Vuk_samotnjak je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Prvo pravila znam, kao i opremu. Kazem igrao sam bas puno kompjuterskih igara (a tamo imas uvijek svakakva objasnjenja), kasnije pratio dosta na ovim kanalima kod nas i tako to...
Igrao igricu na kompjuteri i odmah bi podrzao projekat iste i mislis da je to sve lako
Medjutim, ti nisi odgovorio na okvirno pitanje; koja je svrha ulaganja npr. 500.000 KM u Borac? Pa cak i da osvoji Prem. ligu Bih? Da nece mozda Borac uci u ligu Uefa, ili ne daj boze u ligu sampiona? Ono sto je jednom Crvena Zvezda kao klub sa nasih prostora uradila '91, za naseg zivota se nece ponoviti...
Ne kazem da razne sportove ne treba uopste podrzati, ali smatram da treba biti reorganizacije u podjeli sredstava i odredjivanju prioriteta. A po meni, ekipni sportovi vise ne bi to trebali biti.
Da li ce se u tom nekom turisticko-profitabilnom smislu uzeti Golf ili slican egzoticni sport (dobro na zapadu golf nije egzotican), nije bitno, ali bitno je da grad nema neku turisticku ponudu niti mi djeluje kao da je u tom polju prisutna bilo kakva organizacija ili ideja.
Ulaganje u Borac je ulaganje u omladinu u bar 100 djecaka koji ce se baviti fudbalom ulaganjem u jos 5-10 FK klubova je jos 250-500 djece koji se bave sportom takmicenja na regiji BL ulaganjem milionske cifre u golf je pomaganje bogatasima da se jos vise odvoje od obicnih smrtnika.
Pomenuo si i kao turisticku atrakciju golf terene mislis da ce neko ici igrati golf na Manjaci a spavati u hotelu Palas znas li ti na sta treba da lice ti golf tereni kakvu infrastrukturu vuku za sobom mislis da je golf teren xxx dunuma zemlje i opleti palicom tako misle mnogi al nije koliko treba suncanih dana da bi taj sport mogao kod nas da se odrzi a koliko mi imamo suncanih dana ima toga jos al neka ti si igrao na kompjuteru igricu i mislis da je profitabilna
A sto se tice KOSTANJA:
ako vec postoje obezbijedjena sredstva koja pominje taj Bijelic, onda grad i nema nekih posebnih ulaganja na svoj teret.
To sto je kod nas drzava sama sebi napravila glupost pa se prostori koje koriste klubovi i neprofitabilna udruzenja oporezuju na racun gradskih budzeta je druga prica...
Nema sta grad da ulaze samo da nade lokaciju kupi zemljiste obezbjedi prilaz tom zemljistu obezbjedi infrastrukturu mozda angazuje Tanaris da postavi travu a pocupa korov a gospodin ce sa svoja 3.5 milona da izbusi rupe i kupi zastavice mozda uzme i neko mini vozilo i da se uplusa 3 miliona fino nema sta
a covjeka.
- prvo nisam rekao da treba graditi Mauna Kea na Vrbasu.
- 500.000KM koje Borac dobije ne osjeti ni jedna postava (osim seniorske) osim mozda juniorske. djecaci placaju mj. clanarinu od koje se prakticno moze platiti trener. Za seniore koji nikakve rezultate nisu pokazali jos od '87-e je to puno para i bunar bez dna.
- zasto bi grad trebao da KUPUJE
svoje zemljiste? to se da na koristenje, napravi se ugovor, obicno 4-godisnji, itd.
- i treci put cu ponoviti, ne znam otkud mu pare, ne znam da li ih pere, ali da neko lazira 3.mil. KM na rupe i par vozila za golf moze samo proci kod nezainteresovane gradske uprave. Da si citao sta sam napisao, bilo bi ti jasno da se trazi strategija razvoja, a ako se to iole dobro uradi, i ako iole odgovorna lica kontrolisu sve sto grad finansira, tesko da bi im moglo promaci da neko opere 3mil. na nacin na koji si ti opisao.
- sto se tice suncanih dana imamo ih vise nego Skotska, koja je jedna od zemalja koja prednjaci u Golfu.
U svakom slucaju, ja bar pozitivno gledam na pokusaj, tj. tu ideju, ali ni u kom slucaju ne bih podrzao ni jedan, a pogotovo ne tako vrijedan projekat dok ne bih imao sve transparentno i isplanirano objasnjeno od pomenutog predlagaca.
PS
Sjetimo se price kako su Kostelici na sve strane prakticno gladnih usta trazili podrsku od svih relevantnih institucija u HR. Vjerovatno su nailazili na takve kao ti koji su u najblazem slucaju imali komentare "cuj olimpijski skijaski sport u HR, mediteranskoj zemlji sa blagom klimom i 1.5 planinom".
I sta bi onda kad su poceli sa uspjesima?
Sramotno je to sto nase vlasti nemaju sluha za bilo kakve nove ideje, a jos gore je to da i kad neko koga nisu pomagali postigne neki uspjeh - pa mislim da bi radje da nije doslo do takvih rezultata, primjer: onaj nas maratonac iz MG-a, a da ne spominjem Djokovica u Srbiji.
Rijetko ces negdje u svijetu naici na politiku da prvo trebas postici rezultat da bi te neko podrzao, dok s druge strane se na sve moguce nacine trosi na sportove i klubove od kojih niti ima rezultata niti dugorocnih planova koji su se ikad ostvarili.