banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 18:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Starosjedioci
PostPoslato: 27 Okt 2006, 22:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Mar 2006, 22:06
Ne znam da li je ovo bas pravi podforum za ovakvu temu ali da pokusamo...

Povraca mi se vise od te price " pravih banjalucana", kao "ovi dosljaci sto su se doselili ´95....." ili "ovi seljaci iz Celinca, onaj iz Dubice"... bla bla.
Draga braco i sestre,
1. Sta mislite koliko procentualno iznosi broj stvarno domicilnih, istinskih Banjalucana koji trenutno zive u BL? ja bih rekao oko 20%.... Na starosjedeoce mislim one koji su rodjeni u BL, te su im oba roditelja Banjalucani, odrasli u njoj itd....?
Moje iskustvo mi govori da se u prsa "banjalucanstvom" busaju upravo oni koji su u ratu dosli iz nekog Vakufa ili koji su kupili prije 2000.te kucu u BL, preselili se i sad posle 6.te godine postaju pravi Banjalucani te busaju se u prsa i podcjenjuju sve one koji su posle njih dosli.

To je jedan aspekt.

2. Sta mislite zapravo o seljastvu? Kako se definiciju seljastva primjeniti na BL standarde? Za mene licno nije seljak, bajcos ili coban onaj koji dolazi iz Celinca ili zivi u Budzaku, vec onaj koji se ponasao kao notorna seljacina, pa makar on i imao 5 koljena iza sebe u BL... Onaj koji istura lakat u autu, koji zvace zvaku kao motiku iz naderalista, onaj koji ide na narodnjake svake druge veceri? Onaj koji ne vodi racuna o tome da Grad BL ima katastrofalnu saobracajnu mrezu, da je grad totalno nesiguran, da su zgrade prljave i u katastrofalnom stanju, onaj koji sve to ne vidi...onaj koji se trudi da provede dnevno min. 5 sati na ispijanju kafa ne bi li ga i drugi vidjeli, onaj koji nosi bodi i bjele cipele, obrijan sa strane itd....
Meni licno je neshvatljivo da se 90% omladine (stariji kapiraju!) busa u prsa nekim urbanizmom, gradjanstvom, a u pozoriste ide 15 jednih te istih ljudi dnevno, izlozbe i galerije posjecuju samo stariji od 50, a svaka druga rijec "buraz", jer imaju fond rijeci 20.

Na kraju ove kritike urbanizma, gradjanstva i seljastva u BL, zelim da napomenem da od svih velikih gradova sa ogromnom tradicijom, kulturnim nasledjem i opstim obrazovanjem ljudi (sirom Evrope) nigdje nisam sreo toliko dozu k.u.rcenja i busanja u prsa nekim gradjanstvom srazmjerno sa stanjem svih navedenih elemenata u BL...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 09:44 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Okt 2006, 20:02
Matjaz,preterano seres. :D

Banjaluka je i prije rata,kao i sad,bila veliko selo.To se najbolje vidi po broju i kvalitetu pozorista,galerija,muzeja,snimljenih filmova,glumaca,MUZICARA,i ostalih umjetnika,...pozz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 10:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
mrga85 je napisao:

Banjaluka je i prije rata,kao i sad,bila veliko selo.To se najbolje vidi po broju i kvalitetu pozorista,galerija,muzeja,snimljenih filmova,glumaca,MUZICARA,i ostalih umjetnika,...pozz

Ovde nije rec o gradu nego o gradanima Banjaluke.
Sto se tice Pozorista , muzeja i galerija BL je to bilo sasvim dovoljno prije rata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Dobro ste primjetili to u vezi sa nasom kulturom. Ja se nekad stvarno osjecam prazno jer nema dovoljno kulture (desavanja). Cesto kada je i ima, drugorazredna je. Ljudima je vaznije kako izgledaju nego sta imaju u glavi.
:-? :fadein:

Vrh

Tema posta: Re: Starosjedioci
PostPoslato: 28 Okt 2006, 11:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
Matjaz je napisao:
1. Sta mislite koliko procentualno iznosi broj stvarno domicilnih, istinskih Banjalucana koji trenutno zive u BL? ja bih rekao oko 20%.... Na starosjedeoce mislim one koji su rodjeni u BL, te su im oba roditelja Banjalucani, odrasli u njoj itd....?

broj starosjedilaca po tvojim kriterijumima je veoma mali ,imajuci u vidu 2 svjetski rat kad je banjaluka bila uporiste nezavisne drzave krvatske ,tada je velik broj starosjedilaca ubijen i pobacan po okolnim jamama ili ubjen u jasenovcu,dok je drugi dio izbjegao u Srbiju...a imajuci u vidu broj stanovnika iz 1941 tesko da se danas mogu na prste izbrojati starosjedioci ,vecina ljudi ovde se naseljava posle 2 svetskog rata,sto iz sela same okoline banjaluke tako i iz cele zapadne krajne....

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Citiraj:
2. Sta mislite zapravo o seljastvu? Kako se definiciju seljastva primjeniti na BL standarde? Za mene licno nije seljak, bajcos ili coban onaj koji dolazi iz Celinca ili zivi u Budzaku, vec onaj koji se ponasao kao notorna seljacina, pa makar on i imao 5 koljena iza sebe u BL... Onaj koji istura lakat u autu, koji zvace zvaku kao motiku iz naderalista, onaj koji ide na narodnjake svake druge veceri? Onaj koji ne vodi racuna o tome da Grad BL ima katastrofalnu saobracajnu mrezu, da je grad totalno nesiguran, da su zgrade prljave i u katastrofalnom stanju, onaj koji sve to ne vidi...onaj koji se trudi da provede dnevno min. 5 sati na ispijanju kafa ne bi li ga i drugi vidjeli, onaj koji nosi bodi i bjele cipele, obrijan sa strane itd....
Meni licno je neshvatljivo da se 90% omladine (stariji kapiraju!) busa u prsa nekim urbanizmom, gradjanstvom, a u pozoriste ide 15 jednih te istih ljudi dnevno, izlozbe i galerije posjecuju samo stariji od 50, a svaka druga rijec "buraz", jer imaju fond rijeci 20.

Ma da... sad cemo svi da slusamo klasiku ne bi li guzici nabili nivo. Al' si ga srocio, ne bi bolje ni za pare...

Volim ove sto po laktu i zvaki odmah znaju sve o nekome... idu na narodnjake... ne mogu svi slusati Mozarta. Super, od sad cemo u poljoprivredne masine staviti CD sa technom ili rock-om ili cime vec... i ti sto voze nece vise orati njive nego ce iz traktora ispadati asfalt.

Grad ima katastrofalnu saobracajnu mrezu? Sta ti znas o tome? Grad ima problematicne vozace... pa nisu saobracajnice kao one shine iz "me'ahotehnike" pa da ih poslazes kako mislis da bi trebalo.

Zgrada je "vlasnistvo" zajednice etaznih vlasnika... ako imas 20 sirotih penzionera... ah da... nece 'leba jesti, ali zgrada ce imati novu fasadu.

Ako si toliko urban kao sto zelis da mislimo, zar ne bi bilo logicno da si i dovoljno stalozen i smiren, da te takve stvari ne mogu isprovocirati. Sta tebe, kao urbanog coveka, briga za te sa zvakama, u bodijima... imas posla sa njima? Ne bi trebao, ako si vec tako urban...

Mnogo ljudi ne koristi "buraaaz" ... ali izgleda da ti takve ljude ne poznajes...

Ne generalizuj, ne upiri prstom... radi na sebi... pa ce svima biti bolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 13:57 
Početnik
Početnik

@Warlock: Nemam sad vremena da ti repliciram, ali mislim da se u zivotu i nisi bas previse naputovao i vidio toga.... Bez uvrede. Inace ne bi tako pricao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
E.... Dobro je, nemoj vise...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 14:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Znas Matjaz kako je poseljacen grad?
Prvo je dosao jedan poveci copor iz Glamoca i poceo da asimilira po principu Borga sve sto je zatekao. "Mi smo Glamoc, ti si asimiliran. Svaki otpor je uzaludan."
Onda se pojavio copor iz Drvara. "Mi smo Drvar, ti si asimiliran. Svaki otpor je uzaludan". Pa onda Grahovo, pa Sanski Most... Da bi na kraju asimilirali jedni druge tako da sad zajedno govore: "Mi smo seljaci, ti si asimiliran. Svaki otpor je uzaludan. Svi su sada seljaci."
Asimilirane zrtve postaju kao i oni, pljuju po ulicama i nikako da se nacude sto ostaje to tako dugo na toj cudnoj travi, kod njih u zavicaju odmah nestane, nose neke Sevinjon jakne jer su culi da su dobre, u stambenim zgradama otkidaju plastiku sa gelendera i kod kuce pretapaju i prave opanke, poklopce sa sahtova kradu i pretapaju u potkovice za Dorata i Sarova, kradu automate za ulazna vrata i stavljaju u svinjce jer svinja ne zna zatvoriti vrata za sobom a covjek zna, limene oplate sa prozora vrlo lako mogu postati masice za sporeta, itd. Oni imucniji obavezno kupe najveceg Mercedesa, jer dobro pamte prizor iz djetinjstva kad se stric Joja iz Njemecke pojavio na njihovoj livadi sa takvim mercedesom. Taj prizor je cak bio ljepsi od onog kada im je Mara prvi put pokazala stidnicu poslije prela.
I vidis tako ti je danas, vecina je asimilirana i sive celije im se cupkaju u ritmu "Lepi grome moj", a oni koji nisu dobro se cuvaju da ne postanu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
A svi su pre rata imali po tri kuce,pet lokala,tri auta,uvek ista prica

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 16:11 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Okt 2006, 20:02
Vuk_samotnjak je napisao:
mrga85 je napisao:

Sto se tice Pozorista , muzeja i galerija BL je to bilo sasvim dovoljno prije rata.

Ja ipak mislim da su upravo to reprezenti kulturnog nivoa,jer su oni tu zbog gradjana.U svakom gradu ima extrema,bitan je profil zlatne sredine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 18:42 
Početnik
Početnik

mrga85 je napisao:
Vuk_samotnjak je napisao:
mrga85 je napisao:

Ja ipak mislim da su upravo to reprezenti kulturnog nivoa,jer su oni tu zbog gradjana.U svakom gradu ima extrema,bitan je profil zlatne sredine.

Koji je vrlo nizak kod nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
Nije Slobo kriv. Mi smo krivi. Mi smo govna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 21:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
A sta mislite kad bi se pricalo o starosediocima ovde u BG....bi li ih bilo 30000-40000 aaa???eee moja braco...!!!

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Matjaz - odakle si ti?? :-?

Seljak je covjek koji slusa narodnu muziku?? Ukusi su razliciti....Seljak je covjek koji izbaci lakat kad vozi auto?? A da izdas knjigu "kulturno zvakanje zvake"...

Pobogu...ne mogu da vjerujem....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Seljak je posten covek koji se bavi poljoprivredom.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2006, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A je li Vlade Divac seljak,kaze da voli poslusati narodnu muziku???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 01:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2005, 16:44
Zatupljenost ljudi je jedini problem!
Muzika koja uspjeva na ovim prostorima govori puno o mentalitetu, profilu i kulturi gradjana BL, kao i u cijeloj ovoj drzavi!

Tanker-Southern Sludge Metal

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 01:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2005, 18:57
SIJUKS je napisao:
Seljak je posten covek koji se bavi poljoprivredom.

sad,posten ili ne al' ovo je istina.
a sto se tice malogradjavstine tipa izbacivanje lakta iz auta,razvlacenje zvakace gume(umjesto koristenja paste za zube i old skul cetkice) i slusanje seke,lepe,male,crnog,dragog,sa tekstovima u kojima se auta utrpavaju u garazu(to mene asocira na neke druge radnje ali ajde)....sa milion krstova objesenih oko vratova,a pjesmama koje prizivaju na grijeh :lol:
sa smecem na ulici,djecom za volanom koja ubijaju drugu djecu,roditeljima koji su toliki kreteni koji im to dozvole :roll: ...trebam li jos pisati?:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 08:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
to sto je neko ljakara i izbacuje lakat (al lakat je najjaci) meni mozda smeta, al mi mnogo vise smeta sto njegov / njen tata -inace ljakan, drzi pola grada i odlucuje o svemu sto je bitno u ovom gradu.

jebi ga ljudi , ustanite svi vako zorom ko ja , pa napisite post ko ja, pa ce nam svima bit bolje.

:roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]