banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ispit za licencu
PostPoslato: 12 Nov 2010, 22:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Jan 2010, 20:49
Prije rata sam zavrsio masinski fakultet.
Zelio bi malo poceti raditi u nekoj srednjoj skoli.
Gdje se obratiti vezano za dobijanje ove licence (cuo sam da se polazu neki predmeti na filozofskom fakultetu)
Prije nego odem tamo, vjerovatno ce mi neko moci dati nekakvu korisnu informaciju.

Vrh

Tema posta: Re: Ispit za licencu
PostPoslato: 12 Nov 2010, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
treba da odete u RPZ (Republicki pedagoski zavod) u Obilicevu i tamo se raspitate, imaju portirnicu na ulazu pa ce Vas tu uputiti u pravu kancelariju

inace, mislim da licencu dobijate nakon polozenog Drzavnog ispita, a da biste ga polozili treba da prvo kao pripravnik radite godinu dana

dakle, ovim redosljedom: zaposlenje kao pripravnik, pa godina dana rada, pa polaganje Drzavnog ispita (pedagoska grupa predmeta+zakon, Ustav (ili kako se to vec zove)+nadgledani cas), pa onda podnosite zahtjev za licencu (obrazac je u RPZ), uz zahtjev predajete i ljekarsko uvjerenje, diplomu ili kopiju i potvrdu o polozenom Drzavnom ispitu, sve to opet u RPZ

tako je barem sa onima koji nemaju radnog iskustva, a nisu zavrsili neki od nastavnickih smjerova, kod nastavnickih smjerova je sve isto osim sto ne polazu pedagosku grupu predmeta u okviru Drzavnog ispita

posto Vi vjerovatno imate radnog iskustva, ne znam da li onaj pripravnicki staz od godinu dana morate da odradite prije sticanja prava na polaganje Drzavnog ispita i licencu
vjerovatno da, jer nemate iskustva u skoli

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 23:47 
Pripravnik
Pripravnik

Posto imam polozen ispit za rad u organima drzavne uprave , smatra li se to drzavni ispit.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ne znam za licencu, ali za rad u skoli bi trebalo poloziti pedagosku grupu predmeta.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2010, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

licencu za rad u skoli mozete dobiti tek nakon polaganja pedagoske grupe predmeta, ukljucujuci i ogledni cas, a, koliko znam, prethodno morate da se zaposlite u skoli ili da volontirate godinu dana

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2010, 08:03 
Pripravnik
Pripravnik

To volontiranje ili zaposlenje me malo muci iz razloga sto ja imam stalni posao i neznam na koji nacin to izvesti.

Malo mi glupo izgleda da ja odem kod direktora neke skole:" Dobar dan, Dobar dan, ja bih da volontiram..... ", ili se ta potvrda moze dobiti kao i vecina stvari kod nas ONAKO.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2010, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mislim da se to volontiranje odnosi na ljude koji tek trebaju poceti raditi nakon zavrsetka skolovanja, valjda "starije" ljude sa radnim iskustvom drugacije tretiraju. Tj. nije valjda nego sigurno.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2010, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lukabanja je napisao:
To volontiranje ili zaposlenje me malo muci iz razloga sto ja imam stalni posao i neznam na koji nacin to izvesti.

Malo mi glupo izgleda da ja odem kod direktora neke skole:" Dobar dan, Dobar dan, ja bih da volontiram..... ", ili se ta potvrda moze dobiti kao i vecina stvari kod nas ONAKO.

hm, mozda se nismo razumjeli...

Vi biste ipak da zadrzite svoj stalni posao koji vec imate + da radite u skoli kao predavac?
ako je tako, kao dipl.masinski inzenjer mozete da pokusate u Tehnickoj skoli da predajete neke strucne predmete ili praksu kao spoljni saradnik
u svakom slucaju, do licence ne mozete bez radnog iskustva u skoli

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2010, 22:57 
Pripravnik
Pripravnik

Ne bih ja da radim na dva mjesta.

Samo malo mi je bez veze da napustam sadasnji posao i volontiram godinu dana besplatno. ( ili to tako mozda mora - neznam )
Cak mi nije jasno na koji nacin se ulazi u proces volontiranja,.. ide li se od skole do skole ili bude nekakav konkurs

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2010, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to sa volontiranjem sam samo navela kao mogucnost predvidjenu Zakonom kao jedan od nacina da se odradi pripravnicki staz
inace, ljudi masovno rade za platu kao pripravnici, odnosno dok ne steknu pravo na licencu
s obzirom na Vasu struku, pretpostavljam da biste trebali pokusati u Tehnickoj skoli

ponavljam
treba da se prvo zaposlite u skoli pa onda da "ganjate" licencu, a ne obrnuto

Ovo je POST.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]