banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 19:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Najnovije kazne
PostPoslato: 19 Jul 2011, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Doslo vrijeme odmazde. Svaki dan uvode sve vise kazni. Jos malo pa ce biti kazna i za hodanje ulicom ako nosite kratke rukave, a nije suncano.
Najnovije represije:

Pješak koji prelazi ulicu u alkoholisanom stanju platiće kaznu od 100 do 300 maraka, dok će vozač koji ne ukloni blato, snijeg i druge materije sa točkova, vjetrobranskih stakala i ostalih dijelova vozila, kao i kolovoza, platiti kaznu od 50 KM.

To su samo neke od kazni koje su propisane Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske koji je nedavno stupio na snagu.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić rekla je "Glasu Srpske" da će kaznu od 100 do 300 maraka platiti i vozač koji upotrebljava sredstva za ometanje uređaja kojim se mjeri brzina kretanja vozila, kao i svi oni čija se vožnja može okarakterisati kao nasilnička.

- Istim iznosom novčane kazne kazniće se i vozači koji ne poštuje saobraćajnu signalizaciju i pravila kretanja u kružnom toku, ali i oni koji ne obrate pažnju na djecu u saobraćaju. Osoba koja pusti dijete starosti do šest godina da samo učestvuje u saobraćaju na kolovozu bez pratnje lica starijeg od 16 godina takođe će biti kažnjena od 100 do 300 maraka - kazala je Kostićeva.

Naglasila je da će novčanu kaznu od 40 maraka platiti vozač koji za vrijeme vožnje uključi audio-uređaj toliko glasno da ne može da čuje zvučne signale ostalih vozača, ali i onaj koji se nepropisno zaustavlja i parkira.

- Vozač javnog prevoza koji drži otvorena vrata biće kažnjen sa 50 KM, kao i svi oni koji u zoni smirenog saobraćaja upravljaju vozilom većom brzinom od deset kilometara na čas - rekla je Kostićeva i dodala da će vozači koji prekrše ove propise i izazovu saobraćajnu nesreću biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM, te će im biti izrečena zabrana upravljanja vozilom od jednog do tri mjeseca i uračunata dva kaznena boda.

Prema riječima Kostićeve, novčanom kaznom od 800 do 2.400 KM kazniće se organizator sportske i druge manifestacije ako se ona organizuje bez prethodno pribavljenog rješenja MUP-a, ili se ne preduzmu sve mjere bezbjednosti.

- Vozaču za vrijeme vožnje nije dozvoljeno da upotrebljava slušalice za slušanje audio-uređaja na oba uva. Za vrijeme kretanja vozila zabranjeno je uskakati i iskakati iz vozila, otvarati vrata, naginjati se van i kačiti se za vozilo - kazala je Kostićeva.

Kada je riječ o kaznama koje su ranije propisane, prelaženje ulice mimo pješačkog prelaza kažnjava se sa 40 KM.

Pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Zoran Andrić rekao je da je na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH broj kaznenih bodova koji se može dodijeliti vozačima jedan ili dva, u zavisnosti od prekršaja koji je pričinjen.

- Ako u toku jedne godine vozač dobije sedam kaznenih bodova, nadležni organ pozvaće ga na predavanje o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja i nepoznavanja saobraćajnih propisa - kazao je Andrić.

Prema njegovim riječima, vozaču koji u toku jedne godine skupi najmanje deset kaznenih bodova biće oduzeta vozačka dozvola jedan mjesec i biće upućen na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa.

Andrić napominje da vozač koji ima više od dva grama alkohola u krvi dobija odmah dva kaznena boda, dok vozač koji u naselju prelazi ograničenu brzinu takođe može da dobije odmah dva kaznena boda.

Predsjednik Udruženja za unapređenje saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da je uvođenjem pojedinih kazni koje do sada nisu postojale unaprijeđen saobraćaj na području RS.

- Do sada nije bilo kazne za pijanog pješaka, a više njih poginulo je zbog toga što su prelazili ulicu u alkoholisanom stanju. Pojedinim odredbama novog zakona biće bezbjedni kako pješaci tako i vozači - kazao je Jaćimović.

Novčane kazne

Prekršaj Kazna
Prekoračenje brzine....od 40 do 1.000 KM

Vožnja u pijanom stanju..od 50 do 1.000 KM

Prelaženje ulice u pijanom stanju...od 100 do 300 KM

Dijete samo na kolovozu...od 100 do 300 KM

Nepoštivanje saobraćajne signalizacije od 100 do 300 KM

Blato i snijeg na vozilu...50 KM

Otvorena vrata na vozilu...50 KM

Glasna muzika...40 KM

KAZNENI BODOVI

Prekršaj Broj kaznenih bodova

Prekoračenje brzine.....od 1 do 2

Vožnja u pijanom stanju...od 1 do 2

Izazivanje saobraćajne nesreće..2 boda

Kaze "- Do sada nije bilo kazne za pijanog pješaka, a više njih poginulo je zbog toga što su prelazili ulicu u alkoholisanom stanju. Pojedinim odredbama novog zakona biće bezbjedni kako pješaci tako i vozači - kazao je Jaćimović."

Pa ako se pjesak nije sjetio u takvom stanju da ne prelazi ulicu, bas ce se sjetiti da mora platiti kaznu ako je predje :lol:
Ovo je izaslo da je svrha postalo samo kaznjavanje i kradja para od gradjana, a ne bezbjednost. Ovo je ocigledan primjer.

Izvor: http://www.banjalukalive.com/drustvo/za ... 00-km.html

Filozofija...

Vrh

Tema posta: Re: Najnovije kazne
PostPoslato: 19 Jul 2011, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Nervira me sto kazu da je kazna za voznju u pijanom stanju minimum 50KM.
Lazu. 100KM. Lafo 50 za testiranje.

Jedino sto mi nije jasno, je ovaj zakon o kaznjavanju pijanih pjesaka.
Ja se sad napijem i ne smijem preci ulicu?! Sta da radim?! Da kruzim ko budala?

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 12:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ništa pretrči :roll:
Kako je krenulo ne ide na dobro...još će me kazniti ako vozim niskoprofilne gume, oporezovati brkove, uvesti registraciju za dječija kolica, tehnički za bicikle i šta već....

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 12:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
jao sta bi dao da uvedu kaznjavanje preko slika,da uslikas majmuna u prekrsaju i komunalnoj il saobracajnoj dostavis.....
barem jednom nedeljno me umalo kao pjesaka na zebri neko zgazi jer me ne registruje posto ima preca posla-skrece bez zmigavca sa mobilnim u ruci...... u iskusenju sam da nosim kamen u dzepu jer mi se doslovce to desi svakih cetri pet dana, pa nek zvizdi sajba zadnja a i glava ako izadje da se buni

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
:lol: :lol: :lol:

ontopic: ko će utvrditi ovo "novčanu kaznu od 40 maraka platiti vozač koji za vrijeme vožnje uključi audio-uređaj toliko glasno da ne može da čuje zvučne signale ostalih vozača" i kako?

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 13:50 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 23 Jan 2011, 22:54
Nidje veze su ove kazne za pijane pješake. Ako čovjek normalno prelazi ulicu ne vidim razlog da ga se kazni. Ako pravi problem treba da se kazni, bio pijan ili ne.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 13:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tačno ljudi ne znaju kako da napune budžet za svoje raskošne prohtjeve pa bi da gule kožu narodu i ovo malo što im je ostalo....čim su objavili za kandidaturu BIH 2013 u naznakama ovi skočili da prave Jevropu u malom ovde, preko noći da naprave Holanđane od nas. Gospoda u Versaju bi da budu veći katolici od pape samo se bojim da ne završe ko Bastilja.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mislim ona kazna za puštanje djeteta mlađeg od 6 godina da prelazi ulicu je smiješna. Tim roditeljima koji to naprave dijete treba trajno oduzeti.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ja mislim da ćemo se mi jako lijepo navići na sve.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Unbeliever je napisao:
Ja mislim da ćemo se mi jako lijepo navići na sve.

+1

Ja ne vidim neki prevelik razlog da se uzbuđujemo oko ovih kazni ako bi to donijelo većoj sigurnosti u saobraćaju. Jedini problem je što će naravno neki opet imati povlastice, a drugi će da plate te kazne.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 17:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Treba kaznajvati, samo tako se mozemo opametiti. Gledam bas prekjuce kad sam isao voziti bicikl dole kod Rebrovca gdje je onaj student poginuo, ljudi dole voze kao ra su retardirani u glavu, od slepera do obicnih automobila svi voze kao manijaci, cak kad sam isao stazom i posmatrao ih kako izlaze iz krivine, znaci bukvalno ljudi voze na granici. Zato vise dole i ne idem sa biciklom, jer stvarno je opasno.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 18:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Jul 2011, 11:41
policija trenira strogocu,biciklisti kacigu na glavu.Moj jadni komsija sa penzijom oa 220KM, platio je dvije kazne za nenosenje kacige.80KM.A drugi komsija ostavio je bicikl policajcu jel mu je veca kazna nego vrijednost bicikla.I akcija je uspjela-biciklisti nose kacige.Jedini je problem sto nasilne motoriste bez kacige niko nesmije da zaustavlja.Ali to je nas zakon.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Sve su mi kazne prihvatljive,osim ove za muziku za koju smatram da je sklona zloupotrebi od strane plavaca.
Vidim da su sada malo i kruzne tokove spomenuli, a danas sam vidio i policiju kraj kruznih tokova da zaustavlja. To je pozitivno, jer je kod nas kruzni tok....zona visokog rizika.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
A bicikliste su zaboravili??? :angry4: Pa nema neopreznijih učesnika u saobraćaju od biciklista! Ili bar 95% njih.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sada znaci imate dva Zakona, oba losa :) Po kom ce se raditi jer ima primjera kojih nema u oba teksta ;)
Vrh gluposti je muzika. I zasto je neophodno cuti sirenu drugog vozila? Em se ne cuju sve istom snagom, em se vozila razlikuju po zvucnoj izolaciji do te mjere da ne cuje nista spolja i kada mu je radio ugasen. Em na vecim brzinama onaj sto je samo 10 m iza moze samo uzalud svirati do besvijesti. Ne cuje se.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 20:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ili ako voziš produvali golf 2 dizel koliko čekića ništa se ne čuje bučan ko T-55 oće li i njemu kazna se naplatiti zbog buke :roll:

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 20:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
filozof sa vrbasa je napisao:
Mislim ona kazna za puštanje djeteta mlađeg od 6 godina da prelazi ulicu je smiješna. Tim roditeljima koji to naprave dijete treba trajno oduzeti.

Zašto onda praviti dijete, ako ga ne mogu poslati u prodavnicu po pivo?

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 21:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
vidim da su oni u vladi dobli jos jednu sjajnu ideju kako da popune budzet, bice pavva ko salate,,,
kako je krenlo jos samo fali da zabrane voznju i odanje po ulci!

i jos 1me interesuje npr sta ako idu npr2pjesaka pijani i nepijani,i trebaju prec ulcu, sta sad? jel moze ovaj nepijani da prevede ovog pijanog? il ga mora ostavt onako na semaforu nek stoji dok se ne otrjezni,,,

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 21:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
zipo je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:

Zašto onda praviti dijete, ako ga ne mogu poslati u prodavnicu po pivo?

Ako ćeš ga samog puštati preko kružnog toka, onda ga nemoj ni praviti.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 22:11 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A kako će oni da traže roditelje? Dijete za ruku i vodi nas gdje živiš? :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]