Reditelj Emir Kusturica organizovao je rušenje starog austrougarskog utvrđenja Petrinja iznad Trebinja, kako bi upotrebio kamen od kojeg je bilo sagrađeno, za izgradnju Andrićgrada u Višegradu, piše bosansko-hercegovački portal Buka.
Kako se navodi, bager je uništio donji deo fasade i prednju stranu tvrđave. Desetak radnika iz Višegrada reklo je reporteru Buke da su sa građevinskim mašinama i kamionima juče došli u manastir Tvrdoš i da su dobili zadatak da poskidaju klesani kamen i prevezu ga za Višegrad.

U međuvremenu, dvadesetak građana je automobilima blokiralo put do utvrđenja kako bi sprečili kamion da prođe.
– Mi smo iz grada slučajno videli da je bager na tvrđavi i da je ona od jutros srušena. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska rušenje i radovi su obustavljeni. Mi nećemo da dozvolimo da neko ruši naše kulturno-istorijsko blago i tražićemo da se srušena tvrđava obnovi – kaže profesor Dragan Anđelić.
Građani su najavili da će se i dalje okupljati na uzvišenjima oko Trebinja, kako bi sprečili dalja rušenja. Njima se pridružio i načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk koji je rekao da je i „ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice o rušenju drugih objekata“.
– Kada me pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena, ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije – rekao je Ćuk i dodao da tek sada vidi da tvrđava nije u lošem stanju.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4QojBAl0h0M[/youtube]
Kusturica je već srušio nekoliko napuštenih starih kuća i štala u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, a rušenje utvrđenja Petrinja omogućeno mu je uz „blagoslov njegovih bliskih prijatelja, vladike Grigorija i igumana manastira Tvrdoš Save Mirića“.
O celom slučaju je obaveštena i austrijska ambasada u BiH, pa se, kako piše Buka, očekuje da će austrijske diplomate uskoro obići lokalitet tvrđave stare 130 godina.