banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 00:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2006, 21:41 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2006, 01:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Joj čuo sam da hoće da reformišu i nke smjerove na mom tehnološkom fakultetu! Zamislite ovo hoće da ukinu inžinjersku ekologiju, jer već postoji smijer na PMF elkologija! Pravi idiotizam!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 22:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Vecernji list Zagreb 14.06.06.godine

Izvod iz teksta "Kavanske diplome pod revizijom"
http://www.vecernji-list.hr

Po informacijama za koje smo dobili potvrdu iz više izvora, u opstrukciju Zakona o visokom obrazovanju uključeni su dobro organizirani interesni i politički lobiji iz Srbije, Republike Srpske i dijelom Federacije BiH. Uska sprega političkih dužnosnika i pojedinih vlasnika privatnih fakulteta toliko je jaka da je ne mogu razvrgnuti niti predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Sve zastupnike ideje da visokoškolsko obrazovanje umjesto na državnoj ostane na entitetskoj razini, kako doznajemo, vežu goli pragmatizam i velik novac, a ne floskule tipa zaštita nacionalnih i kulturnih interesa. Neslužbeno se procjenjuje da više od 20 privatnih fakulteta u BiH na ime upisnina i ostalih studentskih troškova godišnje zaradi više od pet milijuna maraka. Prava hiperinflacija privatnih visokoškolskih institucija dovodi i do hiperprodukcije diploma, do kojih se u većini slučajeva dolazi po upitnim znanstvenim i obrazovnim kriterijima. U RS-u, gdje je do sada registrirano više od 20 privatnih fakulteta čija se središta mahom nalaze u susjednoj Srbiji, čelnici državnih sveučilišta traže od Skupštine donošenje novog zakona kojim bi se spriječila poplava sumnjivih diploma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 13:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Sep 2005, 15:12
Ne znam detalje, ali sam prije neki dan na TV-u gledao razgovor sa Stanicem. Ne mogu vjerovati da neko zeli ukinuti odsjeke za informatiku i matematiku u danasnje vrijeme kada se ni oranica ne moze zasijati a da se nesto ne proracuna ili odradi uz pomoc programa.
Sada sam procitao i vase komentare i interesuje me da li je iko predlozio eventualno spajanje dvaju odsjeka informatike ili ekologije na jedan fakultet, ma kako se on zvao?
Logicno mi je da se u ovako nerazvijenoj zemlji sa nedovoljnim ulaganjima u obrazovanje oprema, studenti, profesori slicnih smjerova nalaze u istim objektima, sto samim tim postaje pokazatelj kvaliteta i kredibiliteta ustanove, smanjuje troskove, jaca fakultet, smjer, studente profesore...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 19:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Jan 2006, 17:32
problem je u tome sto na etf-u opste i ne postoji smijer za informatiku, nego smijer za racunarsku tehniku, makar kako sam ja cuo. a informatika koja je na pmf-u je potpuno drugacija od toga, i to mogu da predaju samo ljudi koji su zavrsili matematiku, kao sto i racunarsku tehniku mogu da predaju profesori sa etf-a, makar bi tako trebalo. sasvim je normalno svugdje u svijetu da postoje computer science na matematickom fakultetu i neka informatika na fakultetima za inzinjere...svugdje u svijetu, osim kod nas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ljudi vama sve smeta... i samo kmečite ko pizde,a niko nema
muda nešto da poduzme. Predložite rješenje... Ovaj je već
nabrojao da sve civilizacije i iz Rata Zvijezda i iz Zvjezdanih
Staza imaju computer science a pljuje po ETF-u, čije se diplome
bar malo priznaju. Ima li ko od vas neki prijedlog za rješenje...
nešto konstruktivno da predloži, ili vam je država kriva za sve?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 08:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Okt 2005, 20:05
"idiotizam bez premca novog rektora banjaluckog univerziteta"
ovo je recenica nekoga ko pojma nema sta je na ETF-u a sta na PMF.
Ako nisi upoznat, a ocigledno nisi, na ETF-u se radi informatika 10 X puta bolja nego sto je to bilo na PMF-u. Pogledaj plan i program pa vidi...
Pogotovo novi plan i program, takozvani "Bolonjski", je potpuno odvojen od inzinjerskog dijela tj. silnih matematika i elektronika, kao sto je to slucaj bio pre 5-6 godina.
Pa, ako planirate upisati informatiku, a da nesto i naucite, upisi je na ETF-u.

A uopste, zasto postoje planovi i programi? Ako hocete da upisete neki fakultet pogledajte plan i program i vidite sta cete da radite tokom skolovanja. A nemojte odmah na kojekakve forume pa glupa pitanja koji je fakultet bolji, itd....

P.S. Ne studiram infrormatiku na ETF-u, nego sam upoznat sa situacijom.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 20 Jun 2006, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Pogotovo novi plan i program, takozvani "Bolonjski", je potpuno odvojen od inzinjerskog dijela tj. silnih matematika i elektronika

Računarstvo je, u osnovi, čista matematika.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 20 Jun 2006, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Na kraju krajeva, budimo realni - koji će nama klinac informatika kad smo toliko primitivan narod da još ima ljudi koji glasaju za SNSD i SDS?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 10:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
milioner je napisao:
"idiotizam bez premca novog rektora banjaluckog univerziteta"
ovo je recenica nekoga ko pojma nema sta je na ETF-u a sta na PMF.
Pogotovo novi plan i program, takozvani "Bolonjski", je potpuno odvojen od inzinjerskog dijela tj. silnih matematika i elektronika, kao sto je to slucaj bio pre 5-6 godina.
Pa, ako planirate upisati informatiku, a da nesto i naucite, upisi je na ETF-u.

Ne bas potpuno odvojen, ali recimo dovoljno, bas onoliko koliko treba...Sve ostalo je dobro receno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 12:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Pretpostavljam da je razlog ukidanja pomenutih smjerova mali broj zainteresovanih, te aktivnih studenata. Evo NPR. na pomenutom smijeru 4-te godine, ove godine su bila 3 redovna studenta - jedan od njih je moj brat, tako da je informacija provjerena, a samim tim podrzavam inicijativu rektora...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 12:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
*Sisiban* je napisao:
Ministar prosvjete A. Kasipović je prije nekoliko dana najavio da će uslijediti i ukidanje odsjeka na kojima su samo (ili gotovo svi) profesori gostujući. U tom slučaju, Filozofskog fakulteta u BL i neće biti? Konkretno, kod mene na anglistici samo šef odsjeka je bio "domaći" (Aleksandar Bogdanić), svi su dolazili "'ta 'trane" (Nastićka, Paunović, baba-Smiljka Stojanović...). Kakva je situacija sa ostalim odsjecima?

Nije losa ideja - brate previse ljudi studira engleski, gdje ce svi naci posao ;) Evo ja glasam da se vec od ove godine prestane sa prijemnim rokovima za engleski - izgura se ovo sto se upisalo, pa onda nek traje pauza jedno 4-5 godina :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]