banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Smrdi u gradu
PostPoslato: 28 Okt 2011, 20:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
Da li ste primjetili koliko smrdi cadj i dim u gradu...skontao sam da po zakonu nove zgrade koje se prave ako pored njih prolazi toplovod moraju da se spoje, a sta se desava skoro sve nove zgrade imaju svoje grijanje i loze zivi skart niti jedna nije spojena na toplanu iako toplovod prolazi pored njih...nekidan prolazim kroz novu varos ono kao da su gume zapaljene koliko se cadi iz dimljaka zgrada...tako reci niko ne postuje zakon i cjeli grad smrdi...fuck

Vrh

Tema posta: Re: Smrdi u gradu
PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Bravo rotore, pokrenuo si jednu veoma bitnu temu. Nekada smo se smijali sarajevskom smogu i što Zeničani ne mogu vidjeti Sunce. A sada BL liči na jebeni Bopal.

Ko je kriv što je grijanje na struju skupo?

Ko je kriv što je toplana bezobrazno skupa?

Možda kada se svi počnemo gušiti od individualnih ložišta, možda će tada vlast uraditi nešto povodom toga.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kako je bilo lijepo živjeti u Rade Vranješević početkom osamdesetih... Incel radi... milina :)

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
A što iz dosta šahtova oborinske kanalizacije "tuknu" fekalije?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jadni su oni ljudi što žive oko dolačke džamije, njima smrdi 365 dana u godini.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Joj, ti šahtovi su katastrofa. Ja kada sam živio u Carice Milice, odmah do semafora, preko ljeta nisam mogao naveče otvoriti prozor koliko je izbijalo iz jednog šahta. Onaj šaht kod raskrsnice gdje skrećeš prema restoranu Vrbas. Taj šaht je bio posebno motivisan kada nema vjetra :)

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To zavisi od sezonskih prilika i atmosferskog pritiska i koliko smo često nad klonjarom.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Jadni su oni ljudi što žive oko dolačke džamije, njima smrdi 365 dana u godini.

Navikneš na to. Ja sam nekada preko raspusta znao raditi na Tržnici, i na udaru Crkvene cijeli dan. Brzo dođeš do toga da ne osjetiš smrad :) Osim ako ne naiđe neka mirišljava gastarbajterka, pa poremeti ravnotežu čula mirisa :D

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jeste i tada je bio užas dok je nisu nadzidali, ali sada imaš dole jedan izlaz i sav sakupljeni smrad izlazi na jednom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kada 2048. godine unuk od Davidovića postane gradonačelnik zahvaljujući obećanju da će završiti kolektor otpadnih voda... i par godina kasnije sve će to biti prošlost.
Grad lijepih žena, zelenila i ulica ugodnih mirisa je naša budućnost.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
rotor je napisao:
skontao sam da po zakonu nove zgrade koje se prave ako pored njih prolazi toplovod moraju da se spoje

gdje to pise? Bas me zanima,
Sluzbeni glasnik, zakon, clan itd.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 11:27 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
[Enterprise] je napisao:
rotor je napisao:
skontao sam da po zakonu nove zgrade koje se prave ako pored njih prolazi toplovod moraju da se spoje

Nekad bilo, to više nije propis pri dobijanju dozvola za gradnju, od te odlukeGradska uprava je odustala 2005 godine...

Poslednji put menjao RBA 1987 eks VB 1987 dana 29 Okt 2011, 11:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
[Enterprise] je napisao:
rotor je napisao:

Ако правиш стамбену зграду, а желиш сопствено гријање, мораш од Топлане тражити дозволу за то, ако они имају своје топловодне цијеви ту гдје правиш зграду. Тако некако иде то, мислим.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 11:35 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
WinstonWolfe je napisao:
[Enterprise] je napisao:
rotor je napisao:

Ако правиш стамбену зграду, а желиш сопствено гријање, мораш од Топлане тражити дозволу за то, ако они имају своје топловодне цијеви ту гдје правиш зграду. Тако некако иде то, мислим.

Post iznad...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
смрди такође и поред Врбаса страшно. прије је знало смрдити само предвече, сада се зна десити да се осјети канализација по читав дан...
генерално, ми као народ немамо довољно развијену еколошку свијест, а ни праве законе. умјесто да чувамо ова наша природна богатства и зеленило и сву ову љепоту коју имамо, ми само немилице уништавамо и не размишљамо о посљедицама које би то могло изазвати у будућности.

а што се тиче колектора за канализацију, гледао сам документарац о Лос Анђелесу и њиховој фабрици за прераду отпадних вода. То је један читав комплекс у који се слива сва канализација. Углавном на крају буде 95% чиста вода која иде у море, а 5% отпадне материје, које се користе као извор енергије, тј. запале их.
ех да нам је нешто такво...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Шајин je napisao:
смрди такође и поред Врбаса страшно. прије је знало смрдити само предвече, сада се зна десити да се осјети канализација по читав дан...
генерално, ми као народ немамо довољно развијену еколошку свијест, а ни праве законе. умјесто да чувамо ова наша природна богатства и зеленило и сву ову љепоту коју имамо, ми само немилице уништавамо и не размишљамо о посљедицама које би то могло изазвати у будућности.

а што се тиче колектора за канализацију, гледао сам документарац о Лос Анђелесу и њиховој фабрици за прераду отпадних вода. То је један читав комплекс у који се слива сва канализација. Углавном на крају буде 95% чиста вода која иде у море, а 5% отпадне материје, које се користе као извор енергије, тј. запале их.
ех да нам је нешто такво...

to pored Vrbasa je tacno pogotovo kad je nizak vodostaj a ove godine je cesto bio jer je bila susna godina a i mi nemamo taj centralni kolektor za otpadne vode, gledao sam kako je to London rijesio prije 100 god kad im je temza postala otpadni kanal ali daleko smo mi od tog. A sto se tice N. Varosi jedan njen dio uopste nije ni spojen na toplanu, griju se na drva i ugalj pa tako da je to tamo normalana pojava. To je ul Tarasa Sevcenka i neke oko njih.A i nasa toplana koristi mazut koji je puno gori od recimo plina

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 12:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To za trazenje dozvole od toplane mi isto nije posteno. Nije moj problem sto je toplana na mazut skupa kao sam djavo, pa ja sad jos njima da se pravdam i trazim dozvolu za nekoristenje njihove dragocijene, zlatom placene toplote.
To mi je kao da dodjem u prodavnicu gdje imaju 5 vrsta hljebova, ali ja po zakonu moram kupiti najskuplji, nigdje veze majku im lopovsku

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
To za trazenje dozvole od toplane mi isto nije posteno. Nije moj problem sto je toplana na mazut skupa kao sam djavo, pa ja sad jos njima da se pravdam i trazim dozvolu za nekoristenje njihove dragocijene, zlatom placene toplote.
To mi je kao da dodjem u prodavnicu gdje imaju 5 vrsta hljebova, ali ja po zakonu moram kupiti najskuplji, nigdje veze majku im lopovsku

pa zato ti fino ako nemas para da pravis zgradu u centru pravi je u zaluzanima...mora da se zna ko moze da gradi ko ne moze...meni nema logike ako ima toplovod da se daje nekom pravo da cadi grad...al cuo sam danas da toplana daje odobrenje za takve stvari...znaci to je ono malo podmazes i dobijes rjesenje, a sto grad zimi smrdi nikom nista...ja bi striktno zakonom uveo, a ako imaju imalo mozga ovi u gradskoj upravi sto su preuzeli sada gradsku toplanu to bi stavio na prvu tacku dnevnog reda...da brale ako hoces da pravis zgradu gdje ima toplovod mora i da se spojis na toplanu..ako ti je skupo pravi onda zgradu u Josavci...znaci ves se ne smije iznijeti koliko navece cadi...znaci loze ljudi gume i griju radijatore u zgradama...a ako ti je grijanje skupo brate odjavis se i stavis mek...a ako ti je i to skupo...ides da zivis na selo tamo ti je zivot jeftiniji krades sumu grijes se...nije svakom ni da zivi u gradu...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rotor je napisao:
[Enterprise] je napisao:

pa zato ti fino ako nemas para da pravis zgradu u centru pravi je u zaluzanima...mora da se zna ko moze da gradi ko ne moze...meni nema logike ako ima toplovod da se daje nekom pravo da cadi grad...al cuo sam danas da toplana daje odobrenje za takve stvari...znaci to je ono malo podmazes i dobijes rjesenje, a sto grad zimi smrdi nikom nista...ja bi striktno zakonom uveo, a ako imaju imalo mozga ovi u gradskoj upravi sto su preuzeli sada gradsku toplanu to bi stavio na prvu tacku dnevnog reda...da brale ako hoces da pravis zgradu gdje ima toplovod mora i da se spojis na toplanu..ako ti je skupo pravi onda zgradu u Josavci...znaci ves se ne smije iznijeti koliko navece cadi...znaci loze ljudi gume i griju radijatore u zgradama...a ako ti je grijanje skupo brate odjavis se i stavis mek...a ako ti je i to skupo...ides da zivis na selo tamo ti je zivot jeftiniji krades sumu grijes se...nije svakom ni da zivi u gradu...

znaci ti meni hoces da kazes da ako je meni skupa toplana u bl ja treba sta, da se iselim iz grada? Izvini, ali u kojem ti vijeku zivis? Uostalom uopste nije bitno ko pravi zgradu, nece on placati racun za grijanje vec stanari. Prodaja energije je podjednako trzisno uredjena kao i sve ostalo (bar bi tako trebalo da bude u normalnim zemljama, kazem normalnim a ne razvijenim).
Apsolutno se slazem sa zakljuckom da ne treba dozvoliti palenje svega i svacega nigdje. A pogotovo ne gradu, kako uzem tako i sirem. A pod tim podrazumijevam i ugalj koji smrdi na 10km. I to je, mislim, regulisano zakonom koji se kao i vecina kod nas ne sprovodi u djelo.
Ali takodje sam protiv toga da se kupcu toplotne energije zabrani koristenje drugih izvora energije (ekoloski prihvatljivijih i jeftinijih od mazuta iz toplane). Dakle, grad ima puno pravo da zabrani recimo koristenje uglja u, lupam Boriku. Ali da mi kaze da ja u tom istom Boriku mogu da se grijem samo na toplanu, zaboravi! Ne zivimo u 19 vijeku kada su fosilna goriva jedini izor toplote.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 14:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

grij se i na baterije sto se mene tice ali nemoj mi smrditi ves na balkonu....a sto se tice placanja toplane kako je tako je i gorivo je skupo pa eno svi se voze autima...ali smo i svedoci da penzos sam zivi u 100m2 stanu i kaze da mu je mala penzija da ne moze ni rezije da poplaca...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]