banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 09:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Feb 2007, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Studentska organizacija BL, je konačno pokrenula inicijativu, po kome ćemo stvari zvati pravim imenom! Došlo se na ideju da prosjek na jednom fakultetu nije jednak da drugom! Da dužina studiranja na jednom ne može odgovarati na drugom! Ukratko rečeno da ako neko na odsjeku geografija na PMF ima visok prosjek i završi u roku i pri tome je stalno dobijao stinpedije od VLADE i OPŠTINE što je za pohvalu, a neko sa mašinstva ili tehnologije ili ETF za to vrijeme nije mogao dobiti ama baš niko, jer na ovim faxovima nema visokih prosjeka nikad nisu mogli konkurisati ova nepravda će biti uskoro ispravljena, pa recimo na našim tehničkim fakultetima neće prag biti 8,5 nego će se ta granica spustiti i ako mene pitate bio je red!
Ne bih volio da se neko nađe uvrjeđen sa društvenih fakulteta, ali kod nas u ukupnu ocjenu ne ulazi samo ispit nego ima i nekih drugih varijabli koje treba zadovoljiti! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
To je dobro, mislim da svaki fakultet treba posebno vrednovati i odrediti koji je prosjek potreban. Jer ako je na jednom prosjek studiranja 5-6 godina, na drugom 8-9, na trećem još više i ako je na jednom normalno dobijati devetke a na drugom ta ocjena ne postoji...onda ne mogu biti jednaki. Ja sam sa društvenog fakulteta i ne smatram se uvrijeđenom :) jer se mora priznati razlika u korist tehničkih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 22:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Revan, koji si ti fax, ako smijem da pitam?

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2007, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
filozof sa vrbasa je napisao:
...Ne bih volio da se neko nađe uvrjeđen sa društvenih fakulteta, ali...

Bez brige - ne samo da se ne bi trebali naci uvrijedjeni, recimo, studenti filozfije, nego se uopste ne bi trebali naci u blizni ovakvih skupova i ovakvih ideja. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 23:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2005, 18:30
Bitno je da studenti filozofije otkrivaju smisao zivota prije ostalih.
Ovo su vec spominjali pocetkom januara, trebalo bi, navodno, da se u martu raspise konkurs za studente tehnickih fakulteta na kome uslov za dobijanje stipendije ne bi bio prosjek 8.5, vec manji prosjek.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 23:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

HR je napisao:
...rebalo bi, navodno, da se u martu raspise konkurs za studente tehnickih fakulteta na kome uslov za dobijanje stipendije ne bi bio prosjek 8.5, vec manji prosjek...

Ako je opravdanje za poseban kriterij za stipenidije iskljucivo to da je na tehnickim fakultetima studij "tezi", te ako su "drustvenjaci" prihvatili ovakav racio, onda zaista treba tako i napraviti.

Stavise, ako su tako nesto podrzali, "drustvenjacima" ne treba nikada vise dati ni diplome, niti priznati sto drugo, jer, ko padne tako nisko da predmete poput filozfije toliko omalovazi podrzavanjem ideje da je filozofija manje vrijedna, taj ne zasluzuje ni da ga jednako preziru, a kamoli da dobije jednake uslove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 23:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Trebalo bi mozda studente tehnickih, studente drustvenih i studente fakulteta prirodnih nauka razdvojiti na tri posebne kategorije, pa onda svakoj kategoriji dodijeliti podjednak broj stipendija, koje bi se studentima davale po internom prosjeku koji bi bio razlicit za pojedine kategorije fakulteta. Ili da se eventualno svakom fakultetu dodijeli broj stipendija srazmjeran broju studenata.
Ne vidim razlog da se bunis cak i ako se da prednost tehnickim fakultetima. Do sada su na Filozofiji dobijali daleko veci broj stipendija nego na ETF-u, pa bi mozda bio red da malo bude i obrnuto.
Gledajuci drustvenu korisnost i primjenljivost znanja stecenih na pojedinim fakultetima, moras priznati da su tehnicki fakulteti ipak u prednosti nad Filozofijom.

Poslednji put menjao HR dana 19 Feb 2007, 01:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 00:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

HR je napisao:
Ne vidim razlog da se bunis cak i ako se da prednost tehnickim fakultetima.

Poslije ovakve drskosti, ne bih ti ni objasnio.
HR je napisao:
Do sada je su na Filozofiji dobijali daleko veci broj stipendija nego na ETF-u, pa bi mozda bio red da malo bude i obrnuto.

Sta kazes na prijedlog da potpuno zabranimo izucavanje pojednih predmeta? Mozda nije red, ali bi bilo veoma efikasno.
HR je napisao:

Gledajuci drustvenu korisnost i primjenljivost znanja stecenih na pojedinim fakultetima, moras priznati da su tehnicki fakulteti ipak u prednosti nad Filozofijom.

Mozes ti sebi priznavati sta god hoces, umisljajuci da si nabacio malo prednosti, jer bi ti to moglo biti jedino sto ti se priznaje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 01:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Samo se ti pjeni. Filozofima nikada nije pravo kad im se nesto prigovori u vezi njihovih fakulteta, pa onda pocnu da filozofiraju, sto im je u osnovi i zanimanje, zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 01:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

HR je napisao:
...Filozofima nikada nije pravo kad im se nesto prigovori u vezi njihovih fakulteta, pa onda pocnu da filozofiraju, sto im je u osnovi i zanimanje, zar ne?

Mnogo prostije stvari ocito ne shvatas, a kamoli filozofiju, i zato nema stipendije za tebe u ovom razgovoru - ispod prosjeka si.

Stoga vlasititim sredstvima, ma kako skromna da su, i bez stipendija, probaj da se izboris da shvatis sta rade filozofi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 01:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Trebalo bi mozda studente tehnickih, studente drustvenih i studente fakulteta prirodnih nauka razdvojiti na tri posebne kategorije, pa onda svakoj kategoriji dodijeliti podjednak broj stipendija, koje bi se studentima davale po internom prosjeku koji bi bio razlicit za pojedine kategorije fakulteta. Ili da se eventualno svakom fakultetu dodijeli broj stipendija srazmjeran broju studenata.

Nisi vidio ovo? Da li se ne slazes ni sa takvim prijedlogom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
I mene ponekad nervira to omalovazavanje drustvenih fakulteta.
Ali, s druge strane, jesu laksi nego neki drugi.
(Ali zasto je prosjek studiranja 8-9 godina na pojedinim fakultetima: da li zato sto ih upisuje puno ljudi koji im nisu dorasli ili ti fakulteti i njihovi programi nisu dobro organizovani? - Izgleda da neke druge stvari treba mijenjati)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Uopšte se ne obazirem na to lol.. Svako studira šta mu se studira... Mašinci i elektraši pljuju po dr. fakultetima... Pa ako im je toliko lako nek dođu i nek studiraju nešto što im se ne da samo zato što im je lako... Svako studira ono što mu se sviđa.. Ne da mi se studirati teh. fax... Neću da se zamaram bezveze kad na društvenom ispit spremim brzo i nije mi dosadno.. 8) Svako studira ono što voli i bira sam hoće li se više ili manje mučiti... Da volim matematiku, studirala bih mašinstvo. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
EiLeen je napisao:
Da volim matematiku, studirala bih mašinstvo. :D

Da volis matematiku, studirala bi matematiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 18:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
I mene ponekad nervira to omalovazavanje drustvenih fakulteta.
Ali, s druge strane, jesu laksi nego neki drugi.
(Ali zasto je prosjek studiranja 8-9 godina na pojedinim fakultetima: da li zato sto ih upisuje puno ljudi koji im nisu dorasli ili ti fakulteti i njihovi programi nisu dobro organizovani? - Izgleda da neke druge stvari treba mijenjati)

Malo ljudi je doraslo tome da u roku položi 25 ispita na prve dvije godine mašinstva, u prosjeku jedno ili dvoje u generaciji. :D

http://www.masinstvobl.org/index.php?fi ... clanakid=2

Uporedite te predmete sa nekim društvenim faxom, pa ćete vam biti jasno zašto se toliko dugo studira...
Meni bi bilo teže studirati filozofiju, nego mašinstvo... stvarno. Znam kad sam učio za ispit sociologiju, da sam se baš napatio, bubanje pravo. Ja volim da uzmem svoju zbirku, pa polako zadatak po zadatak... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 19:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
EiLeen je napisao:
Da volim matematiku, studirala bih mašinstvo. :D

Da volis matematiku, studirala bi matematiku.

Ne, nego mašinstvo. Imala bih posao. :lol: :lol: :lol:
A što se tiče sociologije, omg, najgori predmet ikad, sreća da smo ga imali samo u 4. razredu! :roll:
I nisu svi odsjeci na ff-u bubanje. Ja studiram jezike, ima svega i svačega. :D I nije teško, al je zanimljivo. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 19:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Niko vas ne napada, vec je samo receno da bi trebalo spustiti kriterijum za dodjelu stipendija na tehnickim fakultetima, jer tu daleko manje ljudi ima prosjek potreban po sadasnjim propisima nego na drustvenim.

Poslednji put menjao HR dana 19 Feb 2007, 19:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 19:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mislim da je to bespredmetna rasprava koju "drustvenjaci" ne mogu da prihvate ni shvate
25 predmeta na prve dve godine su samo pocetak muke, poloziti te ispite je dodatna teskoca,a prosjek je nesto o cemu se ne moze ni pricati
sa druge strane ispiti na drustvenim fakultetima su dosta laksi sto se tice polaganja ali meni su u stvari tezi sa spremanje posto mi bubanje nikad nije islo od ruke

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
vidim da se bacaju koplja oko drustvenih i tehnickih fakulteta, no ubacicu kost i pomeuti, studije medicinskih nauka :D
Molicu lijepo, to su studiji koji traju 6 godina, gdje imate cetvorosemestralne predmeta, ispite sa knjigama koje imaju po 1500 strana, sa dosta ostrim kriterijumima.
Dakle, svakako da treba sve to imati u vidu kada se daju stipendije.
Mada ja da se za to pitam, opet ne bi dala da se ide ispod 8,50 , ali bih omogucila pristojnije iznose tih stpiendija. 8)
Student koji studira medicinske nauke ima vishe izdataka nego student prava recimo (ne potcjenjujem pravo, ali poznato je koliko su skulje knjige , oprema, materijali, laboratorije,troskovi, obavezna prisutnost na vjezbama itd. itd.)
Ja se nadam da ovde ima studenata medicine , stomatologije, farmacije, koji moraju da se bore po tom pitanju, ne samo na ovom forumu :D vec generalno u zajednici :wink: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
posto mi bubanje nikad nije islo od ruke

Kao što već rekoh, nisu svi odsjeci bubanje.
@simplicity:
Slažem se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]