banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 13:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Avg 2014, 13:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
U vremenu u kojem mi danas zivimo i stanju u kojem se nalazimo, svakodnevno se namece pitanje imali grad Banjjaluka perspektivu?
hoce li Banjaluka biti grad koji se razvija,grad gde broj stanovnika raste,grad koji ce postati evropska metropola u buducnosti ili nas ceka sudbina nekih manjih gradova iz naseg okruzenja ili vecih svjetskih metropola kao sto je to sudbina grada Detrota u USA,gde se stanovnistvo masovno iselilo,otislo u neke bolje i sigurnije drzave USA.U Detroitu su danas nekretnine bagatela,kuca sa okucnicom se moze kupiti i za 1 dolar....

Sta mislite kakva sudbina ceka Banjaluku

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 13:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Pijan si druze, a Banjaluka nema perspektivu

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Kako će imati perspektivu kad čovjek pođe nešto da gradi, nešto veliko, čitav grad se sjati da mu brani, i još ga otjeraju u zatvor.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 14:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Laktaši imaju budućost.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Laktaši do Bakinaca

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 14:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Whotanoob je napisao:
Kako će imati perspektivu kad čovjek pođe nešto da gradi, nešto veliko, čitav grad se sjati da mu brani, i još ga otjeraju u zatvor.

To su ovi isti,koji su sljegli iz nekog blatnjavog sokaka,sto im je mama govorila uci sine fakultet da ne radis nista,pa kad su taj isti fakultet zavrsili shvatili su da su ostali isto ono sto su bili i pre,nesposobni kompleksasi,pa im sad krivo sto su tamo neki vozac i mesar pametniji i sposobniji nego oni.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
giometar je napisao:
Pijan si druze, a Banjaluka nema perspektivu

+1

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Naravno da nema perspektivu, o tome ne treba ni raspravljati. Jednostavno receno nema razmnozavanja, a i priliv ljudi sa strane je manji ili ce biti manji posto logicno ove male sredine ce ostati bez mladih ljudi stoga i to jednom mora stati. Vidjecemo sta ce reci popish, ako ga ikad i objave. Jako tesko je napraviti novi sistem, ljudi su masovno neobrazovani i nesposobni, vlast korumpirana i naravno da tu nema napretka. Mozda IT sektor da malo raducka, ali to je sve malo, naravno tajkuni zive dobro ostali narhod slabo. Na kraju krajeva treba i znati zivjeti, ja sam citav zivot bio sirotinja, uvijek neka stednja, sad kad nesto i radim i imam malo vise opet isti djavo, jer sam u glavi ostao bijeda, stono kazu prava duhovna bijeda.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako nema razmnožavanja, a ove dvije-tri godine pun grad trudnica?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:12 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nema razmnozavanja jer su se bl djevojke stisle?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
Normalno da ima perspektivu. Problem je što većina ljudi, naročito mladih samo čekaju da se nešto desi i da oni budu prvi u redu kad se budu dijelili besplatni pečeni pilići. I ja sam u sličnoj fazi, sve što pokušam završi se u slijepoj ulici. Neko ko može mora nešto početi, čisto da stvori domino efekat. Nešto se mora promijeniti, nabolje ili nagore - manje bitno. Najgora je ova stagnacija.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Banja Luka je imala 2 uspona-zenita u svojoj novijoj istoriji.
Prvi uspon je nakon zemljotresa '69 godine, kada je mnogo ulozeno u grad, dosta se toga napravilo, grad dobio lice pravog regionalnog centra itd. Drugi uspon je nakon rata, Banja Luka postala centar entiteta, premjestene mnoge institucije, a cim imas neku instituciju, zaposleni u njoj su automatski srednja klasa ili cak i vise po nasim uslovima. Stanogradnja, mnogo pridoslica, sirenje grada itd.

Treci uspon uskoro? Cisto sumnjam. :D
Hoce se BL smanjivati populaciono? Jok, bice tu negdje kao sada, jer i dalje imamo migracije ka BL i dalje je grad ziv. U drugoj temi vezanoj za najjadnija mjesta smo vec postavljali listu mjesta koja ce nestati.

Ovo sto je _Zoka rekao stoji i ja primjetim bas dosta trudnica i nekako mi ne idu u glavu oni bombasticni naslovi iz novina "ima da nestanemo za 100 godina" i slicne stvari. Po slobodnoj procjeni, rekao bi da ce nas barem ostati isti broj. :D
Ali kad malo bolje pogledam, vecina tih sto se odlucuju za djecu, narocito drugo dijete, su vezani za budzet na neki nacin, gdje imaju garanciju da im djeca sutra nece biti gladna i slicno. I to je sasvim legitiman razlog, ko bi htio da sutra stvara novu bijedu. Tako da, kad bi se doslo do podataka ko to danas radja, narocito ko radja 2 dijete, mislim da bi podaci bili interesantni..

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
_зока je napisao:

Kad smo kod toga, ove godine je napokon poprilicno povecan broj djece upisane u prvi razred i to u svim gradovima i vecim opstinama. Do sad se iz godine u godinu vecinom radilo o padu ili stagnaciji, a ove godine je ovaj broj bas porastao. Najveci porast naravno zabiljezen u BL i Bijeljini.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 16:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
_зока je napisao:

Pun grad trudnica u BL, ali zato u svim manjim mjestima nema đaka prvaka ni za jedan razred....svi putevi vode u BL :-?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
мислим да је сасвим нормално да је број трудница порастао.
ако погледате оне генерације које су са 20-ак отишле у рат многима су тад најбоље године пропале и доста их се није оженило ни послије рата.
сад је стасала та нека генерација који су рат проживјели као дјеца и на које рат није много утицао па људи почели да се множе.

што се тиче БЛ и перспективе, па неки дан су организовали курс селфија у парку.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 22:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
WrDa je napisao:
kad bi se doslo do podataka ko to danas radja, narocito ko radja 2 dijete, mislim da bi podaci bili interesantni..

Мени би били интересантнији подаци зашто нема 2.дјетета.
Пеле Мали je napisao:
што се тиче БЛ и перспективе, па неки дан су организовали курс селфија у парку.

:lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
A, o trećem djetetu da ne pričamo.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2014, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Nista tesko za pogoditi - finansije, tranzicija, zivotni standard. Znam toliko mnogo ljudi koji bi imali djecu, ali su im se mnoge stvari isprijecile. Tako da je danas najcesce 1, rijedje 2 djece, o vise ne vrijedi govoriti. Ali bezveze je ikoga osudjivati, budalasto je biti licemjer pa savjetovati ljudima sta da rade.

Generalno kao drustvo mislim da smo i dalje zadrzali tu crtu u karakteru da zelimo djecu i da smatramo da je to bogatstvo.

Na primjer u Holandiji i u ostalim zapadnim zemljama imate childfree pokrete. Ljudi koji djeluju kao organizacija i zalazu se za zivot bez djece. Savjetuju parovima kako je zivot bez djece dobar. Pisu knjige, snimaju filmice, drze debate po gradovima. Savjetuju ljudima da ne radjaju djecu, da se bave drugim stvarima u zivotu, da sreca nisu djeca. Zajedno idu na sastanke, druze se, sire uticaj svoje organizacije itd. Materinski instinkt ne postoji, trudnoca nije blazen period i slicno.
Ovo gore sto sam napisao nije nista "underground" sto bi se reklo. Ovo je mejnstrim, opsteprihvaceno u medijima, ti ljudi na sve strane. I ne kazem nista lose, samo hocu reci da je ovo na zapadu postala svakodnevnica, na Balkanu nije.. guglajte ako koga zanima. :D

Balkan ima problem sa natalitetom zbog finasija i slabog zivotnog standarda. Cisto sumnjam da ljudi mogu, da nebi htijeli imati 2 djece, recimo da je to prosjek bio u YU u gradovima. Ipak je malo iluzorna prica zivjeti u gradu, negdje u stanu, sa 5 djece.. ne ide.

Zapad ima problem sa natalitetom zato sto zene vise rade, a ako hoces karijeru i majcinstvo, oboje tesko moze, trosak odgajanja djece, ljudi pomalo "sebicni". Obicno se odgovor sastoji ja radim, putujem, kuvam, igram igrice, sopingujem dodaj jos razloga stagod, ja sam zadovoljan svojim zivotom, djeca mi ne trebaju. :)

Auuuu jesam oduzio i smorio. :D Nego jedna cinjenica sa tv koju sam cuo: U Japanu, prosle godine, prvi put u istoriji prodaja pelena za starce je premasila prodaju pelena za bebe.. ;)

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2014, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja da se vodim finansijama ne bih imala ni ovo dvoje, niti bih planirala treće. Ljudi su sada drugačiji, stalno nešto čekaju.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2014, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
Ima li grad Banjaluka perspektivu?

Dok god hiljadu ljudi na Kastelu u glas pjeva Krivo je more nema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]