banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 06:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Maj 2007, 13:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
TUZLA - Zahvaljujući humanosti porodice S.V. (26) iz Banjaluke kojem je nakon saobraćajne nesreće konstatovana moždana smrt, u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla preksinoć i juče obavljena je treća kadaverična transplantacija i to oba bubrega, rožnice i jetre...

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 126&meni=2

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 20:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Okt 2005, 17:29
Lijepa vjest, iako i tuzna jer je necija smrt dovela do ovoga.

Mozda sam proklet ali nemogu da ne zapazim da su organe dobili pripadnici obje nacije.

To je valjda ironija sudbine. U ovom vremenu gdje smo toliko razliciti, a istovremeno u muci toliko slicni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 20:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Zna li iko da li se moze unaprijed dogovoriti u vezi donacije organa? Npr. ne zelim da neko nakon moje smrti mora donositi odluku o tome, pa bih ja sam potpisao izjavu da dajem organe u humane svrhe...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ja dajem odma' da iskoriste ono sto bude valjalo kad "vrisnem"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Može, potpisuje se neki formular, samo kod nas to ne funkcioniše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Digresija je napisao:
Zna li iko da li se moze unaprijed dogovoriti u vezi donacije organa? Npr. ne zelim da neko nakon moje smrti mora donositi odluku o tome, pa bih ja sam potpisao izjavu da dajem organe u humane svrhe...

OFF:
ne znam kako funkcionise u BiH ali kako zivis u At raspitaj se tamo,meni je to sasvim u redu da nekom poklonis zivot ako vec mozes,meni licno je najmanje vazno hoce li me kremirati,baciti u more,sahraniti ili sta vec kad umrem,btw ja kad sam polagala vozacki u USA sam potpisala za donaciju organa,navodno imas neke beneficije s tim,barem je tako u USA ali nikad nisam posteno ni procitala te papire,
ON topic:zaista ljudski korak i svaka cast tim ljudima,samo oni znaju kako im je tesko,ali u svoj toj muci su pokazali humanost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
dilajla je napisao:
To je valjda ironija sudbine. U ovom vremenu gdje smo toliko razliciti, a istovremeno u muci toliko slicni.

Izvini, ko je razlicit?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 23:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 18:09
znaci decko je preminuo,taj decko je bio od moje prijateljice komsija,i tu noc je bio kod nje u kafani tamo u dubici,navece krenuo kuci biciklom i eto :cry: .nadala sam se da ce ga neko cudo spasiti,ali nije bilo pomoci,veoma tuzno :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ali je on spasio...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2007, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Digresija je napisao:

trebalo bi da može, postoji ta nekakva donorska mreža, ali ne znam koliko je to u nas funkcionalno. raspitaj se još kod ljekara ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 00:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 18:09
VeLiKi je napisao:
ali je on spasio...

da,da,da,stvarno ovakav slucaj nisam cula,i stvarno je jeziv,nemam rijeci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 05:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Znam da u Hr imaju - donorsku karticu. Kod nas nemam pojma.

Negdje sam citala da je po starim ex-Yu zakonima (koji negdje nisu ni mijenjani u tom domenu) to islo tako da zapravo doktori imaju pravo od svih koji se nisu za zivota izjasnili protiv darivanja organa uzeti organe, ali da se to u praksi nije provodilo, u praksi su ipak roditelji, supruznici i bliznji odlucivali o tome.

U svakom slucaju, ako ne postoji kod nas ta kartica, neka oznaka, trakica, bilo sta sto te automatski svrstava u donatore organa - onda je najbolje svoje najblize obavijestiti o takvoj svojoj zelji.

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 05:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Prica o S.V. je koliko tuzna, toliko i divna prica o ljubavi, covjecnosti i velikodusnosti.

Treba u tim trenucima vlasite tuge i nesrece razmisljati o tudjoj nesreci i kako drugima pomoci...za to treba bas velika snaga...

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 08:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Citiraj:

Postoji donorska mreža u BiH, juče sam slušala na vijestima da već ima oko 20.000 donora u BiH. Znam da je za to glavna osoba dr Jasminka Mujkanović iz Sarajeva, ali kako doći do nje, ne znam. Preko neta, jedino.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Učinio je veliko djelo za svog života a Boga mi i poslije smrti.

Svaka čast i njegovim roditeljima koji su pristali na ovo.

Neko reče da su primatelji organa bili različitih nacionalnosti. Zar je to bitno???

Da nisu morali možda da nose organe prvo kod popa ili hodže ili kardinala na osvećivanje???

Ljudski debilizam nema granice.

Ovo treba gledati kao veliku stvar jednog pojedinca i da postakne i druge na slično.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Kad smo vec kod donacije organa, Jeste culi za ovo:

Bubreg s televizije

Tko će živjeti, a tko umrijeti? O tome će odlučiti smrtno bolesna donorica bubrega i sugestije TV-gledatelja, koji će u nizozemskom TV-showu pratiti proces izbora između troje bolesnih kandidata.

Unatoč protestima, nizozemska TV-postaja BNN ipak će emitirati The Big Donor Show, u kojem će smrtno bolesna žena Lisa odabrati jednog od troje kandidata koji će dobiti njene bubrege.

Otkud ideja za ovako bizaran show? Bivši direktor BNN-a Bart de Graaff je zbog zakazivanja rada bubrega umro u dobi od 35 godina nakon godina uzaludnog čekanja na listi za transplantaciju.

"Mogućnost dobivanja bubrega za sudionike u natjecanju iznosi 33%", rekao je trenutni predsjednik TV-postaje Laurens Drillich. "To je daleko veća šansa nego što je imaju ljudi na listi čekanja."

"Ideja za ovakav TV-show je čista ludost", izjavio je Joop Atsma, iz vladajuće Kršćanske demokratske partije. "To ne može biti istina, da će u Nizozemskoj ljudi glasati o tome tko bi trebao dobiti bubreg", izjavio je za BBC.

I druge političke stranke traže da se ovaj show ne prikaže, no s BNN-a su odvratili kako će njihova 80-minutna emisija, čije je emitiranje planirano za petak, ukazati na nedostatak davatelja organa u Nizozemskoj.

37-godišnja donorica primatelja bubrega odabrat će na temelju biografije i profila kandidata, a obavit će i intervjue s njihovim obiteljima i prijateljima. Svoje sugestije će joj putem SMS-a moći poslati i gledatelji.

Ustanova koja kontrolira proces doniranja organa u Nizozemskoj smatra ovaj show etički potpuno neprihvatljivim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Kakav kretenizam, ja bih i nju i producente uza zid i tatatatatata, onda bi svi dobili organe..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
BlackHand je napisao:
Kakav kretenizam, ja bih i nju i producente uza zid i tatatatatata, onda bi svi dobili organe..

isfaširane

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Odvratno... Kako uopšte neko pristane na to?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2007, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Kad jer zivot u pitanju - ne bira se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]