banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 06:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 145 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Feb 2015, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Postavljam ovu temu koja je zadnjih dana aktuelna. Naime radi se o tome da su se pojedini građani žalili na visinu računa za struju (decembar) i to je bilo u par priloga na tv-u. E sad navodno priča se poklapa sa ugradnjom digitalnih brojila koju pojedini vide kao krivce za veće račune. Ono što je posebno interesanto, u isto vrijeme Elektrokrajina se hvali da je u protekle dvije godine smanjila distrubitivne gubitke. Sa druge strane su da kažem navukli korisnike da potpišu ugovore sa njima, prije nego što će nastupiti liberalizacija tržišta (o tome se pričalo na drugoj temi). Takođe sad planiraju da ugrađuju nova digitalna brojila pa se ja ko laik pitam je li ovo sve povezano i koliko je tu istine?

U nastavku 2 teksta koja su objavljena u zadnjih 10 dana a tiču se teme

Nova brojila uvećavaju račune?
Citiraj:
Mnogi građani Banjaluke u posljednje vrijeme se sve češće žale na potrošnju električne energije i visinu računa za struju koji im, kako kažu, u najmanju ruku izgleda sumnjivo.

"Imam centralno grijanje na drva, pomoću kojeg grijemo oba sprata kuće, kuvamo i grijemo vodu u bojleru. Struju jedino koristimo za sijalice, televizor, frižider i veš-mašinu, što predstavlja male potrošače, a takođe se svi i trudimo da što manje koristimo navedene aparate. Uprkos svemu tome, od kada su nam promijenili stare satove novim digitalnim, računi su porasli do nevjerovatnih visina i sada već prelaze granicu zdravog razuma", priča Radomir Momić iz naselja Lauš.

Navodi da poslije promjene satova tokom ljeta mjesečni računi iznose obično oko 80-90 KM, a zimi znaju ići i "debelo" iznad 200 KM, te ističe da struju koriste u istim količinama kao i prije promjene satova.

"Prije postavljanja digitalnih satova ljeti smo imali račune oko 30 KM, a zimi najviše do 70 KM, a potrošnja je ista, pa vi sada vidite razliku. Sve mi ovo izgleda kao neka smišljena pljačka", govori Momić.

Da slučaj porodice Momić nije jedinstven potvrđuje i porodica Topalović iz Drakulića, koja ima iste probleme.

"Razlika u računima od mjeseca do mjeseca je ogromna, a potrošnja ista. Većinu stvari radimo na drva, tako da u sezoni za relativno malu kuću potrošimo 15 kubika ogreva", pričaju Topalovići.

Dodaju da njegove komšije imaju iste probleme i da ljudi polako postaju očajni jer ako plate račune za struju onda će, ističu, morati odvojiti sebi od usta. Takođe kažu da sumnjaju na mahinacije, te apeluju na nadležne da izjednače cijenu struje u ljetnom i zimskom periodu.

"Kubik vode je isti i ljeti i zimi. Ono što mi je još potpuno nevjerovatno da radnici 'Elektrokrajine' imaju subvencije za struju, koliko ja znam dva puta godišnje po 400 KM, i oni su jedino javno preduzeće koje je sebi tako nešto uzelo za pravo, imaju dobre plate. Pa, nemojte još i uzimati subvencije preko naših leđa", poručuje Momić.

Navodi kako je na njegove žalbe "Elektrodistribucija" poslala dva radnika koja su mu iznova očitala sat i poručila da nema razloga da se žali. Momić dodaje da se poslije svega ne bi ni najmanje premišljao u vezi s isključenjem od postojećeg distributera samo da ima postojeću alternativu.

Mobilni telefoni

Radomir Momić ističe da sumnja da novi satovi nisu tačni, odnosno da su namješteni da očitavaju dosta više nego što je stvarna potrošnja struje.

"Čuo sam da se pomoću mobilnog telefona može povećati broj kilovata na satu. Sve mi je to sumnjivo", odmahujući glavom govori on.

Iz preduzeća "Elektrokrajina" su saopštili da je na žalbu Radomira Momića 26. decembra prošle godine njihova ekipa izlazila na teren i utvrdila da nije bilo nepravilnosti pri obračunu potrošnje električne energije.

"Riječ je o brojilu sa daljinskim očitavanjem potrošnje električne energije koje je ugrađeno 2011. godine i koje je u potpunosti ispravno. Stoga još jednom pozivamo dotičnog kupca da ukoliko i dalje sumnja u ispravnost brojila podnese zahtjev za vanrednu kontrolu i baždarenje istog", naveli su iz "Elektrodistribucije".

Digitalna brojila – sprječavanje krađe ili veći računi

Citiraj:
Za šest godina 15.000 digitalnih brojila koja očitavaju potrošnju struje na daljinu, ugrađeno je u domove Banjalučana, hvale se iz “Elektrokrajine”.

Na modernizaciju neki Banjalučani ipak, odmahuju glavom. Negoduju zbog većih iznosa na računima, a tvrde da su razlog upravo digitalna brojila. Božana Jovanović dobila je veći januarski račun, iako razloga za to, kako tvrdi nema. Trošila je, kaže struju kao i prethodnih mjeseci.

“Recimo nekih sedam, osam maraka otprilike, što za struju nije malo. Sedam-osam maraka nije ništa, kad vi kažete, ali ako pogledamo kilovate, onda to nije malo”, kaže Božana Jovanović.

U Elektrokrajini se kunu u ispravnost i pouzdanost. U ovoj godini 700 domova u banjalučkim naseljima dobiće digitalna brojila. Kažu da imaju više slučajeva gdje je smanjena potrošnja ugradnjom digitalnih brojila, a kupce struje koji su dobili veće račune pozivaju da im se obrate.

“Izlazi se na lice mjesta i radnici na licu mjesta utvrđuju da li je brojilo ispravno, naravno postoji metod vanredne kontrole i zahtjeva za atest. Mi pozivamo svakog kupca koji sumnja u ispravnost brojila da podnese zahtjev za vanrednu kontrolu i atest brojila koji se sprovodi od strane nezavisne institucije”, kaže Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine”.

Smanjenje gubitaka na mreži, sprječavanje neovlaštene potrošnje, kao i planovi modernizacije, glavni su razlozi ugradnje digitalnih brojila. Potrošači poštuju napredak i olakšice, ali povjerenje je još na dugom štapu.

Poslednji put menjao dtkbl dana 25 Feb 2015, 12:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 12:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Činjenica je da se s obzirom na planiranu liberalizaciju tržišta ovakvi tekstovi naručuju. :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 12:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2015, 17:41
Ocitavanje struje je organizovao sin velikog vodje,on je narucio brojila,jer radi u Toshiba Djenova (mada je formalno ep potpisala ugovor)
Sumnjam da su naruceni textovi,jer su imali ljude kao sagovornike
http://www.glassrpske.com/drustvo/vijes ... 75422.html

Licno mislim da je ovo za crnu hroniku,naravno da je sirotinja u pravu kad krade struju :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Ovo za subvenciju je klasicna budalestina...nemaju oni nikakve subvencije za struju,vec odredjena primanja iz kolektivnog ugovora dobijaju kroz struju ,umjesto u keshu...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
moje domacinstvo trosi ljeti izmedju 50-60 marki, a zbog zimskog obracuna 90-100 a ovi slucajevi su za ozbiljnu analizu, ali mi je isto tako interesantna potrosnja od 30, znaci drva trose tokom citave godine?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 14:45 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Struja se krade nemilice...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 14:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Krade naraod,krade i vlast

http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 90903.html

"Poskupljenje struje u RS je nužno, jer proizvodna preduzeća, posebno termoelektarane, sa postojećim cijenama ne mogu da ostvare plan proizvodnje", potvrdila je Branislava Milekić, generalni direktor Elektroprivrede RS.
Milekićeva je za ATV rekla da jojš nije definisano koliko će biti to poskupljenje i kada će stupiti na snagu, jer o svemu odlučuju Regulatorna komisija za energetiku RS.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 14:53 
Bič božji
Bič božji

Ma naravno, kad vidis kako ovi otimaju, sto se nebi i ja ogrebao za koji kilovat, a to u konacnici vodi ka poskupljenju...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Kod starih mehanickih brojila je fora sto im greska godinama ide sve vise u minus, tako da zapravo mjere manje nego sto je potroseno. Zato se mnogima i cini da im nova brojila uvecavaju racune. Vjerovatno u tim primjedbama ima i srpskog mentaliteta. Tacnost svakog brojila se moze provjeriti, to nije problem.
Mene najvise kopka ovo sa vodjinim sinom i Tosibom... :)

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
A uz dovoljno jak magnet umotan u krpu, taj minus na mehaničkom brojilu može biti mnogo izraženiji nego inače. I onda normalno da ova moderna brojila ispred kuće nisu dobra. :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:21 
Bič božji
Bič božji

Philby je napisao:
A uz dovoljno jak magnet umotan u krpu, taj minus na mehaničkom brojilu može biti mnogo izraženiji nego inače. I onda normalno da ova moderna brojila ispred kuće nisu dobra. :lol:

Na kraju, elektricno je duzno tebi da plati, otprilike...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U Zalužanima ispred svake kuće zimi par metara drva, a nigdje nema dima iz dimnjaka....a računi kao ljetni. Da ima pravde trebalo bi zaći po kućama, izmjeriti temperaturu, pogledati gori li vatra i onda na osnovu toga slati račune.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
Ne znam sta da kazem,u zivotu nisam ukrao struje.Kada su mi ugradili novo brojilo racun mi se povecao sa 90KM na 120KM.U zimskom periodu jos vise.Ovaj januar su pretjerali.U decembru sam npr.potrosio 1200kW,a u januaru mi dosao racun od skoro 2000kW sto je strasno,a potrosnja ista ko i u decembru.Juce gledao potrosnju sam za februar kad ono pise od zadnjeg popisa do juce potrosio 2400kW sto je bas bas kradja.Isao sam naravno u elektricno momentalno i kazu moguce da je brojilo poludilo i da im se to desava i da ce doci nositi brojilo na bazdarenje,a da ja uplatim onoliko koliko mislim da sam potrosio.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Podnesi zahtjev da se provjeri tacnost brojila. Ako nisi u pravu, mislim da ti placas. :)

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
Podnio vec i ne placam ja vec oni ma ko god bude bio u pravu.Juce sam bio i pitao ih,mada to brojilo nije normalno.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
jel digitalno?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Podnesi zahtjev da se provjeri tacnost brojila. Ako nisi u pravu, mislim da ti placas. :)

Ko je jos pobjedio drzavu kad su pare u pitanju,da ti trazis ljudska prava,pa ajd ali pare posle sezone poplava,a no no :evil3:

Znaci tito je bio uz narod,naredio da se naprave brojila koja vremenom kako ljudi stare i manje su produktivni tako i manje placaju,isto kao i za kredit,sta reci genijalno sjajno
Nego back @ reality
Koliko mi je poznato i kabal i sat moraju jasno biti vidljivi spolja,bez kablova unutar zida
Sin velikog vodje je organizovao posao znaci nema pitanja IMT (imal` mene tu)
A za svaki slucaj adin _zoka ce prijaviti privredni kriminal jer je odgovoran gradjanin
A da ne zaboravite da je kradja struje krivicno djelo i da je realnost da su sve manji gubici struje,prije je bilo 22% sad manje od 13%

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 15:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mogao bi ti malo sjahati sa mene :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 16:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@ _zoka nothing personal
Ja samo uporedjujem opcije:
a) narod krade struju,i razmlislja o posljedicama kao o prelesku ulice van pjesackog,jer ipak to je i do 20% plate
b) drzava krade na tenderu i smanjuje broj zaposlenih sa digitalnim ocitavanjem,mjenja zakon i kradja struje je krivicno djelo,pritisak je svake godine bar 2-3-5% manje gubitaka struje

Ja mislim da je narod u pravu cisto zbog brojnosti,ali zakon i murija stoje iza drzave,tako da to ispada david protiv golijata

Ukratko novi satovi su iz Toshiba tako da sumnjam da grese,nego je narod naviknut na `kvarne` stare satove,to je nesto sto je duboko urezano u mentalitet
I sta tu covjek da radi znaci treba da napravi rebalans mjesecnog budzeta nije struja vise 20% plate sad je 25% daj da vidim ko se slaze s tim
Bice kao i dosad kradja struje,posle pocetnog soka ljudi ce skontati da ne obilaze sat zapravo,malo soka na pocetku pa opet isto,sad valjda niko ne provjerava brojila,sve je daljinski

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2015, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
na stranu digitalna brojila to se lako prekontrolise odneses u institut ali ne u nas banjalucki jer oni mozda imaju direktivu ;) vec u federaciju i ljudi kalibriraju

mene vise buni cinjenica da struja mora da poskupi zbog energenata bla bla truc truc a mi izvozimo struju
ko koga ovde jebe
jebalo majku ovo je najbolja zemlja za politicare nepismene i kastrirane licinke kao podanici i udri mujo u tepsiju

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 145 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]