Kada kazem fenomen, ne mislim nista lose, da se razumijemo, cak sta vise, i suprotno od toga. Tema nije striktno vezana za obrazovanje, vise mi je za desavanja u gradu, ovo je najprometniji dio foruma, pa neka tema ostane ovdje. Fenomen iz razloga zato sto je toliko popularno, da u nekim oblastima broj studenata koji hoce u Bec je veci od onih koji bi studirali u BL. Koga god pitam u zadnje vrijeme sta ce dalje od ove omladine, svima zivotni put isti.. trenira se njemacki, polazu se ispiti da se dodje do nivoa sa kojim se moze u Bec.
Istini za volju, nije to neko mladalacko mastanje, vec su to realne zelje. Recicu da znam licno desetine nasih studenata koji su otisli u Bec, dobar dio njih je sad i zavrsio studije, nasli sebi poslove u AT, neki produzili i u susjedne zemlje.. da skratim pricu, njih 99% danas ima sredjene zivote ili su na dobrom putu da to ostvare. To su studenti iz mahom porodica koji predstavljaju onaj mrsavi postotak srednje klase kod nas (citaj djeca ljudi koji u BL rade na budzetu), manji dio iz siromasnijih slojeva i jedan dio iz jacih klasa, da to tako navedem.
Najbliza svjetska metropola Banjaluci je Bec, prirodno je da ljudi naginju ka boljem, uslovnijem... medjutim sta ce nam ovaj proces u buducnosti donijeti?
Smatram da je tema zanimljiva i zelio bih da cujem vase misljenje. Banjalucki fakulteti imaju ulogu da se upises na njih cisto da bi se mogao prebaciti negdje dalje. Sve vise mladih hoce da ode bas tamo, studiozno se pripremaju..
Kakva su vasa iskustva, kako su prosli mladi iz vaseg okruzenja koji su otisli na studije u Bec? Kakvoj porodici pripadaju? Da li su ikada razmisljali da se sa tim znanjem vrate u Banjaluku i probaju nesto poboljsati? Da li smatrate sto ste pogrijesili u slucaju da ste zavrsili faks u BL, a npr da ste imali priliku da odete negdje dalje?Mladi odose, sve je manje strucnog kadra. To nije floskula za izbore nego realan problem. Ostaju nam gomile difovaca, istoricara, socijalnih radnika, politikologa (ubjedljivo najjace zvanje
) i ostalih slicnih zanimanja. Ne diskreditujem ja ta zanimanja. Samo ih je toliko mnogo, da posla za sve nema. U stvari nema ni za polovinu, ni za trecinu njih, cak i da imaju vezu. Dakle to su sve problemi za buducnost..