banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 17:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2008, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Холандија неће обновити клинички центар у Бањалуци, него у Тузли

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је данас да је Влада Холандије одбила да финансира пројекат реконструкције и опремања Клиничког центра /КЦ/ Бањалука, а прихватила исти такав пројекат за Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Тузла.

"Не мислимо да је то случајно. Мислимо да су то излобирали сарајевски кругови који су вршили притисак на холандску Владу да не одобри средства КЦ-у Бањалука и да то не дозволи Републици Српској, јер је, наводно, она извршила злочине", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након посебне сједнице Владе РС.

Додик је подсјетио да је Влада РС прије годину и по дана прихватила понуду која подразумијева донацију Владе Холандије.

"Наша је грешка што смо вјеровали обећањима холандског амбасадора у БиХ, који нас је преварио, и изасланици холандске краљице, која нам је, такође, обећала та средства", рекао је Додик.

Он је навео да се с овим пројектом ''захладило'', након одређених активности, поготово након пресуде Међународног суда правде у Хагу у тужби БиХ против СР Југославије од 26. фебруара прошле године.

Додик је навео да је ово некоректан потез холандске Владе, која је била веома селективна у одобравању средстава, за која су у исто вријеме аплицирали КЦ Бањалука и УКЦ Тузла.

Влада РС данас је на посебној сједници задужила Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да наставе реализацију овог пројекта и да реконструкција почне 20. маја.

"Влада је прихватила понуду за преговоре са аустријском `Фортис` банком, која је спремна дати 1,3 милиона евра донације и 9,7 милиона евра кредита под прихватљивим условима - нултом каматом, грејс периодом од двије године и роком отплате на 10 година", рекао је Додик.

Он је навео да би ови преговори требало да буду завршени у наредних 30 дана.

"Из Развојног програма РС Влада ће одобрити 20 милиона КМ, што ће са средствима аустријске банке бити довољно за грађевинску инфраструктуру и опремање КЦ-а према општем стандарду", појаснио је Додик.

Он је додао да би, након пресељења старе болнице из центра града на локацију КЦ-а на Паприковцу, локација у центру града требало да буде продата и да би тај новац намирио остатак средстава потребних за реализацију пројекта.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић рекао је да је холандска Влада образложила да је прихватила пројекат УКЦ-а Тузла, а одбила пројекат КЦ-а Бањалука, због параметра исплативости, који за Тузлу износе 3,5, а за Бањалуку 3,3.

"Међутим, то је само формално образложење, јер чак је и холандски министар здравља рекао да се такви параметри не могу користити за здравствене установе, будући да оне нису профитабилне компаније", истакао је Шкрбић.

Он је навео да ће пројектом реконструкције и опремања КЦ-а Бањалука све клиничке услуге бити централизоване на Паприковцу, затим изграђени нови објекти за радиотерапију и за психијатрију, а предвиђена је и изградња нових објеката Медицинског факултета и Средње медицинске школе, са истраживачким центрима.

На данашњој сједници Владе једина тачка дневног реда била је информација о пројекту реконструкције и опремања КЦ-а Бањалука.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 14:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Evo snijeg samo što nije :D

---------------

Izvukla zmiju umjesto zdravstvenog kartona
Snežana TASIĆ

07.04.2008 18:47

PRIJEDOR - Medicinska sestra Gina Desnica doživjela je veliki šok kada je u petak u kartoteci ambulante u Brezičanima umjesto da izvadi zdravstveni karton zamalo uhvatila zmiju koja je tu imala svoje leglo.

"Nisam mogla da povjerujem svojim očima. Kad sam otvorila kartoteku i ugledala zmiju, vrisnula sam i rekla užasnuto koleginici da vidim zmiju. Ona mi nije u prvi mah povjerovala, dok nije ustala i vidjela. Pošto sam bila u šoku nisam vidjela koja je zmija u pitanju, ali mislim da je bila duga oko metar. Kada je ugledala svjetlo, počela je da se kreće", priča Desnica.

Kaže da su ona i koleginica, kada su se malo pribrale, pozvale ekipu iz prijedorskog Doma zdravlja koji su je instrumentima uhvatili i izbacili kroz prozor.

Desnica od petka nije htjela da ide u Brezičane na posao, te je ova mjesna ambulanta do daljeg premještena u prijedorski Dom zdravlja.

"I ranije je bilo miševa, ali mi nisu vjerovali i sve su mi govorili - ćuti, sramota je. Ovo je prevršilo svaku mjeru i tu nema sramote. Ako je za renoviranje, neka se renovira i ja ću se vratiti, jer sam na ovom terenu više od 20 godina", kazala je Gina Desnica.

Direktor prijedorskog Doma zdravlja Mladen Miodragović kazao je juče da su sve područne ambulante u sličnom stanju i da se u njih nije ulagalo od momenta otvaranja, a to je bilo prije trideset i više godina.

"Došlo je vrijeme da se kroz projekat porodične medicine svi naši prostori urede i prilagode standardima i normativima koji odgovaraju zdravstvenoj ustanovi. I ova ambulanta je bila za renoviranje, ali iduće godine. Ovaj događaj će nas primorati da je stavimo u prioritet", rekao je on.

Naglasio je da je pod istim krovom sa ambulantom bio i alternativni smještaj.

"Iseljenjem porodice koja je tu donedavno boravila ostao je kamion smeća", rekao je Miodragović.

On je dodao da je odmah aktivirana Higijensko-epidemiološka služba, da je izvršena dezinfekcija i dezinsekcija tog prostora, te da su juče angažovani i radnici Komunalnog preduzeća koji su izbacili otpad iz pomoćnih prostorija.

Dok ne bude završeno bar privremeno uređenje prostora, mještani Brezičana mogu ljekarsku pomoć dobiti u Domu zdravlja Prijedor, gdje je ambulanta privremeno premještena. Dom zdrvalja će za sanaciju ambulante u Brezičanima izdvojiti oko 50.000 KM.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Слиједи измјештање Хирургије, Клинике за плућне болести и Завода за патологију

БАЊАЛУКА, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Вршилац дужности генералног директора Клиничког центра Бањалука Мирко Станетић изјавио је да ће након реконструкције Клиничког центра, коју ће умјесто холандске Владе финансирати Влада Републике Српске (РС), из центра града на локацију Паприковац бити измјештене све хируршке клинике, Клиника за плућне болести и Завод за патологију.

"Коначан циљ реконструкције је и изградња 12 операционих сала, изградња клинике за интензивну његу са 28 јединица, болничких капацитета за урологију, пулмологију, абдоменалну хирургију, кардиоваскуларну и торакалну уз пратеће садржаје", рекао је Станетић новинарима данас у Бањалуци.

Он је истакао да је планирана и реконструкција лифтова, степеница, кровова, клизишта, отпадних вода, санирање отпадних материја, санирање електро-снабдијевања КЦ и изградње нових централа и постројења за елиминацију отпада.

Станетић је изразио жаљење што Влада Холандије није раније упутила одговор да неће финансирати реконструкцију КЦ-а Бањалука, него Универзитетско-клинички центар (УКЦ) у Тузли, јер би до сада већ бити предузети неки кораци.

"Хвала им на сарадњи и мислим да то не значи и крај сарадње са холандском Владом. Вјероватно ће бити неких финансијских аранжмана", рекао је Станетић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић новинарима је потврдио да ће реконструкција Клиничког центра започети 20. маја и да ће Влада РС у наредне двије године из развојних средстава издвојити 20 милиона КМ за овај пројекат.

Очекују се и средства аустријске Фортис банке, која је спремна дати 1,3 милиона евра донације и 9,7 милиона евра кредита под прихватљивим условима - нултом каматом, грејс периодом од двије године и роком отплате на 10 година.

"Средства Владе РС биће довољна да се крене са радовима и да се крене са оним дијелом који је неопходан за припрему саме реконструкије", рекао је Шкрбић након отварања Клинике за максилофацијалну хирургију.

Шкрбић је истакао да постоје договори са "Електродистрибуцијом" која мора да осигура напонски прстен око КЦ-а како би овај центар у сваком тренутку располагао са довољном количином електричне енергије, а потребно је обезбиједити и адекватно снабдијевање водом.

Предсједник Владе РС Милорад Додик саопштио је данас да је холандска Влада одбила да финансира пројекат реконструкције и опремања КЦ Бањалука, а прихватила исти такав пројекат за УКЦ Тузла.

На посебној сједници Влада РС данас је задужила Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да наставе реализацију овог пројекта и да реконструкција почне 20. маја.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Чекамо 20. мај. :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 20:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2006, 17:56
Видјевши ЗГРАДУ ВЛАДЕ и расипништво Додиковог режима, холанђани су рекли "Зашто давати паре просјаку који вози мерцедеса?"... Што вјероватно има и логике...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 20:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
RS-Odbrana je napisao:
Видјевши ЗГРАДУ ВЛАДЕ и расипништво Додиковог режима, холанђани су рекли "Зашто давати паре просјаку који вози мерцедеса?"... Што вјероватно има и логике...

Nemoj tako. Ako Milorad kaže da mu to smještaju iz Sarajeva, onda je tako. Eto, da nisu bili bili megalomani i iživljavali se gradnjom staklenog dvorca, možda bi imali pristojnu bolnicu. Ali šta će to njima, kad njima zatreba onda će u Austriju ili barem Beograd, tako da to nije prioritet.
Zaboravih da kažem, to mu smještaju iz Sarajeva a iza svega stoje određeni krugovi međunarodne zajednice, tako se ispravno kaže. :lol: :lol:

Citiraj:
"Влада је прихватила понуду за преговоре са аустријском `Фортис` банком, која је спремна дати 1,3 милиона евра донације и 9,7 милиона евра кредита под прихватљивим условима - нултом каматом, грејс периодом од двије године и роком отплате на 10 година", рекао је Додик.

Ovo je apsolutno najbolja banka za koju sam čuo! Gdje su do sada u RS? :lol: :lol: Poklanjaju milione i daju kredite od kojih ništa ne zarađuju nego samo imaju gubitak. :lol: :lol: I to sve još nije dosta nego će se tek pregovarati, možda oni na kraju budu plaćali kamate RS jer imaju tu čast da sarađuju sa takvim velikanom i ulažu na sveto tlo RS. :lol: :lol: :lol:
Sve mi se čini da će to budžet odnosno građani sve debelo platiti, a istražni ograni nakon par godina imati mnogo posla.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 22:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Кад се не ради не ваља, кад се ради опет не ваља?! :-?

Poslednji put menjao меди dana 08 Apr 2008, 23:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
UKC Tuzla ima velike pomake u mnogim pitanjima, a nista od toga nije sasvim slucajno... ali politika je takva ... :roll:
Ja vjerujem da ce se izgraditi KBC i konacno zavrsiti, samo zao mi je sto ne ide preko donacija, bolje donacija nego kreditna zaduzenja... :roll: Mile ce iz kaprica napraviti josh bolju zgradu nego sto bi Holandjani.... on i sam prizna da ga vrlo cesto malo prkosa tjera u takve projekte :D

p.s. (sad ce fantomacan da puca ....).... bas se zabavljam :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 23:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Valjda ce i ovo konacno biti realizovano, stvarno je sramota da ovoliki grad ima hirurgiju u montaznom objektu.

Sto se tice zgrade vlade, neka je, bar je mozemo gledati svaki dan:). Mozda su trebali prvo bolnicu srediti, ali dobro, sad ce i to.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 07:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
medi je napisao:
Кад се не ради не ваља, кад се ради опет не ваља?! :-?

Stvar je u tome sta se radi i kako se radi.

Znas kako...kad se odradi onda ce narod mozda reci "svaka cast". Samo bojim se da ce i taj projekat zavrsiti krecenjem zidova i stolarije. A nama ce se zamazati oci kako su milioni ulozeni. No dobro...

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 07:22 
Citiraj:
Samo bojim se da ce i taj projekat zavrsiti krecenjem zidova i stolarije. A nama ce se zamazati oci kako su milioni ulozeni. No dobro...

O tome je rijech!!
Mile ce to sve uraditi, ali naravno i sebi koji dinar u dzep!!!
Citiraj:

Ima, i to velike!!!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 08:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ajd da kazem da nije problem ona zgrada Vlade, problem je sto je ogroman novac upucan u nju a sa druge strane se ceka neka donacija od Holandije.

Ali ajd dobro, bar je priznao da su ga izvisili sa obecanjem. Sto je tacno. Mada ne vjerujem da je u pitanju neka zavjera iz Sarajeva. Prilicno nespretno opravdanje.

Ali ok, neka se gradi. Bolje ikada nego nikada. :)

Nadam se da ce paralano sa radovima ulagati i u dodatno obrazovanje medicinskog kadra. Kursevi, seminari, posjete drugim centrima su neophodni jer uzalud vam 100 super-mega-giga-modernih bolnica ako u njima nema ko raditi. Iz meni bliskog primjera znam da mnogi specijalisti nisu nikad ni culi za neke metode ljecenja koje se praktikuju u EU. A to cak nisu ni neke komplikovane, niti skupe metode, niti je aparatura skupa, ali su daleko, daleko efikasnije i brze.

A kako ne znaju za te metode, kako ce znati kakva im oprema treba? Dakle, ljude treba malo izvesti u ''setnju'' da vide sta sve ima novog. Laicki gledano :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
fantomacan je napisao:
Ovo je apsolutno najbolja banka za koju sam čuo! Gdje su do sada u RS? :lol: :lol: Poklanjaju milione i daju kredite od kojih ništa ne zarađuju nego samo imaju gubitak. :lol: :lol: I to sve još nije dosta nego će se tek pregovarati, možda oni na kraju budu plaćali kamate RS jer imaju tu čast da sarađuju sa takvim velikanom i ulažu na sveto tlo RS. :lol: :lol: :lol:
Sve mi se čini da će to budžet odnosno građani sve debelo platiti, a istražni ograni nakon par godina imati mnogo posla.

:) :) :) Ova ti je dobra, ako nema kod nas znaci ne postoji. Tuzna istina je da u BiH svoje predstavnostvo nemaju najvece svjetske banke. Fortis je inace poprilicno velika investiciona banka, negdje na 20. mjestu u svijetu, a i malo su zapostavili retail sektor poslovanja, bar sam ja nasao takve informacije.

Sto se projekta bolnice tice, samo neka se vec jednom sredi ono ruglo da mozemo kao ljudi ici u bolnicu, naravno u posjetu :) Ne bih u politicke vode.
poz.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...znaci, ko bi nam dao pare kad vidi kako njima upravljamo...mora da su skontali da bi uobicajen postotak tih para bio opran pa su odustali...a prica zajebali nas iz sarajevu ne drzi vodu...al mile ko mile, uvek mora neko drugi biti kriv...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2008, 07:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Sad neka se Mile i dalje busa u prsa u stilu "Zapad nam ne može ništa", a ovamo će opet iskoristiti priliku pa probati isprositi neke pare od njega...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2008, 12:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Grof Ratkaj je napisao:
Sad neka se Mile i dalje busa u prsa u stilu "Zapad nam ne može ništa", a ovamo će opet iskoristiti priliku pa probati isprositi neke pare od njega...

A onda je plod zavjere kad Holanđani odluče kome će pokloniti pare. Sam tekst je tako i napisan, ništa čudno s obzirom da je izvor RTRS. Eto kako je to jedna poštena i profesionalna televizija, zar je realno da se krivi Holandija jer neće da pokloni svoje pare? A kad se otimaju budžetske pare za egzibicije premijera, onda se ne postavlja nikakvo pitanje i ne problematizuje, nego diže u nebesa kao još jedan mudar potez vožda.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 13:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
The_new_Statesman je napisao:
Ajd da kazem da nije problem ona zgrada Vlade, problem je sto je ogroman novac upucan u nju a sa druge strane se ceka neka donacija od Holandije.

Да резимирамо.
Ако имаш иједну модернију зграду од болнице коју желиш да изградиш, ја нећу да ти помогнем, јер ниси афричка сиротиња да ти ја направим болницу како би свијету испао као праведни месија који је њеном изградњом зауставио 5-6 куга, 10-15 пошасти, и пар хиљада смртоносних вируса који прете човјечанству, а узгајају се у Бањалуци....

Логика вам је смијешна. Практично то значи да се неће додијелити нити једна једина донација, кредит само зато што имате "напуцану" зграду владе...
Хоћу савремен клинички центар, сједињен, модеран, бла, бла... Ко то уради, скидам му капу и честитам. 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Најжалије је то што ће се све изградити како је планирано, и опет ћемо имати бесмислене и неаргументоване критике. Прича са Холанђанима је одавно позната. Људи су били спремни на донацију заједно са повољним кредитом, све протоколарне ствари су биле одрађене. Десила се промјена власти у Холандији и пресуда Међународног суда правде. Какве ставове нова влада Холандије има о Србима јасно је и из чињенице да је то једина држава у ЕУ која није дала сагласност да Србија потпише ССП. Није никакво чудо што су на крају одустали. По мени је чекање донације био сасвим оправдан и рационалан поступак, иако на крају од те донације немамо ништа. На крају ће средства бити утрошена из Развојног програма, па питам ове наше критичаре има ли паметнијег начина да се утроши новац од продаје Нафтне индустрије и Телекома Српске од овог?!

Тема о аутопутевима је остала недовршена, у ишчекивању резултата које је власт обећала. Испратићемо како ће ствари ићи и са Клиничким центром. Чекамо тај 20. мај.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 14:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Khm khm...
Najbolje bi bilo da nisu nikome dali, sve po logici: "bolje ni njima ni nama, nego da ode balijama!!!".

Moj kolega sa faxa je prije 2 godine otisao u snsd, izmedju ostalog, obecavala se obnova KBC Paprikovac i ostalih zdravstenih obejkata. Kada se nije mrdnulo sekunde, isclanio se od lazova.
Sta je Dodikova vlast ucinila povodom KBC-a? To nije problem od juce vec od prije barem 7-8 godina, a snsd vec dugo sjedi na vlasti i ne mrda prstom. Najbolje da nam Holandija popravlja grad, a mi cemo vamo gledati kako sta da ukrademo, narod nek ide na operacije gdje pored sestara pomocnu ekipo cine misOvi i zohari...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
da mi je znati u kojoj se državi nalazi Dodikov zdravstveni karton i koliko novaca izdvaja za osiguranje sebe i svoje porodice :rr:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]