filozof sa vrbasa je napisao:
Šetao sam neko veče kroz Borik i prolazio pored jednog kontenra, bio je polumrak i vjerovatno sam prepao ono što je bilo u njemu. Ali ono što je iskočilo mene je više prepalo. Mislio sam mačke, ali kada sam malo bolje osmotrio vidio sam da je dugo , mršavo, vijugavo sa dugačkim repom i tankom glavom. Nisam to prije u gradu viđao, možda su u prolazu, a možda su i oni odlučili da se skrase u gradu. Pošto su to divlji stvorovi, da li se treba zabrinuti?
Ja sam tog dana obavljao najnormalnije funkcije, ovaj... jutarnje. zaljevao sam pesticidima polje iznad Bukovice, kad se iznenada na lijevoj strani sam vidokrug primijetio neki objekat nepoznat koji je bio blještav, ustvari mijenjao je boju, ustvari bio je žut... zelenkaste boje ...povremeno.
Onda sam iznenada, začudio sam se jer sam primijetio da je avion jednostavno stoji na mjestu i da se elisa pri tom ne okreće, a ja sam... ovaj... znao da se avion mora kretati jer sam ga upalio i sve, međutim motor je mirovao, sve je stajalo, taj objekat je proletio par puta pored mene. pogledao sam dole pesticidi su o... nisu padali po njivi, nego su na moje opšte izneneđenje stajali u zraku! onda sam nisam gubio pribranost ni jednog momenta. pokušao sam da pokrenem avion, nije mi pošlo za rukom kad mi se taj objekat izgubio, nepoznati, blješteći, zeleni... u stvari crveni je bio, taj zelenkasti objekat, kad... kad se izgubio iz vidokruga. avion je sam krenuo naprijed i ja sam imao apsolutnu kontrolu... nemojte me više..!