banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Dec 2009, 16:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Prije par sati,Srbija je zvanično podnijela kandidaturu za EU.
Od prije nekoliko dana državljani Srbije mogu da putuju bez viza u zemlje"Šengena".

Citiraj:
Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Stokholmu švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu kandidaturu za punopravno članstvo Srbije u EU. Srbija će ispuniti sve uslove, rekla dvojica lidera.
...

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/384321/Srbija+podnela+kandidaturu+za+EU.html

Tekst kandidature:
Citiraj:
U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji, imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU, ističe se u dokumentu koji će predsednik Srbije Boris Tadić danas u Stokholmu predati švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu, čija zemlja predsedava Unijom.

"Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU", ističe se u ovom dokumentu koji su potpisali predsednik Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

A gdje je BiH u toj priči?Ni put bez viza,ni i kandidature za EU...a nekim političarima puna usta euroatlantskih integracija i bezviznog režima.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2009, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Drago mi je zbog Srbije, uspjeh Srbije je i naš uspjeh.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 15:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
happy happy joy joy 8)

Or somewhere in between.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
filozof sa vrbasa je napisao:

Slazem se. Volio bi da svi udjemo u eu zajedno. Mislim da bi cijeli ostatak bivse yu trebao uci zajedno. Ne svidja mi se sto hr ulazi prije jer postoji mogucnost kad hr udje da sprecava srbiju i bih da udju bas kao sto je slovenija sprecavala hr. Bojim se znajuci Hrvate da ce zloupotrijebiti polozaj u kom se nadju i smatram da bi nas zato trebali pustiti odjednom. Razlog vise je sto korupcija u hr kao i nepostovanje ljudskih prava cvjeta bas kao i kod nas. Mislim da bi hrvati trebali pricekati malo a ovako postoji mogucnost da nas koce.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 23:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Nov 2009, 15:41

Naravno ,ako bog da i RS ce uskoro biti deo Srbije

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 23:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2008, 01:32
DimitrijeLjotic je napisao:

Naravno ,ako bog da i RS ce uskoro biti deo Srbije

A šta ako nedadne :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 23:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
jellyfish je napisao:

Slazem se. Volio bi da svi udjemo u eu zajedno. Mislim da bi cijeli ostatak bivse yu trebao uci zajedno. Ne svidja mi se sto hr ulazi prije jer postoji mogucnost kad hr udje da sprecava srbiju i bih da udju bas kao sto je slovenija sprecavala hr. Bojim se znajuci Hrvate da ce zloupotrijebiti polozaj u kom se nadju i smatram da bi nas zato trebali pustiti odjednom. Razlog vise je sto korupcija u hr kao i nepostovanje ljudskih prava cvjeta bas kao i kod nas. Mislim da bi hrvati trebali pricekati malo a ovako postoji mogucnost da nas koce.

Sasvim moguc scenario vezano za blokiranje jer bi, u ovom slucaju, HR verovatno tezila da od Srbije iznudi neko priznanje kako je vrsila agresiju na HR i da plati ratnu stetu, pa bi to predstavljalo problem, ono u sta sam ja ubedjen vec mnogo godina je da ce Srbija uci zajedno sa HR u EU, mozda i Turska, CG i Makedonija budu u tom paketu, a bosna tek tamo nekada sa Albanijom, jer je uredjenje u te dve zemlje katastrofalno i stvarno se treba desiti cudo da oni u skorije vreme udju u EU... Bice dobro ako BiH udje u EU do 2018.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 00:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Hertzog je napisao:
a bosna tek tamo nekada sa Albanijom, jer je uredjenje u te dve zemlje katastrofalno i stvarno se treba desiti cudo da oni u skorije vreme udju u EU... Bice dobro ako BiH udje u EU do 2018.

Kad se ima nesposobna politička elita na vlasti i još plus sa složenim državnim sistemom, onda to ima da trucka i trucka i TRUCKA do besvijesti i EU zajedno s nama :)
Dok se uradi jedna najobičnija "amandmanska dopuna zakona", znoj svoj proliše zajedno pozicija i opozicija.. Takvi nismo ni blizu Evrope, bolje nam dođe Tasmanija ili slični konkurenti :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Drago mi je zbog Srbije, ukoliko je to ono sto ce joj donijeti prosperitet...
Samo.. ne znam sta ce nam donijeti EU uopste?
Mislim da ce nam eventualnu ulazak u EU donijeti samo jos tezi zivot. Slovencima je sada tezi zivot nego prije ulaska u EU. Plate su ostale iste, samo su cijene vece, po EU standardima. Tako ce biti i kod nas, plate iste, a sve sto je u KM bice u EUR..
Mene nekako plasi sva ta prica oko ulaska u EU...
Naravno jedva cekam vizne olaksice, tj. bezvizni rezim, kao i vecina mladih u BiH, ali eto, i kod Srbije se uspostavilo da taj bezvizni rezim ima i svoje zackoljice..

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 13:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gizzzmo je napisao:
Mislim da ce nam eventualnu ulazak u EU donijeti samo jos tezi zivot. Slovencima je sada tezi zivot nego prije ulaska u EU. Plate su ostale iste, samo su cijene vece, po EU standardima. Tako ce biti i kod nas, plate iste, a sve sto je u KM bice u EUR..
Naravno jedva cekam vizne olaksice, tj. bezvizni rezim, kao i vecina mladih u BiH, ali eto, i kod Srbije se uspostavilo da taj bezvizni rezim ima i svoje zackoljice..

Na kakve zackoljice mislis :-? :-? :-?
Uz to mislim da ce se i plate morati prilagoditi uslovima zivota, ovo je konkretno tema o Srbiji tako da je tamo vec poprilicno skup zivotni standar pa ce cene ostati iste kao i plate, a ako je i BiH u igri kao sto si naveo/la primer, mislim da nece doci to te "jedan za jedan" zamene KM u Euro, ipak je to drasticna razlika

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Uz to mislim da ce se i plate morati prilagoditi uslovima zivota

Hehehe.. misliš prijatelju da je poslanicima parlamentarne skupštine BiH lako da se odreknu svoje mjesečne plate od 7.000 KM ? :) Kod nas se takav film još neće gledati :) :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
Hertzog je napisao:
Uz to mislim da ce se i plate morati prilagoditi uslovima zivota

Hehehe.. misliš prijatelju da je poslanicima parlamentarne skupštine BiH lako da se odreknu svoje mjesečne plate od 7.000 KM ? :) Kod nas se takav film još neće gledati :) :)

Pa pojam prilagodba plate sigurno ne znaci smanjenje plate jer su i ovako mizerne osim tih politickih...

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Pa pojam prilagodba plate sigurno ne znaci smanjenje plate jer su i ovako mizerne osim tih politickih...

Ako prosječan građanin BiH ima platu od 700-800 KM, onda je poslanička plata od 7.000 KM prevelika i previše za naš "domaći" standard :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ja nisam ni pominjao politicare nego ti

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 15:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Pa ja nisam ni pominjao politicare nego ti

Njihova plata je pravi odraz našeg građanskog društva i koliki je naš standard.. zato je za primjer najbolje uzeti političara :)

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 08:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Gizzzmo je napisao:

Na kakve zackoljice mislis :-? :-? :-?
Uz to mislim da ce se i plate morati prilagoditi uslovima zivota, ovo je konkretno tema o Srbiji tako da je tamo vec poprilicno skup zivotni standar pa ce cene ostati iste kao i plate, a ako je i BiH u igri kao sto si naveo/la primer, mislim da nece doci to te "jedan za jedan" zamene KM u Euro, ipak je to drasticna razlika

Sto se tice viza, ipak to nije bas potpuna liberalizacija viznog rezima, jer te odmah u startu uslovljavaju koliko mozes gdje ostati... Dok se ljudi iz ostalih zemalja mogu zadrzati koliko zele gdje zele (naravno, uz prijavu boravka).
Nadam se da si u pravu sto se tice cijena i standarda, jer imam kucne prijatelje iz Slovenije, koji zaista mnogo teze zive od kada su usli u EU i da su cijene bukvalno skocile, a plate ostale iste.
Bas sam juce pricala sa njima kazu da ljudi ostaju bez posla masovno (sto je naravno produkt i ove krize), cak se i banke zatvaraju, a eto, sticajem okolnosti i taj moj prijatelj je jedan od njih...
Ne zelim da se te stvari i nama dese.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 09:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ljudi bez posla ostaju i kod nas (a i ostatku sveta), a za to je kriva ekonomska kriza a ne ulazak u EU... Sto se tice bezviznog rezima, nema ama bas nikakvih zabrana i mozemo putovati po EU (osim UK i Irske) bas kao i Hrvati. I kod njih mozes boraviti na prostoru EU maximalno 3 meseca u toku pola godine i to nije nista drugacije nego sa srpskim papirima

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 09:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ljudi bez posla ostaju i kod nas (a i ostatku sveta), a za to je kriva ekonomska kriza a ne ulazak u EU... Sto se tice bezviznog rezima, nema ama bas nikakvih zabrana i mozemo putovati po EU (osim UK i Irske) bas kao i Hrvati. I kod njih mozes boraviti na prostoru EU maximalno 3 meseca u toku pola godine i to nije nista drugacije nego sa srpskim papirima

OK, hvala na info.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Gizzzmo je napisao:
Sto se tice viza, ipak to nije bas potpuna liberalizacija viznog rezima, jer te odmah u startu uslovljavaju koliko mozes gdje ostati... Dok se ljudi iz ostalih zemalja mogu zadrzati koliko zele gdje zele (naravno, uz prijavu boravka).

Prijava boravka je nuzna za bilo cijeg drzavljanina a vremensko uslovljavanje vazi za sve. Barem je tako u DE. A za cijene si i te kako u pravu. SVe sto je onomad kostalo 1 KM uvodjenjem Eura je postalo 1 Eu :-?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ja, koliko znam (ako se ne varam), sa HR pasosem mozes da boravis u komadu 3 mjeseca, da izadjes i sutradan se vratis. (Bar tako radi gomila ljudi koji rade na crno u EU). E sad...ako se nesto u medjuvremenu nije promjenilo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]