banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Mar 2006, 13:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2002, 01:00
Postojala je mogucnost (i jos uvjek postoji ali je malo kasno za akademsku 2006-2007) za posdiplomske u Italiji (univerzitet u Sieni i Firenci).
Troskovi skolovaja, hrane, smjestaja, knjiga, prevoza, KURS ITALIJANSKOG (za onekoji neznaju nista se pocne sa nule, ako neko vec govori italijanski tim bolje za njega jer ide na kurs viseg stepena).... svi poktrveni...
Ja sam na otisao kad je bila mogucnost za fakultet (studiram arhitekturu u Firenci) i u oktobru sam bio u banja luci (kao prevodioc) na razgovoru u rektoratu sa odgovornim za medjunarodnu suradnju sa BL univerziteta jer su nam rekli da bi titula bila validna kandidati se moraju prijavit kod nji pa onda....
na razgovorima je sve bilo ok, potpisani su i neki predugovori o suradnji i jedan prof koji predaje italijanski u BL se ponudio da on pomogne oko prijava studenata, prikupljanja dokumentacije itd, jer posto se radi o ogranicenom broju studenata (godisnje dolazi najvise 10 studenata zbog politike oranizacije) trebala je da bude izvrsena dodatna selekcija i "sretni" (ovdje se stvarno gledaju ocjene i druge ljudkse vrijednosti a ne ko je ciji sin jer je komisija sastavljena od italijana).
gore navedeni prof. je trebao da posalje oglas na fakultete i sl.. i da do kraja decembra javi koliko ima zainteresovanih tako da bi italijani dosli i licno razgovarali sa studentima. posto u decembru nije nista javio dato mu je vremena do kraja februara ali ni do tada nije stiglo nista... Italijani su trebali doci najkasnije do kraja marta tako da bi studenti mogli doci u aprilu i pocet sa kursom jezika (plus problemi sa vizama, dokumetima....). Pre par dana jedan momak je otisao do prof. radi informacija i ovaj mu je rekao da je neophodno znanje italijanskog da bi mogao da se prijavi na konkurs (najveca laz, jer kad sam ja otisao u italiju osim pizza, mafia i uno nisam znao nista vise).
Preko nekih prijatelja sam uspio da oni postave oglas na nekim fakultetima i tako se prijavilo nekoliko studenata.
Kao sto sma vec rekao sad je dosta kasno ali za sljedecu godinu bi trebao da bude isti konkurs pa ......

Namjerno snisam imenovao nikog iako doci do imena ljudi sa kojima smo razgovarali za nekog ko poznanaje BL nije nimalo tesko....

Nerazumjem te ljude jer koji im je k.... smetalo da pomognu nekom da ode da studira....

Zelio bih da cujem vase komentare na ovu temu
Hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Boh, shto bi rekli Talijani.....
Moj komentar je da su nama na Univerzitetu Sapienza u Rimu rekli: "A da li vi imate tv u Bosni?" Znam na kojeg profesora mislish, nazalost, meni niko nije nishta rekao, idem na svoj troshak u maju na kurs..... Eh sad, koji su to drugi kvaliteti sem ocjena? Talijanski govorim odlichno, ali ocjene iz drugih predmeta su mi ochaj... Jeb ga..... I to shto ti napisa, to je samo za Firenzu ili shta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
odvec poznata cinjenica, zasto bi oglasavali kad ta ista mjesta i konkurse mogu cuvati za njima poznate ... No dobro, ni to nije uvijek pravilo.
Da se cuti da sa Italijom generalno imamo dobru saradnju, otvoren je i studij italijanskog jezika na Filozofskom, a i pojedini skole jezika nude stipendije u Italiji, svakih nekoliko se cuje da neko ode u Ita, po pitanju edukacije.

No ovo za postdiplomske studije, me interesuje na koje se sve oblasti studija odnosi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh eh... Ja sam i onako kontala tamo raditi postdiplomski... Simplicity, jako je skupo..... I teshko je dobiti vizu.... Mi mozemo dobiti kao studenti talijanskog, ali neko ko ne studira talijanski... Bohhh, jako teshko... A cijene su im astronomske.... Sjever je ok, ali Rim je "crno iza nokta" shto bi rekla moja baba..... Ako cesh ici tamo, ja ti preporuchujem Bolognu, mada ja idem u Rim iz drugih razloga....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 12:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

cuj Lisa u gore napisanom sam bio dosta povrsan.
Asocijacija Rondine radni na velikom broju projekata od kojih je jedan pomoc pri skolonju stutima iz zonfliktnih zona (bosna, izrael, palestina, cecenija......).
Studenti studiraju na univerzitetu Sieni i Firenci jer asocijacija ima svoje sjediste u Arezzu (grad izmu Siene i Firence). Sto se tice viza o tome misli asocijacija (zapravo ti dobijes samo prvi put vizu a onda dobijes dozvolu boravka za studije i produzavas je svake godine (upises godinu, odneses papire u muriju....).
Sto se tice skupo, sa jedne strane je ali kao sto sam vec naveo asocijacija pokriva kompletne troskove

Skolovanja
Knjige
Smjestaja
Hrana
Prevoz
Lijecenje (ako je potrebno)
Osiguranje

tako da troskovi koje student ima su najvise odjece, obuca i "lukzuz".

Kao sto sma rekao asocijacija pored sto radi na projektu sa studentima "Studentato Internazionale" radi i na drugim projaktima u koje su ukljuceni studenti (vise ili manje zavisi od licnih interesa, obaveza na faxku itd..)
Ukoliko si zainteresovana posalji mi tvoj mail pa cu ti poslat vise informacija.
Zbog "vise politike" ove godine se pozeljniji tehnicki smjerovi (ukljucijuc i ekonomiju i arhitekturu) ali stvari se mjenjaju iz godine u godinu (prije par godina se radilo sa studentima na redovniom studijima, sad sa posdiplomskim, sljedece neznam ni ja)....
Kao sto rekoh ako si zainteresovana javi se sto prije jer postoji neka mogucnost da bi predstavnici asocijacije rondine mogli doc u BL do kraja Marta. (od dokumenata za pocetak ce ti trebat kopija diplome, pasosa ili licne karte (bolje pasosa), CV).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 12:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A zaboravi sam rec da sve ovo sto sma rekao je licno iskustvo a cuo od nekog, negjde procitao.... (u italiji sma od jula 2001)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 13:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
sto ici u italiju kad talijani dolaze kod nas...naime na Fakultetu za poslovni inzenjering i menadzment raspisan je konkurs za postdiplomske studije medju kojima dva smijera drze talijani, predaju profesori iz bolonje, to su: preduzetnicki menadzment i menadzment javne uprave...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ja cu raditi post-diplomski iz necheg drugog.... Chuj menadzment.... Boh... I btw, ne mozesh porediti nashe mizerne i jadne fakultete sa njihovim. Na katedri za jedan predmet 10 profesora.... Jedva chekam da ponovo vidim taj prelijepi Univerzitet!
Evo slika:
http://i14.photobucket.com/albums/a324/ ... C01979.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2006, 20:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Raffaelo, da li se nude kakvi seminari ili konferncije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2006, 14:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

kliko ja znam ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2006, 22:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
raffaelo, svaka cast za ovo

postoji li neki sajt?

btw. .. kako je studirati arhitekturu u Firenci? ehhh...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 18:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

izvini sto niasm prije odgovorio

postoji site
http://www.rondine.info

site asocijacie preko koje samja otisao u italiju i koja je i ove godine trazila kandidate
studirat arhitekturu u firenci je dosta nezgodno jer je fakultet ogroman (cak se nalazi u vise zgrada u razlicitim djelovima firence), kad sam se ja upisao primljenonas je 800 (prije 5 god) a mislim da je tako bilo i o ove. Ja sam studirao u BL godinu dana tako da mi je to dobro doslo u pocetku. Veliko kulturno i arhitektonsko nasljedje nazalost drze fakultet arhitekture jos dosta u akademskom stilu, ali taka situacija je u skoro cijeloj italiji. Znas kuca iz snova 80% italijana je stara kuca (popravljena i potroseno 200000-300000 eura) na uzvisici sa cempresima sa obe strane prilaznog puta. Ako se sjecas scene iz gladijatora i Maxove kuce.
Druga negativna stvar fakulteta je reforma kojaje uradjena davno i neophodna je jedna nova (imamo matematiku 2 kao gradjevinci i jos neke predmete sa gradjevine). E sad nije bas sve crno, sva italijanska renesansa je tu na dohvat ruke, u pola muzeja i galerija imamo besplatan ulaz, nadje se poneki lud profesor i onda te pusti da projektujes sve sta hoces. Nasalost moderna u firecu dolazi oko 1935 i prestaje oko 1950 tako da se osjeti nedostatak tog stila (u cijelom gradu ima svega 15 objekata u stilu moderna (internacinalni stil ili zovi ga kako hoces))
Josjedna dobra stvar je sto je diploma E.U.
Ako te interesuje nesto drugo pitaj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]