Znam samo da nešto žestoko treba promijeniti u radu hitne službe ako je njihova pomoć potrebna negdje na putu, izvan gradova...
Primjer od prije par dana, ovo moram da ispričam:
- Udes na 10-tak km od Kotor Varoša, prema Tesliću, 2 razmrskana auta (jedan u jarku), stali smo među prvima. Prevrnut auto u jarku, prilično smrskan, momak iz auta moli za pomoć. Mrkli mrak, kiša pada...
- Ja sa još nekoliko ljudi pokušavam da smislim kako da izvučemo ljude iz auta u jarku... Svi se boje šta da urade, možda je nekom kičma povrijeđena, ali se ljudi što prije moraju izvući...
- Supruga normalno zove 124, javlja se tip u banjalučkoj hitnoj, kaže "nije to naša opština" (što je i normalno) i hladno spušta slušalicu!!! Ni da se ponudi da zovne nadležnu hitnu (vjerovatno kotorvarošku), niti da da broj koji da zovemo, ništa, samo "klap" slušalicom...
- Neko (nemam pojma ko) je ipak kontaktirao hitnu u KV, kažu da stižu...
- Zovemo 122, policiju, ljubazni službenik kaže da će izaći njihov auto na uviđaj, ali da treba vremena da stignu iz BL i daje nam broj policije u Kotor Varošu da ih nazovemo. Ok. Supruga ih sva unezvjerena nazove, objašnjava o čemu se radi, kaže ima zarobljenih ljudi u autu i moli da požure, da jave i vatrogascima, a dežurni policajac, polagano ispituje, pa gdje se TAČNO to desilo, uzima podatke od supruge, pa kako se zove, pa ime oca, pa godište, pa gdje živi, ulica i broj... Sve to traje par minuta, a ljudi ječe u autu...
- Za to vrijeme stala je već čitava kolona, par momaka prevrću auto i nekako izvlače 1 momka kojeg ja stavljam u auto i vozim u Kotor Varoš. U tom momentu tek stiže policija (recimo cca. 20 min. od udesa), lagano razgleda mjesto, gladaju šta se desilo, a ljudi sami pajserima razvaljuju vrata i pokušavaju izvući ostale... Hitnoj još ni traga ni glasa...
- Na putu za Kotor Varoš, ja jurcam, a tek tad iz suprotnog smijera vidim hitnu... Sve skupa, stižu možda 30-35 minuta od udesa a samo su 10-tak km od mjesta nesereće
- Ipak, svijetla strana su doktorica i sestra u hitnoj, smirene i pribrane, znaju svoj posao, dočekali su nas na vratima jer su očekivali da će neko dovući povrijeđene... Obrađuju momka, trpamo ga svi skupa u drugi kombi i voze ga u BL (malo rasječen, ali se žali se na jake bolove u ldonjem dijelu kičme)...
- Rezime: 1 poginuli, 3 teže povrijeđenih, ljudi na putu sve obavili (izvlačenje, zbrinjavanje, odvoženje u hitnu), ekipa hitna je odvukla samo 1 povrijeđenog i ovog preminulog, policija za to vrijeme kulira
Strašno... Čitam u novinama juče izvještaj, razmišljam o svemu već 2 dana...
Nešto se tu pod hitno treba promijeniti u organizaciji dežurnih službi... Čast svaka npr. hitnoj u samom gradu BL, brzo dođu, profesionalci, ali šta kad pomoć treba negdje daleko od gradova...