banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Da li ste odradili pripravnički staž prije nego što ste se zaposlili?
da 0%  0%  [ 0 ]
ne 100%  100%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Nov 2010, 15:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Nov 2010, 15:22
Završila sam fakultet pa me zanima sve vezano za pripravnički staž...
Znam da pojedine firme objavljuju konkurse u kojima traže pripravnike i da se isti odrađuje godinu dana... Ono što mene zanima jeste to šta raditi u slučaju ako me ne prime iako sam aplicirala...? Oglasa bude malo, i ne mogu svi biti primljeni...

Da li je to odrađivanje staža obavezno? Hoće li mi iko bez toga htjeti dati posao u struci?

Možda sam postavila naivna pitanja, ali mi zaista cijela priča nije jasna, a niko ne zna da mi razjasni ove nedoumice...
Unaprijed hvala na odgovorima...

P.S. Anketa je samo za one koji su završili studije po najnovijem programu...

Poslednji put menjao indian rose dana 27 Nov 2010, 19:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 16:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
indian rose je napisao:

P.S. Anketa je samo za one koji su završili studije po najnovijem programu...

ne znam cemu to ogranicavanje
ukratko odgovori na tvoja pitanja su:
- u slucaju da te ne prime, trazi druge konkurse
- odradjivanje staza nije obavezno, to je samo pomoc da diplomci steknu bilo kakvo iskustvo koje im moze pomoci u apliciranju za posao, jer se uglavnom trazi radni staz (u najvecem broju je to min. 2 godine, ali i takvom poklonu se u zube ne gleda)
- posao u struci ce ti "dati" ona firma koja napise da prethodno radno iskustvo nije potrebno

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 17:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Nov 2010, 15:22
Hvala na odgovoru, sada mi je sve jasno. :)
Pesimista sam što se tiče tih kokursa jer su mi rekli da je jako teško upasti :(
Ali, šta da se radi...

Poslednji put menjao indian rose dana 27 Nov 2010, 21:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
indian rose je napisao:
Anketa je ograničena iz prostog razloga što prije nije bilo tog pripravničkog staža, ako se dobro sjećam.

Ne sjećaš se dobro.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2010, 23:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Dec 2010, 23:54
Evo ovako. Kod nas u Agenciji za drzavnu upravu, da bi mogao pristupiti polaganju drzavnog ispita, moras imati, nakon diplomiranja, najmanje jednu godinu rada u organima drzavne uprave ili dvije godine u nekom drugim organizacijama, institucijama i sl, na poslovima tvoje struke. U Sarajevu u Agneciji za drzavnu sluzbu je potrebno donijeti potvrdu da si "negdje" radila (volonterski ili kako god) jednu godinu da mi mogla pristupiti polaganju javnog ispita. Ne traze nista drugo osim potvrde i naravno to uporede sa datum tvog diplomiranja, jer se radno vrijeme racuna od dana diplomiranja. U pripravnicki staz se ubraja i volonterski staz.

E sada, imas trik, da se prijavis na bilo koji konkurs koji objavljuje Agecija za drzavnu sluzbu BiH, u kojem se trazi 1 radna godinu iskustva, "obezbijedis" sebi potvrdu o radnom stazu (radna knjizica nije potrebna) i oni su ti onda besplatno omoguce polaganje javnog ispita ;-).

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2010, 23:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
A da mozda kaze sta si to studirala?

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2011, 05:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Feb 2011, 05:43
Cao.
Zavrsio sam prije par dana Pravni fakultet u Beogradu, i sada sam u dilemi gdje da odradim pripravnički staž, da li Beograd ili Banja Luka, gdje imam gdje i da stanujem ,tako da mi to nije stavka.
Interesuje me prevashodno praksa kod advokata jer mislim da bi tu nekako najlakše prošao obzirom da nemam neke veze za upravu isl, a i brži u advokaturi teče pripravnički.

INteresuje me obzirom da ne želim da se skroz obezvredjujem, koliko su ako neko ima informacija plate pripravnika kod advokata, i koje su kancelarije najzvučnije.
Ovdje u Beogradu je sve to prilično konfuzno, a izbor mjesta pripravničkog staža i polaganja pravosudnog bi odredilo i moju buduću adresu obzirom da se pripravnički staž kao i pravosudni ispit iz RS ne prizanje u Srbiji. Reče sekretarka u ministarstvu pravde, kaže štite svoje studente, jer su uslovi u Srbiji prilično strožiji.

Eto nadam se da će neko imati korisne informacije kojim bi mogao da se povedem, obzirom da dolazim u BL za 10tak dana.

Unapred se zahvaljujem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]