Dubrovčanin je napisao:
Sve sam vam objasnio oko postojanja jezika i to nije tema. Hrvatski, bošnjački, crnogorski i srpski su različiti jezici jer ispunjavanju sve uvjete da budu.
Sve dok se dvojica razumiju pričaju istim jezikom

. Veći jezikoslovni biser nisam čuo. Ja bih razumio Slovaka ili Ukrajinca isto kao što razumijem Srbina ili Bošnjaka, no to ne znači da su svi slavenski jezici jedan.
Ti si mladicu pomjesao pojmove ,ali ti oprastam jer s obzirom koje se ispiranje mozga vrsi vec skoro dvadesetak godina( u jeeee..zar je vec toliko proslo ?) to me cak i ne cudi.Nazalost tacno je da je jezik veoma cesto politicko pitanje ,gdje se pokusava stvoriti ili maksimalna bliskost naroda ili maksimalna razdvojenost .U nasem slucaju to ipak teze ide.Jer ne govorimo o jezicima Tunguza i Marsovaca ,vec o Srbima ,Hrvatima I Bosnjacima( muslimanima) koji se po lingvistima razlikuju jedva 2 % sto ih cini razumljivim samima po sebi odnosno prakticno istim jezikom.Tako da je poredjenje sa slovackim ili ukrajinskim totalno promaseno.Ne znam da li si cuo za becki dogovor iz 1850 gdje su vrhunski srpski i hrvatski jezikoslovci postavili temelje za ovaj danasnji standard.To je nastavljeno novosadskim dogovorom iz 1954.dakle govorim o standardu ( stokavskom),ne o lokalnim narjecjima kao kajkavstina ,cakavstina.torlacko narjecje i sl.Inace u Hrvatskoj je igranje sa jezikom te izmisljanje novih rijeci ili aktiviranje nekih prastarih dobilo oblik sizofenije gdje definitivno neki ljudi zasluzuju strucnu pomoc.