banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jun 2009, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
U Mostaru je u subotu predstavljen projekt obnove Saborne crkve Svete Trojice, koja je srušena 1992. godine. Predstavljanju projekta prisustvovao je veliki broj predstavnika vlasti u RS, FBiH i BiH, te predstavnici kulturnog i javnog života i vjerskih zajednica.

Njegovo presveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je da će na nedjeljnoj liturgiji na ruševinama hrama biti blagoslovljen početak njegove obnove. Vladika Grigorije zahvalio je svima na pomoći izrazivši nadu da pomoć neće stati, jer je potrebno još mnogo sredstava za obnovu ovog hrama.

"Nada je velika da ćemo izgraditi crkvu i to na radost ne samo pravoslavaca već svih građana Mostara. Kada gradimo ovakvu crkvu to znači da ćemo ovdje biti zauvijek", naglasio je vladika Grigorije. On je dodao da će crkva biti poticaj za povratak, jer ljudi u crkvi vide svoju sigurnost.

Član Predsjedništva BiH Željko Komišić rekao je da projekt obnove hrama može mnogo da znači za bolji Mostar, za povratak Srba i trajno pomirenje u ovom gradu.
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ocijenio je da je obnova Saborne crkve od velikog značaja za grad, jer, kako je rekao, obnova crkve biće simbolična poruka da su razaranja uzaludna.

Zastupnik Demokratske stranke u parlamentu Srbije Srđan Milivojević poklonio je Sabornom hramu ikonu Bijelog anđela koja simbolizira uskrsnuće.

"Danas kada vaskrsava ovaj hram, vaskrsava i hrišćanska vera i nada da i Alija i Ilija i Ante imaju svoju evropsku budućnost. Moramo jednom za svagda da zaboravimo podele na one koji se krste, križaju i klanjaju", rekao je Milivojević. On je naglasio da će ovaj uskrsnuli hram biti najbolji most Mostara ka Europi.

Vladika zahumsko-hercegovački služit će u nedjelju na Pedestenice, slavu Hrama, svetu liturgiju i blagosloviti početak radova na obnovi crkve.

Neka, fala Bogu.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Služena sveta arhijerejska liturgija na ruševinama Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas, na Duhove svetu arhijerejsku liturgiju na ruševinama Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru i blagoslovio početak radova na njegovoj obnovi.

Obnova hrama, koji danas obilježava i krsnu slavu, trebalo bi da počne uskoro, jer je već raspisan i međunarodni natječaj za izvođača radova.

Iako za obnovu crkve nije prikupljeno dovoljno sredstava, vladika Grigorije izrazio je nadu da će crkva biti brzo sagrađena, kao i sve ostalo što je započeto u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj.

Nakon liturgije vladika Grigorije je krstio trojke Nikolu, Milana i Petra Đurasovića, čiji je otac Dalibor, predsjednik mostarskog Crkvenog odbora.

Naglasivši da krštenje trojki ima veliku simboliku, vladika Grigorije je podsjetio da su na praznik Svete Trojice došla tri apostola i donijela dobre vijesti.

"I ove trojke su tri anđela, koja donose dobre vijesti za mostarsku Sabornu crkvu i sve pravoslavne u ovom gradu", istaknuo je vladika Grigorije.

Na liturgiji i obilježavanju slavi crkve, osim velikog broja vjernika, bili su prisutni i predstavnici parlamentarnog izaslanstva Srbije, potpredsjednik Federacije BiH Spomenka Mićić, direktor Tajništva za vjere RS Jovo Turanjanin, načelnici općina iz Istočne Hercegovine te brojni drugi ugledni gosti.

Zastupnik DS u Skupštini Srbije Srđan Milivojević je u ime predsjednika Srbije Borisa Tadića darovao mostarskom Sabornom hramu ikonu Bijelog anđela prenoseći Tadićevu poruku da će Srbija pomoći u obnovi ove crkve kako je to i ranije obećao.

Na liturgiji i nakon nje nastupilo je Srpsko pjevačko crkveno društvo iz Pančeva, etno grupa "Sveti Dimitrije" iz Nevesinja, te zbor i folklorna skupina Srpskog kulturnog i pjevačkog društva ''Gusle'' iz Mostara.

Sinoć je u Mostaru predstavljen projekt obnove Saborne crkve na kome su bili prisutni predstavnici diplomatskog zbora i svih nivoa vlasti iz BiH

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Da se hoce ljudi opametiti i rasformirati sve te vjerske objekte i pare ulagati u druge stvari potrebne covjecanstvu danas.......

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 08:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

slazem se. potpuno, ne treba ih NAGOMILAVATI kao sto se radi.
ali je cinjenica da srpski narod nema svoju bogomolju na teritoriji mostara. znas, djeca se krste u Zitomislicu, vjencanja su isto dole. ili, eventualno u nevesinju. malo je podaleko za starije ljude koji niti voze niti imaju zivota da odu kad god im se prahne da se pomole bogu.
ova crkva je bila prelijepa. i treba je obnoviti. mnogo ja razloga. trebalo je davno, ali sam cuo da je ovi iz patrijarsije (nekima je jako lijepo i sigurno u trebinju) nisu htjeli obnavaljati ranije. a tu trebaju biti radi svog naroda.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 11:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Svaka pohvala,,,,,,

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Apsolutno podrzavam.... Neka bogomolja..... Ne treba da ih bude mnogo al su svakako potrebne narodu.....

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 11:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Videh sada reklamu na RTRS-u da je 18.06.2009 ispred Hrama humanitarni koncert Monaha iz Decana, ali nije pisalo u koliko sati. Jel zna mozda neko satnicu posto bi isao da ih slusam

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2009, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Krajem ljeta počinje obnova Saborne crkve

Rekonstrukcija Saborne crkve svete Trojice, koja je do svog rušenja 1992. bila jedna od najvećih i najljepših pravoslavnih bogomolja ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i na cijelom Balkanu, trebala bi početi već krajem ovog ljeta. Kako je za Dnevni list potvrdio paroh mostarski Radivoje Krulj, izvođač radova na porušenom svetištu bit će "Konzorcij G3".
"Na natječaj koji je bio raspisan po svim zakonom propisanim standardima, te po Zakonu o javnim nabavama BiH, prijavilo se ukupno šest ponuđača. U ponedjeljak, 10. kolovoza obavljeno je javno otvaranje svih pristiglih ponuda. Pregledalo ih je povjerenstvo koje je bila sastavljeno od devet članova, te je jednoglasno donijelo odluku da je najbolja ponuda bila ona od 'Konzorcija G3'", objasnio je o. Krulj.
Kaže kako je ta ponuda prihvaćena jer je bila ekonomski najprihvatljivija te zato što je zadovoljavala i rokove radova. Sad je počeo žalbeni rok, a ukoliko ponuđači čije ponude nisu prihvaćene ne budu podnosili žalbu, u idućih tjedan dana će doći do potpisivanja ugovora š "Konzorcijem G3" te bi prvi radovi mogli početi do kraja ljeta.
Rekonstrukcija porušene bogomolje planirana je u tri faze. Rok za kompletiranje prve faze je tri godine, a ukoliko svi radovi budu tekli po planu, ostale dvije faze bi, kako očekuje o. Krulj, trebale biti gotove za šest godina tako da bi sve trebalo biti gotovo do 2015.
Crkva je nacionalni spomenik te svi radovi moraju biti obavljeni materijalima koji su se koristili kada se ova bogomolja prvi put izgradila, kao i samim tehnikama iz tog doba.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 02:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Svaki dan na RTRS se reklamira broj računa za donacije i treba otići uplatiti, koliko ko može.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 02:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DJg5RMhP-5I[/youtube]

Pjesmica je jako fina takodje.......... 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sabbane, hvala. nisam vidio prije ovu reklamu. Mislim da za obnovu hrama nisu pare problem bilo je donacija i donacija. cuo sam, da je najjace donacije iz grada Mostara za obnovu crkve dao jedan mostarski advokat - musliman!!!
evo vidite kako ej bilo u Mostaru za vrijeme rata. i eto zasto ja danas imam ovakvoo misljenje kakvo imam i po pitanju nacionalizma i rata.
samo oni koji nisu prozivjeli ovakvo nesto mogu poticati na extremizam kao sto i rade. da, moji dragi forumasi, nama koji smo siti i rata i ubijanja i kojii smo ginuli SVI bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, MI bismo malo mira. i malo sloge.
a ovi sto su pobjegli u banjalucke podrume ili ti ga otisli na studije u inostranstvo (a zna se ko ima para da priusti takvo nesto, jer mozemo samo da zamislimo koliko to kosta, okle, frajeru, okle???) huskaju narod na nekakvo osvjestenje...i rat... mater vam vasu... da vam puknu samo dvije ja bih vas pitao!

radujem se obnavljanju ove crkve. bila je jako, jako lijepa.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Nadam se da ce crkva sto prije izgeladiti kao prije rata...........

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 15:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Pa crkvu generalno treba dići u Mostaru, međutim kad vidim koliko je vjerskih objekata u BIH dođem do zaključka da đavoli grade crkvu, međutim nije crkva od kamena već od mesa, nije Gospodin u zidinama već u čovjeku, prema tome lako je graditi građevine, ali je najteže izgraditi Boga u sebi, odnosno pročistiti se od svega što Bog ne nalaže i živjeti po Božjim zakonima i milosti datoj u bibliji. Ne mogu očekivati od ljudi ništa jer što pišem nije nimalo lako, to traži godine rada na sebi, traži istinu, pravdu i milost na kraju. Tako je bilo od pamtivjeka, i onda kad su se pravi proroci dizali ljudi su ih osuđivali, i danas da Isus se pojavi opet bi ga isti razapeli. Bog je veoma milostiv i trpi i kažnjavamo sami sebe odlaskom od Njega. I ovaj svijet nije od Boga, već onaj svijet. Test će proći vrlo malo ljudi i stoji da je put do vrata vrlo uzak, većina ide širinom.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 15:33 
Kvalitetna droga, sta god da je u pitanju Zeo... :oops: :oops: :oops:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2009, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zeo je napisao:
Pa crkvu generalno treba dići u Mostaru, međutim kad vidim koliko je vjerskih objekata u BIH dođem do zaključka da đavoli grade crkvu, međutim nije crkva od kamena već od mesa, nije Gospodin u zidinama već u čovjeku, prema tome lako je graditi građevine, ali je najteže izgraditi Boga u sebi, odnosno pročistiti se od svega što Bog ne nalaže i živjeti po Božjim zakonima i milosti datoj u bibliji. Ne mogu očekivati od ljudi ništa jer što pišem nije nimalo lako, to traži godine rada na sebi, traži istinu, pravdu i milost na kraju. Tako je bilo od pamtivjeka, i onda kad su se pravi proroci dizali ljudi su ih osuđivali, i danas da Isus se pojavi opet bi ga isti razapeli. Bog je veoma milostiv i trpi i kažnjavamo sami sebe odlaskom od Njega. I ovaj svijet nije od Boga, već onaj svijet. Test će proći vrlo malo ljudi i stoji da je put do vrata vrlo uzak, većina ide širinom.

treba, srpska djeca se krste u Zitomislicima ili Nevesinju. vjencaju se isto tamo, a nije bas blizu, o tome sam pisao jednom, ako nekad starija baka oce da se pomoli bogu u svojoj bogomolji zasto da trazi prevoz, kad je tu crkva bila odvajkada, i neka je. jeste da se pretjeralo sa gradnjom bogomolja, ima ih i gdje treba i gdje ne treba i to treba stesati, ali po jedna crkva i jedna dzamija trebaju u svakom gradu. eto i sinagoga treba da se radi, zaceta je.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Valjalo bi vala da je konačno obnove. Ljepša je milion puta od onog betonskog rugla na Bulevaru što se naziva Franjevačka crkva. Inače ta Franjevačka prije rata je bila lijepa crkva. Međutim bila je mala a s obzirom da se nalazi na liniji razgraničenja Hrvatima je bilo bitno da podignu što veću crkvu i što veći zvonik da odzvanja zvonjava i na istočnoj strani grada i da naravno bude više od najviše munare.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 14:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Izgradnjom Saborne crkve Svete Trojice Mostar će ponovo biti onaj stari Mostar.
A što jes-jes Franjevačka crkva je mogla biti i lepša.Šteta što je onako loše i nakaradno idejno rešenje!

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Sep 2009, 17:22
Neka se pravi podrzavam.Samo vjerske objekte netreba praviti na svakom cosku i bolje te pare uloziti u skolstvo,zdravstvo,..itd.Isto mi je poznato da ima i puno donacija sto je pozitivno. neka daje ko hoce i moze.
Samo u sadasnjoj situaciji kad narod zivi na rubu zivotne egzistencije,vjerski sluzbenici zive najbolje.Dosta su i uzeli za ovih 20-tak godina i bilo bi dobro da se malo "odmore" od uzimanja.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MCB je napisao:
Neka se pravi podrzavam.Samo vjerske objekte netreba praviti na svakom cosku i bolje te pare uloziti u skolstvo,zdravstvo,..itd.Isto mi je poznato da ima i puno donacija sto je pozitivno. neka daje ko hoce i moze.
Samo u sadasnjoj situaciji kad narod zivi na rubu zivotne egzistencije,vjerski sluzbenici zive najbolje.Dosta su i uzeli za ovih 20-tak godina i bilo bi dobro da se malo "odmore" od uzimanja.

a uuuu. brate, puno trazis. pomanje, pomanje :D
ne, ova crkva se gradi na mjestu gdje je prije bila crkva. i neka se napravi, bila je i velika i jako lijepa.
a za ove druge, mislim da mostar sad ima jedno 50 dzamija, i isto toliko crkava (maaajke mi ne znam broj, ali ako saberem i one okolo mostara, ima toga i vise), na svakoj cosi, crkva (dzamija) i kladionica. ne znam cega vise ima.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Nema smisla toliko ulagati u vjerske objekte! Slazem se sa time da svaki grad ima za svakoga neku bogomoliju ali ne da se u ovako teskom materijalnom stanju u BiH (i sire) takmice ko ima vecu crkvu i cija zvona se dalje cuju...u redu kad budemo svicarska brate pravi nije frka...a ovako i te donacije i razna kumstva crkvama su bezze...bolje bi bilo da se ta sredstva usmjere u nesto drugo ali sta ces.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]