NNJ je napisao:
Ne ugrožavaš drugog, ali ugrožavaš sebe. U slučaju nesreće državu košta tvoje liječenje. Prema tome, imaju puno pravo da ti uzmu pare.
Ja ugrožavam sebe i silaskom niz stepenice, pošto mi je koljeno u lošem stanju i u slučaju povrede otićiću na teret države, pa pretpostavaljam da niko neće donijeti zakon po kojem je korištenje gelendera obavezno pri silasku niz stepenice da ne bi došlp do povrede. Ugrožavaš sebe i hodajući po suncu na temperaturi od 40 stepeni, pa niko zakonom ne propisuje da je obavezno nošenje kapa i šešira. Šta je sa rolerima i skejterima? Daleko je opasnije voziti se na rolama ili skejtu, pa njima niko zakonom ne propisuje da nose kacige... Jedna je stvar nešto propistai zakonom, a druga stvar je preporučiti nekome nešto. Naplaćivati kaznu nekome zato što ne nosi kacigu dok vozi bicikl je u najmanju ruku neozbiljno...
NNJ je napisao:
Kad jednom zaboraviš, pa platiš zaboravnost 30 KM, sljedeći put nećeš zaboraviti. Uostalom, mislim da će prvu godinu dana samo upozoravati vozače za svjetlo, a poslije će naplaćivati
.
A gdje je uopšte smisao paljenja svjetala tokom dana? Kako to pospješuje sigurnost saobraćaja?
NNJ je napisao:
To dijete nije učesnik u saobraćaju, pa ga ne kači zakon.
Ako se dijete voza na ulici ispred moje zgrade, koja se kategoriše kao saobraćajnica itekako je učesnik saobraćaja, ako ćemo već po slovu zakona...
Kao što rekoh, zakon o vezanju pojasa, o alkoholu u krvi i brzini je sasvim na mjestu. Sve ostalo je samo bespotrebno preseravanje Dokića i kompanije. Ironično usklađuju zakone sa evropskim standardima, a od Evrope smo daleko svjetlosnim godinama...