banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 00:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Udesi, Hitna pomoc
PostPoslato: 08 Okt 2007, 19:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nesto razmisljam da kod nas u slucaju udesa za dolazak Hitne pomoci treba proci najmanje 15 minuta, pa taman udes bio 3 ulice dalje.

Jednostavno, tako je.

Ali i da nije, da li bi ste postalin clan neceg sto bi bilo nesto kao dobrovoljno drustvo za pruzanje prve pomoci.

Drustvo bi bilo organizovano tako da bi imalo veliki broj volontera obucenih za pruzanje osnovne prve pomoci. Matematicki, veliki broj volontera je potreban jer bi se povecale sanse da se na mjestu udesa zadesi neko ko je clan drustva i ko stvarno zna pomoci. Do dolaska profesinalne medicinske ekipe, naravno.

Svi smo svijesni svojih znanja, odnosno neznanja. Rijetko ko se od nas sjeca casova prve pomoci iz osnovne ili auto skole, a mi smo jos i relativno mladi. Sta li je tek sa starijima? I malo ko bi mogao mirne duse prici ozledjenom u saobracajnoj nesreci a da mirne duse zna sta treba raditi...

Mislim da je ovo sto ne kosta puno, a moze biti od velike koristi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
tačno lol moj ujak se jednom našao u takvoj situaciji gdje je čovjek žurio da odveze ženu na porod, desi se manja saobraćajka usled žurbe .. nije niko ozbiljno ozlijeđen bio, njen mužviše nego ona doduše.. i moj ujak porodi ženu lol .. mislim njoj beba već skoro izišla, on samo uzeo i odvezo je do bolnice, tako se zatekao u tom trenutku.. sve je bilo u redu na kraju. mada ujak nema nikakve veze sa medicinom.

a inače ovo je super ideja... gdje se možemo prijaviti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nemam pojma,

Civilna zastita, Crveni krst, Hitna pomoc...

Utopijski se nadam da ce neko pokrenuti nesto, (kad sam se ja vec sjetio da napisem), incijativu, itd. Znam da ovde ima novinara, clanova NVO-a, itd.

Ideja nije moja, vec funkcionise u svijetu. Cak sam i sam nedavno bio prisutan spasavanju...

Dok sam ,,odvalio,, vrata na prevrnutom autu i izvukao povredjenog, tu je vec dotrcala jedna djevojka sa kutijom prve pomoci, 15 sekundi kasnije je dotrcalo jos par ljudi, ali je ta cura zavrsila posao (iako su i ostali djelovali prilicno upuceno). Hitna pomoc kad je dosla, samo je odvezla covjeka, zavijenog i sigurnog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 07:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
Znam samo da nešto žestoko treba promijeniti u radu hitne službe ako je njihova pomoć potrebna negdje na putu, izvan gradova...

Primjer od prije par dana, ovo moram da ispričam:
- Udes na 10-tak km od Kotor Varoša, prema Tesliću, 2 razmrskana auta (jedan u jarku), stali smo među prvima. Prevrnut auto u jarku, prilično smrskan, momak iz auta moli za pomoć. Mrkli mrak, kiša pada...
- Ja sa još nekoliko ljudi pokušavam da smislim kako da izvučemo ljude iz auta u jarku... Svi se boje šta da urade, možda je nekom kičma povrijeđena, ali se ljudi što prije moraju izvući...
- Supruga normalno zove 124, javlja se tip u banjalučkoj hitnoj, kaže "nije to naša opština" (što je i normalno) i hladno spušta slušalicu!!! Ni da se ponudi da zovne nadležnu hitnu (vjerovatno kotorvarošku), niti da da broj koji da zovemo, ništa, samo "klap" slušalicom... :(
- Neko (nemam pojma ko) je ipak kontaktirao hitnu u KV, kažu da stižu...
- Zovemo 122, policiju, ljubazni službenik kaže da će izaći njihov auto na uviđaj, ali da treba vremena da stignu iz BL i daje nam broj policije u Kotor Varošu da ih nazovemo. Ok. Supruga ih sva unezvjerena nazove, objašnjava o čemu se radi, kaže ima zarobljenih ljudi u autu i moli da požure, da jave i vatrogascima, a dežurni policajac, polagano ispituje, pa gdje se TAČNO to desilo, uzima podatke od supruge, pa kako se zove, pa ime oca, pa godište, pa gdje živi, ulica i broj... Sve to traje par minuta, a ljudi ječe u autu... :(
- Za to vrijeme stala je već čitava kolona, par momaka prevrću auto i nekako izvlače 1 momka kojeg ja stavljam u auto i vozim u Kotor Varoš. U tom momentu tek stiže policija (recimo cca. 20 min. od udesa), lagano razgleda mjesto, gladaju šta se desilo, a ljudi sami pajserima razvaljuju vrata i pokušavaju izvući ostale... Hitnoj još ni traga ni glasa...
- Na putu za Kotor Varoš, ja jurcam, a tek tad iz suprotnog smijera vidim hitnu... Sve skupa, stižu možda 30-35 minuta od udesa a samo su 10-tak km od mjesta nesereće :(
- Ipak, svijetla strana su doktorica i sestra u hitnoj, smirene i pribrane, znaju svoj posao, dočekali su nas na vratima jer su očekivali da će neko dovući povrijeđene... Obrađuju momka, trpamo ga svi skupa u drugi kombi i voze ga u BL (malo rasječen, ali se žali se na jake bolove u ldonjem dijelu kičme)...

- Rezime: 1 poginuli, 3 teže povrijeđenih, ljudi na putu sve obavili (izvlačenje, zbrinjavanje, odvoženje u hitnu), ekipa hitna je odvukla samo 1 povrijeđenog i ovog preminulog, policija za to vrijeme kulira :(

Strašno... Čitam u novinama juče izvještaj, razmišljam o svemu već 2 dana...

Nešto se tu pod hitno treba promijeniti u organizaciji dežurnih službi... Čast svaka npr. hitnoj u samom gradu BL, brzo dođu, profesionalci, ali šta kad pomoć treba negdje daleko od gradova...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Nije ti to loša ideja The_new_Statesman.

To bi trebalo da se napravi kompletan projekat, pa da se preodči projekat Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, da ga oni odobre.
Pošto kažeš da bi to bilo na bazi volonterstva, opet morali bi da rade koliko toliko kvalifikovani ljudi.
Za početak to bi mogli da obavljaju medicinske sestre (osobe koje su završile bar srednju Medicinsku školu) ili doktori ( koji su završili fakultet pa trebaju da odstažiraju određeni period), ali akao što rekoh to bi trebalo da se napravi sa ovlaštenom institucijom ( Ministarstvom) koja bi sve to odobrila.

Napomenuo sam doktore (svršene studente), kojima, mislim da je još uvjek tako, stoji da moraju da stažiraju određeni period prije nego li polažu državni ispit da bi mogli obavljati medicinsku praksu. Stažiranje im se ionako ne plaća, pa bi mogli da ''rade'' tj odstažiraju u jednoj ovakvoj organizaciji.
Ali kao što rekoh, mora da bude odobreno od strane Ministarstva.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 09:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Citam ovo sve pa da i ja prilozim jedno iskustvo. Prije dvije - tri godine, bila je zima, covjek ispred mene (50-55 god.) se oklizne i paf na led. Ja pridjem kad ono otvoreni prelom noge, covjek ne moze da mrdne. Dotrce neki ljudi, neko iz kuce iznese cebe da ga pokrije da se ne smrzne skroz a ja zavnem hitnu jer sam slucajem imao jedini telefon.
Javi mi se nadrkani zenski glas, vjerovatno nervozan jer sam ga prekinuo u ispijanju sto i prve kafe tog dana, i nakon sto sam polako objasnio sta se desilo i kako ona mi predlozi da ga ja strpam u auto i dovezem :) i paf. spusti mi slusalicu ??!!
Nakon toga uzme neki covjek telefon od mene, pozove, javi mu se ta ista, i sve joj po spisku oplete. Tek su nakon toga poslali hitnu koju smo cekali ko gladnu godinu. Covjek je vjerovatno dobio i promrzline dok je lezao na ledu. Sve sve najgore o dispecerima na hitnoj. Oni sto s dosli u autu su bili ok.
A sa 122 imam jedno, ali dobro iskustvo. Odmah me pitao gdje je bila nesreca i ima li neko povrijedjen da zovu hitnu .

poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 10:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Meni je jedan pričao što radi kao vozač u hitnoj ( u jednoj maloj opštini, nije BL u pitanju) sve silne priče i situacije.. nije njima lako nikako

najzanimljivije mi je bilo kad se recimo preklope pozivi, dva ili tri hitna stanja.. a oni imaju samo jednu ekipu.. i moraju napraviti selekciju kome da odu prvo ..jednom je bilo dva stara čovjeka, oba moždani udari, na dve različite adrese naravno.. oni normalno moraju prvo kod jednog, pa drugog.. dok su bili kod ovog prvog, ovaj drugi umro :-? ( sekunde su tu u pitanju)

ma užas. onda ima ljudi koji bi pomogli ( civila) kad se zateknu na mjestu nesreće, al se uspaniče

ugl, podržavam ovu ideju edukacije stanovništva koja itekako ima smisla i može povećati broj spašenih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 15:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hajde da ne razvodnjavamo pricu sa dozivljajima. Da se koncetrisemo na temu.

Voloneteri mogu biti i profesionalci, doktori i ostalo medicnsko osolje. Volonterzam podrazumijeva besplatni rad za neku drustvenu korist.

Dakle, prvo Projekat? Da li je neko nesto takvo radio, bilo kakav projekat u vezi bilo cega?

Projekat treba ici Ministarstvu zdravlja, Ministrastvu unutrasnjih poslova i prema Ministarstvu saobracaja, Auto moto savezu RS (Koji ima prostorije u skoro svi gradovima, sto nije nebitno)

Dakle, Projekat. Zna ko?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Temu prebacujem na Novosti jer joj ipak tamo mjesto.

Ako ima neko neki savijet neka napise...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
peticija? kontaktirati NVO organizacije i prvu pomoc sa peticijom. that's about it

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
мене прије неколико година покупио ауто, поломио ме и побјего, другар звао хитну и нико се није јавио?! око два-три ујутро, тако да сам ја, а срећом сам могао, својим ногама до хитне...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
to je ocigledno bilo namjesten pokusaj ubistva u kojem je ucestvovala i ekipa hitne pomoci! zavjera moj ti comandante, zavjera! hoce da te se rijese jer previse znas!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
veoma interesantna tema i jako dobra ideja ,samo kolika je sansa da se to kod nas organizuje...
bilo bi super kad bi kao u civilizovanim zemljama imati volontere za prvu pomoc(koje rade pri mj zajednicama,lokalnim vatrogasnim drustvima )ili da barem imamo malo bolje organizovane kurseve prve pomoci makar uz vozacki ispit
ja sam ljetos ,nocu oko 1 isla s nekog putovanja i u seheru ,tj ka novoseliji naisla na nesrecu,neki jadnik je sletio s one ceste sto ide ka manjaci na cestu ispod,sreca da je ostao na cesti pa smo naisli,zvali smo hitnu,niko se nije javljao,zvali miliciju,rekli sta se desava,rekli kreteni da ce oni zvati hitnu,nakon 10ak nikog nije bilo,zvali opet hitnu,konacno su se javili i rekli da nisu primili poziv od milicije,koja se tad negdje i pojavila a hitna nakon dobrih 20 min,a opet druga stvar,u medjuvremenu je stalo jos nekoliko ljudi da "pomognu" ali nazalost ljudi nemaju pojma, a mogu jos veci belaj napraviti,znaci osnovna pravila prve pomoci:povrijedjenog NE okretati,izvlaciti iz auta(osim ako nema opasnosti od ekspolzije auta)osloboditi disajne puteve,ugasiti motor auta i sacekati adekvatnu pomoc(koje nazalost izgleda ni nemamo...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 18:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja se sjecam da sam u Osnovnoj skoli u sedmom ili osmom razredu imao predmet Prva pomoc. Druga je stvar sto sam sve zaboravio, a vidim da nisam ni jedini.

U osnovnoj sam u sklopu tehnickog imao i neku vrstu saobracajnog obrazovanja. I mogu reci da me to i dan danas sluzi. Naravno, neke komplikovanije stvari i zakoni su nauceni za vrijeme polaganja.

Hocu reci, da bi bilo jako korisno sve to ponovo implementirati u obrazovni sistem, i to ne samo u osnovnom obrazovanju vec i u srednjem ali visokom. Jer su ipak blizi zrelom dobu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Na zalost, postoji i druga strana medalje... da te "drugovi policioneri" udalje sa mesta dogadjaja iako si vrlo kvalifikovan za takve "akcije", jer oni tu nece nista da cackaju, nego ce cekati hitnu... uz obavezno "momak gledaj svoja posla" ... licno iskustvo... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 16:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako je ta Sluzba organizovana pod patronatom drzave, onda policajci nemaju sta rastjerivati. Uostalom, otkud to da se Policija nacrta istog momenta na mjestu udesa. I njima treba vremena.

TAKODJE, SVAKI POLICAJAC MORA BITI OBUCEN ZA PRUZANJE PRVE POMOCI I DUZAN JE POMOCI.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 17:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
kod nas nisu obučeni ni za svoj posao, a kamoli išta drugo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 17:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
bd2308 je napisao:

edit : i ne samo da su oni obavezni da pomognu, nego su i svi vozači obavezni da pomognu u slučaju nesreće

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 17:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
bd2308 je napisao:
bd2308 je napisao:

edit : i ne samo da su oni obavezni da pomognu, nego su i svi vozači obavezni da pomognu u slučaju nesreće

A opet vecina vozaca nikada ne pomogne unesrecenom, osim sto ce mozda pozvati hitnu pomoc. Da li je to zbog straha ili nekog drugog razloga, ali situacija je takva :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jest, zakonski i ne samo vozaci vec bilo koji gradjanin ne pomogne drugom u nevolji je krivicno odgovoran i moze zapasti zatvora.

Sa druge strane, ljudi koji rade u Policiji, pogotovo saobracajnoj, prirodom posla treba da imaju i profesionalna znanja u pruzanju Prve pomoci unesrecima, jer su najcesce prva profesionalna lica na mjestu nesrece. A tragovi kocenja se mogu i poslije mjeriti.

Dobra napomena, Warlock.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]