banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 23:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jan 2006, 16:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Sep 2005, 15:12
Obzirom da smo se toliko obrusili na gradonacelnika Davidovica i Co. ja vas sve molim da konkretno kazete sta biste promjenili od onoga sta postoji u gradu i/ili sta biste dodali ako ne postoji?? Cemu bi dali prioritet?
Ja bih sagradio jos jednu, manju,sportsku dvoranu, smanjio plate gradonacelniku i ekipi, a ta sredstva namjenio za porodice sa dijecom koje jedva prezivljavaju, uz najljepse i najruznije dvoriste, birao i nagradjivao najhumanijeg covjeka, najvrednijeg cistaca ulice, najagilniji kucni savjet, najpazljivijeg salterskog radnika u gradskoj upravi, smanjio cijene grijanja, donirao 5 inkubatora za KBC, trazio da se placa porez na sve one udzerice, stracare, barake po centru grada...
A vi?? Sta vi mislite da treba uraditi??

[Promijenjen je naslov teme, moderator]
Stari naslov: Sta biste uradili da Banja Luka postane grad???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 16:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Rijesio problem parkiranja izgradnjom garaze u neposrednoj blizini grada. Sankcionisao strogo parkiranje na zelenim povrsinama zaposljavajuci veci broj ljudi koji bi bili zaduzeni za to. E sad, da li su parkinzi ispred zgrada u naseljima vlasnistvo grada ili zajednice etaznih vlasnika? Ako je grad vlasnik tih povrsina, onda bih ulozio novac u njihovo uredjenje, postavio rampe i poceo izdavati ta mjesta, s tim naravno sto bi stanari imali prednost. Ko hoce da zivi u gradu i da ima auto mora da racuna i na to da mora platiti parking, a s druge strane njegovo mjesto bi ga stalno cekalo. S druge strane, uveo bih sistem plave i bijele zone gdje bi parkiranje bilo besplatno za posjetioce. Investirao u sistem kamera sa radarom koje bih postavio na kriticnim raskrsnicama i mjestima u opstini i time nasim policajcima olaksao posao da ne moraju postavljati zasjede po hladnoci i strahovati da li ce ih neko prijaviti ili nece zato sto su primili 20 KM od vozaca koji prekoraci brzinu.

Donio propis da se u odredjenom vremenskom periodu na sve kuce mora staviti fasada ili ce vlasnici snositi posljedice. Nasa drzava je ruglo od nezavrsenih kuca koje onako strse i po 30 godina bez da gazda na nju stavi fasadu.

Nalozio komunalnoj policiji da kaznjava kafice koji ne postuju sigurnosne protupozarne propise pustajuci veci broj ljudi unutra od maksimalnog kapaciteta samih lokala.

Zabraniti prosenje u gradu. Kao prvo taj novac ne ide tim jadnicima koji prose, a kao drugo daje ruznu sliku grada. Ovaj problem se mora rijesiti u koordinaciji sa Vladom RS, kako bi se tim ljudima nasao odgovarajuci socijalni program.

Protjerao nomade iz grada, ako vec nisu. Kada vidim ovce ispred Ekonomskog fakulteta kosa mi de dize na glavi. Isto tako definisao gradsku zonu u kojoj bi bilo zabranjeno ulaziti konjskim kolima.

Ima toga jos, mozda i daleko bitnijih zivotnih problema (struja, voda, asfalt...), a o njima ce sigurno neko drugi napisati nesto..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 18:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 06:56, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Svidjaju mi se Learove ideje.

Ja bih uveo zestoke kazne za bacanje smece na ulici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 19:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Lear,ti si legenda.Govoris kao da smo mi jedno sredjeno drustvo,gdje ljudi imaju platu po 1000 e,gdje nema nezaposlenih i nema socijalnih problema.
Alo,gdje ti zivis.Od cega ljudi to sve da plate.
Ovo mi je "najdrazi" dio
Citiraj:
Donio propis da se u odredjenom vremenskom periodu na sve kuce mora staviti fasada ili ce vlasnici snositi posljedice. Nasa drzava je ruglo od nezavrsenih kuca koje onako strse i po 30 godina bez da gazda na nju stavi fasadu.

Sad ti ponovo razmisli sta si napisao.Zar mislis da je tim ljudima drago sto nemaju fasade na kucama,da se ponose sa tim,da im je zimi prevruce,pa da zato nisi stavili fasadu?
A vjerovatno tipujes i na zgrade,a zaboravljavas da ima zgrada gdje zive iskljucivo penzioneri,koji nemaju ni za hranu,koji od najmanje bolesti umiru,jer nemaju za lijekove,a ti bi im jos nametnuo da popravljaju fasadu na zgradi,sto je,usput budi receno,bio zadatak Zavoda za izgradnju.
Jos jednom te pitam,gdje ti zivis?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Laoce, ti vjerovatno nisi nikad vidio gastarbajtere koji dodju i naprave kuce od po 4 sprata, zalete se da pokazu koliko su bogati i koliko je ogromna njihova kuca, a onda mu nestane para pa jedva stigne izraditi prizemlje, a u gornje fasade useli promaju. Fasadu da i ne spominjem.
Takvih je gomila po BL, a i sire.
Zasto zapocinjati nesto, za sta nemas para da odradis do kraja i kako treba?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidio sam i znam za te slucajeve,ali konkretno u gradu Banja Luci i nisam primijetio mnogo kuca bez fasade.Najvise ih ima na Lausu,ali tamo one sa fasadom odudaraju,a i nije ni tamo bas puno gastarbajtera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 21:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kuca je investicija i onaj ko pravi kucu mora da ukalkulise u budzet i stavljanje fasade. Znam ja da fasada kosta, ali realno postoje kuce gdje vlasnici jednostavno "zaborave" da je stave. Medjutim, kuca bez fasade je ruglo grada. Moja ideja bi bila da ljudi imaju fore npr. 2-3 godine da stave fasadu na kucu, a da u tom periodu imaju mozda nekakvu poresku olaksicu, ako im je to prvi dom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 21:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Pokusao bi pokrenuti neke nekad velike firme da bi se ljudi zaposlili, ako bi to rjesio onda bi rjesavao ulice i parkove i ostalo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 23:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2005, 18:04
Ja bi prvo seljacine sto su dosli sa sela sve izbacio na selo odakle su i dosli da ne kvare ugled grada.

http://www.ilahije.net/
http://www.bosnjaci.net/index.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 00:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kuca je investicija i onaj ko pravi kucu mora da ukalkulise u budzet i stavljanje fasade. Znam ja da fasada kosta, ali realno postoje kuce gdje vlasnici jednostavno "zaborave" da je stave. Medjutim, kuca bez fasade je ruglo grada. Moja ideja bi bila da ljudi imaju fore npr. 2-3 godine da stave fasadu na kucu, a da u tom periodu imaju mozda nekakvu poresku olaksicu, ako im je to prvi dom.

Legendo moja,pa kod nas pola kuca nema ni gradjevinsku dozvolu,a kamoli nesto drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 00:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Citiraj:

Legendo moja,pa kod nas pola kuca nema ni gradjevinsku dozvolu,a kamoli nesto drugo.

Da, pa... hoće li tako biti vječno? :D Naravno da neće i da ne može... grad mora jednom početi da liči na grad i da se počnu rješavati stvari koji Banjaluku danas ne čine ljepoticom kakva je bila prije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 01:04 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Eliminisao bih njegove stanovnike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 01:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
Zeleni Obad je napisao:
Naslov nije dobar. Vise bi odgovarao sljedeci:

Sta biste uradili da Banjaluka ponovo postane grad?

pa zar je banjaluka nekad bila grad ???
andric je pisao bukvalno prevedeno da jebes grad u kom nema 10 ambasada ...
sve vise uvidjam da je to istina ma koji grad bio u pitanju ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 01:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Preorati pa opet ispochetka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 02:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
dobra mi je komedija za fasade. pa 99.9% tih kuca nema nikakve papire. recimo jedan lik na petricevcu je stavio jebeni plavi krov. neka se zna da je on iz njemacke, pa jebes komsiluk. pogledajte sa bolnice i vidite na sta lici. jedini u drzavi....

dalje sto se tice bacanja smeca i placanja kazni. pa ako ne bacaju nece ni placati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 03:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ja bih zaklao gradonacelnika u snu pa iz pocetka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 09:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Sta bih uradila?

Smanjila plate onima koji imaju previse,a visak novca preusmjerira u socijalne programe.
Ni gradonacelnik i ekipa,a ni oni dzabalebarosi u skupstini ne bi primali tako ogromne plate.Cuj dnevnica u visini prosjecne mjesecne plate,ma more mars.
Vozni park bi bio sveden na minimum,kao i silni cvjetni aranzmani i novine i drugi glupi izdaci,jer ako u budzetu nema para i ako drzava nema para - onda se krese od najnepotrebnijih stvari.

Inspektori bi ili radili svoj posao ili dobijali otkaz.I trzisni i sanitarni i radni i svi moguci.
Tako bi nezainteresovani za posao ustupili mjesto onima kojima se radi.
A i od prijavljivanja neprijavljenih radnika bi se malo popunio fond za isplatu penzija.
Od tako prikupljenog regularnog poreza (a ne da jedan Kajak ili Del Kapo imaju promet od 100-200 km za dan,iako svi znamo da se tu radi o hiljadama,a ne stotinama maraka po danu) imao bi vise koristi i ovaj grad.
Od regularno provjerenih namirnica imali bi koristi svi gradjani,a ne da se prehrambene namirnice prave u supama,prepakuju i stavljaju novi datumi i slicno.Iz trgovina bi mi letjeli svi artikli kojima je istekao rok trajanja,a ima ih mnogo.

Porijeklo imovine bi se takodje pretreslo malo,pa ono sto je visak takodje bi islo u fondove za pomoc starima,bolesnima,mladima.A viskova je bogme mnogo,jer su svi placali minimalne poreze,a dizali maksimale kuce i pumpe i svasta nesto.

E sad,dvorane - uredila bih postojece,ali bih izgradila jedan kvalitetan bazen,jer se u ovom gradu covjek nema gdje okupati.

Ne bih tjerala potencijalne ulagace u ovaj grad,vec bih im cak odredila i neke olaksice.
Zar nije bolje da je Cepter izgradio nesto na mjestu onog spomenika (koji je ruzan i bezveze) i zaposlio ljude kojih na birou ionako ima previse?Em bi placao porez i doprinosio ionako siromasnoj drzavi?
Ali sta ces,neko je skontao da u njegov dzaep nije ugurao para,pa mu se *ebe,kad ne moze on da zaradi na tome,nek ne zaradi ni drzava.

Bacanje smeca po ulici bi zestoko naplacivala i taj novac preusmjerila u uredjenje grada,zelenih povrsina i u zabavni sadrzaj.
Pa kad te dva puta lupi po usima,treci put ga nesec baciti,pa ma s kog brda da si se dokotrljao.
Ali da bi se to moglo uopste i poceti sprovoditi,prvo bih postavila veci broj kanti za otpatke,jer nekad i sama hodam jako dugo sa smecem u ruci,dok ne nadjem kantu,kontejner ili nesto slicno.

Cigani koji prose - 99,9 % nisu iz Banjaluke,pa bih te ljude vratila nazad u Srbiju.
Banjalucki Romi nikad nisu prosjacili!
Bila je jedna djevojcica prije rata,ona sto je bukvalno imala samo kozu preko kostiju i bila je negdje tamo oko Sukrije stacionirana.
Ostali su radili ili skupljali staro gvozdje (cime se bave i danas).

Porazgovarala bih sa politicarima da malo osvjeze svoje kampanje,te da za izbore ne plakatraju grad,nego taj novac uloze u nesto korisno - da se popravi neka cesta,fasada ili nesto drugo sto je od koristi svima nama,uz argument da je to sigurno veca motivacija gradjanima da glasaju za nekog.
Oni koji bi se odlucili na plakatiranje imali bi obavezu da u roku od 7 dana plate uklone,a ne da nam grad poslije izbora lici na kontejner.

Kazu da policije imamo i viska,ali ja ih ne vidim na ulicama,pogotovo u nocnim satima i kad je hladnije.
Zestoko bih kaznjavala mlade manijaka koji voze kao ludi,najcesce u nocnim satima.
Nista lakse ne bi prosli ni svi koji su polagali vozacki po selima,sumama i gorama,pa ne znaju sta je zebra i da,ako nema svjetlosne signalizacije,pjesak ima prednost.Tako se ne bi desavalo da starice cekaju po dvadeset minuta da im se neko smiluje pa da predju cestu (izdvojila bih zebru prema mosticu ka pijaci,zebru na raskrsnici prije Rok kafea,zebru kod Banjalucanke,u Mejdanu,mada vidim tamo su postavili semafor,ali jos ne radi).
Takodje se ni maloljetnici o kojima ocito niko ne vodi racuna,ne bi mogli razulareno ponasati.
Policija je tu,placena je da radi,a ne da sjedi po kancelarijama i telefonira na racun drzave.Ocekivala bih ili rezultate ili da uprazne radna mjesta za one koji hoce da rade.

Svako primanje mita bih kaznjavala kaznama ne ispod 10 000 km.
Jer neko uzme 20 km i pusti kretena koji juri,a taj ce mozda na sledecem uglu da zgazi moje djete.
Sto veci polozaj,vece i kazne za mito.
Mito ne mozes iskorjeniti,ali ga mozes svesti na najmanju mogucu mjeru.

Oni sa Tunjica bi isli na rad u korist grada.

Prioritet bi trebale biti ustanove poput bolnica (ne lice nam ni na sta,neuslovne su),skola,vrtica...

Doktori ne bi mogli raditi na 5 mjesta,kao ni bilo ko drugi.
Zna se koliko traje jedna radna smjena i koliko je doktor u mogucnosti da zadrzi koncentraciju.
Ko je to u stanju da radi (kobajagi) 8 sati u drzavnoj bolnici,8 kod sebe privatno,da uz to predaje na faksu,da je u upravom odboru neke farmaceutske firme i da stigne biti i u politici?Zna se gdje se zakida - ne u svojoj privatnoj ordinaciji,vec u drzavnim ustanovama!
Ispastaju pacijenti u drzavnoj bolnici i oni na faksu recimo.

Ovjde se puno novca baca na nepotrebne ili bar stvari koje nisu prioritet.

Pastiri,konjaska kola i drugi bi bili strogo kaznjeni.

Smanjila bih proces vadjenja papira,prekomplikovan je i predug.

Ma mnogo toga,ali sad moram malo i raditi,da samu sebe ne bih morala kazniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Hase Komadant je napisao:
Ja bi prvo seljacine sto su dosli sa sela sve izbacio na selo odakle su i dosli da ne kvare ugled grada.

onda dođi i izbaci mene.

ti i tebi slični više se ne ubrajate u stanovništvo ovog, hm, grada. možete samo po forumu da lajete ... ako si ti ogledalo urbanog, onda bolje da svi u zemlju propadnemo. takva urbanost postoji još samo, i to možda, u putopisima o bosni koji tretiraju tursko doba. došla globalizacija, znaš li gdje se nalaziš?

inače, saobraćaj je katastrofa. samo što mi noge ne polomi jutros neki majstor na pješačkom ... to bi nekako trebalo da se reguliše.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Pa grad kao grad sa sobom nosi sa sobom i priliv stanovnistva sa strane.
Meni ne smeta pristiglo stanovnistvo,ali mi smeta sto ljudi zive i po 10 godina u gradu,a ponasaju se kao da su na kraju sokaceta u nekom zabacenom selu.Ali tome nisu krivi oni,vec oni koji im to omogucavaju.

Nisam bas neki primjer kulture,mnogo psujem,stipnem momka za goozu u gradu,radim i sama gluposti.
Ali necu oduvati neku staricu,a ako se slucajno s nekim i sudarim reci cu izvini i stati ako vidim da sam tu osobu srusila - da joj bar pomognem da ustane (nije mi se desilo da nekog srusim,ali sam vidjela da se to desi,a da mlada polugola "gospodjica" ode dalje smijeseci se svojim kavaljerima i pricajuci i dalje kao da se nista nije dogodilo).

Ipak,bacanje smeca,uralanje na ulici u pijanom stanju i nasrtanje na prolaznike,lupanje izloga,cupanje korpi za otpatke,paljenje kontejnera,bacanje sitnih (a nekad i krupnijih) otpadaka kroz prozor ili po stepenistu i neke druge stvari me iritiraju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]