banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 00:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika

Citiraj:
Nedavno je na fejsbuku osnovana grupa "Čika Alu za aprilsku nagradu" sa inicijativom da se povodom dana grada Alija Mahmutović, poznatiji kao čika Ale, predloži za plaketu kao zaslužni građanin Grada Banjaluka.

Sve generacije Banjalučuna vole, cijene i poštuju čika Alu, koji ni kao 70-ogodišnjak nije izgubio naviku da po lijepom vremenu "reguliše saobraćaj" na banjalučkoj raskrsnici kod Gradskog mosta i sugrađanima dijeli komplimente, djeci slatkiše, a golubovima, psima lutalicama i ribama hranu, o čemu smo ranije pisali.

Ovaj legendarni Banjalučanin ušao je čak i u šaljivu interent enciklopediju Vujaklija, gdje je o njemu zapisano sljedeće:

"Mnogi ga zovu i Ludi Ale, a taj nadimak on definitivno ne zaslužuje. Alija Mahmutović, je čovjek od šezdeset i nešto godina kojeg svi Banjalučani vrlo dobro znaju.

Rijetki su dani kada ne možete da ga vidite u gradu kako lagano šeta sa svojim cekerima i neizbježnom beretkom na glavi. Djeca ga vole više nego ostali zato što čika Ale uvijek ima pune džepove bombona i čokoladica koje će da podijeli sa svakim đetetom pored kojeg prođe.

Osoba neizmjerno velikog srca od koje nikada nećete čuti ni jednu lošu riječ, osoba koja na pamet zna cijeli album životinjskog carstva sa svim opisima životinja u njemu, osoba koja zna rodoslov skoro svih Banjalučkih porodica, a dio urbane legende o njemu je da je završio dva fakulteta, a da je onda odustao od bilo kakvog zanimanja i posvetio se svom, boemskom načinu života."

Na fejsbuk grupu "Čika Alu za aprilsku nagradu" za kratko vrijeme učlanilo se preko 1.600 Alinih "fanova", što govori da će ovaj popularni Banjalučanin biti najozbiljniji kandidat za najcjenjeniju nagradu svoga grada.

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... anina.html

Ja podržavam ovu inicijativu, ne zbog albuma životinjsko carstvo ili zato što reguliše saobraćaj kod gradskog mosta.

Sagradio je one ade ispod Kastela, ono je meni lijepo i svo vrijeme sam mislio da je to priroda učinila. A to je jedan od naslikanijih dijelova BL.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ade je sagradio Jefto koliko me pamcenje sluzi

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na internu piše da je to Alo pravio, a i chils je to potvrdio, kaže da je Jefto bio zauzet arheološkim istraživanjima na Kastelu i oko njega.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hertzog je napisao:
Ade je sagradio Jefto koliko me pamcenje sluzi
Loše te služi....Barem jednu od tih ada je sagradio Ale. Zato se i zove Alijino ostrvo. Doduše,ona je nešto niže od Kastela.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jebem li ga... kao da se secam da je bacakao kamenje svako malo :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ako je chils potvrdio, onda se u to ne sumnja. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 17:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Але правио, а Јефто се излежава на њима. :lol:

Шалу на страну, и мени се чини да је бар већину Јефто набацао.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
skypostman je napisao:
Але правио, а Јефто се излежава на њима. :lol:

Upravo tako. Ali moglo bi se reci da je Jefto preuzeo i nastavio gradnju.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2012, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ale ne treba nikakvu nagradu. Nagrade dođu i prođu.
Ale je legenda. To traje vječno.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dajte sliku tog ostrva (ade), tražila sam al nema. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 11:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aha, nađoh nešto, jel to to?

Citiraj:
U historiji grada Banjaluke začetoj kako knjige kažu one srednjevjekovne 1494. godine zbivalo se svega i svašta. I od svega i svačega ovdje je ostalo traga na kamenu, na zemlji i na vodi.
Brojna su kupališta i ade na banjalučkom dijelu Vrbasa, Studenac, Abacija, Halilovac, Ada, Zelena, Venecija, Hadžizina sedra i druge drugih i drugačijih imena. Jedna se od njih zove šimšur i putnik mora pomisliti kao je to ime od riječi šimšir nastalo ali će se pritom grdno prevariti. Austrougarsko švimšule što će reći škola plivanja u narodnom govoru se pretvorilo u šimšur i tako brojnim imenima banjalučkih kupališta dodalo i jedno čudno ime.

Bilo je na Vrbasu i u Banjaluci usamljenika što su željeli da pored postojećih načine i još više ada, za sebe i ne samo za sebe. Za zaljubljene i kupače, sevdalije, ribolovce i teferičlije, takvi su zaljubljenici usred Banjaluke podigli tri kamene ade: ostrvo ljubavi, Jeftino ostrvo i Alijino ostrvo.

Jedan od njih, Alija, koji izgradi svoje ostrvo na sredini Vrbasa kod utoka Crkvene u Vrbas, na mjestu gdje je Vrbas ljeti plitak, ali brz i razgovorljiv, se može vidjeti na slici napravljenoj augusta 2000 godine.

Slika

Još jedna zanimljivost :D

Citiraj:
Za razliku od drugih velikih bosanskih rijeka kao što su Neretva, Drina, Bosna, Sana, Una Vrbas je muško. To nije puka jezička slučajnost. On tako nekako i izgleda. Ako ga pogledamo od Zec planine gdje kreće na svoj put, u svoju životnu dob, pa do Jajca gdje onako svuče Plivu kao nevjestu u tom prekrasnom vodopadu i povede je zajedno sa sobom u Banjaluku kroz kanjone u ravnicu gdje je njegova zrela dob, onda možemo i nekako bolje shvatiti zašto ta rijeka ima muško ime.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Ale jeste napravi Alino ostrvo a i Jefto je podigao jednu adu odma ispod zida na svimsulu (sjecam se jedne godine negdje pred rat ja i Miki drugar iz ulice ciji je stric radio u zavodu za zastitu spomenika volontirali sa Jeftom na iskopavanju temelja rimske kasarne i popodne veli Jefto ugrijalo je ajmo do vrbasa mi skacemo sa zidica a jefto nabacuje kamnje na svoju adu i u jednom moment veli aj ovamo vas dvojica i pruza saku jednom pa drugom i mi gledamo u dlan a on dok je skupljao kamenje napipao 4-5 zrna kubure u vodi i ja i Miki dobijemo po 2 svaki taj dan smo pertlali kuci sa osmjehom i prvim arheoloskim blagom u dzepovima (naravno da smo sve sto smo nasli na rimskim temeljima morali predati jefti da nosi u zavod )

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
jesu to ova ostrvca koja se vide na slici?

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 12:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jesu cini mi se

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Valjda bi trebalo da je veća gomila (u stvari ada?) inače se ne bi ni spominjala ta gomilica... do duše ja sam laik, "nisam odavle" :D mada me interesuju i ti detalji.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima tu vise malih ada koje su oni napravili i nema veze sa naseljem Ada

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Samo nije to tako blizu obali kako ova slika prikazuje.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2012, 15:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A jbt koliko drvo, nisam tuda prosao 100 godina :?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 03:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
chils je napisao:
ja i Miki drugar iz ulice ciji je stric radio u zavodu za zastitu spomenika volontirali sa Jeftom na iskopavanju temelja rimske kasarne i popodne veli Jefto ugrijalo je ajmo do vrbasa mi skacemo sa zidica a jefto nabacuje kamnje na svoju adu i u jednom moment veli aj ovamo vas dvojica i pruza saku jednom pa drugom i mi gledamo u dlan a on dok je skupljao kamenje napipao 4-5 zrna kubure u vodi i ja i Miki dobijemo po 2 svaki taj dan smo pertlali kuci sa osmjehom i prvim arheoloskim blagom u dzepovima (naravno da smo sve sto smo nasli na rimskim temeljima morali predati jefti da nosi u zavod )

e ozbiljno,ja sam slusao svakakve price o kastelu,od djuladi,rimskih zrtvenika,keltskih djecijih grobnica,podzemnih hodnika,narkomana i pedera...itd.ima li kakva lijepa literatura po pitanju rane istorije BL.ja sto sam nasao u biblioteci,je istorija bih,i to stura :(

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2012, 09:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2011, 11:28
Баби Папушка je napisao:
Slika

Citiraj:
Nedavno je na fejsbuku osnovana grupa "Čika Alu za aprilsku nagradu" sa inicijativom da se povodom dana grada Alija Mahmutović, poznatiji kao čika Ale, predloži za plaketu kao zaslužni građanin Grada Banjaluka.

Sve generacije Banjalučuna vole, cijene i poštuju čika Alu, koji ni kao 70-ogodišnjak nije izgubio naviku da po lijepom vremenu "reguliše saobraćaj" na banjalučkoj raskrsnici kod Gradskog mosta i sugrađanima dijeli komplimente, djeci slatkiše, a golubovima, psima lutalicama i ribama hranu, o čemu smo ranije pisali.

Ovaj legendarni Banjalučanin ušao je čak i u šaljivu interent enciklopediju Vujaklija, gdje je o njemu zapisano sljedeće:

"Mnogi ga zovu i Ludi Ale, a taj nadimak on definitivno ne zaslužuje. Alija Mahmutović, je čovjek od šezdeset i nešto godina kojeg svi Banjalučani vrlo dobro znaju.

Rijetki su dani kada ne možete da ga vidite u gradu kako lagano šeta sa svojim cekerima i neizbježnom beretkom na glavi. Djeca ga vole više nego ostali zato što čika Ale uvijek ima pune džepove bombona i čokoladica koje će da podijeli sa svakim đetetom pored kojeg prođe.

Osoba neizmjerno velikog srca od koje nikada nećete čuti ni jednu lošu riječ, osoba koja na pamet zna cijeli album životinjskog carstva sa svim opisima životinja u njemu, osoba koja zna rodoslov skoro svih Banjalučkih porodica, a dio urbane legende o njemu je da je završio dva fakulteta, a da je onda odustao od bilo kakvog zanimanja i posvetio se svom, boemskom načinu života."

Na fejsbuk grupu "Čika Alu za aprilsku nagradu" za kratko vrijeme učlanilo se preko 1.600 Alinih "fanova", što govori da će ovaj popularni Banjalučanin biti najozbiljniji kandidat za najcjenjeniju nagradu svoga grada.

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... anina.html

Ja podržavam ovu inicijativu, ne zbog albuma životinjsko carstvo ili zato što reguliše saobraćaj kod gradskog mosta.

Sagradio je one ade ispod Kastela, ono je meni lijepo i svo vrijeme sam mislio da je to priroda učinila. A to je jedan od naslikanijih dijelova BL.

isto sam i ja mislio dok mi ovaj drug nije reko da je to napravio covjek...stari je legenda :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]