banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 13:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2004, 18:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
BANJA LUKA - Projekat izgradnje najvećeg hidrosistema "Buk Bijela" na Drini neće se sprovesti ako studija uticaja na životnu sredinu pokaže da bi to ugrozilo zaštićene oblasti kanjona Tare, Plive i Sutjeske na koje upozoravaju ekolozi iz Crne Gore, potvrđeno je juče u Vladi Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za energetiku RS Zdravko Milovanović kazao je da nema potrebe za spekulacije o mogućoj ugroženosti nacionalih parkova dok se ne završi pomenuta studija, ističući da je projekat tek u fazi ocjenjivanja tehničkih ponuda zainteresovanih kompanija.

"Budući koncesionar neće dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju 'Buk Bijele' ako se ne uradi studija, njena revizija i ne ispoštuje kompletan set usvojenih ekoloških zakona", istakao je Milovanović.

Isto je ponovio i Milenko Stanković, savjetnik ministra za ekologiju RS uključen u projekt "Buk Bijela", koji je dodao da izgradnja hidrosistema "ne smije prelaziti dozvoljenu zonu uticaja".

Mnogobrojne ustanove i nevladine organizacije u Crnoj Gori nedavno su intenzivirale kampanju za zabranu izgradnje "Buk Bijele", upozoravajući da će se kroz njenu izgradnju potopiti 12 kilometara najljepšeg dijela kanjona Tare i kompletan kanjon Plive u toj republici, te cijeli kanjon Sutjeske u RS.

Ističući da zvanični organi Crne Gore čitav projekat provode "netransparentno i u mafijaškoj tajnosti", oni navode da su crni scenario bazirali na nezvaničnim informacijama i prethodnoj studiji o "Buk Bijeloj", koji je izrađen prije više godina.

"Ako se to ostvari, onda se potapa kanjon Tare do nadmorske visine od 500 metara i to baš dio sa najvećim bukovima koji je bio razlog njegovog ulaska u baštinu UNESCO-a", rekao je za "Nezavisne" Darko Stijepović, direktor Centra za razvoj Durmitora.

Kaže da je nedavno u Žabljaku boravio predstavnik venecijanske Kancelarije UNESCO-a, koji je, kako kaže, izrazio svoju zaprepaštenost projektom koji se namjerava sprovesti bez uključenja njihovih eksperata i šire javnosti.

Nekoliko stotina crnogorskih ekologa u kampanji "Neću baru, hoću Taru", u koju se uključuju i tamošnje opozicione političke partije, zahtijeva da se u izradu studije o uticaju "Buk Bijele" na životnu sredinu uključe nezavisni eksperti, te raspiše referendum.

"Ako se dozvoli projekat, sa čuvenim raftingom na Tari je definitivno završeno", tvrdi Stijepović.

U Ministarstvu energetike RS kažu da "pretpostavke ekologa" dolaze na osnovu ranijeg projekta kada se samo planirala izgradnja HE "Buk Bijela", te da se upravo zbog zaštite okoline sada planiraju "dvije stepenice" - HE "Buk Bijela" i HE "Foča/Srbinje".

"To će sigurno smanjiti zapreminu akumulacija, ali bi bilo nelogično tvrditi da baš nikakvog uticaja na okolinu neće biti", zaključio je Milovanović.

Projekat izgradnje najvećeg hidrosistema "Buk Bijela" na Drini zajednički rade Republika Srpska i Crna Gora. Na tender za izvođenje radova javila su se tri konzorcijuma na čijem su čelu britanski EFT Vuka Hamovića, slovenački "Vijadukt" i hrvatska "Montmontaža". Izbor najpovoljnijeg ponuđača trebalo bi da bude završen do kraja godine.

P. KLINCOV

Rame uz rame s kanjonom Kolorada
Kanjon Tare kao jedinstvena pojava po svojoj dubini od 1.000, a mjestimično i 1.300 metara, svrstava se odmah iza velikog kanjona rijeke Kolorado u SAD.

Tara, koja na svom kraju čini sastavnicu Drine, ima tok dug 150 kilometra i najduža je crnogorska rijeka. Na dijelu toka kroz nacionalni park Durmitor, Tara ima prosječan pad od 3,6 m/km, uslijed čega postoje brojni vodopadi - bukovi i brzaci.

Zbog kvaliteta vode i jedinstvenog eko-sistema, Tara je 1977. godine uvrštena u program "Čovjek i biosfera" i upisana u ekološki rezervat biosfere svijeta, čime je zaštićena međunarodno usvojenom konvencijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2004, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ja sam bio na raftingu prije par godina i zaista sam imresioniran. zalosno je da dodju stranci i prave hidrocentrale na nasim draguljima i tek nakon 30 godina ih prepuste nama. ja sam skroz protiv te hidrocentrale kao i protiv onih barica na Vrbasu koje ce da poplave Rekavice i Bocac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2004, 22:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ne prave se elektrane samo zato što je nekom palo na pamet.
Činjenica je da energije fali već sada, a za nekoliko decenija moraće se ili uvoziti ili uvoditi redukcije.
Hidroelektrana ipak najmanje zagađuje okolinu.
Najjeftinija energija je nuklearna i bilo bi bolje napraviti jednu nuklearku nego trajno uništiti jedan od najljepših rijeka i kanjona u bivšoj SFRJ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 00:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
bolje da je mi ne pravimo... poznavajuci nas... ne bi to radilo dugo do finalnog BUM ;)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka

prema detaljnim studijama koje su sprovodili, potrebna je ogromna kolicina suve pare da bi se napravila HC, e sad posto ova drzava nema ni za 'ljeba onda ce stranci to da prave i 30 god da trose struju tj mi necemo vidjeti ni W. e sad za 30 god. ce to biti "nase"..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 00:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
hm... nisam bash upucen u problematiku oko HC, ali 30 godina mislim 30 gooodiiiiiinaaaaaaa
da to nije puno???

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka

citao sam studiju u Reporteru i tako je tamo pisalo.
sad ako su oni slagali i ja vas lazem. ali uzimajuci u obzir cijenu kWh i cijenu izgradnje brane moze se izvuci ta racunica.
Cijena brane je skoro bagatelna kolika je cijena za potopljenu zemlju i kuce koje se moraj urefundirati.
Dobro na Tari nema mnogo kuca ali na Vrbasu ima. A znamo kako je kad se nas seljak zainati pa trazi 8-o soban stan na krovu Boske i 100 duluma zemlje kod Autoprevoza :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
mangia je napisao:
citao sam studiju u Reporteru i tako je tamo pisalo.
sad ako su oni slagali i ja vas lazem. ali uzimajuci u obzir cijenu kWh i cijenu izgradnje brane moze se izvuci ta racunica.
Cijena brane je skoro bagatelna kolika je cijena za potopljenu zemlju i kuce koje se moraj urefundirati.
Dobro na Tari nema mnogo kuca ali na Vrbasu ima. A znamo kako je kad se nas seljak zainati pa trazi 8-o soban stan na krovu Boske i 100 duluma zemlje kod Autoprevoza :)

Pa nece se graditi HE na Vrbasu.. bar ne u tom dijelu, dijelu Rekavica..
Rece mi djevojcica jedna, apsolvent na Gradjevini.. bez zajebancije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2006, 11:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Pored te elektrane EFT je usao u posao sa rudnikom Stanari, hidrotunelom na akumulaciji Trebisnjice i jos izgradnja moderne termoelektrane u Stanarima. Bas je sinoc na TV bila promotivna emisja EFTa, sa sve nasmijanim i sretnim radnicima rudnika, trebom sto hvali kako je sve na najvisem europskom tehnickom nivou i tako to...
Samo nek je posla, zaposlen covijek ne moze smisljati i raditi gluposti jer nema vremena za to....

A EFT je bio i pod istragom od februara 2005 do maja 2006 zbog navoda da su bile neke korupcije u vezi sa investicijama u Bosni. Bas me cudi, otkud korupcija u BiH. :) Vise na http://www.againstcorruption.org/briberycase.asp?id=835

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2006, 12:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
ja koliko znam mi struju IZVOZIMO, a mislim da imamo toliko hidro-potencijala da mozemo birati na kojem mjestu da izgradimo hidroelektranu...nuklearke ni pod razno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2006, 17:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
prije sam za hidro centralu nego za nuklearke, a sto se tice izvoza tu si u pravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 02:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Samo bi nam jos nuklearka falila, kao da su nas nasi politicari malo razbucali. :D

Pa da, kad politicari opet bace kost svojim psima avlijanerima (tj. nama, raji iliti narodu), bombasi Mirko, Matko i Muharem lakse pobiju nas sve i posalju i sebe i nas u 3 lepe fine materine...

A u to da fali struje nekako licno ne vjerujem. :-?
Mislim da nije bezazleno igrati se sa prirodom. Treba dobro razmisliti o klimatskim i drugim promjenama, baciti sve na papir, pa odluciti.
Ali ne da odlucuju o tome nesavjesni ljudi, koji ce uzeti za svoj potpis par miliona, pa ce ih boliti neka stvar hoce li ovo sve biti pod vodom ili cemo biti nova Sahara - jer ce oni sa svojom djecom biti vec negdje daleko do tad.

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 09:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
Кад смо већ код Таре, природа се сама потрудила за брану

http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?a ... &id=219380

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
The_One je napisao:

Sabotaza...???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ili jednostavno priroda ??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 16:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ako vam je stalo do ekologije zalažite se za nuklearke. Ozbiljno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
The_One je napisao:

E za ovo sada sluze bombe i dinamit. Moze li se ta blokada raznijeti i na taj nacin osloboditi vodu da tece?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 17:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
Treba sprijeciti izgradnju HE Buk Bijela pod svaku cijenu!!!
Crnogorci su odustali od tog projekta radi pritiska javnosti.

Izgradnja takve hidroelektrane znatno utice na okolni biotop, koji je jedinstven u Evropi(park Sutjeska i Perucica i kanjon Tare) a i na samo zdravlje ljudi koji zive u okolini. Stvara se visak vlage i dolazi do promjene klime.

Tako recimo nakon gradnje hidroelektrane u Visegradu klima se izmjenila sve do Foce. Broj suncanih dana se smanjio a kisnih povecao. Nikad nije napravljena analiza kako je to uticalo na zdravlje tamosnjih stanovnika.

Price o tome kako ce lokalno stanovnistvo imati ekonomske koristi od toga su cista laz.(Najbolji dokaz tome je Visegrad koji je jedan od najsiromasnijih gradova i pored toga sto ima branu) Istina vjerovatno ce biti zaposleno nesto radnika u gradnji same infrastukturez(mada bi i to radile firme iz drugih mjesta) a nakon toga broj zaposlenih bi bio jako nizak. Kao sto je vec receno, mafijas Hamovic bi kupio med tokom 30 godina nakon kojih bi brana trebala biti prepustena drzavi. Da ali.... nakon 30 godina ce biti neophodna restoracija brane a pitanje je hoce li se imati para za toga.
A postoji i velika mogucnost da za 30godina se nade neki novi, bolji perpsektivniji izvor energije i da ta brana za 30 godina bude prevazidena.

I sta onda? Nama ne fali struje!!!! Cak je i izvozimo i zasto se ovako guraju ove price o hidroelektranama koje unistavaju kako prirodu tako i zdravlje ljudi i ubijaju normalan razvitak drzave.
Ovdje se radi o korumpiranim politicarima koji su klepili lovu ispod stola daju dozvole raznim tzv. biznismenimat(mafijasima) da se krci i unistava nase najvece blago.

Pa taj kraj ima nevjerovatne mogucnosti za razvoja turizma. Tu treba izgraditi hotele, motele, kampove, izgraditi staze za setnju, brdski biciklizam, sportsko rekracione centre...... od kojih bi imao koristi cijeli region i gdje bi direktno bilo zaposleno na hiljade osoba i to na dugorocan period.

Ako vec hoce proizvoditi struju zasto ne postavljaju vjetrenjace?

IZGRADNJA HE MORA BITI SPRIJECENA NA SVAKI MOGUCI NACIN !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2006, 17:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
The_One je napisao:

Koja slucajnost :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 08:15 
kuga je napisao:

Ako vec hoce proizvoditi struju zasto ne postavljaju vjetrenjace?
N !!!

Ti si meni bog.... :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]