banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Feb 2006, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Ne mogu da vjerujem da niko nije primjetio biser nasega vec bivseg (hvala bogu) premijera. naime prije nekih desetak ili tako nesto dana je govorio na nekom savjetovanju u banji u Teslicu i dotakao se teme brazovanja. Kada sam cuo sta je rekao doslovno sam pet minuta sjedio otvorenih usta. Elem nas vajni Perica rece da sto se tice obrazovanja nama treba reforma (Perica izmislja toplu vodu), ali ne bilo kakva vec Pericina reforma. Perica rece da mi proizvodimo puno administracije, da bi trebalo da se posvetimo zanatima. Perica kaze da ce sada kod nas biti puno gradnje, da nam treba molera, tesara... uglavnom Perica je za to da svim silama idemo naprijed.. dobro da nije rekao da nam treba kovaca, limara i ostalih u buducnosti atraktivnih zanimanja. Stvarno mi nije jasno kako covjek koji buducnost nase drzava ma kako se ona zvala vidi u zanatima moze da bude i 24 sata premijer. Toliko o tome,,, necu sada o njegovom sastanku sa Gejtsom i sa microsoftom.. o tome drugi put

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2006, 14:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
the_grunf je napisao:
da bi trebalo da se posvetimo zanatima. Perica kaze da ce sada kod nas biti puno gradnje, da nam treba molera, tesara... uglavnom Perica je za to da svim silama idemo naprijed.. dobro da nije rekao da nam treba kovaca, limara i ostalih u buducnosti atraktivnih zanimanja.

Zašto misliš da će to biti neatraktivna zanimanja u budućnosti? U zapadnoj Evropi već sada postoji veliki deficit zanatlija svih vrsta. Vrhunski kuhar je daleko više cijenjen i plaćen od srednjerazrednog inženjera. Bitno je biti dobar u svom poslu, a diploma i stepen obrazovanja su manje važni.
Bila je jedna emisija Oprah Show i prikazali nekog lika koji je zvijezda u SAD: mlad, zgodan, neženja i najvažnije od svega - vrhunski tesar. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 14:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
I Ivanic je imao slicnu izjavu o tome da treba smanjiti broj studenata.
Ali jedna stvar je tacna - ne postoji vise smijer (u gradjevinskoj) za zidara ni u jednoj nasoj srednjoj skoli.
Ali slazem se sa tobom grunfe, em smo siromasni em jos trebamo da se dovedemo u stanje neobrazovanosti. No neki ljudi to ne mogu da pojme, niti ovde na forumu, niti van njega kao sto ti pokaza na primjeru vec bivseg premijera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 15:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Drzava treba da postavi odredjene smjernice, a trziste radne snage bi to sve trebalo da dovede u red, zakon ponude i traznje. Dobar radnik ce uvijek biti dobrodosao i dobro placen, bio on kuhar, moler, vodoinstalater ili bankar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 12:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
E lijepo, sve su to izjave i izjavice i covjek bi pomislio da u tome stvarno ima necega, ali kad prodjes kraj Biroa odmah ti je jasno...redovi na vratima za prijavljivanje se ne smanjuju, vec su svakog dana sve duzi i duzi...a profila kakvih god ti srce pozeli!
Sta preostaje onda nasoj omladini nego da ganja visoke skole i da se nada nekoj buducnosti! :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 12:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
veca_vestica je napisao:
E lijepo, sve su to izjave i izjavice i covjek bi pomislio da u tome stvarno ima necega, ali kad prodjes kraj Biroa odmah ti je jasno...redovi na vratima za prijavljivanje se ne smanjuju, vec su svakog dana sve duzi i duzi...a profila kakvih god ti srce pozeli!
Sta preostaje onda nasoj omladini nego da ganja visoke skole i da se nada nekoj buducnosti! :cry:

Da li ima više zanatlija ili visokoobrazovanih na birou?
Ne uzimajući u obzir to što kod nas mnoge grane privrede ne rade zbog rata (npr. industrija), kod nas je problem što država nema nikakvu politiku obrazovanja. Recimo, ljudi koji završe medicinu moraju da imaju ekstremno jake veze i/ili debeo novčanik da bi našli posao. Ako je već stanje takvo da nam ne treba ljekara, onda niko ko upiše medicinski fakultet ne treba da se školuje iz budžeta države. Dakle, država treba da ustanovi koje im struke trebaju i iz budžeta finansirati te struke, a one koje im ne trebaju ne finansirati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 16:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
U pravu si... Ali ja sam rekla da se mladi nadaju nekom zaposlenju nakon zavrsenog fakulteta, ili da bar pokupe papir i idu van. Poenta je da, bilo gdje da se okrenes svi ti samo govore da ti treba fakultet da bi radio...Ja konkretno sa svojom strukom nemam problem, ni na Birou za nas nema problema (mislim da u januaru nije bilo ni jednog diplomiranog inzinjera elektrotehnike). Znam da je veliki broj visokoobrazovanih na birou, ali nesto cu ti reci, ipak je vise diplomiranih ekonomicara i pravnika nego medicinara, bez obzira sto ti za bilo kakav posao treba debela veza i debeo novcanik.
Jednostavno, ljudi idu logikom, ako vec nema posla sa SSS onda daj da se uci, pa ce onda nesto biti, mozda!
Kad pogledas djecu iz neke "radnicke" porodice, vidjeces da je vecina te djece poslo na fakultete u nadi da si obezbjede bolji zivot nego sto su imali njihovi roditelji. Samo sam to htjela reci i nista vise!
A na Birou, jos uvijek je vise ljudi sa srednjom skolom nego sa fakultetom.
Stvar je u tome da jednu drzavu ne mogu nositi samo visokoobrazovani ali ni zanatlije, mora biti izmjesano. Kod nas je problem sto onog srednjeg sloja, koji je nekad nosio, ako hoces konkretno Banja Luku (pri tome mislim na zaposlene u Incelu, Jelsingradu, Cajevcu itd.) ne postoji, a drzava bez toga ne moze da funkcionise...Znaci, glavna stvar je da se pokrene privreda a onda sve ostalo!
To je moje misljenje...ne moras se sloziti s njim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
slazem se sa vecom vesticom!
A sto se tice izjava Pere Bukejlovica, pa iz njegovih usta i ne treba ocekivati da izadje neka mudrost.
Mislim stavrno, gdje josh rade kovaci u savremonom procesu prozivodnje. U masinskoj indrustriji u razvijenom svijetu sve je na dugme, automatizovano, (mada znam da i kod nas ima mini fabriika koji rade tako-digitalni kovaci :D )

Na birou je trenutno 150 ljekara opste medicine...da li je potrebno uopste komentarisati.

Od VSS na birou je najvise:
1. dipl. ecc
2. prof. geografije
3. prof. fizikog vasp.
3. dr opste medicine

Istina je da kod nas mnogo ljudi studira, jer ne postoji mogucnost za adekvatno zaposlenje ljudi nakon zavrsene srednje skole.
Tako da jednino sto daje nadu je fax!!
Ljudi sa zavrsenom ekonomskom, elektro, gradjevinskom, metalskom itd..srednjom skolom bukvalno nemaju gdje da traze posao, kad velike firme i postrojenja ne rade, a i ono sto radi to je vec davno popunjeno.
Tako da takvi ljudi rade kao : trgovci, vozaci, znaci totalna degradacija i prekvalifikacija. To je kljucni problem.
A da nasu zemlju mogu izvuci i pogurati napred, pokrenuti proizvodnju, mogu samo skolovani ljudi sa fakultetetom kao minimumom kao i sa raznoraznim usavrsavanjima i specijalizacijama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]