rotor je napisao:
[Enterprise] je napisao:
To za trazenje dozvole od toplane mi isto nije posteno. Nije moj problem sto je toplana na mazut skupa kao sam djavo, pa ja sad jos njima da se pravdam i trazim dozvolu za nekoristenje njihove dragocijene, zlatom placene toplote.
To mi je kao da dodjem u prodavnicu gdje imaju 5 vrsta hljebova, ali ja po zakonu moram kupiti najskuplji, nigdje veze majku im lopovsku
pa zato ti fino ako nemas para da pravis zgradu u centru pravi je u zaluzanima...mora da se zna ko moze da gradi ko ne moze...meni nema logike ako ima toplovod da se daje nekom pravo da cadi grad...al cuo sam danas da toplana daje odobrenje za takve stvari...znaci to je ono malo podmazes i dobijes rjesenje, a sto grad zimi smrdi nikom nista...ja bi striktno zakonom uveo, a ako imaju imalo mozga ovi u gradskoj upravi sto su preuzeli sada gradsku toplanu to bi stavio na prvu tacku dnevnog reda...da brale ako hoces da pravis zgradu gdje ima toplovod mora i da se spojis na toplanu..ako ti je skupo pravi onda zgradu u Josavci...znaci ves se ne smije iznijeti koliko navece cadi...znaci loze ljudi gume i griju radijatore u zgradama...a ako ti je grijanje skupo brate odjavis se i stavis mek...a ako ti je i to skupo...ides da zivis na selo tamo ti je zivot jeftiniji krades sumu grijes se...nije svakom ni da zivi u gradu...
znaci ti meni hoces da kazes da ako je meni skupa toplana u bl ja treba sta, da se iselim iz grada? Izvini, ali u kojem ti vijeku zivis? Uostalom uopste nije bitno ko pravi zgradu, nece on placati racun za grijanje vec stanari. Prodaja energije je podjednako trzisno uredjena kao i sve ostalo (bar bi tako trebalo da bude u normalnim zemljama, kazem normalnim a ne razvijenim).
Apsolutno se slazem sa zakljuckom da ne treba dozvoliti palenje svega i svacega nigdje. A pogotovo ne gradu, kako uzem tako i sirem. A pod tim podrazumijevam i ugalj koji smrdi na 10km. I to je, mislim, regulisano zakonom koji se kao i vecina kod nas ne sprovodi u djelo.
Ali takodje sam protiv toga da se kupcu toplotne energije zabrani koristenje drugih izvora energije (ekoloski prihvatljivijih i jeftinijih od mazuta iz toplane). Dakle, grad ima puno pravo da zabrani recimo koristenje uglja u, lupam Boriku. Ali da mi kaze da ja u tom istom Boriku mogu da se grijem samo na toplanu, zaboravi! Ne zivimo u 19 vijeku kada su fosilna goriva jedini izor toplote.