BSE je napisao:
jellyfish je napisao:
Pogrijesio si jer jvjerovatno ides po starom programu. Po bolonjskom programu mora se dolaziti na predavanja, na koja dolazi izmedju 90 i 95 posto studenata. Naravno do prije par godina kad nije bio bolonjski program dolazilo je 10 posto. Sad je fakultet kao srednja skola, moras dolaziti na predavanja i vjezbe svaki dan.
epic fail!
kao sto BSE rece.
Da, po bolonji sam, ali isto tako potpisujem pored sebe jos 5-6 kolega na jednim predavanjima, oni mene na drugim, ali ne da bi dobio potpis nego ona 4 boda, na zalost 90% profesora ne gleda te potpise koji od tebe zahtjevaju da budes na 80% predavanja inace ne mozes dobiti potpis, odnosno kao da nisi odslusao predmet t.j. mozes ga polagati tek sledece godine. Do sada je ta praksa bila samo kod dekana, a i on je davao potpise ako stavis razlog da si bio bolestan ili slicno...znaci nista od toga da moras biti na predavanjima
A posto je na mom fakultetu, najbolje izrazena bolonja, ne vjerujem onda da je i na ostalim ista bolje, cak mislim da je znatno gore nego na ekonomiji.
Ali to uiopste nije bitno, bitno je koliko studenti ucestvuju u raspravi/natavi i koliko njih zanima njihova buduca struka. Imam situcaiju da na 3. godini jako rijetko vidjas studente da postavljaju pitanja, da daju neku svoju konstataciju, sta bi oni izmjenili/dodali itd...zalosno.
Isto tako imamo situaciju da jedna super studentica na 4. godini koja sve cisti za redom i ima poveci prosjek nema mail adrese, nikada nije koristila internet...pa cak ni za fb. Pa ja ne bih nikada zaposlio takvu osobu...zamisli produktivnosti ako bude nesto kucala na racunaru...a hoce.ali otom potom
U svakom slucaju, dosta studenata su nezainteresovani, a ne mozes ih ni kriviti kad prakse i istrazivanja na fakultetima nema...