (ukinuto 125 diploma). Od ovih fakulteta je zatraženo da studentima koji su oštećeni nadoknade štetu. Razlog zbog kojeg se Ministarstvo RS-a odlučilo na ovaj potez bio je sporno priznavanje ispita sa ranije završenih viših škola, kurseva, tečajeva, obuka u inostranstvu itd. tako da se dešavalo da su neki studenti nakon svega nekoliko ispita dolazili do VSS diploma.

Prosvjetna inspekcija RS-a je poništila i 79 diploma Fakulteta za poslovne studije iz Banje Luke, jer je utvrđeno puno nepravilnosti prilikom upisa, ali i to da su neki studenti polagali po 20 ispita za četiri mjeseca. Bilo je čak situacija da su neki prvo diplomirali, pa su tek onda polagali ispite ili ih nisu nikad ni polagali. No, treba reći da nisu samo privatni fakulteti obezbjeđivali beneficije studentima. Nezavisne novine objavile su da je grupa od 230 studenata na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu diplome četvorogodišnjeg Odsjeka za sigurnost stekla u rekordnom vremenu. Naime, oni su za godinu dana položili svih 38 ispita i diplomirali.

Diplome iz Srbije Dekan Fakulteta političkih nauka Ismet Grbo izjavio je: "Sa grupom studenata iz Ministarstva odbrane BiH sklopili smo ugovor o studiranju pod posebnim režimom. Neki od njih nisu diplomirali, ali bilo je i onih koji su studij završili za godinu dana." Kako su mediji objavili, dekan Grbo nije smatrao da je sporno što su se neki od tih studenata upisivali direktno na treću godinu nakon što bi prezentirali raznorazne diplome viših vojnih škola, kurseva u Turskoj i SAD-u, Ratne škole za oficire u Zenici… Grbo je na kraju ustvrdio: "Na našem fakultetu nije bilo niti će biti izdavanja nelegalnih diploma."

Reforma vojske i policije po nekima je glavni "krivac" za lažne diplome koje je u zapadnoj Hercegovini izdavao novosadski fakultet Fabus. Prve diplome, saznalo se, izdate su na Kupresu, gdje su se održavala - noćna predavanja. Studentima, uglavnom između 40 i 55 godina starosti, obećano je da će za pet-šest hiljada maraka steći visoko obrazovanje iz ekonomije. Najviše su se upisivali pripadnici MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. Kantonalni ministar obrazovanja, priznajući da i neki općinski funkcioneri studiraju na ovom fakultetu, izjavio je da je poslao dopis Ministarstvu obrazovanja Srbije kako bi provjerio validnost Fabusa.

No, Fabus nije jedini fakultet iz Srbije koji je u BiH prodavao diplome. Naime, raskrinkavanjem prosvjetne mafije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu - 12 do 16.000 eura koštala je diploma, a ispite su naplaćivali između 500 i 750 eura - policija je pronašla i oko 100 prijava sa Univerziteta u Banjoj Luci.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 12:23 
Veteran
Veteran

Travnička crna hronika

Eldin Hadžović

U Travniku je zabranjen rad odjelima svih pet fakulteta banjalučkog Univerziteta Apeiron, a u Vitezu Fakultetu primijenjene ekonomije, Pravnom, Kineziološkom i Fakultetu za privrednu i tehničku logistiku

U Kristalnoj sali Općine Bugojno tek je bilo počelo predavanje, kad je na vrata ušla službenica Općine. "Morate odmah napustiti salu, imamo zakazano vjenčanje", rekla je ostavljajući stotinjak studenata da se zgledaju u čudu. "Šta smo mogli, nego da izađemo van? Već tada je postalo savršeno jasno da smo prevareni", kaže Emina Vuković, jedna od studentica Fakulteta za poslovni menadžment u Gradišci koja - sa svojih četrdesetak kolegica i kolega - traži natrag pare koje im je uzeo poljoprivredni, a sada i fakultetski mešetar Ranko Bakić, vlasnik spomenute "visokoškolske" ustanove.

Emina priča: "Upisali smo prvu godinu, ali smo imali samo pet predavanja, koja smo slušali u Kristalnoj sali. Predavanja su se uglavnom svodila na razgovore s profesorima, koje je interesovalo šta se dešava u Bugojnu i slične stvari. Uglavnom, najmanje se pričalo o nastavnim predmetima. Imali smo ispit iz osnova ekonomije, na kojem su nas profesori pola sata ostavili same: normalno je da su svi prepisali. To je stvarno bilo smiješno. Mislila sam - zašto studenti toliko uče ako ovako izgledaju fakulteti?"

Nažalost, tako izgledaju studiji na području Srednjobosanskog kantona. "Fakultet" Ranka Bakića, da stvar bude gora, nije imao nikakvo odobrenje za rad na područjima van RS-a bez kojeg se direktno krše odredbe Zakona o visokom obrazovanju RS-a, potvrđeno je iz resornog ministarstva. Bakićevom fakultetu je zabranjen rad, a prevarenim studentima koji su svoj novac tražili nazad obratio se Antonije Pecikoza, jedan od asistenata na Fakultetu za poslovni menadžment: "Ne obazirite se na medije, sve je u redu." Možda iz njegove perspektive, jer je godišnja školarina za 96 bugojanskih studenata iznosila po 2.000 maraka!

"Ako idem na fakultet, želim da imam validnu diplomu", kaže Emina. "Ovako se ne može naučiti ništa. Naprimjer, dobili smo test iz komunikacija da ponesemo kući i to bi bilo to. Test iz engleskog može riješiti dijete od deset godina. U početku su pričali o Bolonji, o bodovima, vježbama, predavanjima, a nismo imali ništa od toga, pa ni predavanja. Znam studente koji noćima uče, a ja sam pripremala samo jedan ispit jer su nam za ostale ispite javljali samo dan ranije, tako da se nisam ni mogla posebno pripremiti. Najgore od svega je što sam ih položila."

Haj, što mi se je Travnik zamaglio Zagovornici poplave privatnih fakulteta objašnjavaju da je to isto kao i u Edinburghu, glavnom gradu Škotske i jednom od najrazvijenijih univerzitetkih gradova u Evropi: "Mali je grad, ali mu ne smeta da ima najviše univerziteta. Zašto da i Travnik ne bude bosanski Edinburgh?" Naravno, nije problem u broju univerziteta (kojih sada na području Travnika ima tri), ni u broju fakulteta (inspektori iz Ministarstva kulture, prosvjete i sporta SBK-a dokumentirali su čak 17), već u načinu na koji su ti fakulteti dobili dozvole za rad i, ako hoćete, kvaliteti predavanja koja, prema tvrdnjama studenata, više podsjećaju na vikend-škole, što u suštini i jesu.

Tako je i maleno Turbe kraj Travnika postalo univerzitetski grad, sa ciglo tri fakulteta: za privrednu i i tehničku logistiku, u vlasništvu nekadašnjeg neprikosnovenog gazde sarajevskog GRAS-a Ibrahima Bime Jusufranića, Saobraćajnim, u vlasništvu Biminog sina Jasmina Jusufranića, te Ekonomskim, u vlasništvu Branislava Petrovića iz Sarajeva.

I Vitez konja za trku ima, a i Fakultet za primijenjenu ekonomiju, koji je u sudski registar upisan polovinom novembra prošle godine, smješten u Poslovnom centru Vitez i u vlasništvu izvjesnog Radovana Klincova iz Banje Luke.

Na najužem gradskom području Travnika, pak, univerziteta i fakulteta bukvalno ima iza svakog ćoška. I svi su u iznajmljenim prostorijama, a većina čak nema ni fiksnog broja telefona. No, koliko se je Travnik uistinu zamaglio i koje je dno dotakao, svjedoči slika Fakulteta poslovne ekonomije, smještenog u zgradi osnovne škole Kalibunar, dok "studentska služba" ordinira u vikendici nedaleko od škole, sa psećom kućicom ispred plakata koji poručuje: "Mi ćemo vas naučiti kako se pravi novac." Sjedište samog fakulteta je u Banjoj Luci, a na dan posjeta inspektora nije bio upisan u sudski registar Srednjobosanskog kantona. Nije ni mogao biti jer prema članu 194. Zakona o obrazovanju RS-a fakulteti ne mogu imati odjele izvan sjedišta. Ko je i kako ovo omogućio?

Pravnička hronika Prije dvije godine je u travničkom selu Jankovići otvoreno istureno odjeljenje privatnog banjalučkog Panevropskog univerziteta Apeiron koje je za samo godinu dana proizvelo 149 diplomanata, osam magistara i dva doktora nauka! Resorni ministar u Vladi Srednjobosanskog kantona Branko Golub se nije miješao u svoj posao, pa je registraciju visokoškolskih ustanova prepustio svom pomoćniku Zoranu Matoševiću, koji je javnosti postao naročito interesantan kad je novinarku Federalne televizije Nađu Ridžić, nakon što se počela raspitivati o poplavi fakulteta u Travniku, po sopstvenom priznanju "poslao u neku stvar". No, Matoševiću se na teret stavljaju daleko teži grijesi: inspektori Refija Kulašin, Franjo Ljubas i Anto Zirdum došli su do frapantnih nalaza, i to tek nakon što je u medijima objavljena informacija da im Matošević u prvi mah nije dozvolio uvid u dokumenta vezana za registracije fakulteta u SBK-u.

Ministarstvo je, prije svega, moralo postupati prema rješenjima iz Ustava FBiH i po dosadašnjoj praksi primjene zatečenih zakona "ili zatražiti od zakonodavnog tijela ili Vlade drugačije određenje". Međutim, u ovom slučaju, Matošević se javno pozivao na podzakonske akte, upravo one na koje, prema nalazima inspektora, nije smio: "Oni su dobili dozvole temeljem ovlasti Ministarstva i temeljem Pravilnika o registraciji ustanova u našem kantonu." Uostalom, čak ni ta pravila nisu ispoštovana jer je, prema Pravilniku o postupku utvrđivanja uvjeta za upis u registar visokoškolskih ustanova, "osnivač podnosi zahtjev za utvrđivanje uvjeta za rad (...) najkasnije do 30. juna tekuće godine za sljedeću akademsku godinu". Upravo je u tom grmu zec: svi fakulteti, osim Fakulteta za menadžment i turizam, u vlasništvu Rasima Dacića, registrirani su mnogo kasnije - u novembru ili čak decembru 2006., i to za tekuću 2006./07. godinu! To praktično znači da su upisani studenti u samom startu izgubili po pola godine i to na fakultetima koji održavaju predavanja isključivo vikendom!

Dalje, na sijasetu travničkih fakulteta zaposlene su čak četiri osobe: Rasim Dacić, osnivač, vlasnik i dekan Fakulteta za menadžment i tri sekretarice! Svi ostali su zapošljavali nastavnike koji već rade na regularnim državnim fakultetima, čime su prekršili zakonski uvjet po kojem fakultet mora imati najmanje dvije trećina stalno zaposlenih nastavnika, sa najmanje polovicom radnog vremena. K tome su tri fakulteta: Fakultet za menadžment i turizam, Pravni fakultet i Kineziološki fakultet raspisali konkurs za izbor nastavnika u Dnevnom avazu od 26. 1. 2007., dakle, mjesecima nakon što su dobili rješenja za rad!

(Ne)potkupljivi autoriteti Obimna dokumentacija o kriminalu vezanom za travničke univerzitete i fakultete će uskoro biti prezentirana na Vladi Kantona. Poenta je da u ovim kriminalnim radnjama učestvuju svi: od ministra i doministra koji su izdavali dozvole za registraciju, preko osnivača koji su prihvatili zaobilaženje postojećih i iskoristili nepostojanje zakona o visokoškolskom obrazovanju, zatim profesora, predavača i asistenata, pa sve do samih studenta koji su u čitavoj priči namirisali lagan put do diplome.

A kad smo već kod profesora-predavača - sa zaista impozantne liste izdvajamo nekoliko zvučnih imena: Hasan Zolić, ugledni profesor i nekadašnji direktor Zavoda za statistiku; Hidajet Repovac, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka; nepotkupljiva profesorica kriminologije i neosporni autoritet za krivično pravo Rajka Mlađenović; ekonomski stručnjak Mustafa Festić; profesor na Zeničkom univerzitetu Genc Trnavci koji je na sudu, uprkos svjedočenjima, oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje studentica "usljed nedostatka dokaza"...

Izjava Edine Velagić iz Bugojna, još jedne od prevarenih studentica, sve govori: "Profesor Hasan Zolić se ukazao samo na jednom predavanju, kada nam je rekao da nikom ne govorimo da imamo predavanja u općini. Naravno da smo posumnjali u regularnost svega."

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 12:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ti si izgleda čovjek sa misijom.........Krstaš. :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 21:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2008, 23:34
Ja ovo ne mogu da vjerujem! Sta god da otvorim, naidjem na 'Korisnika' i njegove post. o privatnim fakultetima! Strasnoooo...ovo je vise preslo u opsesiju... :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
KORISNIČE, NE ZANIMA NAS!

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
EiLeen je napisao:

aj nek' si i ti jednom napisala nesto "ljuto" velikim slovima. :D ma pustite korisnika,ima prosjek u indexu kojem se nasmije svaka kadrovska sluzba u drzavi, jbg, nije lako to podnijeti :lol:
od "dobara" posjeduje internet konekciju...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
PA čovječe, čitam, čitam i na kraju više ne mo'š.... Brateeeeeeeeeeee.... :confused2:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 22:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2008, 23:34
EiLeen je napisao:

hehehe...Pustimo covjeka nek' lijeci svoje komplekse...hihihi :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2009, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Sto kompleksi?
Od koga, cega?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 225 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]