banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 14:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jul 2007, 21:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
BlackHand
PorukaPoslao: 30.06.2007. 14:51 Naslov: Najavljeni studentski protesti
Citat:

Studenti upozoravaju: Smanjenje školarina ili protesti

Predstavnici Studentske organizacije Univerziteta u Banjaluci (SOBL) najavili su u petak organizovanje studentskih protesta ukoliko do 10. jula cijene školarine ne budu vraćene na prošlogodišnji nivo.

"Naredne sedmice SOBL će organizovati potpisivanje peticije podrške ovoj inicijativi i očekujemo da će uroditi plodom do 10. jula, kada počinju prijemni ispiti na Univerzitetu u Banjaluci", rekao je predsjednik SOBL-a Dejan Kragulj.

Kragulj je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da se studentski standard nije povećao posljednjih deset godina, da stipendije iznose 100 KM, te da nema opravdanja za jučerašnju odluku Vlade RS o poskupljenju školarine na Univerzitetu u Banjaluci.

Član Izvršnog odbora SOBL-a Srđan Radulj ukazao je na to da je Vlada RS odluku o poskupljenju školarina u Banjaluci donijela samo dva dana prije objavljivanja konkursa za upis novih studenata, i to u vrijeme kada su završena predavanja i kada su studenti preokupirani ispitima.

Studenti tvrde da nije izvršena analiza na osnovu koje bi se znalo zašto bi trebalo povisiti školarine, te da, umjesto dostupnosti svima, Vladina odluka pretvara univerzitete u obrazovne ustanove samo za djecu bogatih roditelja.

Studenti uozoravaju da se sve više studenata ispisuje sa banjalučkog Univerziteta i prebacuje na privatne fakultete na kojima je školarina skoro identična školarini na javnim fakultetima.

Predstavnici SOBL-a uputili su otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske /RS/ Milanu Jeliću i predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku u kojem traže pomoć u rješavanju studentskih problema.

"Odluka o poskupljenju školarine ozbiljno može uticati na interes za studiranje na našem Univerzitetu, odnosno okrenuti studente na nekvalitetno obrazovanje na neakreditovanim privatnim obrazovnim ustanovama ili na prelazak na studiranje na univerzitete u Federaciji BiH na kojima je visina troškova studija znatno niža, zahvaljujući odnosu kantonalnih vlasti", navodi se u pismu SOBL-a.

Vlada RS u četvrtak je donijela odluku da se izjednače školarine na oba univerziteta u RS.

Do ove godine školarine na Univerzitetu u Banjaluci kretale su se od 400 do 1.000 KM, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 700 do 1.000 KM.

.
Rakun_Slavko
PorukaPoslao: 30.06.2007. 18:17 Naslov:
Upises privatni za 2000 KM/god, predavanja od 5 navece, mozes komotno da radis prijepodne, a svakako nisi obavezan biti na predavanjima, ispite ces poloziti sa plafon par dana ucenja za svaki (neke i bez ucenja), i zasto onda platiti 1000 KM godinu, svaki dan se handriti ko zna koliko sati na faksu i vjezbama, i onda jos zaleci ko konj da polozis ispite, ne mozes se ni zaposliti jer si obavezam na predavanjima vjezbama? Pitanje je sad...

Stvarno treba protestvovati... Kada sam poceo studirati, godina je bila 250-300 KM, a vec prosle je 400-600, sreca pa sam stalno na budzetu, ali mi i dalje smeta da toliko poskupljuju!

.
fantomacan
PorukaPoslao: 30.06.2007. 18:39 Naslov:
Kad je već izgovor ujednačavanje cijena studiranja na obadva univerziteta, što nisu snizili cijenu u Istočnom Sarajevu?

.
F.I.
PorukaPoslao: 30.06.2007. 18:44 Naslov:
Ovdje ne treba studirati...
Da ja znam da ću za tih 1000KM imati bolju nastavu, seminare, master klasove, potrebne knjige...naravno da bih bila prva koja bi stajala u redu za uplatu (u suštini ja ovo posmatram sa strane jer sam na budžetu, ali kod nas na AU prave rang liste, pa je to zajebancija, danas jesti-sutra nisi).
Ali ovako za šta i zbog čega se školarina diže???!!! Kod nas se u ponedeljak i utorak piše peticija. Da sam bar mogla uslikati to obavještenje-oduševila sam se! Wink
Koleginicu koja je to pisala za predsjednika Laughing

.
F.I.
PorukaPoslao: 30.06.2007. 18:45 Naslov:
fantomacan ::
Kad je već izgovor ujednačavanje cijena studiranja na obadva univerziteta, što nisu snizili cijenu u Istočnom Sarajevu?

Upravo!

.
F.I.
PorukaPoslao: 30.06.2007. 18:49 Naslov:
Rakun_Slavko ::
Upises privatni za 2000 KM/god, predavanja od 5 navece, mozes komotno da radis prijepodne, a svakako nisi obavezan biti na predavanjima, ispite ces poloziti sa plafon par dana ucenja za svaki (neke i bez ucenja), i zasto onda platiti 1000 KM godinu, svaki dan se handriti ko zna koliko sati na faksu i vjezbama, i onda jos zaleci ko konj da polozis ispite, ne mozes se ni zaposliti jer si obavezam na predavanjima vjezbama? Pitanje je sad...

E jbg! To je onda izlet, a ne studiranje! Zato se danas svako upisuje na fakultet i imamo razne instant doktore nauka! Rolling Eyes
Fakultet nije obavezan!

.
ocarD
PorukaPoslao: 30.06.2007. 18:52 Naslov:
kratko i jasno: ko je nedovoljno sposoban da sebi obezbijedi pare za studiranje na prvoj godini (tj. bio nesposoban da odmah upadne na budzet), a zatim da ocisti prvu u roku da predje na budzet, ne treba ni da studira...

.
11 minuta
PorukaPoslao: 30.06.2007. 19:54 Naslov:
Bas sam slusala na vijestima za poskupljenje, mislim da nisu normalni.
Sva sreca da sam na budzetu al mislim da ce umjesto tih 40 km po semestru iznositi sigurno oko 100km, prijave ce poskupiti kao i izlazak na ispit 4 put. Nije to samo skolarina u pitanju. Na medicinskom fakultetu se placa godina sad 700km, sto znaci da ce biti naredna 1000km, a za te pare nista ne obezbjedjuju, nema ni zgrade fakulteta, rastrkani smo na 16 miliona lokacija, nema ni postenog wc-a u zgradi gdje je biro, citaonica ima samo 20 stolica sto je smijesno za kapacitet od nekoliko hiljada studenata, broj zaposlenih je sveden na minimum citaj jedan profa za jedan ispit, vjezbe iz patologije se drze u mizernoj barakici koja prokisnjava, da ne pricam o Zavodu za anatomiju u kakvim uslovima rade i na to da rade na preparatima iz 1978.godine.
Pitanje koje bi ja licno postavila ministru-- CEMU POSKUPLJENJE I STA TO MI STUDENTI PLACAMO???
Jel se organizuje studentski protest da im idemo pred zgradu Vlade prodavat vruc krompir Very Happy

.
F.I.
PorukaPoslao: 30.06.2007. 20:10 Naslov:
Prvo će se pisati peticija, a možda bude i protest pred zgradom Vlade!
Studenti ujedinimo se! protest

.
fantomacan
PorukaPoslao: 30.06.2007. 20:19 Naslov:
Banjalučanin vam je baš onako domaćinski - znate već šta. A mogu se kladiti da je preko 50% studenata banjalučkog univerziteta glasalo za seljaka i bandu.
A studentski protest će sigurno propasti ako ga uopšte bude. Političari će kao i uvijek nadmudriti studente i raditi šta hoće. Veća su snaga penzioneri nego studenti. Oni su barem probili kordon.

.
mali_veseljak
PorukaPoslao: 30.06.2007. 20:43 Naslov:
ocarD ::
kratko i jasno: ko je nedovoljno sposoban da sebi obezbijedi pare za studiranje na prvoj godini (tj. bio nesposoban da odmah upadne na budzet), a zatim da ocisti prvu u roku da predje na budzet, ne treba ni da studira...

Kakva budala. Izvini ali tako je. Sad

.
EiLeen
PorukaPoslao: 30.06.2007. 20:51 Naslov:
Ovdje školarina ne vrijedi tih para... Bolje dodat još koju hiljadu i otići na kvalitetniji univerzitet.... A ko nema para ne može da plati ni ovo (koje ne vrijedi ni pišljivog boba)... To je strašno....

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 30.06.2007. 21:26 Naslov:
mali_veseljak ::

Izvini ti! Gledano iz normalne perspektive, ocarD je potpuno u pravu!
Fakultet je ovde postao sredstvo zajebancije! U normalnim državama studira 20 ili 30% svršenih srednjoškolaca, a ovde, brat bratu, 90%!
Fakultet upisuje svaka šuša i, što je još gore, fakultet završava svaka šuša! Samim tim postaje potpuno bezvrijedan!!!
Kad sam vidio da je učenica (koja je kod mene u srednjoj školi na jedvite jade čupala dvicu iz Osnova Analognih Telekomunikacija) očistila prvu godinu ETF-a došlo mi je da se objesim odmah!

Nažalost, naše školstvo je u takvom ćorsokaku da je više nego očigledno da se ovim potezom pokušava napraviti neka vrsta čistke, jer redovnom selekcijom (putem ocjenjivanja) to više jednostavno nije moguće!
(Postojeći zakoni omogućavaju da polažeš ispit sve dok profesor ne kaže: "Evo ti 6, samo mi se nosi s očiju!")

Znam da rješenje nije ni u tome, ali...
Pitanje je da li rješenje uopšte postoji!

Možda ovim potezom natjeraju ljude da ipak odu odavde, jer, dugoročno gledano, postaje potpuno logično studirati negdje gdje škola nešto vrijedi!

Pomodarstvo zvano "Privatni Fakulteti" ne bih da komentarišem uopšte...

.
ocarD
PorukaPoslao: 30.06.2007. 22:06 Naslov:
Tiki the Boyler ::
mali_veseljak ::

Fakultet je ovde postao sredstvo zajebancije! U normalnim državama studira 20 ili 30% svršenih srednjoškolaca, a ovde, brat bratu, 90%!
Fakultet upisuje svaka šuša i, što je još gore, fakultet završava svaka šuša! Samim tim postaje potpuno bezvrijedan!!!
Kad sam vidio da je učenica (koja je kod mene u srednjoj školi na jedvite jade čupala dvicu iz Osnova Analognih Telekomunikacija) očistila prvu godinu ETF-a došlo mi je da se objesim odmah!

Nažalost, naše školstvo je u takvom ćorsokaku da je više nego očigledno da se ovim potezom pokušava napraviti neka vrsta čistke, jer redovnom selekcijom (putem ocjenjivanja) to više jednostavno nije moguće!
(Postojeći zakoni omogućavaju da polažeš ispit sve dok profesor ne kaže: "Evo ti 6, samo mi se nosi s očiju!")

Znam da rješenje nije ni u tome, ali...
Pitanje je da li rješenje uopšte postoji!

Možda ovim potezom natjeraju ljude da ipak odu odavde, jer, dugoročno gledano, postaje potpuno logično studirati negdje gdje škola nešto vrijedi!

Hm i Tiki nekad zna uvidjeti da sam ja u pravu.
Inace - slazem se, s tim da ne treba generalizovati "vrijednost" skole. Negdje jeste katastrofa, i to od gradiva, rada, profesora, asistenata, uslova i sl. Ali neki su fakulteti kod nas skroz pristojni. Na kraju krajeva, ako posao znas raditi, svugdje ces biti dobrodosao, pogotovo jos ako ga podupres diplomom.

.
pamella_morrison
PorukaPoslao: 30.06.2007. 22:17 Naslov:

Surprised Surprised Surprised Very Happy

p.s. srecom, ja ne znam sta je -shkolarina- Wink Cool

ali u svakom slucaju uvijek bih prije dala pare drzavi a ne krvnickim lazljivim shupljim (nashim) privatnicima .....

.
SIJUKS
PorukaPoslao: 30.06.2007. 22:26 Naslov:

Kratko,jasno i na zalost istinito

.
EiLeen
PorukaPoslao: 30.06.2007. 22:54 Naslov:
Citat:

Otjerali su oni i ranije.... Laughing Ono da svako studira, potpuno si u pravu... Neki i nakon 10 godina završe, al opet je to diploma... Jebi ga...
Al nikako godina našeg faxa ne vrijedi 700 maraka. Ni zere.... Koliko je samo odsjeka na filozofskom... Kad se tu poredaju svi koji su na samofinansiranju... Dobićemo novi akva park! Laughing

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:01 Naslov:
EiLeen ::
Citat:

Otjerali su oni i ranije.... Laughing Ono da svako studira, potpuno si u pravu... Neki i nakon 10 godina završe, al opet je to diploma... Jebi ga...
Al nikako godina našeg faxa ne vrijedi 700 maraka. Ni zere.... Koliko je samo odsjeka na filozofskom... Kad se tu poredaju svi koji su na samofinansiranju... Dobićemo novi akva park! Laughing

Očigledno sam staromodan... ali mislim da diploma bez znanja ne vrijedi ni pišljiva boba! Živim u uvjerenju da će to jednom postati svima jasno.
Možda i ne dočekam to u ovom životu...
Kako god...

A što se tiče vrednovanja fakulteta...
studenti mogu brojati novčanice potrebne za upis...
a mogu brojati broj položenih ispita!

"... prokleta mogućnost izbora mora da postoji..."
B. Dž. Štulić

.
prasica
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:02 Naslov:

-Ovo je tako subjektivno-

To što neko konačno odraste i shvati da nema zaje...cije sa faksom nema nikakve veze sa kriterijumima na fakultetima.

Jedna država može napredovati ako u njoj ima veliki procenat visoko obrazovanih ljudi. To je uslov ekonomskog, turistickog, generalno privrednog razvoja.
Visoko obrazovanih ljudi nikad neće biti dosta!

Zato bih svima onima koji su zainteresovani omogućila da studiraju. A učinila pristupačnijim nižom školarinom.

Zato---dole cijene!!! Very Happy

.
EiLeen
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:06 Naslov:
prasica ::

To što neko konačno odraste i shvati da nema zaje...cije sa faksom nema nikakve veze sa kriterijumima na fakultetima.

Jedna država može napredovati ako u njoj ima veliki procenat visoko obrazovanih ljudi. To je uslov ekonomskog, turistickog, generalno privrednog razvoja.

Zato bih svima onima koji su zainteresovani omogućila da studiraju. A učinila pristupačnijim nižom školarinom.

Da, ali kod nas i onako nema posla... Al podržavam ovo što si rekla... Bolje puno visoko-obrazovanih nego sss...
Tiki ::
Očigledno sam staromodan... ali mislim da diploma bez znanja ne vrijedi ni pišljiva boba! Živim u uvjerenju da će to jednom postati svima jasno.
Možda i ne dočekam to u ovom životu...
Kako god...

A što se tiče vrednovanja fakulteta...
studenti mogu brojati novčanice potrebne za upis...
a mogu brojati broj položenih ispita!

"... prokleta mogućnost izbora mora da postoji..."
B. Dž. Štulić

Ah.... Diploma je diploma... Misliš da ovi naši političari nisu pokupovali doktorate? Hehhehehe.. Laughing Laughing
A što se tiče Džonijeve: pa naravno da postoji.... Neko će preći na budžet, neko će se odselit, neko će platit...

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:11 Naslov:

Pa kud ćeš subjektivnije od mješanja učenika u posao učitelja...

Nekome ko studira tehnički fakultet bi trebalo biti kristalno jasno da za ETF nije dovoljno da shvatiš da nema zajebancije... Neko ko nije usvojio osnovne principe logičkog mišljenja i naučio bazne fizičke pretpostavke u srednjoj školi teško da može to preko noći da promijeni time što upiše fakultet!
(ponavljam... ne pričam o učeniku koji se borio za četvorku... nego o učeniku kom je dvicu iz stručnog predmeta poklanjalo nastavničko vijeće)

Mislim da smo se već složili da ova država unazad 15 godina školuje uglavnom "visoko obrazovane" idiote! (bitno je dobiti Diplomu)

Uslov ekonomskog napretka jedne države je prvenstveno jak primarni i sekundarni - proizvodni sektor! (mi nismo Bahami da živimo od turizma)

Zato - kriterijumi gore!
(popunimo njive i štale...)

.
EiLeen
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:14 Naslov:
Citat:
Mislim da smo se već složili da ova država unazad 15 godina školuje uglavnom "visoko obrazovane" idiote!

Tiki, pa ti misliš da debili nemaju para da plate fax? Prodaju kravu i eto ih... Samo da iz sela svog pobjegnu....
A imamo i Banjalučana koji hoće da budu menadžeri... Imaćemo 482974189445739274923 menadžera koji ne zna pravopis....

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:19 Naslov:
Citat:
Mislim da smo se već složili da ova država unazad 15 godina školuje uglavnom "visoko obrazovane" idiote!

Tiki, pa ti misliš da debili nemaju para da plate fax? Prodaju kravu i eto ih... Samo da iz sela svog pobjegnu....

Ali to ne mijenja činjenicu da su debili! Wink

A imamo i Banjalučana koji hoće da budu menadžeri... Imaćemo 482974189445739274923 menadžera koji ne zna pravopis....

.
EiLeen
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:23 Naslov:
Ne mijenja, al sam htjela reći da će poskupljivanje školarine možda nekom pametnom oduzeti šansu za studiranjem.... Drugarica mi studira arhitekturu i nema vremena uopšte da izađe koliko crta. Znam da ne bi imala vremena da radi.... I sad zamisli da neko vrijedan nema para da završi... Džaba ti stipendija koja je 100 maraka... (jebeš tu stipendiju Rolling Eyes)

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:32 Naslov:
Ne mijenja, al sam htjela reći da će poskupljivanje školarine možda nekom pametnom oduzeti šansu za studiranjem.... Drugarica mi studira arhitekturu i nema vremena uopšte da izađe koliko crta. Znam da ne bi imala vremena da radi.... I sad zamisli da neko vrijedan nema para da završi... Džaba ti stipendija koja je 100 maraka... (jebeš tu stipendiju Rolling Eyes)

Ja mislim da sam se već ogradio od nekritičkog podržavanja bilo koje strane u ovom "sporu"...
Činjenica jeste da će školarine neke ljude sje&ati... ali ako pomogne čišćenju smeća sa Univerziteta mislim da je to "cijena" koja mora da se plati...
Možda to jeste surovo! Ali i život je surov! I patetičan...

Da se razumijemo, skeptik sam po pitanju ovog pokušaja Vlade da sredi stanje u visokoškolskom obrazovanju (jer cijelu ovu priču gledam u tom svjetlu), jer mislim da su problemi u prosvjeti mnogo dublji i da počinju još negdje u onoj igraonici u tzv. Prvom razredu osnovne škole...
Ali... ostaje nam da sačekamo i vidimo šta će dalje biti...

.
BlackHand
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:48 Naslov:
Fakultet upisuje i završava svaka šuša, tako da ćemo ih od sad sprečiti tako što ćemo podići cene školarina pa će samo one šuše sa dubokim džepom moći da upisuju i završavaju? Sjajno ste to primetili kolege.

ocraD nije u pravu nego je ocraD debelo retardiran. U osvnovnu se upisujemo sa 6-7 godina, završavamo je sa 15 i tad upisujemo srednju koju završavamo do 19., a nakon toga se upisujemo na fakultet. ocraDu je 30 i još je na fakultet. Matematiku uradite sami. Naravno da će nekome kome roditelji do imbecilnosti daju pare biti suštinski "ZA" ovakav potez vlade, ali mi nisu jasni komentari nekih prilično dobrih diskutanata.

Ajde prvo...kažite vi meni koja je potreba sada, kad se rasprodalo pola države, kada su počele pristizati pare od PDV-a i kad država konačno polako počinje da staje na noge, koja je potreba da se sad dižu cene školarina? Na kraju krajeva, ako se već radi o filtriranju studenata, zašto treba poduplati cenu studija redovnim studentima? Te vaše šuše su u principu vanredni studenti, i logičnije bi bilo 15 puta da se poveća školarina za vanredne studente, mada su i ti iznosi abnormalni. Kao što već neko reče..cena školarina na privatnom fakultetu je jedva 1000KM veća, a u tu cenu su uključenje i knjige. Ovde kad platiš 1000KM za upis, još ukupno 100 za overe oba semestra, kad kupiš knjige za 250/300, šta dobijaš? Ja na ekonomskom dobijam amfiteatar sa 500 ljudi i 280 sedećih mesta u kome se mogu samo uzaludno nadati da će se Mladen Ivanić, Jasmin Komić i sl. banjalučka gospoda pojaviti. Asistenti preuzimaju uloge profesora, ali usled silnih obaveza, ne stižu da ih izvršavaju, te njihove uloge preuzimaju demonstratori, koji često budu sprečeni da se pojave, pa zamole nekog kolegu ili koleginicu da obave njihov posao umesto njih.

Neko se gore dobro provalio kako od cele ove stvari neće biti ništa, a ja tvrdim upravo suprotno. Ako se ovaj put ne ispoštuju zahtevi studenata doći će do omanje revolucije, jer je svima više dosadilo da se sere i piša po njima, i to pogotovo od jedne ovako hinjske vlade. Opskrbili su se sa više desetina miliona do sada od raznoraznih malverzacija, a sada udaraju na studente, i gle čuda.. baš za vreme ispitnih rokova kada sigurno niko nema vremena da još o školarini razmišlja.

.
fantomacan
PorukaPoslao: 30.06.2007. 23:54 Naslov:

Ja mislim da sam se već ogradio od nekritičkog podržavanja bilo koje strane u ovom "sporu"...
Činjenica jeste da će školarine neke ljude sje&ati... ali ako pomogne čišćenju smeća sa Univerziteta mislim da je to "cijena" koja mora da se plati...

Da se razumijemo, skeptik sam po pitanju ovog pokušaja Vlade da sredi stanje u visokoškolskom obrazovanju (jer cijelu ovu priču gledam u tom svjetlu), jer mislim da su problemi u prosvjeti mnogo dublji i da počinju još negdje u onoj igraonici u tzv. Prvom razredu osnovne škole...

Čišćenje "smeća" sa fakulteta dizanjem cijene? Znači svako ko nema da plati je smeće? Faklutet je samo za bogate a ostali ne vrijede dovoljno? Ti si završio fakultet i tako pričaš?
Mislim da si sam dao najbolji odgovor:

Mislim da smo se već složili da ova država unazad 15 godina školuje uglavnom "visoko obrazovane" idiote! (bitno je dobiti Diplomu)

.
prasica
PorukaPoslao: 01.07.2007. 00:02 Naslov:

Nadam se da si ovdje sebe isključio!!! Al znam opravdaćeš se tim da nisi završio ovdje, nego u Serbiji...

Uslov ekonomskog napretka jedne države je prvenstveno jak primarni i sekundarni - proizvodni sektor! (mi nismo Bahami da živimo od turizma)

Tercijarne djelatnosti (saobracaj, trgovina, turizam) u Republici Srpskoj imaju veliku vaznost za cjelokupan privredni razvoj. Posebno se to odnosi na potrebu modernizacije saobracajnica (zeljeznickih i drumskih) u dva osnovna pravca: istok-zapad i sjever-jug.

Republika Srpska ima prirodne pretpostavke razvoja turizma (banjski, planinski, tranzitni, na vodama).

Izvor: urc.bl.ac.yu. Nije mi se dalo traziti dalje... Al ima toga jos.

Zato - kriterijumi gore!
(popunimo njive i štale...)

JBG; ponašaš se kao da svi hoće da studiraju. To je tako mali procenat ljudi, a ponavljam takođe i nedovoljan.
Za produktivnost štala i njiva treba dobar poljoprivrednik, al sa fakultetom. Smile

A broj diplomiranih studenata u 2006. je 3 036, a završenih srednjoškolaca je 13 572.
Sam izvedi zaključak...

A to da će se školstvo očistiti povećanjem školarine, veze s vezom.

Uzmi primjer privatnih fakulteta, gdje su školarine po 3000 KM, misliš li da će odatle izići samo stručnjak do stručnjaka.

Posmatram na primjeru svog kolege s faksa, koji nije upao na budžet, jer je išao na drugi upisni rok kad nije više bilo mjesta na budžetu. A očistiti godinu u roku na etf-u... to uradi svaki 45-i student, a on to nije. I vi sad pucate priču, da neko ko ne može očistiti godinu i upasti na budžet, nije ni vrijedan studija Confused

Zato ---- CIJENE DOLE!!!! Very Happy

.
prasica
PorukaPoslao: 01.07.2007. 00:03 Naslov:
Neko me već pretekao Very Happy

Sporo pišem Smile

.
ocarD.
PorukaPoslao: 01.07.2007. 00:19 Naslov:
BlackHand ::
Fakultet upisuje i završava svaka šuša, tako da ćemo ih od sad sprečiti tako što ćemo podići cene školarina pa će samo one šuše sa dubokim džepom moći da upisuju i završavaju? Sjajno ste to primetili kolege.

ocraD nije u pravu nego je ocraD debelo retardiran. U osvnovnu se upisujemo sa 6-7 godina, završavamo je sa 15 i tad upisujemo srednju koju završavamo do 19., a nakon toga se upisujemo na fakultet. ocraDu je 30 i još je na fakultet. Matematiku uradite sami. Naravno da će nekome kome roditelji do imbecilnosti daju pare biti suštinski "ZA" ovakav potez vlade, ali mi nisu jasni komentari nekih prilično dobrih diskutanata.

Ajde prvo...kažite vi meni koja je potreba sada, kad se rasprodalo pola države, kada su počele pristizati pare od PDV-a i kad država konačno polako počinje da staje na noge, koja je potreba da se sad dižu cene školarina? Na kraju krajeva, ako se već radi o filtriranju studenata, zašto treba poduplati cenu studija redovnim studentima? Te vaše šuše su u principu vanredni studenti, i logičnije bi bilo 15 puta da se poveća školarina za vanredne studente, mada su i ti iznosi abnormalni. Kao što već neko reče..cena školarina na privatnom fakultetu je jedva 1000KM veća, a u tu cenu su uključenje i knjige. Ovde kad platiš 1000KM za upis, još ukupno 100 za overe oba semestra, kad kupiš knjige za 250/300, šta dobijaš? Ja na ekonomskom dobijam amfiteatar sa 500 ljudi i 280 sedećih mesta u kome se mogu samo uzaludno nadati da će se Mladen Ivanić, Jasmin Komić i sl. banjalučka gospoda pojaviti. Asistenti preuzimaju uloge profesora, ali usled silnih obaveza, ne stižu da ih izvršavaju, te njihove uloge preuzimaju demonstratori, koji često budu sprečeni da se pojave, pa zamole nekog kolegu ili koleginicu da obave njihov posao umesto njih.

Neko se gore dobro provalio kako od cele ove stvari neće biti ništa, a ja tvrdim upravo suprotno. Ako se ovaj put ne ispoštuju zahtevi studenata doći će do omanje revolucije, jer je svima više dosadilo da se sere i piša po njima, i to pogotovo od jedne ovako hinjske vlade. Opskrbili su se sa više desetina miliona do sada od raznoraznih malverzacija, a sada udaraju na studente, i gle čuda.. baš za vreme ispitnih rokova kada sigurno niko nema vremena da još o školarini razmišlja.

I znaci ovako jedan moderator pise na ovom forumu? Direktno vrijedjajuci clanove istog??? To se treba prijaviti.
Cisto da ispravim netacne navode - ja sam upis svog drugog faxa sam finansirao, cak i kisela Eileen to zna, kao sto sam sa prve godine na drugu presao na budzet - opet ponavljam, ko je nesposoban da to uradi ne treba ni studirati - ko bas nema para moze preko ljeta raditi (NE za vrijeme studiranja) i lijepo zaraditi pare za dva semestra. Inace moj problem sto sam se na ekonomiji zajebavao, ali bar ce ovaj fax biti zavrsen u roku *i prije 30e godine dragi moj GayHande iliti BigHEADE*...

A to sto si ti sad (a i vjecito) isfrustriran sto si pao na berzi i samo sociologiju polozio je drugi problem...

.
VeLiKi
PorukaPoslao: 01.07.2007. 00:27 Naslov:
...sto je u globalu usko vezano uz najnoviju odluku vlade. nego znamo li svi kako se prave molotovljevi kokteli?

.
Warlock
PorukaPoslao: 01.07.2007. 00:30 Naslov:
VeLiKi ::
...sto je u globalu usko vezano uz najnoviju odluku vlade.

... a to znaci... ili on-topic ili kljuc.

.
delirium86
PorukaPoslao: 01.07.2007. 00:59 Naslov:
Nikako nije uredu poskupljenje školarine!
A to da onaj ko ne može da sam sebi obezbejdi studiranje, ne treba da studira, su čiste gluposti.

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:04 Naslov:
BlackHand ::
Ajde prvo...kažite vi meni koja je potreba sada, kad se rasprodalo pola države, kada su počele pristizati pare od PDV-a i kad država konačno polako počinje da staje na noge, koja je potreba da se sad dižu cene školarina? Na kraju krajeva, ako se već radi o filtriranju studenata, zašto treba poduplati cenu studija redovnim studentima?

Molim te, pročitaj postove pažljivo još jednom...
(neki su se uhvatili jedne rečenice i preguslavaju je po stoti put, jer ih mrzi da čitaju sve!)
Već sam rekao šta vidim kao razlog za podizanje cijena školarine. Pritom gledam čisto analitički, bez namjere da bilo koga prozivam ili uvrijedim...

Podizanje školarine redovnim studentima zaista nema nikakvo utemeljenje, jer su pomaci u smijeru poboljšanja uslova nastave mizerni!
(očigledno je to neka vrsta kolateralne štete u cijeloj frci)

Ako nekog protesta i bude studenti bi trebali iznijeti jasno definisane i reale zahtjeve, a to je recimo da školarina za redovne studente bude ista ili da se (kao neka vrsta kompromisa) u potpunosti ukine.
Takav preslog je konstruktivan i nema razloga da ne prođe...

U suprotnom... udarate glavom u zid!

Čišćenje "smeća" sa fakulteta dizanjem cijene?

Znači svako ko nema da plati je smeće? Faklutet je samo za bogate a ostali ne vrijede dovoljno? Ti si završio fakultet i tako pričaš?

Ja sam završio fakultet tako što sam učio, a ne tako što sam plaćao!
Vi koji još studirate imate mogućnost izbora: da učite ili da plaćate!
Ponavljam se... Rolling Eyes

Mislim da si sam dao najbolji odgovor:

Hvala... nije ti prvi put da su uvrede tvoj jedini "argument" u diskusiji!

Tercijarne djelatnosti (saobracaj, trgovina, turizam) u Republici Srpskoj imaju veliku vaznost za cjelokupan privredni razvoj. Posebno se to odnosi na potrebu modernizacije saobracajnica (zeljeznickih i drumskih) u dva osnovna pravca: istok-zapad i sjever-jug.

Republika Srpska ima prirodne pretpostavke razvoja turizma (banjski, planinski, tranzitni, na vodama).

Svjedoci smo te politike već desetak godina.
Kao i stanja u koje nas je ta politika dovela!
Pašnjaci prazni, a mi uporno pokušavamo dovesti turiste na njih...
Umjesto da na pašnjake izvedemo krave... kako i dolikuje!

Jedini problem je što niko neće da vodi i čuva krave, jer je nakaradni školski sistem omogućio svakome da udari šakom u sto i kaže: "Ja sam tehničar računara bez zaposlenja!" A u toku školovanja nije ni vidio računara!
Tugo moja...

JBG; ponašaš se kao da svi hoće da studiraju. To je tako mali procenat ljudi, a ponavljam takođe i nedovoljan.

Moje iskustvo kaže da je od stotinjak učenika koji su maturirali kod mene njih 74 upisalo fakultet. Teško da je situacija u drugim školama drugačija!
(btw. u pitanju je stručna škola, tako da je, po logici stvari, procenat gimnazijalaca nešto viši)

Za produktivnost štala i njiva treba dobar poljoprivrednik, al sa fakultetom.

Za produktivnost štala je potreban jedan čovjek sa fakultetom, trojica sa SSS i 20 onih koji čiste govna! (još nisu napravili USB lopatu)

Iz Zavoda za zapošljavanje podaci za 2007. godinu:
nezaposlenih KV 53 797, SSS 33 827, a VSS 2 685.
Sam izvedi zaključak...

Meni je sve jasno! Ne vidim šta tebi nije...

Za radnike imaš posla kol'ko hoćeš!
Al niko neće da radi!

30% SSS-a su oni što se zovu "studenti" i koji uz kaficu studiraju u Parkiću po cijeli dan.
Statistika kaže da je ovaj broj iz godine u godinu približno isti, sa blagom tendencijom porasta, jer je sve više vječitih "studenata".

Dobar dio VSS-a su "sa diplomom" i nedavno su prešao iz SSS-a Usput su prešli iz hladovine na sunčanu stranu Parkića...
E vidiš, ovaj broj je u konstantnom porastu, jer imamo sve više onih "sa diplomom"... Bez ikakvog plana i ideje šta i gdje bi mogli da rade!?!
A i ako se pojavi neki posao van Banjaluke, ne pada im na pamet da napuste sve blagodeti Parkića... ma odakle potekli... Sad

Dakle, meni su stvari kristalno jasne...
Nadam se da su i tebi bar malo jasnije!

A to da će se školstvo očistiti povećanjem školarine, veze s vezom.

Ja to nisam rekao!
Rekao sam da pretpostavljam da je to jedan od ciljeva ovakvog poteza Vlade!

.
ocarD.
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:05 Naslov:
delirium86 ::
Nikako nije uredu poskupljenje školarine!
A to da onaj ko ne može da sam sebi obezbejdi studiranje, ne treba da studira, su čiste gluposti.

posto vidim da si mlad i zelen evo pojasnicu ti:
- radis 4 mjeseca na nekom standu za sladoled/ili slicno, plata ti ne moze biti ispod 300-350km. Koliko je to para? Ajd uzecemo srednju vrijednost od 325, pa to puta 4 = 1300km

Znaci, osim ako ne planiras na medicinu gdje je skolarina 1000km, ostaje ti ladno nekih 600km nakon sto na drugom faxu uplatis skolarinu. Priznajem da bi na medicini bilo natezanja da sa 300ak km zbavis knjige, ali ljudi se ionako snalaze, kopiraju, skripte, prepisuju, SKENIRAJU ako treba. Moze se. Svi ostali koji se odluce za neki drugi fax ladno mogu proci sa svim racunima na prvoj godini. E sad, za svo to vrijeme ne izlazis, ne pijes, jednostavno - ne gubis vrijeme ako to ne mozes priustiti nego zagrijes stolicu i ocistis prvu godinu i lijepo predjes na budzet. A tamo gdje ti treba 8.5 za budzet, zagrijes stolicu jos vise, ako je jedan moj kolega mogao studirati elektrotehniku i medicinu u BG istovremeno, a nisi onda ni ti debil da na nekom drustvenom faxu ne mozes ocistiti godinu...

Samo kod nas je problem sto bi svi studirali i ako je ikako moguce da ne placaju nista.

.
prasica
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:05 Naslov:
@ocarD...

Blago tebi...

.
ocarD.
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:08 Naslov:
@ocarD...

Blago tebi...

ni ne znas koliko. a da znas sto ja znam o tebi, nikad ne bi gubila dragocjeno vrijeme sjedeci i prateci ove tekstove, radije da pratis nesto drugo... sta? ne bih da olajavam...

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:11 Naslov:
ocarD. ::
E sad, za svo to vrijeme ne izlazis, ne pijes, jednostavno - ne gubis vrijeme ako to ne mozes priustiti nego zagrijes stolicu i ocistis prvu godinu i lijepo predjes na budzet.

E jebiga sad... to je već malo teže!

Studenti su po defaultu hedonisti, tako da... rr

.
ocarD.
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:16 Naslov:
ocarD. ::
E sad, za svo to vrijeme ne izlazis, ne pijes, jednostavno - ne gubis vrijeme ako to ne mozes priustiti nego zagrijes stolicu i ocistis prvu godinu i lijepo predjes na budzet.

E jebiga sad... to je već malo teže!

Studenti su po defaultu hedonisti, tako da... rr

Moj sef mi je jednom rekao u vezi faxa - ako hoces da ides na neki fax, da bas studiras, jer te to bas interesuje, nema te stvari koja te moze sprijeciti.
Evo jedno muzicko poredjenje, po meni jos ekstremnije od ovog za studiranje: jedan moj kolega je htio bas pojacalo, a starci nisu dali pare. On je onda sve pare sto je od njih dobijao, polako skupljao, jedno ljeto proveo u vojnickim cizmama jer je pare za patike takodje ustekao. Stekao je i stekao, i nakon godinu dana imao nesto oko 1200km (negdje 1998), recimo da je tad 1200 bilo kao sad otprilike 2000, znaci mnogo vise nego sto treba za studiranje. Elem, uspio je i kupio pojacalo nakon mnogo odricanja. Kad nesto hoces, nema tog tvog hedonizma koji ti moze stati na put...

.
prasica
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:17 Naslov:
Tiki JBG.
I dalje se ne slažem s tobom. Kad budem pročačkala nešto, napisaću.

Draco, baš me interesuje moj prljav veš Laughing

.
Tiki the Boyler
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:27 Naslov:
Tiki JBG.
I dalje se ne slažem s tobom. Kad budem pročačkala nešto, napisaću.

Mislim da nema potrebe da se oko činjenica slažemo ili ne slažemo.
Situacija je sje&ana do bola...

Jedino vrijedno diskutovanja je kako naći izlaz iz toga!

.
delirium86
PorukaPoslao: 01.07.2007. 01:27 Naslov:
@oscarD...
Normalno da se može zaraditi za fakulteta, i niko nije rekao da ne treba ništa plaćati. Mislim da su dosadašnje cijene školarine sasvim dovoljne i ne vidim razloga za povećanje...

.
filozof sa vrbasa
PorukaPoslao: 01.07.2007. 02:30 Naslov:
СТУДЕНТСКA организациjа бањолучког Универзитета - СОБЛ захтиjева од Владе Републике Српске да циjена школарина на овом универзитету буде као и прошле године. У супротном, наjављена jе могућност студентских протеста.

Представници СОБЛ-а упутили су отворено писмо предсjеднику Републике Милану Jелићу и премиjеру Милораду Додику у коjем од лидера Српске захтиjеваjу да своjим ауторитетом помогну у рjешавању питања школарина.

Влада jе дониjела одлуку о изjедначавању школарина на бањолучком и Универзитету у Источном Сараjеву, што би, како тврде представници СОБЛ-а, "довело до повећања школарине на поjединим бањолучким факултетима за више од 100 одсто".

Одлуком републичке Владе, у наредноj академскоj години школарина би, на оба jавна универзитета, за самофинансираjуће студенте износила од 700 до хиљаду марака.

- Према првим реакциjама студената, коjи су се обратили СОБЛ-у поводом поскупљења школарина, ова одлука jе изазвала велику огорченост и забринутост - рекао jе у петак, на конференциjи за новинаре, предсjедник СОБЛ-а Деjан Крагуљ.

Поред тога, нагласио jе Крагуљ, "одлука jе донесена незаконито, jер ниjе поштована одредба Закона о високом образовању, коjом jе изричито прописано да одлуку о висини школарина на jавним високошколским установама за самофинансираjуће студенте, на приjедлог високошколске установе, утврђуjе надлежно министарство".

- Због свега тога, на поjединим факултетима имамо случаjеве исписивања студената, jер не желе више да студираjу на факултетима у Српскоj. Захтиjевамо од надлежних да до 10. jула, када почињу приjемни испити, донесу одлуку да висина школарина и административни трошкови остану на прошлогодишњем нивоу - подвукао jе Крагуљ.

Према његовим риjечима, одлука о повећању школарина jе донесена без учешћа представника СОБЛ-а, "што показуjе да надлежни не поштуjу студенте".

- Студентски стандард се ниjе повећао у посљедњих десетак година, а просjечна стипендиjа износи стотину марака. Зато jе ова одлука додатни удар на ионако низак студентски стандард - поручио jе Деjан Крагуљ.

Он jе додао да ће у понедjељак и уторак бити организовано потписивање петициjе за промjену Владине одлуке о повећању школарина.

- Aко до тога не дође, идемо у протесте - истакао jе предсjедник СОБЛ-а.

Студент-проректор бањолучког Универзитета Деjан Бркљач упозорио jе да ова одлука Владе доводи до тога да ће на факултетима у Српскоj моћи да студираjу само дjеца богатих.

- Исто тако, имамо праксу да све већи броj студената уписуjе приватне факултете, jер су циjене школарина сада већ доведене на готово исти ниво. Овоj одлуци су кумовали поjедини представници приватних факултета, jер су блиски или чак обављаjу послове у извршноj и законодавноj власти Српске - био jе категоричан Бркљач.

Потпредсjедник СОБЛ-а Ђорђе Ђурђевић сматра да ће због ове одлуке многи студенти напустити jавне универзитете у Републици Српскоj и отићи да студираjу у иностранство или у Федерациjу БиХ, jер су у поjединим федералним кантонима школарине доста повољниjе него код нас.

- Према неким незваничним информациjама, бањолучки Универзитет има великих дуговања, али, не смиjу студенти да плаћаjу циjену нечиjих грешака из прошлости - нагласио jе Ђорђе Ђурђевић.

М. ФИЛИПОВИЋ

МИНИСТAРСТВО

Образложење републичког Министарства просвjете и културе и бањолучког Ректората о повећању школарина на овом универзитету у петак нисмо успjели да добиjемо. Речено нам jе да су ресорни министар Aнтон Касиповић и ректор Станко Станић на састанцима, тако да нису могли да коментаришу захтjеве бањолучких студената.

УПИС

Предвиђено jе да у академскоj 2007/2008. години буде уписано 6.916 студената, и то на 75 студиjских програма Универзитета у Бањоj Луци и Универзитета у Источном Сараjеву. На бањолучке факултете биће уписано 3.390 студената, од чега ће студиjе за њих 1.630 бити плаћене из републичког буџета. На Универзитету у Источном Сараjеву планиран jе упис 3.246 студената, од коjих ће 1.389 студирати на терет буџета.
---------------------------------------------------------------------------------
Vidjećete daće nam da biramo između prenosa i školarine!

.
Warrior of the Light
PorukaPoslao: 01.07.2007. 03:04 Naslov:
Cijene rastu iz godine u godinu (i već su bile previsoke), al ovaj put su ga braća baš pretrjerala.
Tako da: idemo na proteste!

.
medi
PorukaPoslao: 01.07.2007. 11:59 Naslov:
Потпуно се слажем с Tiki-јем и ocarD-ом.

Поједностављивање ситуације причом да је сада студирање омогућено само онима који имају новца да га плате је чиста глупост. Сваки факултет прима поприличан број бруцоша који ће се финансирати из републичког буџета. Ако је неко заиста заинтересован за студирање и има јаку вољу да се упише на факултет а да не плаћа, сумњам да ће постојати препрека која ће га зауставити у томе. Ако је пријемни испит толико велика препрека за некога ко жели да се упише на факултет, тада тај и није за факултет, и цијена школарине може само да га стимулише да одуст

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]