banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 08:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Nov 2011, 16:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uplo ... rogram.pdf
http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uplo ... A_2012.pdf

http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/4932/

Вијест објављена на интернет страници града два дана уочи јавне расправе... Толико о "транспарентности" и жељи за учешћем становника...

Било би добро да дођу сви који могу.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2011, 17:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Evo ja otvaram javnu raspravu na ovoj temi.

Trošak javne rasvjete 1.500.000,00 KM

Ja bih se zahvalio Elektrokrajini na saradnji i ukinuo javnu rasvjetu, neka se svaki građanin koji luta po noći gradom snalazi na svoj način.

Skromna sredstva za kulturu i sport imate na 25. i 26. strani dokumenta.

Na strani 31. uopšte nisu predviđena sredstva za doček NG 2013. Znači kraj svijeta je krajem sljedeće godine.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

„Јавна“ Расправа је прошла очекивано, уз бројчану надмоћ оних који су јој присуствовали по службеној дужности (отуда оно „Јавна“ под знаком навода).

Отворивши „јавну“ расправу (која је била толико јавна да ни на огласној табли „Банског двора“ гдје је одржавана није било извјешено обавјештење о њеном одржавању) са уздигнуте бине, испред шаке окупљених, једна је тета, сједећи достојанствено за својим преносним рачунаром, веома стручно и прецизно, мада малко ужурбано, видјело се да јој се жури да што прије сврши с овим мрским послом, изложила и образложила (макар сам стекао утисак да је била убјеђена у ово потоње) нацрт буџета града за годину Господњу 2012.

Без илузија о томе да ће ико бити спреман да уистину саслуша и узме у разматрање оно што сам имао да кажем, изрекао сам оно што сам изрекао. Знам, већ чујем критике: „Будало, само си улудо трошио ријечи“... Ја можда и не бих знао како да се оправдам ономе ко би ме за овај злочин тако оптужио и можда би било боље да шутим, али, макар и не учиниле никакву видљиву промјену у том тренутку и на том мјесту, тих пар изговорених реченица остаће вјечно свједочанство мени, онима који су их чули, онима за које су изговорене и онима којима су упућене.

Уопште узев, имам утисак да се људи осјећају неважни, немоћни, небитни... Тужно је то, јер, када тако сами поставимо ствари, оне уистину такве и јесу. Људи су још и лијени, да, лијени да се заузму за себе и за своје ближње. Очекују ваљда да ће неко други мјесто њих то да уради. Или немају времена... Хех, немају времена... Да је бар то истина, свемир би створио сво потребно вријеме да људима омогући слободу избора. Овако, људи БИРАЈУ да поклоне своје вријеме телевизору, фејсбуку, израбљивачу (којег неки из пристојности називају послодавцем), вођи, идолу... и многи су убјеђени да то мора тако, да не може другачије... и многи се варају или су преварени...

Занимљиво је посматрати дио система који грца у сопственој немоћи, гуши се, колабира, нестаје... Занимљиво га је посматрати споља али и изнутра, поставши, макар на тренутак, активни учесник оронуле циркуске параде. Занимљиво је посматрати и људе. Оне „горе“ као и ове „доле“. Прве како покушавају да оправдају насиље које проводе над другима, смијући се њиховој немоћи, а друге како јуришају на вјетрењаче, неки храбро, лудо, али с вјером да се ипак не своди све на оклоп од крви и меса, неки одважно али прорачунато, не би ли нашли своје мјесто под окриљем умирућег „дива“, а неки... ћутљиво се предајући...

Уистину је част, и необично је, из првих редова посматрати ову чудесну представу, неки би рекли фарсу, и чак узети учешће у њој. Признајем, није увијек пријатно, али јесте поучно, отрежњујуће, добро, јер све што је добро није увијек и пријатно...

Нарочито је добро када, с времена на вријеме, смогнем снаге и храбрости да, упркос никаквим шансама за успјех, јурнем на те проклете вјетрењаче и свима у брк кажем отворено оно што и сами знају али о чему не разговарају а и радије би да и други о томе, макар јавно, шуте.

Мени је досадило да шутим јавно, да говорим само по ћошковима и буџацима. Сам сам се себи почео гадити када почнем с неким „у четири ока“ разговарати. И све тако, слажемо се, исто к'о и цигле, изјадамо се једно другом, к'о две доконе бабе, издувамо се мало, лакше нам... Наједном, схватим да је и то добро, али је боље ако произведе реакцију и покрене на акцију (још се све лијепо и римује :) ).

Видим да је дрво труло, безродно, одавно зрело за обарање али још дуго неће пасти само од себе. Потребна му је и моја помоћ, као једне од капљица бујице што се спрема, да доживи коначан крах и уступи мјесто ономе што већ увелико спремно чека да заузме његово мјесто.

Лична иницијатива, излазак из мрака очајања, ослобађање окова ауторитета, прихватање права и одговорности да мислимо, говоримо и дјелујемо сопственом главом, језиком, тијелом, снагама и могућностима које су нам дате... то је кључ моћи која лежи у свакоме од нас а која је више него довољна не да сруши него да одува усмрђено, труло дрво које нам намећу као једини избор а које је илузија живота који мислимо да живимо.

И баш због тога што су и идејни творци трулог дрвета које називају "систем" или "нови свјетски поредак" свега овога веома свјесни, због тога се и труде да ове и овакве "јавне" расправе буду у таквој мјери "јавне" као што је била ова данашња...

Све у свему, једно занимљиво искуство би за мене ова „Јавна“ расправа о нацрту буџета града Бање Луке за Господњу 2012. годину... :)

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2011, 01:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
odavno ne pročitah bolji post na forumu. =D>

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2011, 09:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
tolike prihode imaju a banjaluka rusevina,rupe po putevima,blato,smece,ne mozes disati od smoga.......samo pola ovih para za par godina ovo bi mogao biti grad iz raja,nema sta drzavu treba ukinuti,toliko otima a nista ne daje anarhija je spas za sve nas

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
сутра има расправа о нацрту буџета у дворани Обилићево.

http://www.facebook.com/event.php?eid=273148186062328

ајм осви доћи па да се заједно боримо против вјетрењача. ако ме изнервирају макар ћу им слатко и са гуштом споменути сву женску фамилију, све до десетог кољена.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 22:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti ljudi nemaju veze sa budžetom, nego oni što sjede u skupštini grada i imaju skupštinsku većinu.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

па ваљда ће тамо бити и неко из скупштине и неко ко је предложио овај нацрт буџета?

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 23:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja još nisam na ovoj temi pročitao šta to kome smeta u budžetu grada. Ja sam se izjasnio, moram biti iskren preletio sam budžet i nisam analizirao svaku stavku.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 08:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
koliko vidim planirani budzet za 2012 ce biti manji za jedno 8-9 milona od 2011 ali zato su rashodi za licna primanja veci za 7-8 miliona.....uzas ,blizu 150 milona km svake godine od toga trecina ode na plate zaposlenih,

sta rade toliki ljudi tamo i zasto primaju debelu platu

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

градска администрација узима превише буџета. ал баш превише. 31 милион за бруто плате плус седам милиона за остале накнаде у вези личних примања
13 милиона за одржавање јавних површина и заштиту животне средине?! ма дајте молим вас

кука се како нема пара ни за основне ствари, а поготово за спорт, а планира се организовање свјетског првенства у падобранству?! ко још то гледа? мислим лијепо је то и ја бих волио једном скочити падобраном ,адреналин ово оно, али улагати стотине хиљада у такво и слична првенства која нико други неће да организује. па то је чисто бацање пара и наравно њима велика могућност да се уграде и поправе за коју хиљадарку

до сада су стотине хиљада марака отишле на разне ноћи шампиона и друге идиотарије, а европски првак РК Борац нема пара да плати да им се превезе половна подлога коју хоће да им поклони РК Загреб...

едит: за то првенство у падобранству је потребно 4 милиона КМ!!!!???

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 13:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
da ali hoce i avion koji košta 2 miliona :)
nema od toga nista...tako da to možeš da zaboraviš..

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
U svim opštinama je manje više isto.
"Javna rasprava o nacrtu budžeta"
To sve više postaje uvreda zravom razumu.

Kad pogledam gdje i kako živimo, neki pogotovo, dođe mi (da sam ja neko-Indexi) da porušim sve bolnice, obrazovne ustanove, centre za socijalni rad, crkve, džamije i sve ostale "dušebrižničke" objekte, a ljudstvo prethodno deložiram napolje, da ne bude žrtava, onda svi gledamo lijepo u 3d kako se farsa ruši, na kiši...ne treba nama ništa od toga, sve je to jedna velika licemjerna laž.

U drugu ruku, mogu da se pravim da nije loše, da će biti bolje i da me boli k... dok je meni dobro.

Al' car je gol.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2011, 22:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Шајин je napisao:
ајм осви доћи па да се заједно боримо против вјетрењача. ако ме изнервирају макар ћу им слатко и са гуштом споменути сву женску фамилију, све до десетог кољена.
Не чекати друге него дјеловати одмах! Бити примјер другима а не сјена. Лична иницијатива друже!

Unbeliever je napisao:
U svim opštinama je manje više isto.
"Javna rasprava o nacrtu budžeta"
To sve više postaje uvreda zravom razumu.
Док год нас дође 20-ак, тако ће бити. Када би бануло једно 500 - 1000 људи па да им онако натенане све по списку... Па онда ако неће да образложе све до у танчине и објасне да буде јасно свима у шта се троше паре, блокирамо нпр. мало општину, за почетак, на пар дана... па да видиш како би другачију пјесму пјевали. Али ово се неће десити док год се чека да неко други то уради.

Много смо уљуљани и ошамућени.
Понекад, посматрајући живот око себе, осјећам се као да гледам филм или представу која нема директне везе самном. Као да чекам да главни глумац, херој, изведе своју "чаролију" па да га наградим аплаузом за "Happy End".

Као да сам дио колективне обмане, илузије, јер осјећам да и остали прате овај исти филм, исту представу, уживјевши се нијемо сједе на својим сједалима, неки већ уморни, прижељкују крај, други желе нове заплете, обрте, кулминације... Тешко је, макар на тренутак, одвојити се од представе. Као чаробним магнетом она привлачи гледаоце. Потребан је силан напор како би се некоме, чак и најближима, скренула пажња на нешто друго, на, понекад парадоксалну, реалност иза сусједних врата. Иако још траје бесплатна проба, неки покушавају да нам продају улазнице за премијеру.

Unbeliever je napisao:
Kad pogledam gdje i kako živimo, neki pogotovo, dođe mi (da sam ja neko-Indexi) da porušim sve bolnice, obrazovne ustanove, centre za socijalni rad, crkve, džamije i sve ostale "dušebrižničke" objekte, a ljudstvo prethodno deložiram napolje, da ne bude žrtava, onda svi gledamo lijepo u 3d kako se farsa ruši, na kiši...ne treba nama ništa od toga, sve je to jedna velika licemjerna laž.

U drugu ruku, mogu da se pravim da nije loše, da će biti bolje i da me boli k... dok je meni dobro.

Al' car je gol.
Имам двије опције. Предати се и трунути или се борити. У борби можда постанем и залудна жртва али предајући се сигурно знам да ћу иструнути и не покушавши нешто промијенити.

Незгодна је ствар што се налазимо у времену превирања, када се борба све више интензивира на више фронтова истовремено. Све то зна бити поприлично збуњујуће и застрашујуће што манипулатори вјешто користе. Лијек је преузимање личне иницијативе и одговорности.

Ако видим да нешто не ваља, не чекам да неко други уради нешто по том питању. Питам се шта ја могу у овом тренутку да учиним, контактирам људе, скупљам информације, дјелујем у складу са могућностима сам или УЗ друге за које оцјеним да се залажу за исте ствари за које сам оцјеним да су вриједне залагања и борбе. У овом процесу одбацујем све небитне, тривијалне ствари створене да замагле способност здравог расуђивања и држим се основних принципа и начела добра. Посматрам дјела других и по томе знам на којој су страни. Називе, титуле... занемарујем.

Разгледам труло дрво са свих страна, упознајем га. То ми даје увид гдје је највише труло и како својим активностима могу најбоље помоћи у његовом коначном рушењу а расту нечег новог, бољег, љепшег...

Почињем од ситног, идем ка крупнијем, као кап која тежи океану, спајајући се на свом путу са другим капима, формирајући веће капи које се претварају у незаустављиву бујицу.

Статут града
Пословник скупштине града
Одлука о мјесним заједницама
измјене и допуне...

Дакле, речено је да онај ко познаје свога непријатеља и познаје самога себе, неће бити угрожен ни у стотину битака. Онај ко не познаје свога непријатеља а познаје себе, имаће подједнаке изгледе и за победу и за пораз. Онај ко не познаје ни свог непријатеља ни самога себе, биће поражен у свакој бици.
Sun Tzu.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 03:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BrankoP, слажем се са тобом. када би се скупило нас неколико хиљада другу би пјесму они пјевали. овако могу да раде шта год хоће.

био сам данас на расправи. постављао сам питања, јест да сам се сав спетљао, али макар сам им рекао да су идиоти, и да им је расподјела буџета идиотска. 8)
јесам испао љанер, ал заболи ме... и они су лоповчине које краду од нас па никоме ништа...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@Шајин,
Свака част друже. Први кораци су обично најтежи.
Нека те не обесхрабри то што си се спетљао, они петљају далеко више само су добро увјежбани па се стиче утисак да говоре све како треба, нарочито када говоре неразумљиво, али са висине, стварајући илузију да су много паметни, а у ствари су само вјешто подучени да муте и замућују... памет им се помутила...

Ионако је ово још увијек загријавање за оно што долази а оваква искуства су нам драгоцјена јер сваки наредни пут када будемо иступали да се залажемо и боримо за истину и правду, биће лакше и бићемо бољи и успјешнији.

Јавним иступом и дјеловањем показујем да ме не могу свести само на број у својим статистичким подацима, на ћутљиву овцу која не види даље од траве коју јој одреде да може пасти...

Само храбро и истрајно. Од тога их подилази језа, све који зло чине...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2011, 23:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, nego u oktobru naredne godine glasati pametnije ili oni što ne glasaju da glasaju. Hajde ako neće da glasaju kada su izbori na državnom nivou, ali što ne glasaš kada se radi o tvom gradu, selu, ulici?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 03:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

увијек изађем на изборе и гласам за оне који нису били на власти. ови што су до сада били сви су показали да су лопови...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 03:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Шајин je napisao:
увијек изађем на изборе и гласам за оне који нису били на власти. ови што су до сада били сви су показали да су лопови...

Svi su bili na vlasti, tako da nemas vise za koga....

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 03:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

јебга, задњи пут на локалним изборима сам гласао за оног независног кандидата...

а и боља је опција да се мијењају лопови из различитих странки, него да један буде неколико мандата и онда ради шта хоће

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]