Cisto da upoznam javnost sa totalnim fijaskom sto se tice planiranja skolske godine i nekih dodatnih gluposti od strane ministarstva za ovu godinu:
1. Vjerovali ili ne, neke skole zavrsavaju redovnu skolsku godinu 25.6. a neke 7 dana prije 18.6., ne znam gdje to jos ima na svijetu, al' eto ima kod nas...
Razlog tome je sto su svi praznici i vanredni slucajevi "ukinuti" i to na nacin da je dato skolama da nadju nacina da ih nadoknade. Npr. nakon dana zalosti kad je umro Patrijarh Pavle skole nisu radile na dan sahrane, a onda su taj dan nadoknadjivali. Zamislite koji cinizam i ironija da se
nadoknadjuje dan zalosti da bi se tamo negdje upotpunio broj radnih dana?
2. Druga stvar je sto sve skolske slave, priredbe i bilo koji drugi "manji" praznici (a koliko sam nacuo u to spadaju i neki drzavni praznici... mislim definicija je nejasna do kraja) se isto tako nadoknadjuju... zamislite vas poslodavac od vas trazi npr. da sedam dana nakon proslave nove godine radite jedan citav vikend dodatno da biste nadoknadili ta 2 dana za NG?
U glavnom, prije par godina im je po 1000i put propao pokusaj da natjeraju prosvetare da rade tokom ljeta, pa onda da borave u skoli 8h dnevno nevezano koliko imaju casova (ili da li ih uopste imaju)... pa evo sad se neko pametno dosjetio da se nadoknadjuju praznici.
Covjek se stvarno treba zapitati da li se u ministarstvu gore neko za*ebava i toliko mu je dosadno, pa stalno smisljaju neke "dosjetke" kako bi kolegama koji se bave prakticnom nastavom sto vise skakali po zivcima...
PS
Na ovo sve sam nedavno saznao da je skolska godina u Srbiji (naravno jednaka za sve skole) odredjena ove godine do 25.6., ali oni tako kasan zavrsetak pravdaju pocetkom sljedece SK godine 6.9., uz naravno to sto imaju po 7 dana
jesenjeg i proljetnjeg raspusta svake godine.