banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2007, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da se ne mjesa, a vjerujem da ovo mnoge zanima u ovom trenutku:

BlackHand je napisao:
Iako ovo nije ni tema ni mesto, samo ću konstatovati da ni u krajnjoj teoriji Čavić ne može biti predsednik. Služiš se logikom zapadnih zemalja, ali zaboravljaš da je kod njih drugoplasirani ujedno i podpredsednik zemlje, što kod nas nije slučaj.

Da, zbog nacionalnog kljuca, ali po kljucu vazi da upravo sledeci plasirani po broju glasova postaje podpredsjednik (iz druga dva kons. naroda). Ranije se potpredsjenik birao direktno sa stranacke liste u paketu sa predsjednikom, sada vise ne.

Tako da tom logikom sledeceg plasiranog dolazimo do Cavica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Statesman, Čavić se faktički povukao iz aktivnog bavljenja politikom, smenjen je u stranci, postavljen na mesto direktora "Stočar prometa," te zaista ne vidim ni teoretsku šansu da on postane predsednik države. Jednostavno ne može neko koga nema nigde u priči od jednom da se vrati na sceni i dobije glavnu ulogu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa majku mu, nije to stvar njegovih zelja ili trenutne politicko/poslovne situacije...

Mada, sklon sam vjerovanju da su opcije novih izbora ili Cavicevog povratka iznad svih drugih jer, ako nista drugo, Dodik nece dopustiti onoj dvojici lola da iole stoluju (citaj, potpisuju zakone) u Banskom dvoru...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 22:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Jun 2005, 23:52
BlackHand je napisao:
Statesman, Čavić se faktički povukao iz aktivnog bavljenja politikom, smenjen je u stranci, postavljen na mesto direktora "Stočar prometa," te zaista ne vidim ni teoretsku šansu da on postane predsednik države. Jednostavno ne može neko koga nema nigde u priči od jednom da se vrati na sceni i dobije glavnu ulogu.

Kakav stočar promet, šta ti lupaš.

Bilo je u vijestima da se zaposlio u Farmalendu a.d. Nova Topola.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ево Петар Ђокић сад рече да ће се уставно-правна комисија Народне скупштине састати у најскорије вријеме да одлучи шта даље ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Adagio je napisao:
BlackHand je napisao:

Kakav stočar promet, šta ti lupaš.

Bilo je u vijestima da se zaposlio u Farmalendu a.d. Nova Topola.

Velika greška :) Do mene..

Malopre kažu da u Ustavu nije definisano šta raditi u ovakvoj situaciji, tako da, kao što medi reče, odlučiće u najskorije vreme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma pitanje je ko je uopste nadlezan da odlucuje. Ipak sto vise razmisljam, najrealnija opcija su novi izbori.

Tu, naravno, Cavic ispada jer nema nikakvu logistiku. A od vidjenijih Milinih ne vidim kandidata, osim mozda Cadje (cak mi vrlo vjerovatno zvuci).

SDS i Mihaljica, jednostavno nemaju nikakve sanse...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šteta bi bilo da Čađo postane predsednik, mislim da je ovako korisniji. Samim početkom mandata ušao bi pod Dodikovu senku i to bi bilo zadnje što bi čuli od njega, eventualno bi se pojavio ponekad na nekim manifestacijama da ulepša događaj i rukuje se s ljudima.

Generalno gledano, najpoželjniji je kandidat iz opozicije, ali jasno nam je da za tako nešto nema šanse.

Ja, lično, bih bio najzadovoljniji da Ivanić dođe na to mesto, iako je to krajnje nerealno. No, videćemo šta će biti, u svakom slučaju, ništa se krucijalno neće promeniti, tako da se to čisto mora obaviti simbolike radi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ivanic nije opozicija :D Mada kao izbor nije los, bar ima kakvu takvu tezinu :D Politicku, naravno :D

Samo bih rekao da ni Cavic nije politicki lose rijesenje, mada sa izborima nemoguce, isto kao i u slucaju Ivanica. Ne bih mogao povjerovati da bi SNSD izbacio nekog kandidata eto smao onako, reda radi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znam da nije opozicija, zato sam i razdvojio pasuse :)

A za Čavića nisam nikako, imao je priliku, imao je dve, nije ništa pokazao, život ide dalje. Mislim da je i on takvim raspletom situacije najzadovoljniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hmmm, govorio sam o politickoj tezini prema trecim stranama, a ne mogucnostima odlucivanja ;)
Prije je imao neku mogucnost odlucivanja (kompletna vlast) ali sada je stvar drugacija nesto...

Ma ne znam. Samo to treba sto prije rijesiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A čuj, uvek nam ostaje Adil kao opcija :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da nije zalosno, bilo bi smijesno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 11:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
ne bih volio da bude predsjednik iz bilo koje stranke nego iz snsd-a. nemojte me pogresno shvatiti nisam zastupnik ove (niti bilo koje) stranke, vec kad su totalno pobijedili na izborima, totalno vladaju, onda treba i da imaju totalnu odgovornost, a ne da predsjednika iz druge stranke mogu koristiti kao alibi tipa "on je bio odgovoran, usporavao nas, smetao" itd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 15:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2005, 23:44
zaboravili ste jednog velikog maga imenom i prezimenom krstan simic :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 15:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zaboravili smo situaciju iz Srbije kada je ubijen Djindjic, funkciju Predsjednika je obavljala Predsjednik Parlamenta...

БАЊАЛУКА, 1. ОКТОБРА - Народна скупштина Републике Српске изјасниће се вечерас о приједлогу одлуке Владе РС да дужност предсједника РС до избора обавља предсједник Народне скупштине, одлучио је једногласно Колегијум парламента.

Посланици ће на посебној сједници, која је заказана за 20.00 часова, разматрати Приједлог одлуке о обављању функције предсједника РС.

"Влада РС поднијела је приједлог којим се настоји отклонити тренутна правна недореченост у смислу обављања дужности предсједника РС након изненадне смрти предсједника РС Милана Јелића", рекао је новинарима предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић након сједнице Колегијума.

Радојичић је навео да је Колегијум парламента једногласно подржао и садржај одлуке Владе РС којом се предвиђа да у привременом периоду, до избора новог предсједника РС, дужност предсједника РС обавља предсједник Народне скупштине РС.

На питање новинара да ли то значи и нове изборе за предсједника РС, Радојичић је рекао да је то у надлежности Централне изборне комисије БиХ.

Он је рекао да се тренутна ситуација може рашчланити у два дијела.

Радојичић је појаснио да о попуњавању дужности предсједника Републике директно одлучују законодавац и уставотворац - Народна скупштина и Вијеће народа РС, док је расписивање избора у надлежности Централне изборне комисије БиХ.

"Очекујем да данас у току дана од Централне изборне комисије добијемо и писано тумачење о овом питању, а јутрошње информације говоре да ће избори за предсједника РС највјероватније бити расписани до краја ове године", рекао је Радојичић.

Предсједник ЦИК-а БиХ Стјепан Микић изјавио је да Изборни закон БиХ предвиђа да се у случају да дође до престанка мандата расписују пријевремени избори. Рок за одржавање пријевремених избора је 90 дана од распуштања органа.

У Уставном суду РС Срни је речено да, према Уставу РС, предсједник Републике одређује који ће га потпредсједник замјењивати у случају привремене спријечености да обавља своје функције.

"С обзиром да је настала нова ситуација у којој је дошло до смрти предсједника РС ову норму може да тумачи само доносилац Устава, а то је Народна скупштина РС, која својом одлуком или ставом треба да нађе рјешење за попуњавање ове правне празнине или на други одговарајући начин ријеши ко ће обављати дужности предсједника до избора", речено је Срни у Уставном суду РС.

http://www.rtrs.tv

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 16:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Mar 2007, 23:41
Дужност предсједника Републике ће преузети предсједник народне скупштине, конкретно Игор Радојичић.
Таман да уђе у посао а на ванредним изборима ће он бити кандитат СНСД-а. Нормално да ће и побиједити.
Лично њега сматрам веома способним политичарем и он је вјероватно најбољи кандидат у овој ситуацији.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
I ja sam cuo da bi Radojicic trebao da preuzme duznost Predsednika i mislim da je on trenutno najbolja opcija za ovu funkciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Radojicic - super cova nekako ne znam otkud takav uopste medju politicarima.... odlicno ako ce on biti predsjednik....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mi nemamo ljude za to otišao Čavić, otišao Jelić , za koga glasati kad dođu izbori! :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]